Η ταινία «Chef», του Τζον Φαβρό βασιζόταν σε καλόκαρδους χαρακτήρες, στο αμερικάνικο όνειρο και στα συναισθήματα ενός ταλαντούχου μάγειρα που απολύεται, οπότε ξεκινά τη δική του επιχείρηση: μια καντίνα με γκουρμέ φαγητό. Το πιο συγκινητικό κομμάτι αυτού του φιλμ ήταν το «χτίσιμο» ενός sandwich cubano, ενός ποιήματος δηλαδή με κουβανέζικη καταγωγή, από μαριναρισμένο, ψητό χοιρινό, ζαμπόν, τυρί, μουστάρδα, τουρσί και ροδοψημένο ψωμί.
Αυτή η εκπληκτική εμπειρία – όποιος την έζησε κινηματογραφικά, ήθελε να μπει μέσα στην οθόνη και να δαγκώσει λαίμαργα το σάντουιτς- μπορεί πλέον να γίνει πραγματικότητα. Το μόνο που απαιτείται είναι μια επίσκεψη στο 48 Urban Garden. Που αποφάσισε, επιτέλους, να ακολουθήσει τον πραγματικό του προορισμό σε αυτή τη ζωή. Να γίνει ένα αυθεντικό food truck. Να ασπαστεί την κουλτούρα, η οποία το γέννησε. Να τιμήσει την street kitchen.
Τα ηνία της κουζίνας αυτή τη φορά αναλαμβάνει ο Στέφανος Στεφανίδης (Head chef στο ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη, executive chef μέχρι και σήμερα στον όμιλο Public Cafe, και head Chef στο βραβευμένο εστιατόριο «Μεταλλείο» στη Σέριφο). Από μια σύντομη συζήτηση μαζί του ανακαλύπτει κανείς ότι εκτός από κέφι, έχει και όραμα. «Πιστεύω πως μέσα στη γαστρονομία κρύβεται το κλειδί για να γίνει καλύτερος ο κόσμος μας. Να επανακτήσουμε τον πολιτισμό, να ερωτευτούμε σοβαρά, να ζήσουμε στα άκρα, και να ταξιδέψουμε χωρίς να διανύσουμε ούτε μίλι. Γενικότερα, να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι. Για αυτό και επιμένω ο κόσμος να τρώει τα περισσότερα εδέσματα μου με τα χεράκια του» εξομολογείται. Και συνεχίζει απείρως πιο ερωτικά: «Θέλω να βλέπω όμορφα πρόσωπα να λερώνονται και τα ταίρια τους να τους σκουπίζουν με στοργή το πηγούνι. Και λερωμένοι μέχρι τους αγκωνές να κοιτιόμαστε με χαμόγελο και να αναρωτιόμαστε.. “πως διάολο το μαγειρέψανε τόσο νόστιμο αυτό..;»
Κατά τη διάρκεια αυτών των εκμυστηρεύσεων από το τραπέζι πέρασαν το σάντουιτς – όνειρο «Torta Cubano», το «Steve’s supreme tortilla burger» από 100% μοσχαρίσιο κιμά, bacon, pico de gallo και γαρίδες jumbo μαριναρισμένες σε miso, μια σαλάτα με σωστά μαγειρεμένη κινόα, πιπεριά Φλωρίνης, ψημένο prosciutto, ανθότυρο, φύλλα βαλεριάνας και μάνγκο και τα αφράτα «Burritos» με chilly con carne και Αζτέκικη σοκολάτα (!). Τα τελευταία, μάλιστα, μαζί με το κουβανέζικο σάντουιτς είναι τα signature πιάτα του ανανεωμένου food truck, τα οποία οφείλει να παραγγείλει κανείς με κλειστά μάτια και ήσυχη έθνικ συνείδηση.
Στα πολύ θετικά σημεία της νέας εμφάνισης του 48 Urban Garden (και σε απόλυτη ταύτιση με το μενού) βρίσκεται ο κατάλογος των cocktails που έχει δημιουργήσει o mixologist Σπύρος Δάβιος. Καταπληκτικά το Paka-Paka -με παλαιωμένο ρούμι 5 ετών, μέλι και ανανά, σιρόπι από πεύκο πιπερόριζα και χυμό από ροζ γκρέιπφρουτ, σε ποτήρι old fashioned με πάγο και κουκουνάρι (!) – και το Zombie 1950 με εξαιρετικής ποιότητας ρούμι από την Καραϊβική και φυσικούς χυμούς.
Στα παραπάνω ας προστεθεί ο υπέροχος κήπος, η easy going αισθητική και το μαγικό αρχιτεκτονικά κτίριο, στο οποίο συνυπάρχει το 48 Urban Garden με την αγαπημένη γκαλερί της φιλόξενης Ιλεάνας Τούντα που μαζί με τον Γιώργο Βαρβαρίτη οραματίστηκαν την μελλοντική πολλαπλή λειτουργία του χώρου. Κάτι ανάμεσα σε αρτίστικ Μανχάταν και ηλιόλουστο Μαϊάμι. Αλλά με διάθεση Αθήνας. Και σύνθημα «Παίξτε, λερωθείτε με το φαγητό σας. Κάνει καλό».