ΣΚΑΝΕΡ

Ροζ φλαμίνγκο, η δουλειά σας τελείωσε για σήμερα

Με το πρώτο φως της ημέρας στις 5 Φεβρουαρίου, σε έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς της Καραϊβικής, τη Δομινικανή Δημοκρατία, έντεκα φλαμίνγκο, αυτά τα ροζ ψιλόλιγνα μεταναστευτικά πουλιά, επέστρεψαν μετά από χρόνια αιχμαλωσίας στο φυσικό τους περιβάλλον. Στα μαγγρόβια δάση των ακτών της τροπικής θάλασσας. Στο προστατευόμενο φυσικό πάρκο Estero Balsa του Montecristi, στα βόρεια της χώρας.

Τα εξωτικά πουλιά, αποφασισμένα, πέταξαν ελεύθερα προς τα νερά της λιμνοθάλασσας, ενώ η ομάδα των εθελοντών που συντόνιζε την δράση κρατούσε την ανάσα της. Μέχρι που είδαν ότι τα πουλιά κατάφεραν να φτάσουν στο νερό και να τρώνε φυσικά (μερικές φορές είναι απαραίτητο για κάποιο διάστημα να ταΐζονται από τους ανθρώπους).

Έξι από την ομάδα φλαμίνγκο που ελευθερώθηκε ήταν πουλιά που διασώθηκαν από περιβαλλοντολόγους, αφού πριν αποτελούσαν διακοσμητικό στοιχεία και εξωτική ατραξιόν για τουρίστες σε διάφορα ξενοδοχεία της χώρας. Τα πουλιά παραδόθηκαν εθελοντικά από τα ίδια τα ξενοδοχεία και, μετά από αρκετούς μήνες σε κέντρο αποκατάστασης, μοιράστηκαν το πρώτο τους ξημέρωμα στην ελευθερία με ακόμη πέντε πουλιά που είχαν γεννηθεί σε ζωολογικό κήπο.

Η ενσωμάτωσή τους στο Estero Balsa, ένα από τα σημαντικότερα μαγκρόβια δάση στη χώρα, θεωρήθηκε επιτυχής, ενώ στο μέλλον σχεδιάζεται να προστεθούν και άλλα είδη που έχουν εκλείψει από την περιοχή. Τα απελευθερωμένα ροζ φλαμίνγκο θα βρουν καταφύγιο, τροφή και ηρεμία στην προστατευόμενη περιοχή, που είναι γεμάτη με παράκτιες λιμνοθάλασσες.

Στη μαύρη αγορά εξωτικών πτηνών και ζώων, τα ροζ φλαμίνγκο είναι περιζήτητα. Οι λαθροκυνηγοί τα κυνηγούν στα ρηχά νερά των λιμνών, εκεί όπου η θάλασσα συναντά την ξηρά και δημιουργούνται μικροί υδροβιότοποι, όπου τα φλαμίνγκο κάνουν στάση κάθε χρόνο κατά το μεταναστευτικό τους ταξίδι. Χρησιμοποιούν αυτοσχέδιες παγίδες από μικρά, λεπτά ξύλα και πλαστικά σχοινιά που βυθίζονται στην άμμο, ελάχιστα ορατά έξω από το νερό και που οι περιβαλλοντολόγοι αφαιρούν κατά εκατοντάδες.

Παγίδες που χρησιμοποιούνται από λαθροκυνηγούς για να πιάσουν φλαμίνγκο, στο Montecristi, Δομινικανή Δημοκρατία, 05 Φεβρουαρίου 2023.

Τα νεαρά πουλιά της ομάδας, που μεγάλωσαν στον ζωολογικό κήπο, πιθανότατα θα μεταναστεύσουν μαζί με άλλα την άνοιξη, αλλά τα έξι φλαμίνγκο των ξενοδοχείων δεν θα μπορέσουν να το κάνουν επειδή, όταν αιχμαλωτίστηκαν, υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση στο ένα τους φτερό, για να μην μπορούν να πετάξουν για πολύ ώρα. 

«Η τελευταία φάλαγγα φτερών στο ένα από τα πτερύγιά τους αφαιρείται. Πρόκειται όμως, για τα κύρια φτερά, που είναι υπεύθυνα για το πέταγμα», εξηγεί η υπεύθυνη για την ευζωία και την εκπαίδευση των ζώων στον Εθνικό Ζωολογικό Κήπο της Δομινικανής Δημοκρατίας. «Επειδή, έτσι, πρωτεύοντα φτερά μένουν μόνο στο άλλο πτερύγιο, αυτά τα φλαμίνγκο δεν θα πετούν πια, θα μείνουν αναγκαστικά στη στεριά. Τουλάχιστον, θα ζουν ελεύθερα», καταλήγει.

Τα ροζ φλαμίνγκο πετάνε και πάλι ελεύθερα στα μανγκρόβια δάση της Δομινικανής Δημοκρατίας, όχι όλα όμως. 05 Φεβρουαρίου 2023.

Σκάνερ