Categories: ΛΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

10 ταινίες που δεν είναι για τα Χριστούγεννα, αλλά συμβαίνουν τα Χριστούγεννα

Οπωσδήποτε οι χριστουγεννιάτικες ταινίες είναι αναπόσπαστο μέρος της τελετουργίας των ημερών. Κάνοντας ζάπινγκ την ημέρα των Χριστουγέννων είναι πολύ πιθανό να αλλάζετε από το Love Actually στο Home Alone και από το It’s Α Wonderful Life στο Elf. Παλιές, κανιούριες, καλές, κακές, χριστουγεννιάτικες και αγαπημένες. Επίσης, τουλάχιστον χιλιοπαιγμένες.

Σε περίπτωση λοιπόν που νιώθετε πως οι επιλογές εξαντλούνται απειλητικά ή που η χριστουγεννιάτικη υπερβολή των κλισέ ταινιών δεν είναι και πολύ του γούστου σας, προτείνουμε τις παρακάτω ταινίες ως εναλλακτική επιλογή. Θα είναι σαν Χριστουγεννιάτικες. Αλλά δε θα είναι…

1. Πολύ Σκληρός Για Να Πεθάνει (Die Hard)

Αγαπημένη επιλογή των απανταχού οπαδών των ταινιών δράσης. Βέβαια η αλήθεια είναι πως το πνεύμα των Χριστουγέννων αποχωρεί νωρίς νωρίς από την ταινία τη στιγμή που οι τρομοκράτες κρατάνε, τρεις ομήρους όμως τα απαραίτητα πυροτεχνήματα τα παρέχει ο Μπρους Γουίλις ως  John McLean ανατινάζοντας κυριολεκτικά ό,τι βρει μπροστά του.


2. Μάτια Ερμητικά Κλειστά (Eyes Wide Shut)

Μια ταινία που χαράχτηκε στη μνήμη των σινεφίλ για τη θρυλική σκηνή του οργίου. Οπωσδήποτε λοιπόν δε μιλάμε για μια κλασσική, οικογενειακή και χριστουγεννιάτικη ταινία, αλλά μάλλον για ακριβώς το αντίθετο. Τουλάχιστον όμως ο χαμός ανάμεσα στους -τότε παντρεμένους- Τομ Κρουζ και Νικόλ Κίντμαν διαδραματίζεται εν καιρώ Χριστουγέννων. Το μετράμε.


3. Batman Returns

Χριστούγεννα στην Gotham City, την πόλη όπου ακόμα και τα χριστουγεννιάτικα δέντρα μπορούν να μετατραπούν σε φονικά όπλα χάρη στον Penguin και την Catwoman. Στη σχεδόν χριστουγεννιάτικη εκδοχή του Batman, τη δεύτερη και τελευταία από τις ταινίες που σκηνοθέτησε ο Τιμ Μπάρτον,  τον εγωπαθή Bruce Wayne υποδύεται ο Μάικλ Κίτον. Καλή ιδέα φέτος να ξαναδούμε το Batman Returns  για να τον τιμήσουμε κι αυτόν και το Όσκαρ που παραλίγο να λάβει πριν δέκα μήνες για την ερμηνεία του στο Birdman.


4.  O Άνθρωπος Σκιά (The Thin Man)

Μία από τις καλύτερες ταινίες μυστηρίου της ιστορίας του κινηματογράφου, γυρισμένη το μακρινό 1934, το The Thin Man λαμβάνει χώρα την περίοδο των Χριστουγέννων και παρουσιάζει τον ντετέκτιβ Nick Charles να προσπαθεί να εξιχνιάσει έναν φόνο που διαπράχθηκε σε ένα εορτινό τραπέζι. Εξαιρετικό και vintage.


5. Gremlins

Όποιος έχει ξεκινήσει να βλέπει την εν λόγω ταινία ανυποψίαστος σίγουρα θα έχει φανταστεί πόσο όμορφο δώρο θα ήταν ένα χνουδωτό και φιλήσυχο Mogwai για τον φιλόζωο φίλο ή φίλη του. Αρκεί όμως κάποιος γνώστης της καντονέζικης διαλέκτου, για να του υπενθυμίσει πως Mogwai στα καντονέζικα σημαίνει τέρας. Η απόδειξη δεν αργεί να φανεί στο πρόσωπο των Gremlins , τα οποία ως εξελιγμένα πλέον Mogwais τα κάνουν όλα κυριολεκτικά ρημαδιό.


6. Φονικό Όπλο (Lethal Weapon)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία τετραλογία έπος και ναι το πρώτο Φονικό Όπλο είναι μια χριστουγεννιάτικη ταινία. Το έργο ξεκινάει με το “Jingle Bell Rock” και τελειώνει με μια οικογενειακή φωτογραφία μπροστά από το χριστουγεννιάτικο δέντρο της ταλαίπωρης οικογένειας Murtaugh. Στο ενδιάμεσο όμως ο Ντάνι Γκλοβερ και ο Μελ Γκίμπσον ως ντετέκτιβ Murtaugh και Riggs αντίστοιχα πυροβολούν προς πάσα κατεύθυνση, αφού πρώτα αποφασίζουν να μην αλληλοσκοτωθούν.


7. Ο Ψαλιδοχέρης (Edward Scissorhands)

Η αλήθεια είναι πως οι ταινίες του Τιμ Μπάρτον θυμίζουν περισσότερο το Halloween παρά τα Χριστούγεννα. Ο Ψαλιδοχέρης όμως παίζει μπάλα και στα δύο γήπεδα καθώς όλη η υπόθεση ακολουθεί την αφήγηση μιας γιαγιάς στα εγγόνια της, καθώς τους εξηγεί γιατί χιονίζει πάντα στην πόλη τους την ημέρα των Χριστουγέννων.


8. Φιλιά και Σφαίρες (Kiss Kiss, Bang Bang)

Το μονίμως ηλιόλουστο Λος Άντζελες σίγουρα δεν είναι η καλύτερη πόλη για να γυριστεί μια χριστουγεννιάτικη ταινία, όμως το Kiss Kiss, Bang Bang κατέχει επάξια τη θέση του στις ταινίες των ημερών. Πώς αλλιώς, άλλωστε, όταν η υπόθεση ξεκινάει με τον χαρακτήρα του Ρόμπερτ Ντάουνι Τζρ. να εισβάλλει σε ένα κατάστημα παιχνιδιών με σκοπό να κλέψει μεταξύ άλλων και εκείνα που ήθελαν τα παιδιά του;


9. Πολυθρόνα για Δύο (Trading Places)

Ή αλλιώς η απόδειξη πως όταν δύο παλαβοί σαν τον Έντι Μέρφι και τον Νταν Άκροϊντ πρωταγωνιστούν σε μια κωμωδία εκδίκησης που εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων, τότε προκύπτει κορυφαία εναλλακτική ταινία απέναντι στις κλισέ επιλογές. Άλλωστε η ταινία μπορεί να περηφανευτεί για την απόλυτη καλτ χριστουγεννιάτικη σκηνή όπου ο Νταν Άκροϊντ κρύβει έναν ολόκληρο σολωμό κάτω από τη λερωμένη στολή του Άγιου Βασίλη που φοράει.


10. Rent

Οι περισσότεροι θυμούνται αυτό το αστικό μιούζικαλ ως ένα φιλμ για μια ομάδα νεαρών καλλιτεχνών, οι οποίοι προσπαθούν εναγωνίως να επιβιώσουν με κάποιον τρόπο στο Alphabet City της Νέας Υόρκης την εποχή της έξαρσης του φόβου για το AIDS. Λίγοι θυμούνται πως η ταινία ξεκινάει τη νύχτα των Χριστουγέννων και τελειώνει ακριβώς ένα χρόνο αργότερα.


Bonus: Οι οκτώ ταινίες Harry Potter

Εντάξει ναι δεν πρόκειται για μόνο μία ταινία, ενώ το πολύ να υπάρχει μια χριστουγεννιάτικη σκηνή κάθε φορά. Όμως λίγες ταινίες μπορούν να μπουν τόσο εύκολα κι εθιστικά στο κλίμα των Χριστουγέννων όσο αυτές με ήρωα τον Harry Potter. Ίσως να φταίνε τα ξόρκια, ίσως το κάστρο του Hogwarts, ίσως η βρετανική προφορά, αλλά οι ταινίες αυτές σχεδόν είναι τα Χριστούγεννα. Είτε πρόκειται να δεις την αγαπημένη σου ταινία από την οκταλογία, είτε έχεις το κουράγιο για μαραθώνιο προβολών το σύμπαν του «αγοριού που έζησε» είναι η καλύτερη επιλογή για τις νύχτες των Χριστουγέννων. Ας μην ξεχνάμε πως στις πρώτες του χειμερινές διακοπές στο Hogwarts ο Harry παίρνει κι ένα πανίσχυρο δώρο που θα τον βγάλει ασπροπρόσωπο σε ουκ ολίγες περιπτώσεις τα υπόλοιπα έξι χρόνια. Τον αόρατο μανδύα.

POPAGANDA