Όταν ο Paul Watson, ένα από τα ιδρυτικά μέλη της Greenpeace, αποχώρησε από την οργάνωση το 1971, ίδρυσε στο Βανκούβερ του Καναδά τον πρόδρομο της Sea Shepherd Conservation Society, την Earthforce Environmental Society. Την επόμενη χρονιά, βρέθηκε χρηματοδότηση για την αγορά της βρετανικής τράτας Westella, η οποία μετονομάστηκε σε Sea Shepherd και χρησιμοποιήθηκε στην πρώτη εκστρατεία κατά του κυνηγιού φώκιας στον Καναδά.
Το 1977 ιδρύθηκαν οι Sea Shepherd, μια οργάνωση που εφαρμόζει την στρατηγική του direct-action για την προστασία των ωκεανών και κάθε ζωής που διαβιεί στις θάλασσες.
Σήμερα, το κίνημα των Sea Shepherd έχει ανεξάρτητες βάσεις σε περισσότερες από 20 χώρες στον πλανήτη, οι οποίες συνεργάζονται για εκστρατείες άμεσης δράσης σε όλο τον κόσμο. Η αποστολή τους είναι να σταματήσουν την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και τη σφαγή της άγριας ζωής στους παγκόσμιους ωκεανούς, ώστε να διατηρήσουμε και να προστατεύσουμε τα οικοσυστήματα και είδη.
Οι Sea Shepherd ερευνούν, καταγράφουν και αναλαμβάνουν δράση, όταν υπάρχει η ανάγκη να αποκαλυφθούν και να αντιμετωπιστούν παράνομες δραστηριότητες στα διεθνή ύδατα. Μέσω της διαφύλαξης της βιοποικιλότητας των ωκεάνιων οικοσυστημάτων μας που έχουν τόσο εύθραυστη ισορροπία, οι Sea Shepherd εργάζονται για τη διασφάλιση της επιβίωσής τους για τις επόμενες γενιές.
Η διευθύντρια του Sea Shepherd Ελλάδος, Βάλια Στεφανουδάκη, μιλάει στην camera της Popaganda για το έργο της οργάνωσης στην Αλόνησσο.
«Όλο αυτό ξεκίνησε γιατί όταν έγινε το περιστατικό με τον Κωστή, τη φώκια που σκοτώθηκε με ψαροντούφεκο στην Αλόννησο το 2021, μου έγραψε ο Alex, γιατί από καιρό μου έγραφαν ότι ενδιαφερόντουσαν για την προστασία της φώκιας. Όπως γνωρίζεις, οι Sea Shepherd πιο πολύ πηγαίνουν σε μέρη όπου υπάρχουν είδη τα οποία έχουν ανάγκη, είναι είδη που χρειάζονται να ανακάμψουν, ή που πάνε να εξαφανιστούν, και γενικά είχαν ένα ενδιαφέρον για τις μεσογειακές φώκιες και μου λέει: “Τι μπορούμε να κάνουμε να βοηθήσουμε;”».
Έτσι, ήρθαν σε επαφή με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και υπογράφηκε ένα σύμφωνο συνεργασίας που τους επιτρέπει να είναι στην Αλόννησο και να κάνουν περιπολίες, μαζί με άλλα δύο-τρία υπάρχοντα σκάφη στο θαλάσσιο πάρκο.
«Η Μεσόγειος είναι η πιο υπεραλιευμένη θάλασσα στον κόσμο», συνεχίζει. «Τα ζώα απομακρύνονται, πολλές φορές πεθαίνουν από τα πλαστικά που τρώνε, από το λεγόμενο bycatch, όπου τα πιάνουν στα δίχτυα και τα πετάνε πεθαμένα πάλι μέσα. Ιδανικά, θα ήθελα να μην χρειάζεται να είμαστε εδώ».