Categories: ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Τα φουσκωτά που κάνουν τους κατοίκους των ακριτικών νησιών να χαμογελούν.

Κάποια από τα  φουσκωτά σκάφη που δένουν στα λιμάνια των ακριτικών νησιών μια φορά το χρόνο φέρνουν μάλλον περισσότερη χαρά στους κατοίκους από ό,τι συνήθως. Τα μέλη της μη κυβερνητικής οργάνωσης +πλευση οργώνουν το πέλαγος με στόχο την υποστήριξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής στα μικρά και αποκομμένα νησιά του Αιγαίου. Κάνοντας δωρεάν ιατρικές εξετάσεις, οργανώνοντας ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, παρέχοντας στα σχολεία εκπαιδευτικό εξοπλισμό, κατασκευάζοντας παιδικές χαρές και γήπεδα στις περιοχές που επισκέπτονται, παρέχουν σημαντικό έργο εκεί όπου η πολιτεία δε μερίμνησε επαρκώς. Ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης  Βασίλης Αθανασίου, την ώρα που βρίσκεται στον ετήσιο διάπλου της οργάνωσης και σαλπάρει για τη Γαύδο, εξηγεί στην Popaganda ποιες είναι οι προϋποθέσεις για να συνεισφέρεις στην προσπάθεια τους

Πώς προέκυψε η ιδέα για τη δημιουργία μιας μη κυβερνητικής οργάνωσης, όπως είναι η +πλευση (Σύμπλευση); Οι περισσότεροι από εμάς, δραστηριοποιούνται ήδη μια εικοσαετία στον εθελοντισμό με επίκεντρο τη παροχή βοήθειας και βελτίωση του βιωτικού επιπέδου των κατοίκων των ακριτικών νησιών. Αποφασίσαμε τον Ιανουάριο του 2014 να δημιουργήσουμε ένα νέο φορέα για την επίτευξη των στόχων μας και έτσι προέκυψε η +πλευση, από έντεκα ιδρυτικά μέλη. Στην τωρινή μας εξόρμηση ταξιδεύουν μαζί μας πενήντα πέντε μέλη, ενώ ορισμένοι από εμάς έχουν μείνει πίσω και απασχολούνται με την υποστήριξη της δράσης μας.

Ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις για να συμμετάσχει κάποιος στην ομάδα σας και πώς έχουν αξιοποιηθεί οι διαφορετικές -μεταξύ τους- ιδιότητες των μελών σας; Οι προϋποθέσεις είναι απλές: αγάπη για τον συνάνθρωπο και όρεξη για προσφορά. Στη +πλευση συμμετέχουν άνθρωποι από σχεδόν όλα τα επαγγέλματα. Άλλοι, όπως οι γιατροί, ασχολούνται κυρίως με το αντικείμενο της επαγγελματικής τους δραστηριότητας, άλλοι αξιοποιούν τις λοιπές τους γνώσεις, εμπειρίες και χόμπυ, αλλά πρέπει να επισημάνω ότι ως εθελοντές προσφέρουμε και ασχολούμαστε με ο,τιδήποτε απαιτείται. Δηλαδή, είναι καθημερινό φαινόμενο ένας φτασμένος επιχειρηματίας και ένας δικηγόρος να μεταφέρουν κιβώτια με εξοπλισμό στα σχολεία. Συνεπώς, δεν υπάρχουν κοινωνικές, οικονομικές, επαγγελματικές ή άλλες διακρίσεις μεταξύ μας. Δουλεύουμε σα μια ομάδα για το σκοπό στον οποίο έχουμε ταχθεί. Έτσι δεν απαιτείται κανενός είδους προσπάθεια για να αξιοποιούνται οι δυνατότητες του καθενός από εμάς, επιτυγχάνουμε το αυτονόητο.

Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών σήμερα και τι σας λένε πως ζητούν από την πολιτεία; Το σημαντικότερο πρόβλημα, που οι κάτοικοι των αστικών κέντρων είναι αδύνατο να συνειδητοποιήσουν το μέγεθός του, είναι αυτό της επικοινωνίας. Αν το πλοίο που συνδέει το νησί πιάνει λιμάνι μία φορά την εβδομάδα, και μάλιστα μόνο αν δε φυσάει, με ποιο τρόπο να φύγουν τα ψάρια από το νησί; Πώς θα έρθουν τα εφόδια και πώς θα μεταφερθεί ένας άρρωστος; Για μια απλή εξέταση αίματος, πρέπει ο κάτοικος του νησιού να λείψει δύο έως πέντε μέρες από το νησί του. Σήμερα, μας βρίσκετε στη Κάσο. Μας έλεγε η Δήμαρχος, ότι το ένα και μοναδικό πλοίο που εξυπηρετεί το νησί θέλει είκοσι οκτώ ώρες για να φτάσει στο λιμάνι του Πειραιά ενώ ένα αεροπορικό εισιτήριο κοστίζει 180 ευρώ. Εμείς καταφέραμε και φθάσαμε στο νησί για να συναντήσουμε γνήσιους, αυθεντικούς ανθρώπους που έχουν παράπονα και δικαίως. Αν τακτοποιηθεί το πρόβλημα της επικοινωνίας, αυτόματα όλα τα άλλα θα λυθούν ή θα σταματήσουν να έχουν τη σημερινή τους βαρύτητα.

Μπορείτε να μου αναφέρετε μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές της μέχρι τώρα δράσης σας; Πώς αποφασίζετε με ποιο τρόπο κάθε φορά θα υποστηρίξετε και θα βελτιώσετε τις συνθήκες διαβίωσης του εκάστοτε νησιού; Υπάρχουν πολλές στιγμές που μας γεμίζουν χαρά, ικανοποίηση και περηφάνεια γι´αυτό που κάνουμε. Είναι η διαπίστωση, με αφορμή τις ιατρικές εξετάσεις που κάνουμε, μιας υποβόσκουσας και άγνωστης πάθησης κάποιου κατοίκου, που μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί επιτυχώς. Είναι η χαρά των παιδιών στα σχολεία όταν τους προσφέρουμε αυτά που τους λείπουν, είναι το χαμόγελο του κόσμου και το ζεστό καλωσόρισμα. Όσον αφορά το τρόπο υποστήριξης των νησιών, ερχόμαστε από πολύ νωρίς σε επικοινωνία με όλους τους τοπικούς φορείς ώστε να επιτύχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.

Αυτή τη στιγμή βρισκόσαστε στην Κάσο. Ποια είναι τα επόμενα μέρη που θα επισκεφτείτε, ποιες είναι οι συνθήκες και οι ανάγκες που συναντήσατε μέχρι στιγμής; Αύριο αναχωρούμε για Γαύδο όπου κατασκευάσαμε και θα εγκαινιάσουμε  έναν αφαλατωτή, που θα εξυπηρετεί πλήρως τις ανάγκες του νησιού όλο το χρόνο. Όπως αντιλαμβάνεστε, πρόκειται για μία σημαντική ανάσα ζωής στο νησί καθώς πέρα από τη προφανή παραγωγή πόσιμου νερού για στους κατοίκους, θα γίνει πλέον πιο προσιτή και στην ουσία εφικτή η καλλιέργεια του εδάφους. Στη συνέχεια, θα πάρουμε το δρόμο της επιστροφής όπου στη πορεία θα επισκεφτούμε τα Αντικύθηρα, ένα νησί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, κυρίως λόγω του διάσημου ναυαγίου. Εκεί θα συνδράμουμε με την κατασκευή και δωρεά ειδικά σχεδιασμένων σημάνσεων και πινακίδων με σχετικό ιστορικό ενδιαφέρον. Σε όλα τα νησιά που επισκεπτόμαστε, πραγματοποιούμε προληπτικές ιατρικές εξετάσεις δεκαπέντε διαφορετικών ειδικοτήτων, προσφέρουμε εκπαιδευτικό υλικό στα σχολεία και διοργανώνουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις και ομιλίες με στόχο την ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών.

Η +πλευση (Σύμπλευση) πραγματοποίησε τον ετήσιο Διάπλου της από την Πέμπτη 23 Απριλίου έως και την Κυριακή 3 Μαΐου 2015, με έντεκα φουσκωτά σκάφη που επισκέφθηκαν την Κίμωλο, τη Φολέγανδρο, τη Σχοινούσα, την Κάσο, τη Γαύδο και το νησί των Αντικυθήρων. Περισσότερες πληροφορίες για την οργάνωση θα βρείτε εδώ.

Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Ζωή Παρασίδη