Categories: ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να συνταγογραφείται και να αποζημιώνεται το τεστ για την covid-19;

Στις 11 Μαρτίου το υπουργείου Υγείας με δελτίο τύπου ενημέρωνε τους πολίτες ότι  το πρόγραμμα των χειρουργείων των νοσοκομείων προσαρμόζεται άμεσα, μέχρι νεοτέρας, και θα καλύπτει μόνο τα έκτακτα περιστατικά και τα περιστατικά εκείνα τα οποία δεν δύναται να αναβληθούν. Ήταν την ίδια ημέρα που έκλεισαν τα σχολεία.

Η χώρα έμπαινε δυναμικά στην φάση των περιοριστικών μέτρων προκειμένου να αποδυναμώσει, όσο το δυνατόν, την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Εκτός από τη διακοπή των τακτικών χειρουργείων τη λειτουργία τους ανέστειλαν και τα τακτικά και τα απογευματινά ιατρεία. Από τις 4 Μαΐου και αφού μπήκαμε στη φάση της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων τα τακτικά χειρουργεία επανήλθαν στην καθημερινότητα των νοσοκομείων, δημόσιων και ιδιωτικών.

Βέβαια αυτή η νέα καθημερινότητα είναι μια κουβέντα. Η αναγκαστική παύση, λόγω κορωνοϊού, είχε ως φυσική συνέπεια την επιμήκυνση της λίστας αναμονής για τα τακτικά χειρουργεία.

Επιπλέον, είναι στον προεγχειρητικό έλεγχο περιλαμβάνεται και η αναγκαστική λήψη τεστ ώστε να διαπιστωθεί αν ο ασθενής που θα χειρουργηθεί είναι θετικός ή όχι. Στα δημόσια νοσοκομεία το τεστ για όσους πρόκειται να χειρουργηθούν διεξάγεται δωρεάν, κάτι που δεν ισχύει στα ιδιωτικά που το χρεώνουν επιπλέον του πακέτου του προεγχειρητικού ελέγχου με τιμές που ποικίλλουν αλλά δεν πέφτουν κάτω των 100 ευρώ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και τα 300.

Μια τέτοια, υποχρεωτική χρέωση  σε περίοδο συντριπτικής οικονομικής ύφεσης με πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πτώση του ΑΕΠ στην Ελλάδα της τάξης του 9,7% για τη χρονιά που διανύουμε, με πολλούς εργαζόμενους να έχουν περάσει από καθεστώς αναβολής ή που έχασαν ή θα χάσουν σύντομα τις δουλειές τους και στο ζενίθ της οικονομικής και κοινωνικής αβεβαιότητας μόνο αμελητέα δεν είναι.

Από την άλλη το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή το ΕΣΥ δεν μπορεί να υποστηρίξει όλο τον όγκο των τακτικών χειρουργείων. Η επιλογή του πάω σε ιδιωτικό νοσοκομείο δεν είναι πάντα ακριβώς επιλογή αλλά μονόδρομος όταν ξέρεις ότι θα ταλαιπωρηθείς με πολύμηνη αναμονή περιμένοντας να έρθει η σειρά σου για το δημόσιο νοσοκομείο.

Μικροβιολόγος του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ εξετάζει στο εργαστήριο βιοασφαλείας επιπέδου 3 του ινστιτούτου τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού, SARS-CoV-19.

Το πρόβλημα το βρήκαμε μπροστά μας από την πρώτη ημέρα επανέναρξης λειτουργίας των τακτικών χειρουργείων. Έτσι ήδη την επομένη, δηλαδή την Τρίτη 5 Μαΐου ο υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης δήλωσε ότι εφόσον χρειαστεί θα γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές έτσι ώστε σαφώς να μην υπάρχει επιβάρυνση για το τεστ Covid-19 για τους πολίτες που προσέρχονται στον ιδιωτικό τομέα , απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ τονίζοντας ότι σε ό,τι αφορά τον ιδιωτικό ο προεγχειρητικός έλεγχος προβλέπεται και υπολογίζεται στην διαδικασία του Κλειστού Ενοποιημένου Νοσηλίου το οποίο αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.

Χρόνος βέβαια για να γίνουν αυτές οι προσαρμογές υπήρχε καθώς το υπουργείο Υγείας σωστά ακολουθώντας τις οδηγίες των ιατρικών πρωτοκόλλων διέκοψε τη λειτουργία των τακτικών ήξερε ότι αυτά κάποια στιγμή θα ανοίξουν ξανά και μάλιστα σε καθεστώς που περιλαμβάνει πια στην εξίσωση τον παράγοντα κορωνοϊό. Δεν θα έπρεπε ήδη να υπάρχει σαφές πλαίσιο αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ; Τι περιμένουμε ακριβώς;

Σε επικοινωνία μου με τον ΕΔΟΕΑΠ, στον οποίο είμαι ασφαλισμένη ως αφορά την ιατροφαρμακευτική μου περίθαλψη, όταν τους ενημέρωσα ότι μου ζητούν έξτρα χρέωση για τεστ covid-19 πριν από επέμβαση και ρωτώντας αν το ταμείο  καλύπτει κάποιο ποσοστό κόστους για τη διεξαγωγή covid-19 και εάν ναι, ποια είναι η διαδικασία η απάντηση ήταν «Παρακαλώ να μας αποστείλετε την απόδειξη προκειμένου να δοθεί για έγκριση κι εκκαθάριση. Όταν την εκκαθαρίσουμε θα μπορέσουμε να σας ενημερώσουμε για το ποσό της κάλυψης».

Με άλλα λόγια θα πήγαινα στα τυφλά να χρεωθώ για να ανακαλύψω εκ των υστέρων τι ποσό αποζημίωσης δικαιούμαι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προφανώς υπήρξαν αντιδράσεις και ο κ. Κοντοζαμάνης επανήλθε με νεώτερες δηλώσεις καλώντας όσους έχουν κλείσει τακτικό χειρουργείο σε ιδιωτικό νοσοκομείο να προσέλθουν σε δημόσιο νοσοκομείο δωρεάν. Κι ενώ φαινόταν ότι αυτή είναι μια κάποια λύση, αν και προφανώς είναι ταλαιπωρία αλλά και κίνδυνος εν καιρώ πανδημίας για τον ασθενή αλλού να κάνει τον covid19 αλλού τον υπόλοιπο προεγχειρητικό και την επέμβαση δηλαδή να περιφέρεται από δημόσιο νοσοκομείο σε ιδιωτικό, η πραγματικότητα ήρθε να διαψεύσει και αυτή την προοπτική.

Τακτικό ιατρείο δεν σημαίνει ούτε απεριόριστος χρόνος, ούτε άνεση. Με δημοσίευμα της η «Εφ.Συν.» έφερε στο φως δύο περιπτώσεις γυναικών, μιας καρκινοπαθούς και μιας εγκύου, που δεν είχαν την «πολυτέλεια» να περιμένουν στη λίστα για την διεξαγωγή του δωρεάν τεστ καθώς και εκεί η αναμονή είναι μεγάλη.

Το να κάνεις τεστ covid-19 σε δημόσιο νοσοκομείο ακόμη είναι μια χρονοβόρος υπόθεση. Πρόσωπό του περιβάλλοντος μου ενώ δέχτηκε κλήση από την Πολιτική Προστασία να παραμείνει σε καραντίνα για 14 ημέρες γιατί βρέθηκε στον ίδιο κλειστό χώρο με επιβεβαιώμενο κρούσμα όταν κάλεσε τον ΕΟΔΥ στις 14/5 για να λάβει οδηγίες η απάντηση ήταν «σας συνιστούμε μην πάτε σε δημόσιο νοσοκομείο για τεστ, υπάρχει μεγάλη αναμονή και ακόμη κι αν δεν το έχετε κολλήσει υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να το κολλήσετε εκεί».  Σαν να μην πέρασε μια μέρα ε; Στην πραγματικότητα όμως έχουν περάσει πάνω από δύο μήνες και έτσι προκύπτει το εύλογο ερώτημα τι έχει κάνει όλο αυτό το διάστημα ο κρατικός μηχανισμός έτσι ώστε να μπορούμε να κάνουμε με ασφάλεια το τεστ και χωρίς να επιβαρυνόμαστε οικονομικά καταθέτοντας τα λεφτά μας στα ιδιωτικά νοσοκομεία;

«Η μη συνταγογράφηση και αποζημίωση των τεστ μοριακού ελέγχου για τον SARS-CoV-2, έχει οδηγήσει σε ένα αρρύθμιστο και ασύδοτο τοπίο στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα αισχροκέρδειας και να πληρώνουν οι ασθενείς από την τσέπη τους υπέρογκα ποσά για μια εξέταση που η Πολιτεία έχει προβλέψει να γίνεται υποχρεωτικά (π.χ. στο πλαίσιο του προεγχειρητικού ελέγχου)», τονίζει στην επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή που κατέθεσε ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, για το θέμα των διαγνωστικών τεστ για τον κορωνοϊό σε ιδιωτικά εργαστήρια και της μη αποζημίωσής τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Σε αναμονή λοιπόν συγκεκριμένων απαντήσεων για να μην χρεωθεί κι άλλο η τσέπη μας και να μην πληγεί και άλλο η υγεία μας και το ΕΣΥ.

Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Λίνα Ρόκου