ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Από την εκδήλωση για το ναυάγιο της Πύλου, στην έξωση του ΣΕΑ: Μήπως δεν ήταν το “κακό timing”;

Η απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, να ανακληθεί από πλευράς του Ελληνικού Δημοσίου η παραχώρηση του κτηρίου όπου στεγαζόταν από το 1982 ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων – το οποίο είχε παραχωρήσει το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού – συνεχίζει να προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Αφορμή για την έξωση, αποτέλεσε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον κήπο του κτηρίου για το προσφυγικό ναυάγιο της Πύλου, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 650 ανθρώπους. 

Παρά το γεγονός ότι οδεύαμε στον βαθύ Αύγουστο, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ έσπευσε να ζητήσει με έγγραφό της εξηγήσεις από το ΔΣ του ΣΕΑ στις 11 του μήνα, για την πρωτοβουλία να διοργανώσει την εν λόγω εκδήλωση. Οι «εξηγήσεις» ωστόσο δεν αποδείχθηκαν επαρκείς για το ΥΠΠΟΑ και έτσι προχώρησε στην ανάκληση της απόφασης παραχώρησης του κτηρίου «για λόγους που επιβάλλει το δημόσιο συμφέρον».

Η ενέργεια της υπουργού στηρίχτηκε από ανεπαρκή επιχειρήματα, τα οποία βασίστηκαν στο ότι ο σύλλογος δεν ζήτησε άδεια για την εκδήλωση, ως όφειλε, «αφού το κτήριο ανήκει εντός του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου της πόλης των Αθηνών». Αν κάτι τέτοιο ίσχυε, θα έπρεπε «…σε όποια εκδήλωση γίνεται, από τα Πετράλωνα ως την Πατησίων και από την Κολοκυνθού ως τη Λ. Υμηττού, ο διοργανωτής να παίρνει άδεια από το ΥΠΠΟΑ και να πληρώνει τέλη υπέρ του ΟΔΑΠ», απάντησε σε ανάρτησή της η πρόεδρος του ΣΕΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι όσα χρόνια ο ΣΕΑ στεγαζόταν στο κτήριο της Ερμού, κανένα άτομο που διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού δεν απαίτησε από το ΔΣ του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων να δώσει εξηγήσεις για τις εκδηλώσεις που διοργανώνονταν στον χώρο.

Η ξαφνική απόφαση της υπουργού, δικαίως έχει συσχετιστεί από φορείς και πολίτες με το θέμα της εκδήλωσης για το έγκλημα στην Πύλο, πλήττοντας την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, αλλά και την αξία της συνδικαλιστικής οργάνωσης και δράσης, αφού παρεμβαίνει παράλληλα σε εσωτερικά ζητήματα λειτουργίας του ΣΕΑ. 

Το ιστορικό και διατηρητέο κτήριο στην Ερμού 134-136 παραχωρήθηκε στον ΣΕΑ κατά τη δεκαετία του ’80 από τη Μελίνα Μερκούρη και το 1996 ο Σταύρος Μπένος παραχώρησε και τον κήπο. Στο κτήριο του ΣΕΑ έχουν φιλοξενηθεί πολυάριθμες εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά μας, τον τομέα των γραμμάτων, των τεχνών, και της επιστήμης. Ομιλίες, συνέδρια, εκθέσεις φωτογραφίας, επιστημονικές ημερίδες, μουσικές εκδηλώσεις, δωρεάν προβολές ταινιών κατά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, καθώς και ομιλίες για ζητήματα που αφορούν τις κοινωνικές εξελίξεις, αποκτούσαν απλόχερα μια θέση στο κτήριο.

Ιδιαίτερα ο κήπος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, έχει φιλοξενήσει εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων (δράσεις του Athens City Festival φιλοξενούνται πλέον κάθε χρόνο στον κήπο του Συλλόγου), την ετήσια γιορτή της Ανεξαρτησίας του Μεξικού που διοργανώνει η Πρεσβεία του Μεξικού, την ετήσια γιορτή του Συλλόγου Αλσατών, σχολικές γιορτές των γειτονικών σχολείων, το Φεστιβάλ Κόμικ, το Φεστιβάλ Women in Arts, βιβλιοπαρουσιάσεις εκδοτικών οίκων όπως οι εκδόσεις Gutenberg, Τόπος, Μέλισσα, Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου, Στερέωμα κ.ά., παρουσιάσεις των αρχαιολογικών λευκωμάτων του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ι. Λάτση («Ο Κύκλος των Μουσείων»), δράσεις κατά του κοινωνικού αποκλεισμού του Υπουργείου Δικαιοσύνης, φιλανθρωπικά μπαζάρ κ.ά. 

Το ιστορικό και διατηρητέο κτήριο στην Ερμού 134-136 παραχωρήθηκε στον ΣΕΑ κατά τη δεκαετία του ’80 από τη Μελίνα Μερκούρη

Τώρα, η συμπαράσταση στον ΣΕΑ είναι μαζική: Σωματεία, φορείς, ενώσεις, και προσωπικότητες που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις και τοποθετήθηκαν δημόσια για την απόφαση της υπουργού Πολιτισμού να διώξει άρον-άρον τον Σύλλογο από το κτήριο στο οποίο δραστηριοποιούνταν ελεύθερα από το 1982. Την στήριξή τους έχουν εκφράσει μέσω Δελτίων Τύπου και αναρτήσεων και κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΚΚΕ, ΜεΡΑ25).

Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος

Τις αντιδράσεις της γνωστοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος, αναφέροντας πως, «Το κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων υπάρχει εδώ και χρόνια ως ένας πόλος ελεύθερης διακίνησης ιδεών και ένα σημείο συνάντησης των ανθρώπων του Πολιτισμού καθώς και σημαντικό κέντρο διαμόρφωσης των κοινωνικών διεργασιών φιλοξενώντας πολυσχιδείς δράσεις.

Η υπουργική αυτή απόφαση είναι μια κίνηση ρεβανσισμού προς τους εργαζόμενους του Υπουργείου που αντιστάθηκαν στις καταστροφικές αποφάσεις της Υπουργού τα τελευταία χρόνια, αλλά αποκαλύπτει και το ευρύτερο σχέδιο της κυβέρνησης να ελέγξει τα συνδικάτα, χρησιμοποιώντας πρακτικές που παραπέμπουν στα πιο σκοτεινά χρόνια της μετεμφυλιακής ιστορίας της Ελλάδας. Στεκόμαστε στο πλευρό των Αρχαιολόγων και απαιτούμε από την Υπουργό να ανακαλέσει την κατάπτυστη αυτή απόφαση».

Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Και η Ελληνική Ένωση για τα Διακαιώματα του Ανθρώπου στηρίζει τον αγώνα του ΣΕΑ, λέγοντας πως: «Αποτελεί κοινή γνώση ότι το εν λόγω σωματείο εργαζομένων του υπουργείου τελεί σε έντονη πολιτική και συνδικαλιστική αντιπαράθεση με την Υπουργό και την Κυβέρνηση. Από μόνο του το γεγονός αυτό θα έπρεπε να καθιστά κάθε απόφαση που θα λάμβανε το Υπουργείο σε βάρος του ιστορικού σωματείου κατ’ αρχήν ύποπτη κατάχρησης εξουσίας. Και η Υπουργός δεν καταβάλει ούτε τη στοιχειώδη προσπάθεια, ώστε η υποψία να μην καταστεί βεβαιότητα, καθώς η υπουργική απόφαση ανάκλησης της παραχώρησης χρήσης του ακινήτου βασίζεται σε έωλη αιτιολογία, η οποία εν πολλοίς συνίσταται στην αόριστη επίκληση “λόγων δημοσίου συμφέροντος” καθώς και στην αμφισβήτηση της -αδιαμφισβήτητης- συνδικαλιστικής φύσης του σωματείου.

Αυτό που καταπλήσσει, όμως, είναι ότι η Υπουργός Πολιτισμού, απροκάλυπτα, επικαλείται ως αιτιολογία της «έξωσης» και το γεγονός ότι η χρήση του ακινήτου παραχωρήθηκε σε τρίτα πρόσωπα και εντός αυτού έλαβε χώρα εκδήλωση που αφορά το ναυάγιο στην Πύλο και την απώλεια 650 ανθρώπων, ένα «πρόσφατο πραγματικό περιστατικό, το οποίο είχε λάβει πολιτικές διαστάσεις, και επί του οποίου η εκδήλωση λάμβανε συγκεκριμένη θέση», όπως ρητά αναφέρεται στην απόφαση. Φαίνεται πως το Υπουργείο αγνοεί ή εσκεμμένα παραβλέπει, ότι εδώ και χρόνια σωρεία εκδηλώσεων που διοργανώνονται από το σωματείο ή συνδιοργανώνονται από το σωματείο και τρίτους φορείς, λαμβάνουν χώρα στους χώρους του επίμαχου ακινήτου.

Από πότε στη δημοκρατία το περιεχόμενο μίας δημόσιας εκδήλωσης και το εάν αυτό αρέσει ή όχι στους εκάστοτε κρατούντες, είναι λόγος να τιμωρείται ο διοργανωτής της; Και μάλιστα όταν αυτός είναι ένα ιστορικό συνδικαλιστικό σωματείο με ισχυρή παρουσία στον δημόσιο λόγο; Οι αποφάσεις αυτές είναι δείγμα αυταρχισμού, αδιαφάνειας και καταχρηστικότητας, συνιστούν δε, ανεπίτρεπτο περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης και χονδροειδή λογοκρισία.

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου εκφράζει τη συμπαράστασή της στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και καλεί την Υπουργό Πολιτισμού να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή της».

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων χαρακτηρίζει με τη σειρά του αυταρχικές και απαράδεκτες τις ενέργειες της υπουργού και ζητά την άμεση ανάκληση της απόφασης για το κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Μαζί με την έξωση του ΣΕΑ από την ιστορική του έδρα στο διατηρητέο κτήριο της Ερμού, μπαίνουν ευθέως στο στόχαστρο οι συνδικαλιστικές ελευθερίες: για πρώτη φορά ένας υπουργός Πολιτισμού έρχεται να λογοκρίνει δραστηριότητες ενός Συλλόγου ή Σωματείου, απαγορεύοντάς τες», σημειώνει μεταξύ άλλων ο ΣΕΚΑ.

Πανελλήνιος Επιστημονικός Σύλλογος Θεατρολόγων

Ο ΠΕΣΥΘ στέκεται στο πλευρό των ανθρώπων του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων: «Καταγγέλλουμε την αυταρχική και εκδικητική απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να προχωρήσει στην έξωση του ΣΕΑ από το κτίριο, που χρησιμοποιεί ως έδρα του στην οδό Ερμού, και καλούμε στην άμεση ανάκλησή της», υπογραμμίζει μεταξύ άλλων.

Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας

«Η Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση της υπουργού πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, να ανακαλέσει την άδεια χρήσης του κτιρίου που χρησιμοποιεί ως έδρα του ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, επειδή πραγματοποίησε εκδήλωση με τίτλο «Δικαιοσύνη στο Έγκλημα της Πύλου» στις 18 Ιουλίου 2023.

Συγκεκριμένα, ύστερα από δημοσίευμα στα ΝΕΑ, υπογραφόμενο από τον Γ. Παπαχρήστο, η Λίνα Μενδώνη καλούσε τα μέλη του Συλλόγου να εξηγήσουν “εντός 2 ημερών” γιατί παραχώρησαν τον κήπο του κτιρίου του ΣΕΑ για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Λίγες μέρες αργότερα, εν μέσω Αυγούστου, αποφασίζεται η έξωση. Το κτίριο αυτό παραχωρημένο από το 1982 – επί Μ. Μερκούρη- έχει χρησιμοποιηθεί για την προαγωγή των κοινωνικών, πολιτιστικών και ανθωπιστικών σκοπών του συλλόγου. Η επίμαχη εκδήλωση, μάλιστα, έγινε με ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών του.

Σε αυτό το πλαίσιο η υπουργός πολιτισμού, κ. Λ. Μενδώνη, επέλεξε να «ξεκαθαρίσει λογαριασμούς» επιτιθέμενη στο Σύλλογο Αρχαιολόγων, ο οποίος συγκρούστηκε μαζί της σε πλήθος θεμάτων, όπως η καταστροφή των αρχαίων της Βενιζέλου, το τσιμέντωμα της Ακρόπολης, η μετατροπή των Μουσείων σε ΝΠΔΔ και η συλλογή Στερν. Η αντίσταση στην επιχειρούμενη εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και η αναζήτηση δικαιοσύνης και ευθυνών για τα πολιτικά εγκλήματα που διαπράττονται καθημερινά δεν αρέσουν στην υπουργό πολιτισμού.

Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον ΣΕΑ και σε αυτή τη μάχη του, εναντίον της κυβέρνησης που πνίγει πρόσφυγες στην Πύλο, καλύπτει ναζί να μπαίνουν ανενόχλητοι και να δολοφονούν στη Ν.Φιλαδέλφεια, αφήνει να καίγονται τα δάση, να τινάζονται στον αέρα αποθήκες πυρομαχικών στην Αγχίαλο αλλά με μεγάλο ζήλο ψηφίζει ρυθμίσεις για 16ωρη εργασία και ποινικοποιεί την πολιτική και συνδικαλιστική δράση», γράφει η ανακοίνωση της Ε’ ΕΛΜΕ Αθήνας.

Σύλλογος Αποφοίτων Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης ΑΣΚΤ

«Οι πρακτικές λογοκρισίας δεν μπορούν παρά να φέρνουν στη μνήμη μας εποχές με επικίνδυνα σκοταδιστικό χαρακτήρα και να μας προβληματίζουν έντονα τόσο κοινωνικά όσο και πολιτικά. Σε έναν πολιτισμό που η ελευθερία του λόγου θεωρείται κατοχυρωμένο δικαίωμα κάθε πολίτη, η συζήτηση περί έγκρισης ή μη μιας εκδήλωσης από τους ανθρώπους του αρμόδιου υπουργείου είναι αδύνατο να βρει υποστηρικτές.

Αναλογιζόμαστε, λοιπόν, τα λόγια του Μπρεχτ: «Σ’ αυτή την εποχή των αποφάσεων πρέπει ακόμη και η τέχνη ν’ αποφασίσει. Μπορεί να γίνει όργανο των λίγων, εκείνων που καθορίζουν τη μοίρα των πολλών και απαιτούν μια πίστη, που πάνω απ’ όλα πρέπει να ‘ναι τυφλή, και μπορεί ακόμη να πάει με το μέρος των πολλών, εναποθέτοντας τη μοίρα τους στα ίδια τους τα χέρια. Μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους σε παραλήρημα, σε αυταπάτη και σε φαντασιώσεις, όπως και μπορεί να τους οδηγήσει στην πραγματικότητα. Μπορεί να μεγαλώσει την άγνοια, όπως μπορεί να μεγαλώσει και τη γνώση. Μπορεί ν’ απευθυνθεί στις εξουσίες εκείνες που αποδεικνύουν τη δύναμή τους καταστρέφοντας, και σ’ εκείνες που αποδεικνύουν τη δύναμή τους βοηθώντας» (Μ. Μπρεχτ, Για τον ρεαλισμό, μτφρ. Λουκία Κοντή, Σύγχρονη εποχή, Αθήνα, 1990)», παραθέτει σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Αποφοίτων Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης ΑΣΚΤ.

Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 73ου Δημοτικού Σχολείου Δήμου Αθηναίων στα Άνω Πετράλωνα

Σε κείμενο που απέστειλε στην Εφημερίδα των Συνακτών, ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων του 73ου Δημοτικού Σχολείου Δήμου Αθηναίων στα Άνω Πετράλωνα, υπερασπίζεται τον αγώνα του ΣΕΑ, λέγοντας πως, «Είναι προφανές ότι μια οργανωμένη πολιτεία που θέλει να είναι στην πράξη δημοκρατική και πλουραλιστική, δεν συμπεριφέρεται αλαζονικά, αυταρχικά, κατασταλτικά.[…] Με την επιχειρούμενη έξωση χάνεται άλλο ένα ζωντανό και ανοιχτό στην κοινωνία δημόσιο κτίριο. […] Στηρίζουμε τον αγώνα του ΣΕΑ και δηλώνουμε ότι θα υπερασπιστούμε έμπρακτα άλλον έναν δημόσιο ανοιχτό χώρο που βρίσκεται υπό τον κίνδυνο εμπορευματοποίησης και εκποίησής του στο ιδιωτικό κεφάλαιο» καταλήγει η ανακοίνωση που πήραμε αργά το απόγευμα της Πέμπτης., το γειτονικό σχολείο δηλαδή που όπως και άλλα της περιοχής είχε ίσως φιλοξενηθεί, πάντα αφιλοκερδώς, στο κτίριο του ΣΕΑ για την παρουσίαση εκδήλωσης ή δράσης».

Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ 1967-1974)

«Με εντελώς προσχηματικά “επιχειρήματα” η κ. υπουργός επιχειρεί να επιβάλλει λογοκρισία στο συνδικαλιστικό και επιστημονικό όργανο των αρχαιολόγων της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, υποδεικνύοντάς του ποιες δράσεις είναι “συμβατές”και ποιες όχι με την πολιτική ατζέντα της κυβέρνησης. Ο πραγματικός λόγος της επιχειρούμενης έξωσης είναι ότι ο Σύλλογος παραχώρησε τον γνωστό σε όλους μας κήπο του, για να πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα “Δικαιοσύνη στο Έγκλημα της Πύλου”, που κατά την κ. Μενδώνη, δεν συνάδει με τους σκοπούς του Συλλόγου», τονίζει ο ΣΦΕΑ σχετικά με την εκδικητική απόφαση έξωσης του ΣΕΑ.

Κατερίνα Μάτσα 

Η γνωστή Ψυχίατρος, ιδρύτρια του 18 Άνω, και μέλος του Δικτύου Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων, Κατερίνα Μάτσα, εξέφρασε την υποστήριξή της στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων. «Το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων και το Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Έργου του 18Άνω τάσσονται στο πλευρό του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, του Διοικητικού του Συμβουλίου και του προεδρείου του, που δέχονται απαράδεκτη κι ενορχηστρωμένη επίθεση από ΜΜΕ και κυβέρνηση.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από έξι συλλογικότητες – το Δίκτυο Αλληλεγγύης Κοινωνικών Ιατρείων, το Σωματείο Υποστήριξης του Επιστημονικού και Κοινωνικού Έργου του 18Άνω, την κατάληψη στέγης προσφύγων Νοταρά, τις Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύης, την ποδοσφαιρική ομάδα Αστέρας Εξαρχείων και την συλλογικότητα “Αντισώματα”. Υποστηρίχθηκε από διασώστες, δικηγόρους, καλλιτέχνες που πήραν τον λόγο και από εκατοντάδες κόσμου που παρευρέθηκαν.

Η τραγωδία της Πύλου, το πιο πολύνεκρο ναυάγιο προσφύγων στη Μεσόγειο, όπως το έχουν χαρακτηρίσει τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, έχει προκαλέσει σάλο διεθνώς, μαζί και στους κόλπους της ΕΕ και των θεσμών της και ζητείται επίμονα η πλήρης διερεύνηση του ρόλου και των ευθυνών των αρμοδίων ελληνικών κρατικών αρχών. Η εκδήλωση στον κήπο του ΣΕΑ προφανώς ενόχλησε πολλούς και προπαντός όσους θέλουν να πέσει σκοτάδι στην υπόθεση».

Αντώνης Λιάκος

Ο ομότιμος καθηγητής νεώτερης ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών επεσήμανε σε ανάρτησή του στο facebook: «Πνίγονται επτακόσιοι άνθρωποι σε συνθήκες που γυρεύουν διευκρίνηση, γιατί δεν πρόκειται για δυστύχημα, αλλά για ένα ιστορικό συμβάν με βάρος. Κι γίνεται μια εκδήλωση-συζήτηση, από τις πολλές που όφειλαν να έχουν γίνει, και έρχεται μια Υπουργός Πολιτισμού, Πολιτισμού παρακαλώ, και ζητάει τον λόγο, ζητάει να πάρει από τον Σύλλογο των Αρχαιολόγων τον χώρο που έγινε η εκδήλωση.

Αν αυτό δεν είναι μοχθηρία, τί είναι; Μοχθηρία ατομική και κοινωνική. Και από Υπουργό Πολιτισμού, που τον 15αύγουστο θα βάλει την καλή της ρόμπα και θα αρχίσει τους μεγάλους σταυρούς. Δεν είναι όμως η υποκρισία και ο φαρισαϊσμός το θέμα μου. Το ίδιο το γεγονός ότι μια Υπουργός Πολιτισμού προσπαθεί να κλείσει το στόμα των ανθρώπων για ένα μαζικό έγκλημα για το οποίο αναζητούνται ευθύνες, είναι από μόνο του κολοσσιαίο ζήτημα. Και ως εκ τούτου, τί ορίζουμε ως πολιτισμό στην Ελλάδα, αλλά και τί ορίζουμε ως δημοκρατία.

Τα πραξικοπήματα δεν γίνονται μόνο με κεντρικά κρατικά διατάγματα πλέον. Γίνονται με το να κλείσεις όλους τους ελεύθερους χώρους, όλες τις δυνατότητες συζήτησης. Πρέπει να είμαστε όλοι στο πλευρό των αρχαιολόγων να υπερασπίσουν τον χώρο τους, η υπεράσπιση του ελεύθερου βήματος μας αφορά όλους και όλες. Δεν πρέπει να τους περάσει, και δεν θα τους περάσει. Ας δείξουν τη μοχθηρία τους αλλού».

Θανάσης Καμπαγιάννης

«Είναι κρατική λογοκρισία. Είναι μήνυμα ότι όποιος συζητάει το έγκλημα της Πύλου και ζητάει απόδοση ευθυνών τίθεται υπό διωγμό. Είναι εργοδοτικός αυταρχισμός απέναντι σε ένα σωματείο που ενοχλεί με τη δράση του. Είναι σιγή νεκροταφείου σε έναν χώρο που κατοχυρώθηκε ως ζωντανό σημείο συζητήσεων, εκδηλώσεων, προβολών… Το “απαγορεύεται” της Μενδώνη δεν θα περάσει. Αλληλεγγύη στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων», έγραψε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης σε ανάρτησή του στο Facebook.

Ιάσονας Αποστολόπουλος

«Είναι επίθεση στις συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες και πράξη φίμωσης της κοινωνίας των πολιτών που σε αυτόν τον δημόσιο χώρο δημιούργησε ένα σημείο πολύμορφης έκφρασης και συνάντησης. Με συζητήσεις, εκδηλώσεις, προβολές, βιβλιοπαρουσιάσεις. Είναι μία ακόμα απόπειρα συγκάλυψης του εγκλήματος στην Πύλο, μια ακόμα απόπειρα εκφοβισμού όσων μιλάνε και αντιστέκονται στη συνοριακή βία», έγραψε ο διασώστης και ακτιβιστής, Ιάσονας Αποστολόπουλος, που υπήρξε κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης στον χώρο του ΣΕΑ.

Με εξώδικο απαντά ο ΣΕΑ στη Μενδώνη

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τις μαζικές αντιδράσεις, ο ΣΕΑ απέστειλε εξώδικο στην υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, παρέχοντας τεκμηριωμένες απαντήσεις σε όσα περιλαμβάνονται στην Υπουργική Απόφαση (11/8/2023) και παραθέτει τη νομολογία για το πώς λειτουργούν τα σωματεία, τους καταστατικούς σκοπούς του ΣΕΑ και τη μη σύμφωνη με τη λειτουργία του παρέμβαση της υπουργού στις εσωτερικές διαδικασίες του.

Τα μέλη του ΣΕΑ θα αποφασίσουν πώς θα κινηθούν εντός των επόμενων ημερών. Πρόκειται να πραγματοποιήσουν συναυλίες, εκδηλώσεις και ανοιχτές συζητήσεις ώστε να ενημερωθεί η κοινή γνώμη για την απόφαση έξωσης, ενώ θα απευθυνθούν στα ανώτατα δικαστήρια και στα ευρωπαϊκά, αν δεν ανακληθεί η απόφαση από την υπουργό.


Διαβάστε εδώ ολόκληρη την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΣΕΑ μετά την απόφαση ανάκλησης της παραχώρησης του κτηρίου στην Ερμού.

Λουίζα Σολομών-Πάντα