Categories: ΔΙΕΘΝΗ

Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το «Rosetta»

  1. Το «Rosetta» είναι ένα ρομποτικό διαστημόπλοιο που μελετάει κομήτες και αστεροειδής. Ξέρω πως αυτό μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα κατατοπιστικό για κάποιον που δεν ασχολείται με ρομποτική αλλά για αυτό είμαστε εμείς εδώ για να σας κατατοπίσουμε. Η διαφορά ενός ρομποτικού διαστημόπλοιου από ένα απλό, κοινό διαστημόπλοιο είναι πως το ρομποτικό –αν μπορούμε να το θέσουμε μπακαλίστικα- δεν περιλαμβάνει αστροναύτες αλλά εκτελεί τις λειτουργίες του δεχόμενο εντολές από κάποιο επίγειο κέντρο. Προφανώς και σκέφτεστε πως πρόκειται για κάποιο είδος δορυφόρου όμως κάνετε λάθος αφού τα ρομποτικά διαστημόπλοια δεν περιορίζονται σε κυκλικές ή ελλειπτικές τροχιές γύρω από ένα συγκεκριμένο ουράνιο σώμα.

  2. Το όνομα προήλθε από τη λεγόμενη «Στήλη της Ροζέτας», μία πέτρινη πλάκα από γρανοδιορίτη που έφερε στην επιφάνεια της δύο συστήματα αρχαίας γραφής: Ελληνικά και Αιγυπτιακά. Η πέτρα στάθηκε αφορμή για έναν διάσημο τότε γλωσσολόγο, το Ζαν-Φρανσουά Σαμπολιόν να αποκρυπτογραφήσει τα Αιγυπτιακά ιερογλυφικά βασισμένος στην τότε Ελληνική γλώσσα. Όπως λοιπόν η «Στήλη της Ροζέτας» αποτέλεσε τρόπο για την ανακάλυψη ενός ολόκληρου πολιτισμού αποφάσισαν να βαφτίσουν Ροζέτα και το ρομποτικό διαστημόπλοιο που θα γινόταν το κλειδί για να αποκρυπτογραφήσουμε ολόκληρο το ηλιακό σύστημα. 

  3. Συγκαταλέγεται στην οικογένεια της εταιρίας «Astrium». H αποστολή είναι της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Εταιρείας. 

  4. Ο «αρχηγός» του εγχειρήματος είναι ο Gerhard Schwehm.

  5. Κρατήστε την ανάσα σας. Το κόστος του ταξιδιού έφτασε το 1 δις ευρώ.

  6. Το συνολικό του βάρος αγγίζει του τρεις τόνους.

  7. Ξεκίνησε το ταξίδι του στις 2 Μαρτίου του 2004 και ώρα 7:17 από τη βάση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στη Γαλλική Γουιάνα.

  8. Η αποστολή θα διαρκέσει για 10 χρόνια 8 μήνες και 10 μέρες.

  9. Σκοπός της αποστολής είναι να εκτελέσει αποστάσεις πολύ πιο μακρινές από τον ήλιο για να συλλέξει πληροφορίες για το ηλιακό μας σύστημα.

  10. Σήμερα, δέκα χρόνια μετά, ένα κομμάτι του συγκεκριμένα το ρομπότ Philae (Φίλαι) έπειτα από την αποκόλληση του αποπειράθηκε να προσεδαφιστεί στον πυρήνα ενός κομήτη (πιο συγκεκριμένα στο 67Ρ/Τσουριούμοφ/Γκερασιμένκο). Και τα κατάφερε. 

Μάτα Λίτου

Share
Published by
Μάτα Λίτου
Tags: nasaRosetta