Πυκνές είναι οι αναφορές στα διεθνή ΜΜΕ σχετικά με την υπερψήφιση του Συμφώνου Συμβίωσης από την Ελληνική Βουλή, που έλαβε χώρα τα ξημερώματα της Τετάρτης. Το αμερικανικό ABC αναφέρει πως η Ελλάδα αποτέλεσε «ένα από τα τελευταία κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αναγνώρισε νομικά τις σχέσεις μεταξύ ομοφυλοφίλων, μετά από χρόνια σθεναρής αντίστασης από την Ορθόδοξη Εκκλησία».
Το ABC υπογραμμίζει ότι ο νέος νόμος επιλύει νομικά ζητήματα κυριότητας και κληρονομικής διαδοχής, ωστόσο δεν κάνει καμία πρόβλεψη για την υιοθεσία παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια. Αναφέρει ακόμη ότι η Ελλάδα είχε καταδικαστεί το 2013 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) για διακρίσεις σε βάρος των ομοφυλοφίλων, καθώς το εθνικό δίκαιο δεν είχε προσαρμόσει στο ευρωπαϊκό, με αποτέλεσμα την ακύρωση από την ελληνική δικαιοσύνη των γάμων ομόφυλων ζευγαριών που είχαν τελεστεί το 2008.
Όσον αφορά την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων σε ευρωπαϊκών επίπεδο, το ABC αναφέρει ότι η Ιρλανδία αποτέλεσε την πρώτη χώρα που αποφάσισε την καθιέρωση του συμφώνου συμβίωσης με δημοψήφισμα, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο. Σε αντίθεση με την Ελλάδα και την Ιρλανδία, «περισσότεροι από το 60% των Σλοβένων αντιτάχθηκαν στη νομιμοποίηση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών με δημοψήφισμα, που διενεργήθηκε την περασμένη Κυριακή». «Ακτιβιστές στη χώρα είχαν ελπίσει πως το σχεδόν αμιγώς καθολικό έθνος θα γινόταν η πρώτη πρώην σοβιετική χώρα που θα έδινε σε ομόφυλα ζευγάρια το δικαίωμα να παντρευτούν και να υιοθετήσουν», κλείνει το ABC.
Η Guardian αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση είχε ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης το 2008, από το οποίο ωστόσο αποκλείονταν τα ομόφυλα ζευγάρια. «Ο νέος νόμος ψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι, την Ένωση Κεντρώων και αρκετούς συντηρητικούς βουλευτές» της Νέας Δημοκρατίας, προσθέτει η βρετανική εφημερίδα, σημειώνοντας ότι το νομοσχέδιο δεν ψηφίστηκε από τον εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Η Guardian παραθέτει την άποψη ακτιβιστών, σύμφωνα με την οποία «ο νόμος δεν δίνει τη δυνατότητα σε ομόφυλα ζευγάρια να παντρευτούν και να υιοθετήσουν παιδιά, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, ενώ δεν υπάρχει απόλυτη εξομοίωση με τα ετερόφυλα ζευγάρια σε θέματα συνταξιοδοτικών, ασφαλιστικών και φορολογικών δικαιωμάτων».
Οι New York Times παραθέτουν τις δηλώσεις Αμβρόσιου, ο οποίος υποστήριξε ότι η ομοφυλοφιλία αντίκειται στους νόμους της φύσης, κάνοντας λόγο για κοινωνικό έγκλημα και αμαρτία. Η αμερικανική εφημερίδα κάνει αναφορά στην ευρεία πλειοψηφία με την οποία ψηφίστηκε το σύμφωνο συμβίωσης (193 ψήφοι έναντι 56), το οποίο ωστόσο δεν πρέπει να εξομοιώνεται με το γάμο, καθώς διαφέρει σε θέματα σύστασης, λύσης του, καθώς και στα δικαιώματα που προβλέπει.
Αναφορά στο σύμφωνο συμβίωσης κάνει και η ιταλική Repubblica, που αναφέρεται στο «παράδοξο» της συνεργασίας του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ με τους «εθνικιστές δεξιούς» ΑΝΕΛ, οι οποίοι ακολούθησαν τη θέληση της Ορθόδοξης Εκκλησίας και καταψήφισαν το νομοσχέδιο.