Categories: ΓΕΥΣΗ

5 μέρη για να φας μπακαλιάρο σκορδαλιά την 25η Μαρτίου

Για να τιμηθεί το έθνος και η παράδοση, αυτή τη μέρα όλες οι ταβέρνες, τα μαγειρεία, τα εστιατόρια κάθε κλάσης έχουν βάλει σφήνα στο όρντινο τους, τη δική τους εκδοχή για μπακαλιάρο. Από το Μαγεμένο Αυλό, μέχρι το εστιατόριο του Μουσείο της Ακρόπολης. Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για ένα δύσκολο πιάτο, αφενός γιατί το ξαλμύρισμα θέλει υπομονή και αφετέρου γιατί το τηγάνι θέλει μαστοριά. Σας παραθέτουμε τους ειδικούς, value for money, εναλλακτικούς ή κλασικούς που έχουν αποδείξει ό,τι κατέχουν και τα δυο. 

Ο ΑΑΑ- ποιότητας
Για το Τραβόλτα έχουμε ξαναπεί, για το μπακαλιάρο του όχι. Δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο από καλύτερο φιλέτο Νορβηγίας, με ωραία στιλπνή σάρκα- προπαραγγελία μηνών για να είναι διαθέσιμος στο μαγαζί ανά πάσα στιγμή. Το μυστικό είναι πως αλευρώνεται πριν μπει στο κουρκούτι και έτσι γίνεται ακόμη πιο τραγανός απέξω και μένει ζουμερός μέσα. Ο Σπύρος Λιάκος και ο Ανέστης στο τηγάνι είναι…γάτοι. Η σκορδαλιά που τον συνοδεύει είναι ποίημα. Ούτε ψωμιά, ούτε καρύδια, μόνο πατάτες αλεσμένες, σκόρδο και ελαιλόλαδο. Γίνεται σαν αλοιφή. Ένα μεγάλο χειροκρότημα για τους ανθρώπους στο σέρβις, που και αυτή τη μέρα βγάζουν φτερά στα πόδια και τρία ζευγάρια μάτια ακόμη, για να μην λείψει τίποτα από το τραπέζι σας την ώρα που το χρειάζεστε. 
Τραβόλτα, Αγίου Παύλου 33 & Αρκαδίας, Περιστέρι, 210 5719222

Ο εναλλακτικός
Πιστός στις πειραγμένες προτάσεις για ψαρομεζέδες, ο Θαλασσινός προτείνει μια τετραλογία μπακαλιάρου για την γιορτή του Ευαγγελισμού. Εκτός από την κλασική εκδοχή του τηγανητού, που ομολογουμένως την πετυχαίνει, μόνο για τη μέρα αυτή θα σερβίρει μπακαλιάρο με κουνουπίδι και σάλτσα ντομάτας, ένα πιάτο με καταγωγή από την κουζίνα της Καλαμάτας, όπως και μπακαλιάρο μπιάνκο, μαγειρευτό με πατάτες και λεμονάκι, από την κερκυραϊκή παράδοση. Για τους ωμοφάγους, που δεν αλλαξοπιστούν, ταρτάρ μπακαλιάρου με κόλιανδρο και εσπεριδοειδή, φρέσκο, αρωματικό, εξωτικό. Φυσικά, διαθέσιμα είναι και τα λοιπά ψαρικά του καταλόγου. Must η ταραμοσαλάτα. Θαλασσινός, Ηρακλέους & Λυσικράτους 32, Τζιτζιφιές, 210 9404518

Ο value for money
Στο Ζάχο δεν βρίσκεις ποτέ τραπέζι χωρίς κράτηση. Το μέσον δεν περνάει εδώ. Όταν βρεις, τρως στριμωχτά, κοντά ο ένας στον άλλο, γύρω βαρέλια, στα ποτήρια χύμα κρασί, ο δίπλα μπορεί να τρώει γεμιστό μπιφτέκι κι εσύ κουτσομούρα. Κανένα πρόβλημα. Για το μπακαλιάρο σκορδαλιά ο κάπελας περηφανεύεται πως είναι η σπεσιαλιτέ του. Τεράστια μερίδα με ψάρι σε βαρύ κουρκούτι, τηγανητές πατάτες, σκορδαλιά απαλή, basics. Κερασμένος χαλβάς ή γλυκό κουταλιού. Περίπου 12 ευρώ το άτομο. Τιμή, χωρίς εξαερισμό. 
Το κουτούκι του Ζάχου, Κομοτηνής 37, Καμίνια, 210 48 13 325

O Πειραιώτης
Ο Γιάννης για τους Πειραιώτες του Χατζηκυριάκειου είναι μια καλή συνοικιακή ταβέρνα που τιμούν με τις οικογένειες τους τις Κυριακές, τις γιορτές ή και μετά την παρέλαση. Για τους υπόλοιπους του λεκανοπεδίου είναι ικανός λόγος για να ψάχνουν πάρκινγκ γύρω από την ταβέρνα, να περιμένουν στην αναμονή και τελικά να στριμωχτούν σε ένα τραπέζι που δεν χωράει αυτά που θα παραγγείλουν. Τριάντα χρόνια στην πιάτσα, έχει πολύ φρέσκα ψάρια, ωραία ψαρόσουπα και φυσικά μπακαλιάρο σκορδαλιά. Ωραίο τηγάνισμα, καλή μερίδα, σκορδαλιά πατατένια. Λόγω της ημέρας, μάλλον δεν θα βρείτε τραπέζι, οπότε μπορείτε να το πάρετε πακέτο και να πάτε στο Σταυρό στην Πειραϊκή, να το απολαύσετε με θέα θάλασσα. 
Ο Γιάννης, Λεωφ. Χατζηκυριάκου 107, Πειραιάς, 210 4180160

Ο γραφικός
Ο κυρ- Αντώνης με τη γυναίκα του πριν από 20 χρόνια είχαν ένα μικρό κουτούκι, με 4 τραπέζια και βαρέλια με κρασί, ένα πετρογκάζι με δυο τηγάνια στο οποίο ετοιμαζόταν γαλέος και μπακαλιάρος, πατάτες τηγανητές, ενώ είχαν και μια σαρωτική βαρελίσια φέτα στη λαδόκολλα. Σήμερα η επιχείρηση μεγάλωσε, το κουτούκι μεταφέρθηκε δυο στενά παραπάνω και έχει πλέον και αυλή με μωσαϊκά και χίλια δυο παλιά αντικείμενα για ντεκορασιόν. Μειονέκτημα είναι πως δεν υπάρχει κατάλογος, είναι στο μιλητό. Για την ημέρα αυτή παραβλέψτε τα κρεατικά (κοκορετσάκι, χοιρινά μπριζολάκια, μπιφτέκι, κ.λπ). Ο μπακαλιάρος είναι αφράτος, με αρκετό ψαχνό. Η σκορδαλιά θα ικανοποιήσει τους ατρόμητους και υπερτασικούς. Αλεσμένες σκελίδες σκόρδου με καλό λάδι από την πατρίδα του Καλαματιανού Αντώνη. Πολύ άξιες εναλλακτικές είναι ο γαλέος και το φρέσκο σαλάχι. Υπομονή, θα σερβιριστείτε. Υπολογίστε περίπου 15€ το άτομο. 
Το κουτούκι του Αντώνη, Αργυροκάστρου 26- 28, Παλιά Κοκκινιά, 210 4924338

Μπορείτε να δείτε περισσότερες προτεινόμενες ψαροταβέρνες για αύριο εδώ 

Νένα Δημητρίου

Share
Published by
Νένα Δημητρίου