Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, το μόλις 2ο στην ιστορία του, ανήκει πια στην ιστορία. Κάποιοι θα αναρωτηθούν γιατί έγινε αυτό το συνέδριο ή γιατί, στην τελική, κάνουν ακόμα συνέδρια τα κόμματα; Η πικρή αλήθεια, παρά τα όσα ακούτε από επίσημα χείλη για γιορτές εσωκομματικής δημοκρατίας, γόνιμους διαλόγους και ζυμώσεις, είναι ότι τα συνέδρια γίνονται για δυο βασικούς λόγους: Ο πρώτος είναι για να ρίξει το κόμμα τον ηγέτη, και ο δεύτερος για να επιβεβαιώσει ο ηγέτης την ισχύ του. Προφανώς, σε αυτό το συνέδριο ταίριαξε το δεύτερο σενάριο.
Δαιμαρτυρίες στον περίβολο…
Τα πηγαδάκια στην είσοδο, την ημέρα της έναρξης του Συνεδρίου
Πρώτη εικόνα που προκάλεσε από αμηχανία έως δυσφορία στους παρευρισκόμενους η έντονη αστυνομική παρουσία. Είναι γνωστό ότι οι δημόσιες εκδηλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ πλέον φρουρούνται μετά την υπογραφή του μνημονίου και τη λήξη του μήνα του μέλιτος με τις πλατιές μάζες, αλλά εδώ είχαμε μια κλιμάκωση. Αστυνομικοί στο πάρκινγκ, αστυνομικοί στην είσοδο, αστυνομικοί στους ανιχνευτές μετάλλων, αστυνομικοί διάχυτοι στο χώρο του συνεδρίου. Δε χρειαζόταν κι έμπειρο μάτι η αναγνώρισή τους αφού εκτός του σπιράλ στο αυτί ήταν όλοι εφοδιασμένοι με την καρφίτσα της προστασίας υψηλών προσώπων με τον θυρεό της Ελληνικής Δημοκρατίας φέρνοντας έναν αέρα hip αμερικάνικης σειράς. Αυτοί που ενόχλησαν περισσότερο τους συνέδρους, και σχολιάστηκαν αρκετά, ήταν οι αστυνομικοί περιμετρικά των VIP καθισμάτων. Οι σύνεδροι διαπίστωσαν με πίκρα ότι αυτό ήταν μάλλον το σύνορο μεταξύ της κομματικής αριστοκρατίας και των πληβείων.
Η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα κινήθηκε στα πλαίσια της τόνωσης του ηθικού των οργανωμένων μελών. Σαν προπονητής που η ομάδα του βρίσκεται στο 80′, έχει αποσπάσει ένα πολύτιμο 1-1 εκτός έδρας, και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ενθαρρύνει τους παίχτες του να κρατήσουν 10 λεπτά ακόμα.
Συνήθως τα χαμόγελα περισσεύουν σε τέτοιες κομματικές φιέστες που όλοι συναντούν παλιούς φίλους και συντρόφους όμως ο ένας χρόνος και κάτι μνημονιακής διακυβέρνησης έχει ρίξει βαρύ το πέπλο της μελαγχολίας στην κοινότητα της Πρώτης Φοράς Αριστερά. Γι’αυτό και η εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα κινήθηκε στα πλαίσια της τόνωσης του ηθικού των οργανωμένων μελών. Σαν προπονητής που η ομάδα του βρίσκεται στο 80′, έχει αποσπάσει ένα πολύτιμο 1-1 εκτός έδρας αλλά στερείται αλλαγών κι άλλων ιδεών, και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να ενθαρρύνει τους παίχτες του να μη λυγίσουν και να κρατήσουν 10 λεπτά ακόμα. Εκεί, λοιπόν, που δεν τα πήγαινε και πολύ καλά στο damage control για όσα σκληρά μνημονιακά μέτρα πήρε, εμφανίστηκε ο Πάνος σαν από μηχανής θεός.
Τυπικά μίλησε ως ένας ακόμα εκπρόσωπος κόμματος όπως συνηθίζεται στα συνέδρια για λόγους πολιτικής αβρότητας. Όμως στους περίεργους καιρούς που ζούμε είχαμε ένα ακόμα χαιρετισμό έκπληξη μετά απ’αυτόν του Κυριάκου στο συνέδριο του Ποταμιού. Ο Πάνος με ένα στυλ που θύμιζε τον προμνημονιακό του εαυτό, αφού χαιρέτησε με πάθος ως σύντροφος τους υποσχέθηκε ότι θα είναι για πολύ καιρό στο πλάι τους κι αν τους παίρνει από κάτω καμιά φορά να θυμούνται αυτόν που όσες φορές οι δημοσκοπήσεις τον έδειχναν να πνέει τα λοίσθια εκείνος ως άλλος Χαϊλάντερ πάντα έβρισκε τον τρόπο να μπει στη Βουλή.
Οι περισσότεροι σύνεδροι είχαν την απορία πότε θα γυρίσει το κλίμα στην οικονομία, γνωρίζοντας ότι μετά από τόσες υποχωρήσεις στην αριστερή τους ταυτότητα η μόνη σωτηρία είναι ένα κάποιου είδους success story.
Τα πηγαδάκια των συνέδρων διάσπαρτα στους ελεύθερους χώρους του κλειστού γυμναστηρίου αλλά αυτή τη φορά σπάνιζαν οι κουβέντες για λίστες, σταυρούς και γραμμή για την ανάδειξη της νέας κεντρικής επιτροπής. Οι περισσότεροι είχαν την απορία πότε θα γυρίσει το κλίμα στην οικονομία, γνωρίζοντας ότι μετά από τόσες υποχωρήσεις στην αριστερή τους ταυτότητα η μόνη σωτηρία είναι ένα κάποιου είδους success story. Σωστά κάτι θυμίζει αυτό από την πρόσφατη πολιτική ιστορία και ο Μαρξ έχει πει κάτι σχετικό για τις επαναλήψεις της ιστορίας. Κι αν γίνεται συχνά αναφορά στο πόσος κόσμος έχει μεταναστεύσει απ’το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό αφορά κυρίως κυβερνητικά στελέχη και την εκλογική βάση, οι σύνεδροι ήταν οι γνωστοί/άγνωστοι που ξέραμε από την εποχή του 3,5%. Κάτι ελαφρά ειρωνικό, αφού το ίδιο φούσκωμα που έφερε τον ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, μετά από ένα χρόνο μνημόνιο τον επαναφέρει από πλευράς ανθρωπογεωγραφίας σε εκείνη την εποχή με: τους απροσδιόριστης ηλικίας άντρες με θητεία στο ΚΚΕ που σα να υπάρχει κάποια κομματική ντιρεκτίβα έπρεπε να καπνίζουν πίπα ή να φορούν φουλάρι, τις γυναίκες που θυμίζουν εκείνη την προοδευτική φιλόλογο που είχαμε στο σχολείο με το φεμινιστικό παρελθόν και μια νεολαία στα όρια της ανυπαρξίας αφού οι λιγοστοί νέοι και νέες προφανώς συνόδευαν τους γονείς τους.
Η ανθρωπογεωγραφία του Συνεδρίου επέστρεψε στις μέρες του 3.5%
Η ανθρωπογεωγραφία του Συνεδρίου επέστρεψε στις μέρες του 3.5% (Ε)
Με υψηλές παρουσίες όπως ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός
Και μια τριάδα-όνερο με Φώτη-Ζουράρι-Μαριλίζα.
1-1 ειμαστε. Κρατηστε λίγο ακόμα και κερδάμε…
Ο εσωτερικός εχθρός για τον Τσίπρα εναντίον του οποίου θα έπρεπε να επιβληθεί για να δηλώσει έτσι την κυριαρχία του μπορεί να ήταν ήδη απών, αλλά αυτό δε στάθηκε εμπόδιο ώστε να αναφερθεί. Πράγματι η μεγάλη εσωκομματική αντιπολίτευση, το αριστερό ρεύμα ή αριστερή πλατφόρμα όπως εξελίχθηκε, έχει αποχωρήσει απ’το καλοκαίρι του ’15 και η τωρινή κοινοβουλευτική ομάδα είναι προϊόν προσεχτικά τριμαρισμένης λίστας αλλά το δις εξαμαρτείν ουκ ηγέτου σοφού. Γι’αυτό με πρόσχημα ότι η αριστερή πλατφόρμα δεν υλοποίησε την απόφαση του 1ου συνεδρίου για διάλυση των συνιστωσών, λειτουργώντας ως παράλληλο κόμμα μέσα στο κόμμα ο πρόεδρος επέστησε την προσοχή των συνέδρων να μην έχουμε παρόμοια παρατράγουδα στο μέλλον πχ με τίποτα «κινήσεις των 53» κλπ. Το τέλος της εσωκομματικής δημοκρατίας θα πουν οι πιο ρομαντικοί, μακιαβελισμός και ολοκλήρωση της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα προσωποπαγές ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα θα αντιτείνουν οι κακεντρεχείς. Η αλήθεια είναι απλά συνεχίζεται η πορεία προς τη μετατροπή ενός κάποτε μετωπικού πολιτικού σχηματισμού σε κόμμα νέου τύπου με δημοκρατικό συγκεντρωτισμό όπως το έθεσε ο Λένιν, και κακά τα ψέμματα στο μοντέλο που έχει κάθε ελληνικό κόμμα εξουσίας από την εποχή την Ένωσης Κέντρου και της ΕΡΕ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η μίνι κρίση με αφορμή την ποσόστωση των κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών στη σύνθεση της κεντρικής επιτροπής. Ήταν ένας μικρός τσαμπουκάς των μελών απέναντι στην πορφυρογέννητη νομενκλατούρα ή όντως δεν κατάλαβαν τι ψήφισαν κατά τον πρόεδρο; Μικρή σημασία έχει γιατί απ’τη στιγμή που αναγκάστηκε ο Τσίπρας να παρέμβει ήταν και η στιγμή που του έδωσε την ευκαιρία να δείξει την απόλυτη κυριαρχία του.
«Και σοσιαλδημοκρατία να το πάει αυτός, εμείς μήπως να παραμείνουμε αριστεροί…»
Παρά τις όποιες μικροέριδες όμως τα πραγματικά προβλήματα για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα, ως κυβέρνηση είναι άλλου παπά ευαγγέλιο, είναι άλλα. Πρώτο είναι η διαφαινόμενη σύμπλευση με τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες που μέχρι τώρα είναι στα σπάργανα αλλά βλέπουμε που πάει η δουλειά. Αυτό θα είναι το διαβατήριο του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να σταθεροποιηθεί η θέση του ως μεγάλος παίκτης τόσο σε εγχώριο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Από τη μια θέλει να δείξει ότι είναι κόμμα μακράς πνοής και όχι one-hit wonder και από την άλλη να δείξει ότι δεν υπάρχει πολιτικό κενό ανάμεσα σ’αυτόν και τη ΝΔ. Το πλασάρισμα του ΣΥΡΙΖΑ ως νέα σοσιαλδημοκρατία δεν είναι κακό εξ ορισμού γι’αυτόν, ακόμα κι αν γκρινιάζουν κάποια μέλη του, αλλά ότι το κάνει τα ίδια λάθος βήματα που έκανε η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία τη δεκαετία του ’90. Η πιστή εφαρμογή πολιτικών σκληρής λιτότητας που πασπαλίζονται με αριστερή/σοσιαλδημοκρατική ζάχαρη άχνη τύπου σύμφωνο συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών, ιθαγένεια παιδιών μεταναστών, ήπια διαχείριση του προσφυγικού κλπ. έχει αποδειχθεί ότι έχει «κοντά ποδάρια». Έτσι τελικά η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία βυθίστηκε υπό το βάρος των αντιφάσεών της δίνοντας γήπεδο στην άκρα δεξιά στις εργατικές και λαϊκές μάζες.
Σε κάποια φάση της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε τον κίνδυνο της άκρας δεξιάς στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Λόγω προσφυγικού, αλλά κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης. Το ερώτημα παραμένει βέβαια, αν ο ίδιος πρώτος έχει καταλάβει τον κίνδυνο.