ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ζωή σε λούπα: Επανατραυματισμός θυμάτων και συγγενών μετά τα Τέμπη

Επτά μήνες μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη και ενώ το συλλογικό πένθος είχε αρχίσει να καταλαγιάζει, η πολυτραυματίας Ντίνα Μαγδαλιανίδη κατήγγειλε πως είναι αναγκασμένη να πληρώνει από την τσέπη της τα έξοδα της αποκατάστασής της. Οι πολυτραυματίες και όσοι νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ δεν είχαν λάβει μέχρι εκείνη την περίοδο οικονομική κάλυψη για τις ιατρικές τους ανάγκες που είναι ιδιαίτερα απαιτητικές, παρά την κατάθεση των αντίστοιχων αποδείξεων, όπως αποκάλυψε δημοσίευμα του news247.gr.

Η κυβέρνηση από τις 10/3/23 είχε εξαγγείλει έντεκα μέτρα στήριξης για τους επιζώντες και τις επιζώσες του δυστυχήματος, μεταξύ άλλων, ειδική σύνταξη 1.655 ευρώ τον μήνα και πλήρη κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ των δαπανών νοσηλείας και αποκατάστασης τραυματιών χωρίς απολύτως καμία συμμετοχή. Στις 3/4/23 ψηφίστηκε ο ν. 5039 με τα μέτρα στήριξή τους, τα οποία μέχρι σήμερα δεν εφαρμόζονται για πολλούς από τους πληγέντες σύμφωνα με τις παρούσες ανάγκες τους, αλλά σε δεύτερο χρόνο. Πολυτραυματίες καλούνται να πληρώσουν προκαταβολικά τα έξοδα της περίθαλψής τους και στη συνέχεια να περιμένουν να τους επιστραφούν τα χρήματα μετά από μήνες, όπως ανέδειξε ο Νάσος Ηλιόπουλος στη Βουλή.

Απαντώντας στις καταγγελίες, ο ΕΟΠΠΥ διευκρίνισε πως «ο οργανισμός αποζημιώνει χωρίς συμμετοχή το σύνολο των απαιτούμενων για την αποθεραπεία των ασθενών σε υλικά, υπηρεσίες και φάρμακα», αλλά και «όλες τις απαραίτητες δαπάνες νοσηλείας ή και αποθεραπείας σε δημόσιες ή και ιδιωτικές δομές τόσο στην χώρα όσο και στο εξωτερικό», παραδεχόμενος ωστόσο την ύπαρξη καθυστερήσεων και «δυσκολιών ως προς τη διαδικασία αποζημίωσης».

Σήμερα, σχεδόν εννέα μήνες μετά το έγκλημα των Τεμπών, και ενώ οι τραυματίες ακόμη παλεύουν – αντιμέτωποι και με οικονομική και ψυχολογική εξόντωση, ο εφέτης ανακριτής Σωτήρης Μπακαΐμης διέταξε προκαταρκτική έρευνα μετά από τον – σύμφωνα με αρχική ενημέρωση – εντοπισμό μελών ανθρώπινου σώματος στο σημείο του πολύνεκρου δυστυχήματος από ιδιωτική εταιρεία, ζητώντας να εξεταστούν τα νέα ευρήματα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ανήκουν σε ήδη ταυτοποιημένο νεκρό ή εάν πρόκειται για ακόμα ένα θύμα.

Ωστόσο, ακολούθησε η επίσημη ανακοίνωση της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου στην οποία αναφέρεται ότι βρέθηκαν μικρά υπολείμματα οστών και βιολογικό υλικό που έχουν ήδη σταλεί για έλεγχο DNA και ταυτοποίηση, και όχι ανθρώπινα μέλη. Η εταιρεία τελικά γνωστοποίησε ότι τα ευρήματα αυτά έχουν υποστεί αλλοιώσεις λόγω των καιρικών συνθηκών και υποστήριξε πως ανήκουν σε περισσότερα από ένα πρόσωπο.

Επιχείρηση μεταφοράς βαγονιού από τα συντρίμμια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, στο σημείο όπου σημειώθηκε το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, την Κυριακή 5 Μαρτίου 2023. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ

Ενώ η διαδικασία προχωρά με ανακρίβειες, κανείς δεν φαίνεται να αναλογίστηκε την ψυχική οδύνη των συγγενών των θυμάτων, οι οποίοι αναγκάζονται να έρθουν ξανά αντιμέτωποι με το τραύμα της απώλειας. Μιλώντας στο MEGA, η πρόεδρος του «Συλλόγου Τεμπών 2023», Μαρία Καρυστιανού, είπε σχετικά: «Εκεί που νομίζεις ότι έχεις δει τα χειρότερα, υπάρχει και συνέχεια», καθώς, αν εντοπιστούν στην πορεία των ερευνών ανθρώπινα οστά, τότε οι συγγενείς θα πρέπει να προχωρήσουν στην επώδυνη διαδικασία της εκταφής και εκ νέου ταφής.

Όπως κατήγγειλε η ίδια, η εν λόγω εταιρεία, που είναι η μοναδική που διαθέτει σκυλιά τα οποία μπορούν να εντοπίσουν πτώματα, είχε στείλει εξαρχής email στην Πυροσβεστική και τη Γενική Γραμματεία Προστασίας προκειμένου να συνδράμει στις έρευνες και δεν έλαβε απάντηση. Στη συνέχεια απευθύνθηκε στους ίδιους τους συγγενείς και έτσι, βλέποντας ο Σύλλογος των συγγενών τη βεβιασμένη απομάκρυνση των βαγονιών, πραγματοποίησε τον περασμένο Απρίλιο αίτημα για να επιτραπεί σε ομάδα της εν λόγω εταιρείας να ερευνήσει αν υπάρχουν υπολείμματα των ανθρώπων τους. Η άδεια δόθηκε πριν από λίγες ημέρες, οπότε και ξεκίνησε η έρευνα. Σύμφωνα μάλιστα με παρέμβαση συγγενούς θύματος σε εκπομπή του MEGA, η εταιρεία προσφέρει τις υπηρεσίες της εθελοντικά.

Εάν αυτή η διαδικασία είχε κινηθεί εξαρχής – πράγμα το οποίο θα είχε συμβεί αν το είχαν επιτρέψει οι αρμόδιες αρχές – ο ψυχικός επανατραυματισμός των συγγενών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αφήνοντας τους να θρηνήσουν και να συνεχίσουν να διανύουν τα στάδια του πένθους τους. Κανείς όμως δεν θεώρησε σημαντικό να επισπεύσει το ψυχολογικό κόστος αυτής της διαδικασίας της οποίας θύματα αυτή τη φορά είναι οι συγγενείς, που βιώνουν μια δευτερογενή θυματοποίηση από το κράτος.

«Βρεθήκαμε σε μία πρωτόγνωρη κατάσταση. Αυτά που βλέπουμε ένας Εισαγγελέας δεν τα βλέπει, να καταλάβει ότι η ανακριτική διαδικασία δεν προχωρά σωστά; Να λένε στους συγγενείς ότι βρίσκουμε κι άλλα οστά, να μας φωνάζουν να πάρουμε κι άλλα υπολείμματα; Γιατί πρέπει να το ζούμε αυτό; Παραλαμβάνουμε σε σακούλες τους ανθρώπους μας και οι σακούλες αυτές είναι ελλιπείς;», αναρωτήθηκε ακόμα η κα. Καρυστιανού.

Παράλληλα με την άμεση κάλυψη των εξόδων από τον ΕΟΠΠΥ για τους πολυτραυματίες, ζωτικής σημασίας θα ήταν η δωρεάν παροχή ψυχολογικής υποστήριξης και στους συγγενείς των θυμάτων του σιδηροδρομικού εγκλήματος. Όπως φανερώνει η κωλυσιεργία στην προκαταρκτική έρευνα, οι προτεραιότητες της κυβέρνησης, των κρατικών μηχανισμών και του συστήματος δικαιοσύνης μοιάζει να είναι προσανατολισμένες όχι τόσο στην προστασία των τραυματιών και των συγγενών των θυμάτων από επανατραυματισμό, όσο στην προστασία των δικαιωμάτων των εμπλεκόμενων στο έγκλημα των Τεμπών.

Σε παράλληλο χρόνο, οι συγγενείς των θυμάτων έχουν υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά, καταγγέλλοντας συγκάλυψη ευθυνών για το έγκλημα στα Τέμπη, αλλά και ολιγωρία στην ολοκλήρωση των ερευνών, ενώ εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι τo μαύρο κουτί του μοιραίου Intercity βρέθηκε από τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, 9 μήνες μετά το πολύνεκρο δυστύχημα, στο πλαίσιο της ιδιωτικής έρευνας.

Λουίζα Σολομών-Πάντα