Τι σημαίνει το 61% ΌΧΙ για 10 ανθρώπους του πολιτισμού

Συγγραφείς, ηθοποιοί, σκηνοθέτες και εικαστικοί που μας έχουν απασχολήσει με το έργο τους, απασχολούνται τώρα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και το μέλλον της Ελλάδας. Διαβάστε τι δήλωσαν στην Popaganda. 

Κώστας Βαρώτσος, γλύπτης: Το ΟΧΙ ήτανε αναμενόμενο, χωρίς βεβαίως να περιμένουμε τόσο μεγάλη δύναμη. Δεν είχαμε καταλάβει ότι ο κόσμος ήταν τόσο πολύ αποφασισμένος  παρόλες τις κλειστές τράπεζες, τους εκβιασμούς και τις πιέσεις και από μέσα και από έξω. Εδώ βγήκε ο Σούλτς και είπε «θα έχετε δραχμή αν επικρατήσει το ΟΧΙ». Είναι ο λόγος που πιστεύαμε ότι  θα έβγαινε μπροστά το ΝΑΙ . Δεν είχαμε καταλάβει σε βάθος το βουβό πόνο του κόσμου. Τον Τσίπρα ενώ τον βλέπαμε με μεγάλη καχυποψία  αποδείχτηκε ότι έχει τρομακτικές αντοχές.  Είναι ένα αρκετά ικανό άτομο. Από εκεί και πέρα, είμαι πολύ απογοητευμένος από την πολιτιστική ήττα στην ευρύτερη Ευρώπη, όπου και εργάζομαι. Διότι επιβεβαιώνεται αυτό που διαφαινόταν. Μια αποσταθεροποίηση. Το πρόβλημα της καταστροφής της Ελλάδας είναι πρόβλημα  που έχει και η Ευρώπη.  Δεν είναι καλύτερα από εμάς στην Ιταλία ή στην Πορτογαλία.  Το ΟΧΙ της Ελλάδας  ήτανε πολύ  περισσότερο καλό   για την Ευρώπη παρά για την Ελλάδα.  Βοηθά τελικά την Ευρώπη.  


Βασίλης Βασιλικός, συγγραφέας: Το 61% απεικονίζει μέρος μόνο της πραγματικής ασφυξίας των Ελλήνων. Αν δεν ήταν η ντόπια και η διεθνής παραμόρφωση  του δημοψηφίσματος ως  δημοψήφισμα, τάχα μου, για εντός και εκτός του ευρώ και η συνακόλουθη τρομολαγνία των ΜΜΕ, ντόπιων και ξένων,  θα έφτανε στο 90%. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας. Τώρα από εδώ και πέρα η μπάλα πέρασε στους θεσμούς. Θα αποδειχτεί αν αυτοί μας θέλουν  ή όχι στην Ευρώπη και όχι αν θέλουμε ή όχι εμείς. 


Θοδωρής Γκόνης, ποιητής: οχτώ στιχάκια

Κάνε κουράγιο να περάσει  τούτος  ο καιρός

της αρπαγής και της μικροψυχίας,

είναι τα χρόνια αυτά κουτσά, στραβά

κι ο δολοφόνος, επαγγελματίας.   

Κι αν είναι η ώρα πληρωμής,

το δίκαιο και το σωστό να γίνει,

να δώσουμε το γήπεδο, τη ζυγαριά,

το λόγο και τη σέντρα στη γαλήνη. 


Αντώνης Καφετζόπουλος , ηθοποιός: Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος  είναι αποτέλεσμα της άγνοιας κινδύνου. Τα πράγματα ακόμη είναι ρευστά.


Κώστας Μουρσελάς, συγγραφέας: Το ΟΧΙ ήταν μια πλειοψηφία φοβερή. Εγώ το προέβλεπα. Οταν ο κόσμος βλέπει όλες τις φάτσες εκείνων, του Καραμανλή, του Μητσοτάκη και των υπολοίπων, που έφεραν τω χώρα σε αυτή την  κατάσταση αντιδρά . Δεν μπορεί πια να τους βλέπει. Ο Τσίπρας ακόμα πείθει. Είναι ένας νέος άνθρωπος. Ο κόσμος ελπίζει ότι θα τα καταφέρει. Με σκληρά μέτρα ελπίζω να τα καταφέρει. Από εκεί και πέρα υπάρχει η καταστροφή.


Σταύρος Τσιώλης, κινηματογραφιστής:Ηταν μεγάλη έκπληξη το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος. Δεν περιμέναμε τέτοιο ποσοστό. Πιστεύαμε ότι, με κλειστές τράπεζες, το ΟΧΙ θα έφτανε το πολύ 40%.  Αλλά φάνηκε ότι ο λαός έχει κρυφή δύναμη και βράζει. Θυμάμαι  τι πείνα ζήσαμε  –είμαι γεννημένος το ’37-, τα παιδιά ήμασταν τουμπανιασμένα ήμασταν από την πείνα . Πεινάγαμε αλλά επιβιώσαμε. Μπορεί να απελπιζόμαστε, αλλά θα αντέξουμε.


 

Βασιλης Mαζωμένος, κινηματογραφιστής: Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ενταφιάζει όλα τα δεδομένα της Μεταπολίτευσης και εφόσον αξιοποιηθεί με σύνεση κάνει restart  της ελληνικής κοινωνίας. Προσδοκώ το βέλτιστο. Αν η κυβέρνηση συνειδητοποιήσει ότι η κρίση είναι ταυτόχρονα και κρίση Πολιτισμού τότε θα απελευθερωθούν πρόσθετα εργαλεία αντιμετώπισής της.


Μαρία Μήτσορα, συγγραφέας : Περίμενα να βγει το ΟΧΙ, αλλά όχι τόσο ισχυρό. Μας πιέσαν πολύ, και οι ξένοι και τα κανάλια, και εντέλει εναντιωθήκαμε. Προσωπικά, από την αρχή δεν πίστεψα ότι  το δημοψήφισμα είναι  υπέρ ή κατά του ευρώ. Βεβαίως, τώρα ανησυχούμε γιατί θα είναι μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση. Πιστεύω ωστόσο ότι το ισχυρό ΟΧΙ είναι ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί.


  

Ηλίας Παπαηλιάκης, εικαστικός:Μια ασυγκράτητη πλειοψηφία μίλησε.Για πρώτη φορά οι κερδισμένοι της Κυριακής δεν ελπίζουν διορισμούς και ρουσφέτια τη Δευτέρα.  Για πρώτη φορά οι κερδισμένοι άφησαν ανοιχτούς τους δρόμους το βράδυ των αποτελεσμάτων και η κυκλοφορία δεν διακόπηκε.  Με την πλάτη στον τοίχο οι επιλογές είναι ελάχιστες. Όμως, σπάνια είναι η αλήθεια,η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται.  Με πολύ συγκίνηση θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους.Ο πολίτης και η κοινωνία, που τόσο πολύ μου έλλειψε τα προηγούμενα χρόνια, από το βράδυ της Κυριακής είναι εδώ. Το ξέρουμε όλοι! Είναι  η πρώτη φορά που δεν μετανοιώνω που έμεινα στην Ελλάδα.


Δημήτρης Σωτάκης, συγγραφέας: Συνειδητά επιλέγω να είμαι αισιόδοξος. Το 61% του «ΟΧΙ», ανεξάρτητα από τις θέσεις που έχει κανείς, υπογραμμίζει το μεγάλο πολιτικό εκτόπισμα του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με αυτοπεποίθηση και μεγάλη βεβαιότητα, αφού εξήγγειλε το δημοψήφισμα, το κέρδισε άνετα και με τον τρόπο του διέλυσε την ηγεσία της αντιπολίτευσης. Αν και είχα-και συνεχίζω να έχω- πολλές επιφυλάξεις σχετικά με τις κινήσεις των υπουργών του, είναι φανερό ότι ένας τέτοιος άνθρωπος, δεν μπορεί να είναι τυχαίος. Όπως και εσείς, έτσι και εγώ δεν έχω ιδέα για το άμεσο πολιτικό μας μέλλον, όμως έχω την πεποίθηση ότι θα βρεθεί λύση. Και αν συμβεί κάτι τέτοιο, πέρα από την αξιοπιστία που θα αποκτήσει περαιτέρω ο πρωθυπουργός, το ίδιο το γεγονός μιας καλής Συμφωνίας, θα καταφέρει μια ακόμα βαθιά πληγή στη δεξιά παράταξη, κάτι που θα με χαροποιήσει ιδιαιτέρως. Πάντως, ανεξάρτητα από το τι θα γίνει, έχουμε μπλέξει άσχημα. Θεωρώ ότι οι κομματικοί μηχανισμοί έχουν παρακμάσει ολοκληρωτικά, τι έχουμε να περιμένουμε όταν τελειώσουν όλα αυτά, στ’ αλήθεια δεν ξέρω, φανταστείτε η Νέα Δημοκρατία να εκλέξει τελικά ως αρχηγό της τον αρχιφασίστα Βορίδη. Επιστρέφοντας στο δημοψήφισμα, είμαι από εκείνους που θεωρούσαν ότι δεν υπήρχε λόγος να διεξαχθεί, ωστόσο βλέπω τώρα ότι έκανε καλά, μιας που ίσως-ίσως-το αποτέλεσμά του, βοηθήσει λειτουργικά σε μια ενδεχόμενη Συμφωνία. Αν θέλει κανείς να ανιχνεύσει τις συνέπειες αυτού του μεγάλου «ΟΧΙ», καταδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο τη σήψη της δεξιάς παράταξης, η οποία έχει πλέον καταντήσει γραφική με τις υποκριτικές της θέσεις σε κάθε έκφανση της κοινωνικής ζωής. Μιλώντας ρεαλιστικά, δεν ξέρω τι πρέπει να περιμένω.

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

Share
Published by
Ιωάννα Κλεφτόγιαννη