Ένας κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στεγάζεται από τον περασμένο Μάιο στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Στην κοινότητα του Innovathens, διαφορετικοί μεταξύ τους άνθρωποι μοιράζονται ένα κοινό όραμα: τη δημιουργία ενός δικτύου όπου άτομα με καινοτόμες ιδέες, καταξιωμένοι επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, μέντορες, ερευνητές ανταλλάσσουν γνώση, ερεθίσματα, τεχνογνωσία, εμπειρία και καλές πρακτικές. Αν προσπαθείς λοιπόν να παράγεις το δικό σου καινοτόμο προϊόν ή να στήσεις μια νεοφυή επιχείρηση, μία υποδομή στήριξης σε έναν νεανικό χώρο έμπνευσης σε περιμένει να γνωριστείτε και να αναπτυχθείτε από κοινού μέσα από επαγγελματικές συναντήσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις, εργαστήρια, ημέρες καριέρας και επιχειρηματικότητας, διαγωνισμούς και φεστιβάλ.
Το πρώτο και απαραίτητο γνώρισμα ενός innovator είναι η έμπνευση, η δυνατότητα να εντοπίσει ένα πρόβλημα χωρίς προφανή λύση και να προσπαθήσει να το επιλύσει με μέθοδο που δεν ήταν μέχρι τώρα δεδομένη. Ταυτόχρονα, πρέπει να αναλάβει κάποιο επιχειρηματικό ρίσκο – στατιστικά, λιγότερο του 10% των επιχειρούμενων καινοτομιών επιτυγχάνει – και να τολμήσει χωρίς να φοβάται την αποτυχία, όπως επισημαίνει ο Αντώνης Οικονόμου. «Όπως λέει και η επιτυχημένη startupper Adora Cheung το να καινοτομείς είναι “υπόθεση του νου: όταν άνθρωποι ενώνουν τις προσπάθειές τους σε μια επιχείρηση, παίρνοντας τη ρητή απόφαση να ξεχάσουν τη σιγουριά με αντάλλαγμα την προσδοκία μιας εντυπωσιακής ανάπτυξης και τον ενθουσιασμό του άμεσου αντίκτυπου στην αγορά”. Σημαντική λοιπόν είναι η σοφή επιλογή συνεργατών που θα πεισθούν για την νεωτερικότητα της ιδέας και θα αφιερωθούν ψυχή τε και σώματι στην υλοποίησή της». Σύμφωνα με τον Project Manager του Innovathens , οι πιο δυναμικοί κλάδοι στο χώρο της καινοτομικής επιχειρηματικότητας σήμερα είναι τα τρόφιμα, όπου συμπεριλαμβάνονται καινοτόμα αγροτικά προϊόντα, νέα προϊόντα διατροφής, η γαστρονομία και η συσκευασία, οι λεγόμενες δημιουργικές βιομηχανίες (creative industries) όπου αναπτύσσονται δράσεις για τον πολιτισμό, το design, τις τέχνες και πολλές πρωτοβουλίες που αφορούν τον τουρισμό. Πάνω απ’ όλα όμως, – ποσοτικά τουλάχιστον – οι πολυπληθέστερες προσπάθειες αφορούν τις νέες τεχνολογίες πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, που συγκλίνουν σε αυτό που ονομάζεται πεδίο «κινητών εφαρμογών». Οι τελευταίες, πέραν της αυτόνομης δυνατότητας ανάπτυξης που επιδεικνύουν, μπορούν να συμβάλλουν αποφασιστικά στην ενίσχυση καινοτομικών εγχειρημάτων σε άλλους κλάδους της οικονομίας, βελτιώνοντας εντυπωσιακά την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και την προβολή προϊόντων και υπηρεσιών, απ’ όπου κι αν αυτά προέρχονται.
Ένας κόμβος επιχειρηματικότητας προσφέρει μια πλατφόρμα επικοινωνίας και διεπαφής. Είναι ουσιαστικά το μέρος όπου μαθαίνεις, πού μπορείς να βρεις αυτό ή εκείνον που χρειάζεσαι. Το Innovathens όμως δεν λειτουργεί μόνο ως τόπος παροχής πληροφοριών αλλά και ως πάροχος πρακτικών υπηρεσιών, αποτελώντας σημείο δικτύωσης μεταξύ της επιχείρησης, της αγοράς και της έρευνας. Συνεργαζόμενο με ακαδημαϊκούς, εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς φορείς καθώς και με εκπροσώπους από τις πλέον καινοτόμες εταιρείες στην Ελλάδα, προσφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενο συμβουλευτική και καθοδήγηση σε κάθε πεδίο μιας επιχειρηματικής προσπάθειας ή επέκτασης, αλλά και πιστοποιημένα εργαστήρια επιχειρηματικών, τεχνικών γνώσεων και κοινωνικών δεξιοτήτων. Η Site Manager, Σοφία Μανίκα, εξηγεί πως μέσω του κόμβου δημιουργικοί άνθρωποι εμπνέονται, λαμβάνουν ερεθίσματα και καθοδήγηση ερχόμενοι σε επαφή με την καινοτομία. «Οι επιχειρηματικά άπειροι μαθαίνουν από τα λάθη και την εμπειρία των επιτυχημένων επαγγελματιών, ενώ σε όλους δίνεται η δυνατότητα να αποκτήσουν ή να βελτιώσουν την τεχνογνωσία τους, από την κατασκευή ενός επιχειρηματικού σχεδίου ή τη διαχείριση ανθρωπίνων πόρων μέχρι το πώς να παρουσιαστούν σε μια συνέντευξη ή να προωθήσουν το προϊόν τους. Μάλιστα, από τον Μάρτιο, ο κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων προσφέρει επιπλέον εντατικό εξειδικευμένο πρόγραμμα ενίσχυσης, συμβουλευτικής και training σε κάθε μία από τις 54 start-up, που θα ενταχθούν στον επιχειρηματικό επιταχυντή, μία δομή πρωτοπόρα για τα αθηναϊκά δεδομένα».
Ο «Επιχειρηματικός Επιταχυντής» είναι το πιο πρόσφατο πρόγραμμα του κόμβου, που περιλαμβάνει τρεις κύκλους διάρκειας τριών μηνών, με τον πρώτο να ξεκινάει στις 27 Μαρτίου 2015. Συνολικά, θα ενταχθούν 54 σχήματα, τα οποία είτε έχουν κάνει ήδη τα πρώτα τους επιχειρηματικά βήματα και προσπαθούν να φτιάξουν ένα καινοτομικό προϊόν ή υπηρεσία, είτε έχουν μία ώριμη επιχείρηση και θέλουν να την προσανατολίσουν στην καινοτομία με εξαγωγικές δυνατότητες. Η υπεύθυνη επικοινωνίας της Τεχνόπολης, Μόνικα Κασάνη, περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο η βελτίωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας προκύπτει μέσω μίας ταχύρρυθμης και στοχευμένης στις εξατομικευμένες ανάγκες των συμμετεχόντων διαδικασία. «Μέσα από σεμινάρια, workshops και δράσεις από εξειδικευμένους επιχειρηματίες και μέντορες θα παρέχονται στους συμμετέχοντες στοχευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα επιχειρησιακού σχεδιασμού και λειτουργίας, ανάπτυξη και προώθηση πωλήσεων, οργάνωση και βιωσιμότητα επιχειρηματικών σχημάτων, χρηματοδότηση, αφού όμως πρώτα εντοπιστούν οι ανάγκες τους κατά τη διαγνωστική φάση».
Με ποιο τρόπο συμβάλει τελικά η Τεχνόπολη στο έργο του Δήμου Αθηναίων; «Η Τεχνόπολη είναι ένα μέρος του πολιτισμού της πόλης. Συνεργαζόμαστε με τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου για μία σειρά από δράσεις στην πόλη, δίνοντας το δικό μας στίγμα. Κυρίως όμως, η Τεχνόπολη είναι πλέον ένα καλό παράδειγμα για το πώς μπορεί μία δημοτική ουσιαστικά επιχείρηση να λειτουργεί με όρους που δεν επιβαρύνουν το δημότη, με διαφάνεια και πολύ κοντά στην οικονομική αυτοδυναμία», απαντά η διευθύντρια του τομέα εκδηλώσεων Άννα Γαγγά. «Κάνοντας μία σοβαρή επιλογή προσπαθούμε να προσφέρουμε ένα ευρύ πρόγραμμα πολιτιστικών, εκπαιδευτικών, ψυχαγωγικών εκδηλώσεων , υποστηρίζουμε έμπρακτα το κοινωνικό έργο πολλών φορέων και παράλληλα, έχουμε δικές μας παραγωγές με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Όλα αυτά, από ένα χώρο που εξαρτάται από τα έσοδά του για να επιβιώσει, να διατηρήσει την ταυτότητά του και να προσφέρει κάτι διαφορετικό στο κοινό».
Για όσους δεν το γνωρίζουν, τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Τεχνόπολη γνωρίζει άνθιση πολιτιστικών και εκπαιδευτικών παραγωγών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και φυσικά ο Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Innovathens. Κατά την Άννα, το γεγονός αυτό οφείλεται σε μια ομάδα που δε βρίσκει ησυχία και δεν επαναπαύεται σε ό,τι έχει πετύχει μέχρι τώρα. «Πέρα από τις πολιτιστικές μας παραγωγές, όπως είναι το φεστιβάλ τζαζ που φέτος γίνεται δεκαπέντε ετών, εδώ και ένα χρόνο έχουμε προσανατολιστεί σε παραγωγές που αφορούν τα παιδιά και την οικογένεια. Η αρχή έγινε φυσικά με την ίδρυση του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου και την έλευση των σχολείων που παρακολουθούν καθημερινά τις ξεναγήσεις αλλά και τα μουσειοπαιδαγωγικά προγράμματα. Ακολούθησε το πρόγραμμα “Κυριακές στην Τεχνόπολη” με δραστηριότητες για παιδιά αλλά και ομιλίες, ημερίδες που αφορούν τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς με ελεύθερη είσοδο. Επιπλέον, στηρίζουμε από την προηγούμενη χρονιά το εξαιρετικό Athens Science Festival, το οποίο θέλουμε να το καθιερώσουμε ως θεσμό. Αυτό είναι ένα πεδίο που θεωρούμε ότι μπορούμε και πρέπει να αναπτύξουμε περισσότερο και η ανταπόκριση του κόσμου φανερώνει την ανάγκη που υπάρχει σε τέτοιου είδους δραστηριότητες».
Περισσότερες πληροφορίες για τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας INNOVATHENS θα βρείτε εδώ.