Categories: ΔΙΕΘΝΗ

Ροντ Ρόζενσταϊν: Τι θα συμβεί στον υφυπουργό που ήθελε να παγιδέψει τον Τραμπ

Η πέτρα του σκανδάλου, ο Ροντ Ρόζενσταϊν EPA/MICHAEL REYNOLDS

Η συνάντηση που θα έχει την Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν θα κρίνει πολλά περισσότερα από την παραμονή του δεύτερου στην θέση του, σχολιάζει το “Politico.”

Παράλληλα, θα κριθεί και η τύχη της έρευνας για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, που διεξάγει ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μάλερ.

Το ενδεχόμενο απομάκρυνσης του Ρόζενσταϊν που εποπτεύει στην διεξαγωγή της παραπάνω έρευνας θα έχει ως συνέπεια, την καλλιέργεια ενός κλίματος αβεβαιότητας γύρω από την ίδια έρευνα, ενώ όσοι ασκούν κριτική για το παραπάνω ενδεχόμενο, εκτιμούν πως θα τεθούν νέοι περιορισμοί στο πλαίσιο της.

Επειδή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς έχει αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα για την Ρωσία, το όλο πλαίσιο της εποπτείας της διαχειρίζεται ο αναπληρωτής του σε ένα σύνολο θεμάτων από την χρηματοδότησή της, μέχρι και το εύρος της διεξαγωγής της.

Στην περίπτωση που ο Μάλερ προχωρήσει στην κατάρτιση μιας έγγραφης αναφοράς γύρω από την έρευνά του, η αναφορά αυτή παραδίδεται στον Ρόζενσταϊν ή στον διάδοχό του, που θα κληθεί να αποφασίσει για το ποιες κινήσεις θα πρέπει να κάνει, ώστε η αναφορά αυτή να δημοσιοποιηθεί.

Ακόμη κι αν ο αντικαταστάτης του Ρόζενσταϊν δεν απολύσει τον Μάλερ ή δεν επιβάλει νέους περιορισμούς στην πραγματοποίηση της έρευνάς του, το όλο περιβάλλον που καλλιεργείται εκτιμάται ότι πιέζει τον ειδικό ανακριτή να επιταχύνει την πραγματοποίηση της έρευνας, αλλά και να λάβει τελικές αποφάσεις αναφορικά με την απαγγελία κατηγοριών και σε άλλα πρόσωπα, όπως εκτιμούν πρώην κι εν ενεργεία αξιωματούχοι του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι οι νέες εξελίξεις θα επιβραδύνουν την έρευνα στο ρεαλιστικό επίπεδο της διεξαγωγής της, σε μία περίοδο κατά την οποία τόσο ο Λευκός Οίκος, όσο και οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη του Κογκρέσου, ασκούν πιέσεις για την ταχεία ολοκλήρωσή της.

“Η οποιαδήποτε κίνηση που θα γίνει αναφορικά με τον ρόλο που είχε ο Ρόζενσταϊν μπορεί να έχει έναν σημαντικό αντίκτυπο στην έρευνα που πραγματοποιεί ο Μάλερ είτε μέσω της μείωσης της χρηματοδότησής της, είτε ασκώντας πιέσεις για την αναφορά του, σχετικά με τον πρόεδρο,” δήλωσε ο Φίλιπ Λακοβάρα, που είναι νομικός και είχε χρέη εισαγγελέα στην ομάδα του ειδικού ανακριτή που διερεύνησε το σκάνδαλο Watergate.

Για τον πρόεδρο Τραμπ, ενδεχόμενη απομάκρυνση του Μάλερ θα είναι ένα εντελώς διαφορετικό σενάριο, προκαλώντας μία συνταγματική κρίση και μία υπόθεση που θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποπομπή του, στην περίπτωση που οι Δημοκρατικοί κερδίσουν τον έλεγχο σε ένα ή και στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου, μετά από τις ενδιάμεσες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στις αρχές Νοεμβρίου.

Σε ποινικό επίπεδο, το ενδεχόμενο της απομάκρυνσης του Μάλερ, προκαλεί επίσης μία σειρά από σημαντικά ερωτήματα δίνοντας έμφαση στην τύχη των υποθέσεων για την απαγγελία κατηγοριών, όπως προκύπτουν από την έρευνα, αλλά και στα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει ο ίδιος.

Η προοπτική σημαντικών αλλαγών στην ηγεσία του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης, ακολουθεί ένα δημοσίευμα της εφημερίδας “The New York Times” την περασμένη Παρασκευή.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα αυτό, ο Ρόζενσταϊν φέρεται να είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο να φορέσει μικρόφωνο προκειμένου να ηχογραφήσει τον πρόεδρο Τραμπ και με δεδομένη την επικράτηση συνθηκών (πολιτικού) χάους στον Λευκό Οίκο. Στο ίδιο δημοσίευμα, ο Ρόζενσταϊν φέρεται επίσης να συζητάει το ενδεχόμενο επίκλησης της 25ης Τροπολογίας του Συντάγματος των ΗΠΑ, προκειμένου ο πρόεδρος Τραμπ να απομακρυνθεί από την άσκηση των προεδρικών εξουσιών του.

Από την άλλη μεριά, τόσο ο Ρόζενσταϊν όσο και οι πολιτικοί σύμμαχοί του, απορρίπτουν το δημοσίευμα.

Στην περίπτωση που ο Ρόζενσταϊν φύγει από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ο αντικαταστάτης του θα προέλθει είτε από την φυσική γραμμή της ιεραρχίας εντός του υπουργείου, είτε μέσω μιας επιλογής από τον πρόεδρο Τραμπ. Στην περίπτωση που ο Αμερικανός πρόεδρος προτείνει έναν αντικαταστάτη του Ρόζενσταϊν, ο υποψήφιος αυτός, πριν αναλάβει τον έλεγχο της έρευνας του Μάλερ, θα πρέπει να έχει εξασφαλίσει την επικύρωση του διορισμού του από την Γερουσία.

Σε κάθε περίπτωση, ένας νέος αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης θα έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες ως προς την κατεύθυνση και το πλαίσιο της έρευνας για την Ρωσία.

Η έρευνα του Μάλερ, διεξάγεται με ταχύτητα ενώ βρίσκεται σε μία φάση καθοριστικής σημασίας, η οποία περιγράφεται από τον πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ, ως “το τέταρτο” και πιο κρίσιμο τμήμα της.

Οι δικηγόροι του Μάλερ, διαπραγματεύονται ακόμη με τους δικηγόρους του προέδρου Τραμπ σχετικά με το ενδεχόμενο και τις προϋποθέσεις μιας προεδρικής κατάθεσης. Η διαδικασία αυτή, μπορεί να καταλήξει σε μία αντιπαράθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κι αναφορά με το ενδεχόμενο μιας επίσημης κλήτευσης του προέδρου Τραμπ από τον Μάλερ, προκειμένου να καταθέσει.

Παράλληλα, η ομάδα έρευνας του Μάλερ, συνεργάζεται την περίοδο αυτή με τον Πολ Μάναφορτ, πρώην πρόεδρο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, στο πλαίσιο υλοποίησης μιας συμφωνίας συνεργασίας με τις αρχές που υπέγραψε ο Μάναφορτ κι αφού παραδέχτηκε την ενοχή του για σειρά κατηγοριών.

Ο Μάλερ θα πρέπει επίσης να καταθέσει μέχρι την Παρασκευή σχετικά δικαστικά έγγραφα υπερασπιζόμενος το νομικό του δικαίωμα να κλητεύσει τον Ρότζερ Στόουν πρώην βοηθό του Τραμπ, προκειμένου αυτός να καταθέσει ενώπιον ενόρκων μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Ο ειδικός ανακριτής έχει επίσης μία σειρά από εκκρεμότητες να τακτοποιήσει αμέσως μετά την διεξαγωγή των ενδιάμεσων εκλογών στις αρχές του Νοεμβρίου κι αναφορικά με τον καθορισμό των ποινών του Μάναφορτ, του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν, αλλά και του πρώην προσωπικού δικηγόρου του Τραμπ Μάικλ Κόεν.

Στις αρχές Δεκεμβρίου αναμένεται και η δημοσιοποίηση του τρίτου προϋπολογισμού αναφορικά με το οικονομικό κόστος της έρευνας για την Ρωσία.

Ο Ντέιβιντ Γουέινστεϊν, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας, αναρωτιέται αν η αναταραχή που επικρατεί στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, μπορεί να κινητοποιήσει τον Μάλερ, ώστε να κλείσει τις εκκρεμότητες που έχει “πριν από την δρομολόγηση σημαντικών αλλαγών.”

Ο Μάλερ διορίστηκε για την διεξαγωγή της έρευνας του FBI για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας τον Μάιο του 2017, αμέσως μετά την αποπομπή του Τζέιμς Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ.

Τον διορισμό του Μάλερ υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν, ο οποίος κι εποπτεύει την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υπόθεση της Ρωσίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης Τζεφ Σέσιονς έχει εξαιρέσει τον εαυτό του από την έρευνα, μετά την δημοσιοποίηση πληροφοριών για προεκλογικές συναντήσεις που είχε με Ρώσους αξιωματούχους.

Η κίνηση αυτή της αυτοεξαίρεσής του έχει προκαλέσει την οργή του προέδρου Τραμπ.

Ο Μάλερ πέρα από τα ανακριτικά του καθήκοντα, έχει και εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγορών, μέσω την σύμφωνη γνώμη ενός σώματος ενόρκων (grand jury).

Ο ειδικός ανακριτής διερευνά από την αρχή το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή συνεργάτες του, με το ανακριτικό και εισαγγελικό ενδιαφέρον να εντοπίζεται στην διερεύνηση της αιτίας αποπομπής του Κόμεϊ.

Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν στραφεί κατά του Ρόζενσταϊν, τον οποίο και θεωρούν υπεύθυνο για τις καθυστερήσεις στην αποστολή εγγράφων και πληροφοριών που έχει ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης, η αρμόδια Επιτροπή Δικαιοσύνης στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

Ο πρόεδρος Τραμπ συνεχίζει τις φραστικές επιθέσεις κατά του Σέσιονς, καθώς θεωρεί ότι ο σημερινός υπουργός Δικαιοσύνης δεν κινείται δικαστικά κατά των πολιτικών του αντιπάλων.

Πηγές: CNN, New York Times, ΑΠΕ

Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή