ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ON CAMERA: Μένεις στο ίδιο σπίτι με τους γονείς σου; Τα πλοκάμια της στεγαστικής κρίσης «πνίγουν» Ελλάδα και Ουγγαρία

Η διαβίωση σε ικανοποιητικές συνθήκες στέγασης είναι μια από τις πιο σημαντικές πτυχές της ζωής των ανθρώπων. Η στέγαση είναι ανθρώπινο δικαίωμα, επικυρώνεται στις διεθνείς συμβάσεις, στην ΕΕ και στα συντάγματα των χωρών, αλλά στην πράξη παραβιάζεται. Το δικαίωμα αυτό σηματοδοτεί κάτι πολύ περισσότερο από την απαραίτητη κάλυψη βασικών αναγκών. Δεν είναι απλά ένα θέμα τεσσάρων τοίχων.

Η στέγαση πρέπει να προσφέρει ένα ασφαλές μέρος για ύπνο και ξεκούραση, όπου οι άνθρωποι αισθάνονται ασφαλείς και ταυτόχρονα έχουν την ιδιωτικότητά τους και τον προσωπικό τους χώρο. Είναι το μέρος όπου μπορούν να κάνουν οικογένεια. Όλα αυτά τα στοιχεία συντελούν στο να γίνει ένα σπίτι, αληθινό σπίτι. Και φυσικά τίθεται το κρίσιμο ερώτημα εάν οι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν οικονομικά επαρκή στέγαση.

Το κόστος για τη στέγαση αδιαμφισβήτητα καταλαμβάνει μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού των νοικοκυριών και αντιπροσωπεύει τη μεγαλύτερη μεμονωμένη δαπάνη για πολλά άτομα και οικογένειες, εφόσον μιλάμε για το άθροισμα εξόδων για το ενοίκιο, το φυσικό αέριο, το ρεύμα, το νερό, έπιπλα ή επισκευές. Οι αυξήσεις στο κόστος στέγασης μπορεί να οδηγήσουν σε αναβολή ή ακύρωση άλλων δαπανών (ενδεχομένως για άλλες βασικές ανάγκες).

Εκτός από το κόστος στέγασης, είναι επίσης σημαντικό να εξεταστούν οι συνθήκες διαβίωσης, όπως ο μέσος αριθμός κοινόχρηστων δωματίων ανά άτομο. Το να ζουν πολλά άτομα κάτω από μία στέγη μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σωματική και ψυχική υγεία, στις σχέσεις με τους άλλους και στην ανάπτυξη των παιδιών. Επιπλέον, η στεγαστική κρίση, η οποία είχε ήδη αγγίξει σοβαρά επίπεδα, επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο με την πανδημία.

Φυσικά, δεν πρόκειται για κάποιο φυσικό φαινόμενο, αλλά κοινωνικό, προϊόν των ελαττωματικών οικονομικών δομών που πρέπει να συζητήσουμε. Με αυτή τη συμπαραγωγή, η Popaganda και οι συνεργάτες μας από την Ουγγαρία στο 444, συγκρίνουν την κατάσταση και εξετάζουν τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Ουγγαρίας.

Μιλήσαμε λοιπόν με δύο ερευνητές, τον Νίκο Κουραχάνη, Επίκουρο Καθηγητή Κοινωνικής Πολιτικής και Στέγασης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και τον Csaba Jelinek, ιδρυτής του Κέντρου Πολιτικών και Έρευνας Περιφέρεια. Δείτε τι είπαν για την κατάσταση στις δύο χώρες: 

SPHERA NETWORK

POPAGANDA