Categories: ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι Έχουν στο Μυαλό τους οι Νεοδημοκράτες;

Πριν λίγες μέρες η δημοσκοπική εταιρεία Prorata προχώρησε στην παρουσίαση των ευρημάτων έρευνών που διεξήγαγε για τη ΝΔ και την Κεντροδεξιά. Προκύπτουν στοιχεία πολύτιμα για να δούμε πώς «προσλαμβάνουν» οι Νεοδημοκράτες την πολιτική τους κοίτη, το κομματικό τους σπίτι. Και απ’ ό,τι φαίνεται, αλλά και όπως είναι ευνόητο ότι θα ίσχυε σε καιρούς ιδεολογικής σύγχυσης και κινητικότητας όπως οι σημερινοί, ενώ κάποιοι το αντιλαμβάνονται ως ρετιρέ Κολωνακίου της δεκαετίας του ’60, άλλοι το βλέπουν ως φτωχή μονοκατοικία «λαϊκοδεξιόστροφης εργατογειτονιάς».
Περιττεύει να πούμε πολλά, καθώς το συχνά λεγόμενο υποδεικνύει ότι οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους. Ας τους δούμε λοιπόν σε σχήματα παραλληλόγραμμα και καμπυλόγραμμα, προσπαθώντας να ανακαλύψουμε/αποκρυπτογραφήσουμε τι κρύβει η «νεοδημοκράτικη ψυχή»…

Κώστας Καραμανλής
Παραμένει στο μυαλό κάτι μαγικό

Ο Κώστας Καραμανλής, που κυβέρνησε τούτο τον τόπο για πέντε χρόνια, έχει ακούσει τα εξ αμάξης για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας που κατά πολλούς οδήγησε αναπόφευκτα στα μνημόνια. Ωστόσο, το παρακάτω γράφημα δείχνει ότι οι Νεοδημοκράτες τον αγαπούν ακόμα, καθώς το 56% αποτιμά τη θήτεια του στη ηγεσία της παράταξης «θετικά» ή «πολύ θετικά», με μόλις το 20% να τη θεωρεί «αρνητική» ή «πολύ αρνητική».

Μάλιστα, στους «πλει οφ τελικούς» των εν ζωή γαλάζιων πρωθυπουργών, ο Καραμανλής «δεν παίζεται», αφού φιλοδωρεί τον προκάτοχό του, Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, και τον μετέπειτα Πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, με τεράστια διαφορά στις προτιμήσεις των γαλάζιων ψηφοφόρων. Συγκεκριμένα:

Νεοδημοκράτες
Από το χώρο του φιλελεύθερου κέντρου έως την άκρα δεξιά

Πώς αυτοπροσδιορίζονται ιδεολογικά οι Νεοδημοκράτες; Με την κλίμακα να ξεκινά από το 0 (άκρα αριστερά) έως το 10 (άκρα δεξιά), οι γαλάζιοι ψηφοφόροι τοποθετούνται κυρίως μεταξύ του κέντρου (μπλε δείκτης 5-22%) και της ακροδεξιάς (μπλε δείκτης 10-28%), με τους ενδιάμεσους δείκτες να λαμβάνουν ισομερώς τις προτιμήσεις των ψηφοφόρων. Είναι ενδιαφέρον τόσο το ότι πάνω από το 20% των ψηφοφόρων της ΝΔ τοποθετείται στον κεντρώο χώρο, όσο και το ότι το σχεδόν 30% των Νεοδημοκρατών ταυτίζεται με τον όρο «άκρα δεξιά». Όσον αφορά τον προσδιορισμό της ιδεολογικής ταυτότητας του κόμματος από τους ψηφοφόρους του, η πλειονότητα των Νεοδημοκρατών το τοποθετεί στην «καθαρόαιμη» δεξιά (οι κίτρινοι δείκτες στο 7 και το 8 συγκεντρώνουν το 45%), με έναν στους τέσσερις ψηφοφόρους του κόμματος να χαρακτηρίζει τη ΝΔ «ακροδεξιά» (κίτρινος δείκτης στο δείκτη 10) .

Ποτάμι & ΠΑΣΟΚ
Τα «αδερφάκια» των Νεοδημοκρατών

Η ζωή για να ‘ναι ευχάριστη θέλει φίλους και αυτό το ξέρουν καλά οι Νεοδημοκράτες. Από τους υπόλοιπους «παίκτες» του πολιτικού συστήματος, φαίνεται ότι θέλουν να μοιραστούν τα κουβαδάκια τους το καλοκαίρι κατά κύριο λόγο με το Ποτάμι και, σε δεύτερο χρόνο, με το πάλαι ποτέ «αντίπαλον δέος του ανάλγητου ΠΑΣΟΚ του επάρατου σοσιαλισμού». Αρκετά μισητοί παραμένουν οι αντάρτες του Πάνου Καμμένου που πήραν τα φυσεκλίκια και αποσκιρτήσαν από τη Συγγρού για να κάνουν την κυβέρνηση του βουνού με τον ταξικό εχθρό στην Κουμουνδούρου.

Αμοιβαία τα αισθήματα…

Το φλερτ έχει καθώς φαίνεται ανταπόκριση, αφού όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα, Ποταμίστας και Πασόκοι «πετούν την σκούφια τους» για να παίξουν #MeTonKyriako. Σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα (προσοχή στην προφητική πια ημερομηνία διεξαγωγής της έρευνας – 12.2.2015), μεγάλη μερίδα των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού θα ψήφιζαν τη ΝΔ, εφόσον είχε -και τώρα έχει- για αρχηγό της τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Νεοδημοκράτες & γάμοι ομοφυλοφίλων
Ένας μύθος καταρρέει

Το παρακάτω γράφημα αποτελεί κλασική περίπτωση απόδειξης πόσο αποτυχημένα είναι τα σχήματα αυτο- κι ετεροκαθορισμού στην πολιτική. Η σύγκριση της στάσης του συνόλου των ψηφοφόρων και των Νεοδημοκρατών απέναντι στο θεσμό του γάμου ομοφυλοφίλων -με το γάμο, σημειωτέον, να είναι μία λέξη παραδοσιακή και ως εκ τούτου πολύ πιο συναισθηματικά φορτισμένη από τον όρο «σύμφωνο συμβίωσης»- δείχνει ότι οι Νεοδημοκράτες δεν είναι αρνητικότεροι από το συνολικό εκλογικό σώμα στο γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. Αν μάλιστα λάβει κανείς το περιθώριο λάθους των δημοσκοπήσεων -οι οποίες αποτυπώνουν μάλιστα «τάσεις»- τότε καταλαβαίνει κανείς ότι οι γαλάζιοι ψηφοφόροι ταυτίζονται με την -εδώ παρακαλώ η προσοχή- συνολική συντηρητική στάση της κοινωνίας απέναντι στα ομόφυλα ζευγάρια.

Μακεδονικό Ζήτημα
Ποιος ασχολείται;

Και ενώ θα περίμενε κανείς οι Νεοδημοκράτες να είναι πιο «σκληροπυρηνικοί» στα εθνικά θέματα, ούτε στο Μακεδονικό επαληθεύεται η παραδοσιακά «σκληρότερη» στάση των δεξιών ψηφοφόρων. Το γράφημα που ακολουθεί δείχνει ταύτιση της στάσης του συνόλου του εκλογικού σώματος και των Νεοδημοκρατών προς την αποδοχή της μετρIοπαθούς λύσης της σύνθετης ονομασίας της ΠΓΔΜ με γεωγραφικό προσδιορισμό. Όταν τρέχεις για τον άρτο τον επιούσιο, δεν κόβεσαι για ονόματα.

Κυριάκος Μητσοτάκης
Αρχηγός με τρίποντο στην εκπνοή

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει πως στην πολιτική, όπως και στη ζωή, όπως και στην μπάλα (αλλά μάλλον και σε κάθετι άλλο), το timing είναι καθοριστικό. Χωρίς να πολυλογούμε: αν ο πρώτος γύρος των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ είχε διεξαχθεί κανονικά στις 22 Νοεμβρίου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, ο νυν Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν θα είχε περάσει στο δεύτερο γύρο. Η αναβολή του πρώτου γύρου για τις 20 Δεκεμβρίου του επέτρεψε στον να «προσπεράσει» τον Απόστολο Τζιτζικώστα και να επικρατήσει στο νήμα και του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Νέα Δημοκρατία
Πες μου μία λέξη, αυτή τη μόνη λέξη…

Πες μου με μία μονάχα λέξη τι είναι για σένα η ΝΔ. Σε αυτό το ερώτημα απάντησαν, όπως δείχνει το παρακάτω γράφημα, τόσο οι Νεοδημοκράτες, όσο και το σύνολο του εκλογικού σώματος. Όταν οι γαλάζιοι υποψήφιοι καλούνται να χαρακτηρίσουν το κόμμα τους ιδεολογικά, αποφεύγουν τεχνηέντως την «παγίδα», απαντώντας με μία ουδέτερη λέξη («φιλοευρωπαϊκό»), την ώρα που οι αντίπαλοί τους «τρέχουν» να τους προσάψουν τη «ρετσινιά» του «συντηρητικού» κόμματος.

Μεταπολίτευση
Το best of του εθνικού κεφαλαίου

Αν και το γράφημα που ακολουθεί δεν αφορά αποκλειστικά στους ψηφοφόρους της ΝΔ, αλλά το σύνολο του εκλογικού σώματος, δεν αντέχει κανείς να μην το παραθέσει, καθώς είναι από τα πιο «πιπεράτα». Ιδού το ερώτημα που καίει: Ποια ήταν η πρωθυπουργάρα της μεταπολίτευσης;
Ο λαός απεφάνθη: ντέρμπι κορυφής με τον «Ανδρέα της Αλλαγής» να σηκώνει κούπα και τον «Κωνσταντίνο Καραμανλή τον Πρεσβύτερο» να ακολουθεί με οριακή διαφορά. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η «επανίδρυση του κράτους», τέταρτη έρχεται η «δημοσιονομική προσαρμογή» σε ισοπαλία με «το σκίσιμο των μνημονίων». Την είσοδο στην ΟΝΕ δεν φαίνεται να την εκτιμά μεγάλη μερίδα των Ελλήνων, με αποτέλεσμα ο «εκσυγχρονιστής» να περιορίζεται στο 5%. Οι μνημονιακοί πρωθυπουργοί ας μην δουν ποτέ τον πίνακα.
Όσον αφορά στους ψηφοφόρους της ΝΔ, οι δύο (states)men of the match είναι ο «Εθνάρχης» Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο «φιλελεύθερος μεταρρυθμιστής» Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.


Αλέξης Τσίπρας
Ο best friend που θα του εμπιστευόσουν τα λεφτά σου

Άλλος ένας πίνακας που αφορά στο σύνολο του εκλογικού σώματος είναι και ο παρακάτω, όπου φαίνεται ξεκάθαρα τόσο η «έκρηξη» δημοφιλίας του Αλέξη Τσίπρα μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον ΣΥΡΙΖΑ (16.4.2015), όσο και οι χαμηλές επιδόσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το 38% του εκλογικού σώματος θα εμπιστευόταν (τότε) τα χρήματά του στον Αλέξη Τσίπρα, την ώρα που μόλις ο ένας στους δέκα θα έκανε κάτι ανάλογο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ακόμη, το 39% θα ήθελε να έχει φίλο τον κ. Τσίπρα, την ώρα που ούτε ένας στους 10 δεν θα έκανε παρέα τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αν κοιτάξει κανείς το πρώτο πρώτο διάγραμμα του ρεπορτάζ μας, ίσως βρει και την εξήγηση…

Από τις έρευνες δύσκολα βγάζεις άκρη.  Άλλα περιμένεις, αλλιώς σού ‘ρχονται. Αυτό που ίσως καταλαβαίνουμε από τα παραπάνω είναι ότι η ψυχή του Νεοδημοκράτη, όπως και όλων των ψυφοφόρων, είναι τελικά μία πολιτική άβυσσος.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος