Το TEDxAthens επιστρέφει δυναμικά για όγδοη συνεχή χρονιά το Σάββατο, 13 Μάϊου, στη νέα Εθνική Λυρική Σκηνή στο ΚΠΙΣΝ. Το σκηνικό θα συνθέσουν Έλληνες και ξένοι ομιλητές που έρχονται να μοιραστούν ιδιαίτερες εμπειρίες και ιστορίες ζωής, με σκοπό να γίνουν η αφορμή, αλλά και οι καταλύτες που χρειαζόμαστε για να ανακαλύψουμε τις διαφορετικές πτυχές του εαυτού μας και του κόσμου μέσα στον οποίο ζούμε.
Η Έλενα Αποστολοπούλου ασχολείται με digital communication & social media τα τελευταία 6 χρόνια και στο TEDxAthens είναι social media director και κυρίως, θεματοφύλακας του hashtag #TEDxAth πάντα και για πάντα.
Πόσα χρόνια TEDxAthens; Πες μου τα τρία πιο σπουδαία πράγματα που μάθατε από αυτά. Επίσημα 8 χρόνια TEDxAthens, με πολλά σπουδαία πράγματα είναι η αλήθεια. Τρία εξ’αυτών είναι πως όταν έχεις πραγματική όρεξη, κανένα εμπόδιο δε σε σταματάει, με καμία κυβέρνηση, πως οι ομάδες πάντα θα δουλεύουν καλύτερα από τις μονάδες και πως στη μάχη μεταξύ κούρασης και χαράς, η πρώτη θα έρχεται πάντα, μα πάντα, δεύτερη.
Ποια ήταν η καλύτερη χρονιά κατά τη γνώμη σου και γιατί; Η καλύτερη χρονιά ήταν το 2009, γιατί τότε μπήκε ο πρώτος σπόρος της δημιουργίας. Εκείνη τη χρονιά τοTEDxAthens πήρε μια από τις πρώτες 20 άδειες που δόθηκαν παγκοσμίως από τον Οργανισμό TED και πραγματοποίησε την πρώτη ΤΕDx εκδήλωση στην Ελλάδα. Τότε έγινε η αρχή για μια σειρά από TEDxAthens συνέδρια που ακολούθησαν και μίλησαν για «Συμπεράσματα», για «Αχαρτογράφητα Νερά», για «Αφετηρίες». «Αυτοί που πράττουν», μεταξύ άλλων, μας χάρισαν έμπνευση και μας έδειξαν «Την Τέχνη της Ανατροπής». Οχτώ χρόνια μετά, συνεχίζουν να προωθούνται ιδέες και ανθρώπινες ιστορίες που αξίζει να διαδοθούν. Ίσως βέβαια το φετινό μας συνέδριο καταφέρει να γίνει τελικά και το καλύτερο μας, καθώς μεγαλώνει και εξελίσσεται σε ένα πολυσυνέδριο που θα προσπαθήσει να δημιουργήσει μια συνολικά πιο πλούσια εμπειρία για όσους θα επιλέξουν να βρίσκονται το Σάββατο 13 Μαΐου μαζί μας.
Υπάρχουν γύρω στα 10 TEDx στην Ελλάδα αυτή την στιγμή. Τι είναι αυτό που κάνει το TEDxAthens διαφορετικό; (Νομίζω πως τα TEDx στην Ελλάδα, πλησιάζουν τα 30!) Δεν ξέρω αν το TEDxAthens είναι διαφορετικό από τις υπόλοιπες διοργανώσεις στην Ελλάδα. Αυτή την απάντηση μπορεί να την δώσει μόνο ο κόσμος που συμμετέχει και παρακολουθεί. Αυτό που ξέρω και μπορώ να απαντήσω με σιγουριά είναι ότι το αντιμετωπίζουμε κάθε φορά σαν ένα ζωντανό οργανισμό. Θέλουμε να εξελίσσεται, να πηγαίνει πάντα ένα βήμα πιο μπροστά, να μην επαναλαμβανόμαστε! Δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη στρατηγική που ακολουθούμε κάθε χρόνο. Κάθε συνέδριο το προσεγγίζουμε από την αρχή, προσπαθώντας να διατηρήσουμε τις αξίες μας και την ποιότητα του περιεχομένου που υποσχόμαστε αναλλοίωτες, προσθέτοντας όμως κάθε φορά κάτι ακόμη. Το κάτι «άλλο».
Ποιά είναι η διαδικασία επιλογής του θέματος για την χρονιά; Πως ξέρετε ότι αυτό είναι; Γίνεται κάποια έρευνα; Συζήτηση; Πως καταλήγετε σε αυτό; Παραδοσιακά, μετά τις διακοπές του Αυγούστου, μερικοί από εμάς επιστρέφουμε με ιδέες που γεννήθηκαν κοιτώντας το μπλε του Αιγαίου ή σε καταστρώματα, την ώρα που ταξιδεύαμε. Σε αυτό το παιχνίδι, ο Curator Δημήτρης Καλαβρός είναι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά (μάλλον έχει μια μυστική πηγή έμπνευσης που δε μας την έχει αποκαλύψει τόσα χρόνια). Κάπως έτσι, γεννάται μια ιδέα, μία λέξη ή ένα concept. Μετά, η λέξη/φράση/ιδέα, τίθεται επί τάπητος, συζητείται από τη βασική ομάδα, για να φτάσουμε στο ιδανικότερο θέμα, με βάση του τι θέλουμε να πραγματεύεται το επόμενο TEDxAthens.
Ποιο είναι το θέμα της φετινής χρονιάς και πως καταλήξατε σε αυτό; Το φετινό μας θέμα είναι το “EDGE” ή «Όρια». Καταλήξαμε σε αυτό γιατί είναι τόσες πολλές οι αλλαγές και οι ζυμώσεις της καθημερινότητας, που πολλές φορές χρειάζεται να φτάσουμε σε ακραία και οριακά σημεία, για να επαναπροσδιοριστούμε και να επανέλθουμε. Το θέμα είναι πως, για να ξεπεράσεις τα όρια, χρειάζεται πρώτα να τα ανακαλύψεις!
Τι να περιμένουμε από το φετινό TEDxAthens? Πες μας τα highlights κι ένα πράγμα που θα το πείτε πρώτα στην Popaganda. Να τα περιμένετε όλα από το φετινό TEDxAthens! Επιστρέφουμε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), ανανεωμένοι και έτοιμοι για πραγματικά αξέχαστες εμπειρίες. Σε αυτό, θα συμβάλει το παράλληλο πρόγραμμα με τις ομιλίες και τα δρώμενα στις δύο σκηνές, την Κεντρική και την Εναλλακτική, με τις εμπλουτισμένες δράσεις στο “Laboratory”, αλλά και με το εξαιρετικό φαγητό που θα προσφέρεται καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Αυτά θα είναι τα highlights του συνεδρίου και αναμένονται συναρπαστικά. Αφού το ζητάτε, θα σας αποκαλύψουμε το εξής ένα πράγμα. Φέτος θα λειτουργήσουμε ένα νέο mobileapp, που θα ενισχύσει την εμπειρία του συνεδρίου και θα υποστηρίξει το networking! Συγκεκριμένα οι σύνεδροι, ενεργοποιώντας το προφίλ τους, θα μπορούν να γνωριστούν μεταξύ τους με βάση κοινά ενδιαφέροντα, τομείς δραστηριοποίησης, «ταιριάζοντας» τα προφίλ τους. Σκεφτείτε κάτι σαν το tinder, αλλά με αγνούς σκοπούς.
Ποιος θα είναι ο φετινός παρουσιαστής ή παρουσιάστρια; Είμαστε πολύ περήφανοι για την παρουσιάστριά μας! Η Αλεξάνδρα Κωτσάκη, είναι Υπεύθυνη Σπουδών της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας στο Κέντρο Τεχνολογίας και Επικοινωνίας και έρχεται να προλογίσει τις αφηγήσεις των ομιλητών στη νοηματική γλώσσα, καθώς η ίδια είναι κωφή.Τη γνωρίσαμε στην πρώτη μας εκδήλωση στο ΚΠΙΣΝ, το TEDxAthensSalon με θέμα “Accessibility” τον περασμένο Δεκέμβριο στους χώρους της ΕΒΕ, την οποία και παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία! Πλέον η Αλεξάνδρα Κωτσάκη είναι μέλος της ομάδας μας.
Γιατί στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ); Πως θα χειριστείτε το θέμα με τα ΜΜΜ για όσους δεν θέλουν να οδηγήσουν; Το ΚΠΙΣΝ συμβολίζει για εμάς την πρόοδο και την εξέλιξη. Είναι ένας νέος χώρος πολιτισμού, με τον οποίο θέλουμε να ταυτιστεί και η διάδοση ιδεών.Για όσους θέλουν αν αφήσουν το αυτοκίνητο στο σπίτι, μπορούν να εκμεταλλευτούν την υπηρεσία shuttle που θα προσφέρουμε με οδηγούς και αυτοκίνητα του χορηγού μας Nissan, η οποία θα εξυπηρετεί τη διαδρομή Μετρό Συγγρού/Φιξ – ΚΠΙΣΝ από νωρίς το πρωί. Εναλλακτικά, οι φίλοι μας μπορούν να φτάσουν στον όρμο του Παλαιού Φαλήρου, συνδυάζοντας Μετρό και Τραμ, και από εκεί να απολαύσουν έναν υπέροχο περίπατο μέχρι το ΚΠΙΣΝ. Παράλληλα προτείνουμε και την ιδέα του carpooling μεταξύ συνέδρων.
Ποια η πολιτική σας για άνεργους και φοιτητές; Για τους εθελοντές; Με στόχο το TEDxAthens να είναι όσο πιο προσβάσιμο γίνεται, κάναμε δυο πράγματα. Το πρώτο είναι πως διαθέσαμε για ακόμα μια χρονιά δωρεάν εισιτήρια σε ανέργους, τα οποία πολύ γρήγορα εξαντλήθηκαν. Το δεύτερο πως ενεργοποιήσαμε για πρώτη φορά το StudentPass για 100 φοιτητές, με σημαντική έκπτωση από τη τιμή του κανονικού εισιτηρίου. Αξίζει να σημειωθεί πως όλος ο σχεδιασμός, η οργάνωση και ένα βασικό κομμάτι της παραγωγής του συνεδρίου, πραγματοποιείται από την οργανωτική ομάδα εθελοντών, που φέτος μετρά 55 ανθρώπους καιοι οποίοι ξεκινούν να δουλεύουν σχεδόν ένα εξάμηνο νωρίτερα. Επιπλέον, 1μήνα πριν το συνέδριο, στην ομάδα προστίθενται επιπλέον 120 εθελοντέςγια να υποστηρίξουν τις ανάγκες της παραγωγής την ημέρα της διοργάνωσης. Χωρίς αυτούς του ανθρώπους, το TEDxAthens δε θα ήταν το ίδιο!
Άρτος και θεάματα; Τι θα φάμε, τι θα πιούμε και τι θα δούμε από performances; Θα φάμε σίγουρα διαφορετικά! Η ομάδα μας σχεδιάζει ένα καινοτόμο και νοστιμότατο μενού, που θα προσπαθήσει να προσεγγίσει με ολιστικό τρόπο την ιδέα του “NoWaste”. Είναι ένα δημιουργικό «πείραμα» και άλλη μια πρόκληση για εμάς να φέρουμε εις πέρας! Το πρωί θα ξεκινήσουμε με καφέ και θα καταλήξουμε το βράδυ με δροσιστικά απεριτίφ και ποτά, αφού θα βρισκόμαστε στην καρδιά του Μαΐου και όλα αυτά, ακούγοντας υπέροχα μουσικά δρώμενα με εκπλήξεις, ζωντανές εκτελέσεις και μεταξύ άλλων και έναν καλλιτέχνη που κανείς δε θα το περιμένει!