Categories: ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Tα κορίτσια μας τα παίρνουνε οι Άραβες

Δε μιλάνε μεταξύ τους. Δε χαμογελάνε. Γενικά, δεν. Όταν διεκδικείς θέση σε εταιρία-κολοσσό των αιθέρων, ξεχνάς λίγο ποιος είσαι, φοράς τα πιο καλά σου ρούχα και προσπαθείς να δείχνεις όσο πιο σοβαρός γίνεται. Δεν παίζουμε με 1.600 ευρώ πρώτο μισθό και σπίτια-φαγητά πληρωμένα, παίζουμε; Ούτε με μία θέση εργασίας παίζουμε.

Είναι Σάββατο, εννιά παρά τέταρτο το πρωί και στο λόμπι του ξενοδοχείου Athens Electra Palace στην Πλάκα κυριαρχεί μια σοβαρότητα. Ντρέπομαι να φταρνιστώ εδώ μέσα. Κορίτσια από 21 μέχρι 35 ετών ως επί το πλείστον, αλλά και κάποια αγόρια, έχουν έρθει καλοντυμένα και καθαρά να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Η Emirates Airlines, από τις πιο ισχυρές αεροπορικές εταιρίες παγκοσμίως με βάση το Ντουμπάι, οργανώνει συχνά τέτοιου τύπου διαγωνισμούς στην Ελλάδα – πάντα με μεγάλη συμμετοχή. Για κάποιους όνειρο ζωής, για τους περισσότερους μια ευκαιρία καριέρας που σε στέλνει μέχρι τα Hνωμένα Αραβικά Εμιράτα (τα οποία όσο να πεις έχουν πάρει τα πάνω τους στο γυναικοπλανήτη μετά το “Sex & the City 2”) και σου λύνει το οικονομικό σου.

Βλέπω διάφορα. Ένα κορίτσι βγάζει καθρεφτάκι για το τελευταίο τσεκ, μια λίγο μεγαλύτερη δεσποινίς αντιλαμβάνεται πως ήρθε πρόχειρα ντυμένη σε σύγκριση με τις υπόλοιπες και έχει ήδη χάσει πόντους αυτοπεποίθησης, ένας κύριος με κοστούμι και σταράκια σφίγγει συνεχώς τη γραβάτα ενώ μια χαρά σφιχτή είναι. Έξω στο δρόμο, κάθε δύο λεπτά, κίτρινα ταξί αφήνουν την επόμενη αιθέρια ύπαρξη.

Δεν χρειάζεται καν να τους ρωτήσω «γιατί βρίσκεστε εδώ σήμερα;». Η ανεργία, αλλά και οι παροχές δίνουν όλες τις απαντήσεις: Πέρα από τους μισθούς, που κυμαίνονται από 1.600 μέχρι 1.900 ευρώ, κάθε πτήση λειτουργεί σαν μπόνους. Ύστερα παρέχεται διαμονή σε διαμερίσματα της εταιρίας στο Ντουμπάι, συνήθως ανά δύο άτομα, αλλά με ξεχωριστό δωμάτιο και τουαλέτα (νερό-τηλέφωνο όλα πληρωμένα). Παρέχεται επίσης χρηματικό ποσό επαρκές για τρία πλούσια γεύματα την ημέρα στο ξενοδοχείο, ιατρική περίθαλψη, εισιτήρια με έκπτωση για τους συγγενείς, ένα ποσό 2.000 dhs (περίπου 400 ευρώ) για τις πρώτες μέρες, συν άλλα 500 dhs για να αγοράσεις σίδερο με το οποίο θα σενιάρεις τη στολή σου πριν από κάθε πτήση. Και τι σου ζητούν για ολ’ αυτά; Να είσαι όμορφος, να είσαι ευγενικός και να μη ζαλίζεσαι στα ύψη.

Στήνω αυτί σε μια από τις ελάχιστες συζητήσεις που γεννιούνται. Μια κοπέλα μιλάει για τη φίλη της που ανήκει ήδη στο δυναμικό της Emirates και μένει στο Ντουμπάι: «Εντάξει, δεν το συζητώ – η τέλεια δουλειά. Βέβαια είναι και αυστηροί, έτσι; Το συμβόλαιο σου απαγορεύει να κοιμήσεις αγόρι στο διαμέρισμά σου, εκτός αν είναι συγγενής πρώτου βαθμού ή άντρας σου». Όπως μας πληροφορεί το emirateslife.gr, ιστοσελίδα φτιαγμένη ειδικά για τη ζωή ενός έλληνα αεροσυνοδού στο Ντουμπάι, η μαντίλα είναι προαιρετική, η προσοχή στο ντύσιμο όμως επιβάλλεται. Το αλκοόλ απαγορεύεται για τους Μουσουλμάνους, αλλά στο Ντουμπάι οι αρχές κάνουν τα στραβά μάτια για να έχουν ικανοποιημένους τους κατοίκους και τους τουρίστες. Αν θες πάντως να πίνεις άφοβα, η επίσημη οδός είναι να ζητήσεις από τον εργοδότη σου να σφραγίσει μια αίτηση και να εκδώσει επίσημο γράμμα (!) στο οποίο θα επιτρέπει στον εργαζόμενό του να καταναλώνει αλκοόλ. Ωραία πράγματα.

Η τυπικότητα αυτή φτάνει μέχρι εδώ, μέχρι τα απλά. Ζητάμε δυο κουβέντες από κάποιον της ελληνικής αντιπροσωπείας της Emirates και μας εξηγούν ότι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο χωρίς άδεια από τα κεντρικά γραφεία στο Ντουμπάι. Στη μεγάλη αίθουσα όπου θα ξεκινήσει από στιγμή σε στιγμή η γνωριμία και η αξιολόγηση, η είσοδος μας απαγορεύεται αυστηρά. «Το τελευταίο που θα ‘θελε μια κοπέλα την ώρα που εξετάζεται, είναι κάποιον να τη φωτογραφίζει» μας εξήγησε ευγενικά απ’ το τηλέφωνο ο διευθυντής του Αthens Electra Palace κ. Αθανασίου μια μέρα πριν.

Γύρω στις εννιά και δέκα οι περισσότεροι έχουν έρθει πια. Δίνεται σήμα, το λόμπι αδειάζει και οι επίδοξοι αεροσυνοδοί ανεβαίνουν τη μεγάλη σκάλα, κατευθυνόμενοι προς την αίθουσα. Θα ακολουθήσει αναλυτική παρουσίαση του ρόλου ενός μέλους πληρώματος καμπίνας, των απαιτήσεων αλλά και των προνομίων βέβαια που απολαμβάνουν όσοι εργάζονται για τον όμιλο Emirates και ζουν στο Ντουμπάι. Και μετά κατάθεση βιογραφικού, εξέταση με γραπτό τεστ στα αγγλικά, ομαδική συζήτηση. Η διαδικασία θα τραβήξει μέχρι τις 18.00 το απόγευμα μαζί με τα διαλείμματα, συνολικά εννέα ώρες – πλήρης απασχόληση.

Φεύγοντας, κατεβαίνοντας από τη Βουλής προς την Ερμού, ακούω τακούνια να χτυπάνε με γρήγορο ρυθμό μέσα στην πρωινή ησυχία, γυρνάω και βλέπω μια κοπελίτσα που μοιάζει να έχει αργήσει. Κατευθύνεται προς τα ‘κει – κάνει μπαμ. Βαμμένη, περιποιημένη, όμορφη, ψάχνει μια ευκαιρία να πετάξει.

Βύρων Κριτζάς

Share
Published by
Βύρων Κριτζάς