Categories: MEDIA

Δημοσιογραφικά κλισέ από τα σπορ και τα ρεκόρ

Ήρθα σε μια μεγάλη ομάδα: Ιούλιος και η καινούρια μεταγραφή κάνεις τις πρώτες της δηλώσεις. Ε, που πήγε; Σε μια μεγάλη ομάδα.

Με καρδιά πρωταθλητή: Αυτό το λένε κυρίως σε ανατροπές στο μπάσκετ περισσότερο, στο ποδόσφαιρο λιγότερο.

Βαθμολογική “ανάσα”: Το τρίποντο της νίκης που ξεκολλά την ομάδα από τις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας ή μια νίκη που σταματά ένα άσχημο σερί.

90/40 λεπτά μακριά απ’ τ’ όνειρο: Συνήθως πριν από ένα τελικό ή τον επαναληπτικό αγώνα που παίζεται μια πρόκριση. Χρησιμοποιείται από όλους.

Δίνει την πρώτη μάχη: Το αντίθετο από το από πάνω. Το πρώτο παιχνίδι πριν από τη μάχη που θα σε πάει 90/40 λεπτά μακριά απ’ τ’ όνειρο.

Το μάτι γυάλιζε: Ομάδα/παίκτης που μπήκε αποφασισμένος στο παιχνίδι και έκανε τη διαφορά στο παιχνίδι κερδίζοντάς το.

Παίζει το τελευταίο της χαρτί: Η ομάδα πάει χάλια, βρίσκεται στο χείλος του υποβιβασμού (οπ κι άλλο κλισέ) ή λίγο πριν από έναν αποκλεισμό και δίνει το ματς που θα την σώσει εφόσον το κερδίσει.

Θύμισε κάτι από τη μεγάλη ομάδα του παρελθόντος: Ομάδα με ιστορία που τον τελευταίο καιρό δεν τα πηγαίνει όπως θα ήθελε, κάνει μια εμφατική νίκη (κι άλλο κλισέ) και θύμιζε αυτά που έκανε παλιά.

Μπήκε με το αριστερό: Στην αρχή της σεζόν/του χρόνου, το αποτέλεσμα της ομάδας είναι απογοητευτικό και δεν έκανε καλό ποδαρικό.

Το πάθημα έγινε μάθημα: Έχει φάει τέσσερα την προηγούμενη αγωνιστική η ομάδα και στον επόμενο αγώνα καταφέρνει και α) δεν ξεφτιλίζεται β) κερδίζει γ) χάνει αξιοπρεπώς.

Η ήττα αυτή θα μας μάθει πολλά: Όταν ο αθλητισμός μιμείται το σχολείο.

Θα πεθάνουμε μες στο γήπεδο: Αυτό χρησιμοποιείται από παίκτες και οπαδούς πριν από ένα πάρα πολύ σημαντικό παιχνίδι όπου η νίκη είναι μονόδρομος (φοβερό κλισέ).

Το μόνο που φοβάται είναι ο κακός του εαυτός:  Όταν ο αθλητισμός μπερδεύεται με την ψυχολογία.

Παίζει ελκυστικό ποδόσφαιρο: Κι εγώ που νόμιζα ότι ελκυστική είναι μόνο η Βεργκάρα.

Οδηγός  το παρελθόν: Αυτό έχει να κάνει με την παράδοση από τα μεταξύ τους παιχνίδια τα τελευταία χρόνια όταν η μία ομάδα υπερτερεί σε νίκες απέναντι στον αντίπαλό της.

Το δέλεαρ της νίκης: Αν δεν υπήρχε νίκη, τότε γιατί ασχολούνται με τον αθλητισμό; Για την ομορφιά του αθλήματος (τρομερό κλισέ).

Διάβασε τη φάση: Αντί για ένα βιβλίο ας πούμε. Αυτό λέγεται κυρίως για τους αμυντικούς που βγαίνουν πρώτοι πάνω στη μπάλα και προλαβαίνουν την αντίδραση των επιτιθέμενων.

Πήρε την άγουσα για τ’ αποδυτήρια: Όταν αποβάλλεται ένας παίκτης από το γήπεδο και πηγαίνει που αλλού; Στα αποδυτήρια.

Βαριά φανέλα: Από τον ιδρώτα; Αλλιώς η μεγάλη ομάδα.

Παγωμάρα στο γήπεδο: Μπορεί να έχει 35 βαθμούς και να είναι μεσημέρι Μάη αλλά αν παίζεις εντός έδρας και ο αντίπαλος σου βάλει πρώτος γκολ ή γενικά αν έχει το προβάδισμα, μια παγωμάρα υπάρχει στις κερκίδες.

Το ματς πήρε φωτιά από την αρχή: Μπήκαν δύο γκολ στο πρώτο δεκάλεπτο/κάποιος πήρε κόκκινη κάρτα και είχαμε εντάσεις και επεισόδιο, ε κάτι τέτοιο.

Άγρια ομορφιά: Το National Geographic Wild στους αγωνιστικούς χώρους.

Ο άγραφος νόμος του ποδοσφαίρου: Κλασικό και αγαπημένο. Όταν μια ομάδα χάνει ευκαιρίες τη μία μετά την άλλη και ο αντίπαλος βάζει γκολ.

Βρήκε το δρόμο της προς τα δίχτυα: Γιατί έψαχνε ένα χωριό η ομάδα και δεν το έβρισκε. Όταν ανοίγει το σκορ.

Τον περνά σαν σταματημένο: Αθλητής που κάνει ντρίμπλα και αποφεύγει τον αντίπαλό του.

Η πίεση απέδωσε καρπούς: Τους έχουμε κλείσει στα καρέ (κι άλλο κλισέ), ψάχνουμε το γκολ, η πίεση αποδίδει καρπούς!

Έπεσε ο ρυθμός: Κερδίζουμε με 3-0, το παιχνίδι είναι στο 75’, αυτοί δεν μας βάζουν γκολ, δεν πιέζουμε κι εμείς, σούπα το τελευταίο τέταρτο.

Δουλεμένο στην προπόνηση: Αυτό χρησιμοποιείται συνήθως σε γκολ που προέρχεται από συνδυασμό παικτών και το κάνουν να φαίνεται απλό, ενώ δεν είναι (χα!).

Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει: Ότι λέει.

Μαγική εικόνα: Αυτό το λένε όταν μια ομάδα κερδίζει με μεγάλη διαφορά αλλά ο αντίπαλος στέκεται καλά στον αγωνιστικό χώρο και είναι απλά άτυχος.

Ο Δαυίδ νίκησε το Γολιάθ: Όταν συντελείται μια έκπληξη και μια κατώτερης δυναμικότητας ομάδα κερδίζει έναν ισχυρό αντίπαλο.

Έντεκα αυτοί, έντεκα εμείς: Της ίδιας κατηγορίας κλισέ με την μπάλα που είναι στρογγυλή. Παιχνίδι είναι κι ότι ήθελε προκύψει.

Βλέπουμε κάθε αγώνα ξεχωριστά: Παίκτες, προπονητές, παράγοντες μετά από ένα παιχνίδι που δεν θέλουν να το σχολιάσουν και μιλούν για τον επόμενο αντίπαλο.

Οι παραδόσεις είναι για να σπάνε: Μια ομάδα παίζει πολλά χρόνια με μια άλλη και στο 80% των μεταξύ τους παιχνιδιών, χάνει. Ε, κάθε φορά που πάει να τους αντιμετωπίσει σκέφτεται πως αν κερδίσει, θα σπάσει και την κακή γι’ αυτήν παράδοση.

Η μπάλα είναι στρογγυλή: Α, δεν παίζουν με τετράγωνη; Από τις μεγαλύτερες μπούρδες που έχουν ακούσει τα αυτιά μας. Αυτοί που το λένε, δεν τους παίρνουμε στα σοβαρά, εννοούν πως κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί πριν ξεκινήσει η αναμέτρηση.

Μέσα από το μάτι της βελόνας πέρασε η μπάλα: Όταν μπαίνει ένα δύσκολο γκολ που περνά ανάμεσα από σώματα, πόδια, δύσκολες γωνίες.

Να περάσει το πρώτο δύσκολο τέταρτο: Για κάποιο ανεξήγητο λόγο πολλοί σχολιαστές πιστεύουν πως αν η ομάδα τους δεν δεχτεί γκολ στο πρώτο τέταρτο θα έχει περισσότερες πιθανότητες για επιτυχία στο υπόλοιπο του αγώνα.

Δεν τον αφήνει να πάρει ανάσα: Άρα δηλαδή ο παίκτης έσκασε και πέθανε. Χρησιμοποιείται όταν κάποιος μαρκάρει στενά τον αντίπαλο.

Τoν βρήκε στο ψαχνό: Φοβερό χτύπημα από τάκλιν που δίνει τα πόδια του παίκτη στο χέρι (τι ωραίο κλισέ και αυτό).

Ο αειθαλής… : Ο μεγάλος σε ηλικία αθλητής.

Νικητής το ποδόσφαιρο: Αν έχει έρθει ας πούμε ένα παιχνίδι 4-4 και δεν έχει κερδίσει καμία από τις δύο ομάδες, τότε νικητής είναι το άθλημα αφού είδαμε ένα ωραίο, χορταστικό παιχνίδι.

Μια πάσα βούτυρο στο ψωμί του… : Αξίωμα Αλέξη Σπυρόπουλου και μόνος αυτός έχει το δικαίωμα να το χρησιμοποιεί. Εννοεί την σωστή πάσα.

Για την οικονομία της αναμέτρησης: Αξίωμα Αλέξη Σπυρόπουλου και αυτό. Δεν έχουμε καταλάβει τι σημαίνει.

Απέκρουσε τη μπάλα με τα ακροδάκτυλα: Κλισέ σπορτσκάστερ που δεν καταλαβαίνει ότι τα ακροδάκτυλα είναι τα νύχια.

Πέφτουν κορμιά στο γήπεδο: Αυτό το λένε όταν το παιχνίδι είναι πολύ σκληρό και μαχητικό με κόντρες.

Στη σκακιέρα των δύο προπονητών: Το απόλυτο δημοσιογραφικό που εξηγεί πως έχουν προσεγγίσει οι δύο πλευρές το παιχνίδι.

Η μητέρα των μαχών: Χρησιμοποιείται από δημοσιογράφους για τα ντέρμπι που έχουν μακρά παράδοση αντιπαλότητας εδώ και πολλά πολλά πολλά χρόνια.

Υγιεινός περίπατος: Κερδίσαμε το παιχνίδι με 4-5 γκολ/30-40 πόντους διαφορά.

Ρήματα σε -ούμεθα, ουσιαστικά σε -αι κτλ: Αυτά τα λέει μόνο ο Σάββας Θεοδωρίδης και παλιοί καθηγητές διαιτησίας.

Page: 1 2

Θοδωρής Κανελλόπουλος

Share
Published by
Θοδωρής Κανελλόπουλος