Categories: ΔΙΕΘΝΗ

Τι θα σήμαινε η ανεξαρτησία της Σκωτίας για την Ευρώπη;

Λίγες ημέρες πριν το Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας οι πιθανότητες να υπερψηφιστεί το ΝΑΙ φαίνονται αυξημένες. Η σταθερή άνοδος στις δημοσκοπήσεις των υποστηρικτών της ανεξαρτητοποίησης μας δίνει την αφορμή να ρίξουμε ( με τη βοήθεια της Monde ) μια ματιά σε αυτό που αντιπροσωπεύει η Σκωτία για την Ευρώπη. Τι ειδικό βαρος θα είχε μια ανεξάρτητη Σκωτία σε σχέση με τους ευρωπαίους γείτονές της αλλά, κυρίως, με την παλαιά μητέρα-πατρίδα της, το Ηνωμένο Βασίλειο;

1. Μία πλούσια περιοχή (σε πετρέλαιο)

Από οικονομικής απόψεως, η Σκωτία συγκαταλέγεται στα πιο πλούσια “κράτη” της Ευρώπης με όρους κατά κεφαλήν εισοδήματος. Αυτό το υψηλό επίπεδο οφείλεται εν μέρει στα έσοδα που προέρχονται από το πετρέλαιο της Βόρειας Θάλασσας. Το 96% της παραγωγής του βρετανικού πετρελαίου και το 52% της παραγωγής αερίου βρίσκονται πράγματι στα ύδατα της Σκωτίας. Σύμφωνα με μια μελέτη της Natixis, η Σκωτία αντιπροσωπεύει το 72% της συνολικής παραγωγής των υδρογονανθράκων του Ηνωμένου Βασιλείου και αντλεί το 17% των εσόδων της από αυτούς τους πόρους.

2. Το πετρέλαιο δεν είναι κατ’ανάγκη προσοδοφόρο

Ωστόσο, αυτά τα έσοδα είναι εξαιρετικά ασταθή και αυτό λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους εκμετάλευσης, ενώ αρκετές μελέτες κάνουν λόγο για εξάντληση των αποθεμάτων σε 30 με 40 χρόνια από τώρα.

3. Μαζικές εξαγωγές… προς το Ηνωμένο Βασίλειο

Μια άλλη ένδειξη για την εξάρτηση της οικονομία της Σκωτίας : η συντριπτική πλειονότητα των εξαγωγών της προορίζεται … στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τίποτε παράλογο ως εδώ, όμως, σε περίπτωση ανεξάρτησίας η οικονομική υγεία της Σκωτίας θα παρέμενε στενά συνδεδεμένη με εκείνη της βασικής αγοράς της.

4. Ανεργία και Εκπαίδευση: Οι Σκωτσέζοι πρώτοι στο σχολείο

Παρά την αβεβαιότητα τη σχετική με τα πατρελαϊκά της έσοδα, η Σκωτία έχει άλλα οικονομικά ατού , κυρίως το χαμηλό ποσοστό ανεργίας και το υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο των Σκωτσέζων. Η Σκωτία βρίσκεται στην κορυφή της Ευρώπης όσον αφορά στη μόρφωση. Σχεδόν τα τρία τέταρτα του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της βρίσκεται στον τομέα των υπηρεσιών. Επίσης οι περισσότεροι νέοι Σκωτσέζοι έχουν πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης. Άτομα ηλικίας 30-34 ετών απόφοιτοι τριτοβάθμιας και ανώτατης εκπαίδευσης έχουν ενσωματωθεί καλά στο εκπαιδευτικό σύστημα, ενώ  οι νέοι χωρίς επάγγελμα και δίχως επαγγελματική κατάρτιση είναι ελάχιστοι.

5. Χαμηλά δημογραφικά στοιχεία

Σε αντίθεση με την οικονομική της κατάσταση, τα δημογραφικά στοιχεία του πληθυσμού της δεν είναι και τόσο ανθηρά. Η Σκωτία, εκτός του ότι είναι αραιοκατοικημένη, έχει ποσοστά υπογεννητικότητας πολύ υψηλά σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης  καθώς και ένα προδόκιμο ζωής από τα χαμηλότερα μεταξύ των ευρωπαικών λαών. 

Δέσποινα Θεοδωροπούλου

Share
Published by
Δέσποινα Θεοδωροπούλου