ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Τι επιφυλάσσει η μετατροπή του Ογκολογικού Παίδων σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου;

Την περασμένη Πέμπτη (9/10) ψηφίστηκε στη Βουλή κατά πλειοψηφία επί της Αρχής το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη σύσταση του Παιδοογκολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Παίδων ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ), με την κυβέρνηση να επιδιώκει να ολοκληρώσει άμεσα τις νομοθετικές εργασίες πριν προκηρυχθούν οι εκλογές και κλείσει η Βουλή. Το σχέδιο νόμου είχε τεθεί αρχικά στις 17/2 σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 24/2. «Υπέρ» των άρθρων και στο σύνολο του νομοσχεδίου ψήφισε η Νέα Δημοκρατία, ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε, το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση διατήρησαν τις επιφυλάξεις τους για τη συζήτηση στην Ολομέλεια που αναμένεται για τις 15 Μαρτίου, ενώ ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 το καταψήφισαν.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο με τίτλο «Σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου με την επωνυμία Ογκολογικό Κέντρο Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ», στο συνιστώμενο Κέντρο θα μεταφερθούν το Τμήμα Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας και η Μονάδα Μεταμόσχευσης Μυελού των Οστών από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Η Αγία Σοφία», καθώς και το Ογκολογικό Τμήμα από το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αθηνών «Π. & Α. Κυριακού». Από την πλευρά του, το υπουργείο Υγείας διατείνεται πως με το ΝΠΙΔ η παρούσα ογκολογική μονάδα αναβαθμίζεται σε ογκολογικό κέντρο, ώστε να μπορεί να λειτουργεί με μεγαλύτερη ευελιξία προς όφελος των ασθενών, χωρίς να αλλάζει ο δημόσιος χαρακτήρας του, επισημαίνοντας πως οι υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν στο σύνολο των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των ανασφάλιστων και οικονομικά αδύναμων πολιτών.

Όπως τονίζει ακόμη σε ανακοίνωσή του, «Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, για έγκαιρη διάγνωση – η οποία συνεπάγεται υψηλά ποσοστά ίασης – με την εφαρμογή των πλέον σύγχρονων θεραπειών. Ακόμη, προβλέπει την ανάπτυξη ειδικών παιδιατρικών ογκολογικών τμημάτων, όπου τα παιδιά και οι έφηβοι με καρκίνο θα υποστηρίζονται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας, αλλά και στην περίοδο της επανένταξης». 

Αντιτιθέμενοι σε όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, την αγανάκτησή τους εκφράζουν, μεταξύ άλλων, σύσσωμοι οι νοσοκομειακοί γιατροί, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» και ο Σύλλογος Γονέων-Ασθενών, καταγγέλλοντας πως το νοσοκομείο ανήκει και πρέπει να ανήκει στο δημόσιο σύστημα υγείας και τα ογκολογικά τμήματα του νοσοκομείου «λειτουργούν άριστα χρόνια τώρα με τη συμβολή των εργαζομένων που υπερβαίνουν εαυτό μέρα και νύχτα». 

«Η διάλυση και ιδιωτικοποίηση της παιδιατρικής νοσοκομειακής περίθαλψης είναι πλέον μεθοδευμένη»

Για τις αλλαγές που δύναται να φέρει το νομοσχέδιο στη λειτουργία του Παιδογκολογικού Τμήματος του Παίδων, μίλησε στην Popaganda ο Γ.Γ. της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), Πάνος Παπανικολάου. Όπως επισημαίνει, «Να ξεκαθαρίσουμε αρχικά πως το Ογκολογικό Παίδων ήταν τμήμα του δημόσιου νοσοκομείου. Σύμφωνα με το τελευταίο κείμενο που έχει αναρτηθεί στο site της Βουλής και είναι αυτό που ψηφίστηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων – δεν ξέρουμε ακόμα αν είναι αυτό που θα πάει στην Ολομέλεια – το Παιδογκολογικό Τμήμα των Νοσοκομείων Αγ. Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού, μετατρέπεται σε ΝΠΙΔ. Αυτό σημαίνει πως δεν θα έχει κάποια χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, και το κράτος δεν θα έχει επίσημα καμία θέση στη Διοίκησή του, πράγμα το οποίο συνεπάγεται πως δεν θα υπάρχουν εκπρόσωποι εργαζομένων σε αυτή. Η διοίκηση θα είναι ανεξέλεγκτη σε ό,τι αφορά τη λειτουργία (προμήθειες, εξοπλισμός κ.λπ.) και σε ό,τι αφορά τους όρους για το ποια παιδιά θα νοσηλεύονται. Μία πρόβλεψή μας, είναι ότι παιδιά που δεν είναι καλυμμένα από τον ΕΟΠΥΥ, μπορεί να μην έχουν τη δυνατότητα νοσηλείας ή θα νοσηλεύονται μόνο όταν θα υπάρχει απόθεμα από φιλανθρωπικά budget».

Όσον αφορά στις εργασιακές σχέσεις των εργαζόμενων του νέου Παιδογκολογικού Κέντρου, ο κ. Παπανικολάου εξηγεί πως, «Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο ισχύον κείμενο, οι οργανικές τους θέσεις θα παραμείνουν δεσμευμένες στα Νοσοκομεία Αγ. Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού, και οι εργασιακές τους σχέσεις μετατρέπονται σε σχέσεις ιδιωτικού δικαίου. Εφόσον αυτό συμβεί, σημαίνει πως δεν θα ισχύει για τους γιατρούς το ειδικό ιατρικό μισθολόγιο – από αγροτικό μέχρι Διευθυντή, όπως ισχύει για τους γιατρούς του ΕΣΥ που είναι δημόσιοι λειτουργοί. Αναμένουμε να δούμε τι συνέπειες θα έχει αυτό». 

Και συνεχίζει λέγοντας για τον χώρο όπου στεγάζεται μέχρι σήμερα το Παιδογκολογικό Κέντρο: «Επίσης, με το νομοσχέδιο εκχωρείται και η υποδομή. Το οικόπεδο στο οποίο στεγάζεται, δεν είναι απλά οικόπεδο του Δημοσίου, αλλά εκχώρηση από τον ελληνικό στρατό, από το πρώην στρατόπεδο του Γουδιού που υπήρχε κάποτε εκεί. Η εκχώρηση είχε γίνει με τον αυστηρό όρο να δημιουργηθεί αποκλειστικά δημόσιο Παιδογκολογικό Κέντρο».

«Παράλληλα, εκχωρούνται και τα άπειρα χρήματα που είχε δωρίσει από το εισόδημά του ο ελληνικός λαός, σε τηλεμαραθώνιους και διάφορους εράνους. Το πόσο απαράδεκτο είναι αυτό, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι έχουν αντιδράσει όλοι. Εκτός από τους γιατρούς και εργαζόμενους των Νοσοκομείων Παίδων, την ΟΕΝΓΕ, την ΕΙΝΑΠ, τον ΠΟΕΔΥ κ.α., έχουν αντιδράσει ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια και οι επιστημονικές εταιρείες παιδογκολογίας».

Ρωτώντας για το παρόν επίπεδο παροχών και λειτουργίας του Ογκολογικού Παίδων, ο ΓΓ της ΟΕΝΓΕ αναφέρει πως είναι κοινά αποδεκτό ότι είναι ιδιαίτερα υψηλό, παρά τα γενικότερα προβλήματα των νοσοκομείων. «Οι γονείς των παιδιών με καρκίνο αναρωτιούνται τι νόημα έχει να αλλάξει η λειτουργία του τμήματος. Μέσα στα νοσοκομεία Αγία Σοφία και Π. & Α. Κυριακού που έχουν διάφορα προβλήματα, υπάρχει ένα Ογκολογικό Τμήμα που λειτουργεί υποδειγματικά, με πλήρη στελέχωση και έρχονται ασθενείς σχεδόν απ’ όλη την Ελλάδα. Το σκεπτικό του Υπουργείου Υγείας είναι ότι ξεκινώντας από εκεί, η ιδιωτικοποίηση θα επεκταθεί στο ΕΣΥ. Η κυβέρνηση παρουσιάζει το δέλεαρ του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, με το πρόσχημα ότι τα τμήματα θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενα και δεν θα εξαρτώνται από κανέναν».

Σχετικά με την επισήμανση του υπουργείου Υγείας, πως οι υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν στο σύνολο των πολιτών, ο κ. Παπανικολάου σχολιάζει πως, «Έχουμε δει σε άλλες χώρες που προχώρησε η πλήρης ιδιωτικοποίηση των συστημάτων περίθαλψης, ότι στην αρχή πράγματι οι υπηρεσίες παρέχονταν δωρεάν, και μετά από κάποιο διάστημα η δυνατότητα αυτή καταργήθηκε στα μουλωχτά γιατί κάτι τέτοιο δεν μπορεί να διαρκέσει για πολύ. Η λογική της χρηματοδοτούμενης μονάδας, μαζί με τη λογική ότι, δεν πειράζει, θα πληρώνει το κράτος το hospital pass του οικονομικά αδύναμου, δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ για λόγους καπιταλιστικής οικονομίας».

«Για να καταλάβει ο κόσμος, το πιο κοντινό παράδειγμα σε αυτό που πάει να συμβεί στο Παιδογκολογικό, είναι το Ντυνάν, που ξεκίνησε ως κοινωφελές, μη κερδοσκοπικό ΝΠΔΔ και τελικά δόθηκε σε μία ιδιωτική τράπεζα ως ιδιωτική κλινική, “για ένα κομμάτι ψωμί”. Η διάλυση και ιδιωτικοποίηση της παιδιατρικής νοσοκομειακής περίθαλψης, είναι πλέον μεθοδευμένη στη χώρα μας, και υπάρχουν αρκετά ακόμη παραδείγματα που το επιβεβαιώνουν – από το Καραμανδάνειο της Πάτρας και το Αγία Σοφία, που τα άφησαν χωρίς αναισθησιολόγους γιατί δεν είχαν προκηρύξει επί μήνες ούτε μια θέση, μέχρι την προσπάθεια τον περασμένο Φεβρουάριο να κλείσουν το Ψυχιατρικό Τμήμα του Τζανίου», καταλήγει ο κ. Παπανικολάου.

«Η οποιαδήποτε αλλαγή δομής θα οδηγήσει σε ενδεχόμενη ακύρωση των επιτευγμάτων της χώρας στον τομέα του καρκίνου στο παιδί»

Η Συντονίστρια Διευθύντρια του Τμήματος Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρόεδρο της Ογκολογικής Επιτροπής του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία», Σοφία Πολυχρονοπούλου, μας παρέθεσε ορισμένες από τις βασικές θέσεις οι οποίες παρουσιάζονται αναλυτικά στο Δελτίο Τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) που υπογράφεται ομόφωνα από το ΔΣ. «Στο σύνολο των τμημάτων Παιδιατρικής Αιματολογίας – Ογκολογίας της χώρας, περιλαμβανομένων αυτών που στεγάζονται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ”, η παροχή ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών ήταν και παραμένει υψηλή. Οι μικροί ασθενείς απολαμβάνουν ήδη τη βέλτιστη θεραπεία, με τα πιο σύγχρονα θεραπευτικά πρωτόκολλα, μέσα στις καλύτερες συνθήκες περίθαλψης, ισότιμης ανάλογων Κέντρων του εξωτερικού, με στόχο πάντα την ολιστική αντιμετώπιση του παιδιού με καρκίνο».

Προσθέτει πως η διασύνδεση των Τμημάτων Αιματολογίας – Ογκολογίας με τα οικεία Νοσοκομεία Παίδων Αθηνών, από δεκαετίες εξασφαλίζει την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία τους και την απαραίτητη συνεργασία με τις υπόλοιπες συναφείς ειδικότητες. «Η επίτευξη των στόχων αυτών των Τμημάτων, οφείλεται σε σημαντικότατο βαθμό στην άμεση σχέση που υφίσταται μεταξύ του κάθε Αιματολογικού – Ογκολογικού Τμήματος και του οικείου Νοσοκομείου στο οποίο το Τμήμα αυτό ανήκει, περιλαμβανομένων των Τμημάτων της Ογκολογικής Μονάδας Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ” τα οποία έως τώρα ανήκουν διοικητικά και λειτουργικά στα δυο νοσοκομεία Παίδων. Η με σαφήνεια καθορισμένη διασύνδεση με τα οικεία Νοσοκομεία κρίνεται απολύτως απαραίτητη δεδομένου ότι η Παρούσα Ογκολογική Μονάδα δεν διαθέτει νοσοκομειακή υποδομή αλλά μόνο κλίνες νοσηλείας».

Μιλώντας για τις επιπτώσεις που θα έχει η πλήρης απομάκρυνση των Αιματολογικών – Ογκολογικών Τμημάτων από τα οικεία Νοσοκομεία, στην ομαλή λειτουργία αυτών των ιδίων των Νοσοκομείων και στην επίτευξη των στόχων τους, η κα. Πολυχρονοπούλου εξηγεί πως «Θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν τόσο σε επίπεδο εκπαίδευσης όσο και στην ουσιαστική φροντίδα του παιδιού με καρκίνο. Οι βασικοί στόχοι που αφορούν τη φροντίδα των μικρών ασθενών μας, έχουν ήδη κατακτηθεί και διαρκώς βελτιώνονται με το υπάρχον πλαίσιο διοικητικής λειτουργίας, δεδομένων μάλιστα των τεράστιων παροχών του κράτους και των συλλόγων γονέων/φίλων, που υποστηρίζουν οικονομικά το έργο της καταπολέμησης του καρκίνου στο παιδί και τον έφηβο».

«Επιπλέον, οι επιστημονικοί εθνικοί εκπρόσωποι της χώρας μας (national coordinators) στα πλαίσια της ΕΕΠΑΟ, σε πολλαπλά κακοήθη νοσήματα, των παιδιών και εφήβων, έχουν ήδη πετύχει τη διασύνδεση με διακεκριμένους φορείς του εξωτερικού, την ισότιμη ένταξη της χώρας μας στα διεθνή θεραπευτικά πρωτόκολλα και την αναβάθμιση του επιπέδου θεραπευτικής φροντίδας των ασθενών μας. Η οποιαδήποτε αλλαγή δομής και/ή αναθεώρηση όλων των ανωτέρω θα οδηγήσει σε ενδεχόμενη ακύρωση των επιτευγμάτων της χώρας μας στον τομέα του καρκίνου στο παιδί και τον έφηβο, σε οπισθοδρόμηση και απώλεια πολύτιμου χρόνου, καθώς πολλές διαδικασίες θα πρέπει να διακοπούν ή να επαναπροσδιορισθούν».

Στέκεται επίσης στο ότι το ΔΣ της ΕΕΠΑΟ βλέπει με ιδιαίτερο προβληματισμό και σκεπτικισμό, ότι στο 7μελές διοικητικό συμβούλιο του Ογκολογικού Κέντρου Παίδων “Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ” δεν είναι διασφαλισμένη η συμμετοχή εκπροσώπων του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του ιδρύματος. «Αυτό θα έπρεπε να είναι δεδομένο και αυτονόητο, γιατί οι ιατροί και οι νοσηλευτές είναι εκείνοι που φέρουν το βάρος της θεραπευτικής αντιμετώπισης των ασθενών. Οι προβλέψεις σχετικά με το προσωπικό, μόνιμο ή και προσωρινό, πρέπει να αποσαφηνιστούν, στις μεταβατικές διατάξεις σε κάθε περίπτωση».

Η γιατρός ολοκληρώνει αναφερόμενη στην ανάγκη ενός εθνικού σχεδίου κατά του παιδικού καρκίνου. «Να κάτσουμε κάτω, η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας, οι γονείς, οι γιατροί, οι νοσηλευτές, και να συνθέσουμε, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ένα σχέδιο που να φτάνει στα επόμενα δέκα χρόνια, ώστε να δούμε τι έχουμε και τι μας λείπει. Εμείς κινούμαστε σε αυτή τη διαδικασία, αλλά το θέμα είναι να το φτιάξουμε μαζί με την Πολιτεία. Το εθνικό σχέδιο προβλέπει τις ανάγκες της χώρας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού της προσανατολισμού, κατά του παιδικού και εφηβικού καρκίνου. Παραμένει μια ζώνη που χρειάζεται παραπάνω φροντίδα. Η εταιρεία μπορεί να συνεισφέρει με προτάσεις, απόψεις και με τη γνώση της για το τι συμβαίνει σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

«Δεν θα πρέπει να αποσχιστούν τα ογκολογικά τμήματα από τα παιδιατρικά νοσοκομεία»

Από την πλευρά τους, μέλη του Συλλόγου Γονέων Παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια «Η Φλόγα», αναφέρουν στην Popaganda: «Δεν θα πρέπει να αποσχιστούν τα ογκολογικά τμήματα από τα παιδιατρικά νοσοκομεία. Δεν ρωτηθήκαμε, ούτε καν ενημερωθήκαμε γι’ αυτό το νομοσχέδιο. Ούτε οι γιατροί μας ούτε και εμείς οι γονείς. Όλοι, το πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο», και προσθέτουν ότι «όλα όσα περιγράφονται στο νομοσχέδιο ως οφέλη για τους ασθενείς είναι πράγματα που συμβαίνουν ήδη με την υφιστάμενη δομή και τρόπο λειτουργίας. Αντιθέτως, υπάρχει ανησυχία ως προς τον τρόπο λειτουργίας του νέου “κέντρου”, καθώς δεν αποτελεί και δεν μπορεί να αποτελέσει αυτοτελή νοσοκομειακή μονάδα. Πρόκειται για εξωτερικά ιατρεία και θαλάμους νοσηλείας που εξαρτώνται άμεσα και καθημερινά από τα υπόλοιπα τμήματα και ειδικότητες των παιδιατρικών νοσοκομείων».

Ο Σύλλογος καταγγέλλει επίσης πως για τη δημιουργία του σχεδίου νόμου δεν ρωτήθηκαν ούτε ενημερώθηκαν, ακόμη και οι Διευθυντές των ογκολογικών τμημάτων και η Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ). Οι γονείς διαμαρτύρονται λέγοντας ότι, «Τώρα, εν μέσω εθνικού πένθους, συνεχίζουν να μας πουλάνε το παραμύθι ότι το ξεπούλημα του Παιδοογκολογικού θα γίνει για το καλό όλων μας, των παιδιών, των εργαζομένων, για να βελτιωθούν οι υπηρεσίες του. Όπως έτσι ξεπουλήθηκαν οι μεταφορές, ο σιδηρόδρομος, τα λιμάνια, η ενέργεια κ.λπ. Πάντα στο όνομα της εξυγίανσης και της βελτίωσης».

«Οι εργαζόμενοι θα απασχολούνται με ελαστικές σχέσεις εργασίας»

Οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» τονίζουν με τη σειρά τους σε ανακοίνωσή τους, ότι «Το 2023 κανονικά θα έπρεπε να μιλάμε για ουσιαστική αναβάθμιση στη φροντίδα αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους. Με πλήρη και αποκλειστική ευθύνη του κράτους. Με εξασφάλιση αποκλειστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό των αυξημένων αναγκών αυτών των τμημάτων. Με την δημιουργία και άλλων κέντρων εκτός Αθήνας που θα εξασφαλίζουν την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών με όλες τις απαραίτητες ιατρικές και παραϊατρικές ειδικότητες. Όσο για την ευελιξία που υπόσχεται το υπουργείο Υγείας, σημαίνει πρακτικά εργαζόμενοι με κάθε πιθανή σύμβαση και σχέση εργασίας με τη δομή, που θα απασχολούνται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, και πρακτικά θα δουλεύουν όπως και για όσο επιβάλλουν τα οικονομικά και επιχειρηματικά σχέδια της ιδιωτικής πια ογκολογικής μονάδας».

Παράλληλα, θέτουν αρκετά ερωτήματα τα οποία χρήζουν διασαφήνισης στο νομοσχέδιο: «Πώς θα αντιμετωπίζονται οι ανάγκες των παιδιών που νοσηλεύονται σε αυτά τα τμήματα; Τι θα συμβαίνει με όσα παιδιά χρειάζονται να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, συχνά πολύπλοκες που χρόνια τώρα οι γιατροί του Αγία Σοφία και του Αγλαΐα Κυριακού πραγματοποιούσαν; Μήπως αυτή η αυτοτέλεια περιλαμβάνει την παραπομπή αυτών των περιστατικών σε άλλες ιδιωτικές κλινικές για να εξασφαλίζει και άλλα κέρδη ο ιδιωτικός τομέας; Τι θα γίνει για παράδειγμα αν ένας ογκολογικός ασθενής χρειαστεί νοσηλεία στην Μονάδα Παίδων; Τι εξυπηρετεί συνεπώς η μετατροπή του σε ΝΠΙΔ; Μήπως εξυπηρετεί εν τέλει την οικονομική αυτοτέλειά του, οπότε απευθείας κέρδη και διαχείριση των από τους νέους ιδιοκτήτες και λοιπούς εμπλεκόμενους;».

Λουίζα Σολομών-Πάντα