To 2019 κατέφθασαν στην Ελλάδα περίπου 34 εκατομμύρια τουρίστες, ενώ τα έσοδα άγγιξαν τα 18 δισ. ευρώ. Το 2020 και με την πανδημία του κορωνοϊού να έχει βάλει τον πλανήτη στον πάγο, η χώρα μας υποδέχτηκε μόλις 7,5 εκατομμύρια τουρίστες και τα έσοδα γνώρισαν μια συντριπτική πτώση της τάξεως του 76,2%. Με τον τουρισμό να αποτελεί την πιο βαριά βιομηχανία της Ελλάδας, η χώρα ανοίγει και επίσημα τα σύνορά της σήμερα, με τα πράγματα να μοιάζουν πιο αβέβαια από ποτέ.
Η Αγγλία έχει βάλει αιφνιδίως την Ελλάδα στην πορτοκαλί ζώνη, πράγμα που σημαίνει πως όσοι κάτοικοί της αποφασίσουν να επισκεφτούν τα ελληνικά νησιά, με την επιστροφή τους στην πατρίδα τους, θα πρέπει να μπουν σε 10ήμερη καραντίνα. Αβέβαια μοιάζουν τα πράγματα και όσο αφορά στις αφίξεις από τις ΗΠΑ, καθώς τον Απρίλιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε κατατάξει την Ελλάδα στο «Επίπεδο 4», που σημαίνει ότι καλεί τους Αμερικανούς να μην ταξιδεύουν στην Ελλάδα, καθώς θεωρούν ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος λόγω Covid-19.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο BBC ο Υπουργός Πολιτισμού, Χάρης Θεοχάρης, προσπάθησε να ανασκευάσει την εικόνα αβεβαιότητας που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα, με τον δημοσιογράφο να τονίζει ότι η χώρα έχει μείνει πολύ πίσω όσο αφορά στους εμβολιασμούς. Ο κύριος Θεοχάρης έμοιασε να μην μπορεί να απαντήσει πειστικά, γεγονός που δημιουργεί ερωτήματα και στο εσωτερικό, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν το περσινό άνοιγμα του τουρισμού, κύρια αιτία για την αύξηση των κρουσμάτων και την σχεδόν εξάμηνη καραντίνα που ακολούθησε.
Όσο λοιπόν ετοιμαζόμαστε να ζήσουμε ένα ακόμα πανδημικό ελληνικό καλοκαίρι, πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται για το αν οι χειρισμοί της κυβέρνησης βάζουν την οικονομία πάνω από την δημόσια υγεία. Όπως και να ‘χει πάντως οι επαγγελματίες του τουρισμού ετοιμάζονται και φέτος, παρόλες τις αβεβαιότητες, να υποδεχτούν από σήμερα όσους προτιμήσουν την χώρα μας για διακοπές και να κάνουν την εμπειρία τους όσο πιο ευχάριστη γίνεται. Άλλωστε ελληνικό καλοκαίρι σημαίνει ξεγνοιασιά.
Η Popaganda μίλησε με τους επαγγελματίες του τουρισμού, που ετοιμάζονται να υποδεχτούν τους ξένους επισκέπτες, όσο γύρω μαίνεται ακόμα η Covid-19.
Μαργαρίτα Καραμολέγκου (Προέδρος και Διευθύνουσα σύμβουλος στην Γ. & Ε. Καραμολέγκος ΑΕ που λειτουργεί τα ξενοδοχεία Majestic Santorini, Kamari Beach Hotel, Xenones Filotera και Rosebay Hotel)
Για εμάς που δραστηριοποιούμαστε πολλά χρόνια στον στίβο του τουρισμού και με την εμπειρία και τις επαφές που έχουμε, βλέπουμε πως θα είναι μια ιδιαίτερα απαιτητική χρονιά σε επίπεδο υπομονής και δυνάμεων από τους επιχειρηματίες, καθώς υπάρχει μεν η πρόθεση για το άνοιγμα του τουρισμού, όμως δεν συνηγορεί καμία άλλη παράμετρος, έτσι ώστε να έχουμε μια ομαλή χρονιά. Παρότι η Ελλάδα λοιπόν έχει ανοίξει τα σύνορά της, βλέπουμε ότι βρίσκεται σε ένα «καθεστώς ομηρίας» για την εξέλιξη της τουριστικής σεζόν βάσει των αποφάσεων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή των τρίτων χωρών, των οποίων η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους βασικούς προορισμούς.
Από την ενημέρωση που έχουμε από τις μηχανές ανίχνευσης, τις οποίες παρακολουθούμε πολύ στενά, βλέπουμε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των χωρών προτίμησης και αποτελεί μια ασφαλή χώρα στο παγκόσμιο συλλογικό ασυνείδητο, όμως αυτή είναι απλά μια πρόθεση. Όταν πάει κανείς να επιβεβαιώσει αυτήν την πρόθεση, παρατηρούμε ότι οι κρατήσεις τελικά αναιρούνται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό.
Βλέπουμε πια μια κατακόρυφη πτώση σε ό, τι αφορά τις κρατήσεις από Λατινική Αμερική, της Ινδίας, της Κίνας και της Άπω Ανατολής γενικότερα. Μπορούμε να πούμε χωρίς υπερβολές, πως το 60% της αγοράς δεν θα μπορέσει να ταξιδέψει στην Ελλάδα φέτος. Θα ήθελα να τονίσω πως το κλίμα αισιοδοξίας, το οποίο ίσως ορθώς προωθείται, δεν θα μπορέσει να φανεί φέτος. Περιμένουμε μια εκτόξευση της κίνησης μετά τον Ιούλιο, διότι ΗΠΑ και Αγγλία έχουν μεγάλη πρόθεση να έρθουν στην χώρα, όμως δεν θα μπορέσουμε σε καμία περίπτωση να φτάσουμε τα 20 και 30 εκατομμύρια που θα φτάναμε σε μια ομαλή σεζόν.
Έχουμε μια επικαιροποίηση των υγειονομικών όρων λειτουργίας, με εκπτώσεις θεωρώ για την ελληνική κοινωνία, διότι η ελληνική κοινωνία είναι εκείνη που θα υποφέρει από το άνοιγμα της αγοράς, κάτι που αντιλαμβάνομαι και προσλαμβάνω χωρίς να είμαι ειδική φυσικά. Η ελληνική κυβέρνηση λόγω της κρίσης που βιώνουμε εδώ και έναν χρόνο, προσπαθεί με κάθε τρόπο να ανοίξει τον τουρισμό. Αυτό χρειαζόταν μια πιο δυνατή προετοιμασία, με τα επίπεδα εμβολιασμού των εργαζομένων να είναι από ιδιαίτερα υψηλά έως καθολικά, και αυτό δεν έχει συμβεί. Επομένως, πάμε να ανοίξουμε μια σεζόν «κρεμασμένη από τα μαλλιά» μας, τόσο οι επιχειρηματίες, όσο και οι εργαζόμενοι, που αυτή τη στιγμή έχουν πει το «ψωμί, ψωμάκι». Ο κλάδος μας δεν τέθηκε σε προτεραιότητα όσον αφορά στους εμβολιασμούς. Οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι και προστατεύονται μόνο με self test. Τα ξενοδοχεία είναι μεγάλοι χώροι έκθεσης. Ο τουρισμός δυστυχώς δεν μπήκε σε προτεραιότητα.
Εμείς σαν κλάδος έχουμε δείξει μια συσπείρωση, αλλά θεωρώ ότι πολιτικά έχει πέσει το μπαλάκι στους επιχειρηματίες. Δεν έχει υπάρξει κυβερνητικά μια σοβαρή ανάληψη ευθύνης. Δηλαδή μας προωθούν στο άνοιγμα του τουρισμού και μας καλούν να βάλουμε πλάτη σε ένα πολύ αβέβαιο περιβάλλον.
Δήμος Λαζαρόγκωνας – Εμπορικός διευθυντής στον Ταξιδιωτικό Όμιλο Orancon
Γενικότερα, περιμένουμε περισσότερο κόσμο από την Ευρώπη. Η Αυστραλία έχει απαγορεύσει τα ταξίδια, οι Αμερικανοί ακόμη αντιμετωπίζουν κάποιες δυσκολίες στο πώς θα ανοίξουν και πως θα διαμορφωθούν οι πτήσεις. Υπάρχει μία έντονη ζήτηση για την Κρήτη γενικά, αλλά σίγουρα Αττική, Μύκονος, Σαντορίνη παραμένουν και φέτος πολύ ψηλά στις προτιμήσεις.
Οι οδηγίες που έχουμε είναι πως όλοι οι τουρίστες που έρχονται από την 1η Ιουνίου και μετά θα πρέπει να έχουν το πράσινο διαβατήριο, που σημαίνει ή ότι θα έχουν εμβολιαστεί ή ότι έχουν αρνητικό PCR, εντός 72 ωρών, ή θα έχουν περάσει τον ιό και θα έχουν αντισώματα. Γενικότερα όμως, αυτό αφορά στις αφίξεις στο αεροδρόμιο. Όταν έρθει κάποιος στο αεροδρόμιο συνεχίζει να είναι σε λειτουργία και το πρόγραμμα EDA. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο λέει πως όταν έρχεται πτήση από χώρα με πάρα πολύ υψηλό ιϊκό φορτίο, γίνεται στοχευμένος δειγματοληπτικός έλεγχος και από κει και πέρα βγαίνουν κάποια νούμερα που μας δείχνουν πού πάνε τα πράγματα σχετικά με τον ιό και το ταξίδι. Αν έρχονται και φέρνουν τον ιό μαζί τους, δηλαδή. Βέβαια, είναι πολύ διαφορετική η κατάσταση στα καράβια. Σίγουρα στα καράβια δεν θα υπάρχει η χειρόγραφη φόρμα PLF, η φόρμα εντοπισμού επιβάτη. Αυτό που συζητιέται αυτή τη στιγμή για τα καράβια είναι να μπορείς να ταξιδέψεις είτε με αρνητικό PCR πάντα 72 ώρες πριν, είτε με αρνητικό Rapid ή self test 24 ώρες πριν. Αυτό θα ισχύει και για τους τουρίστες αλλά για τους Έλληνες που ταξιδεύουν εντός της χώρας μας.
Το δικό μας γραφείο επειδή ασχολείται ο περισσότερο με το incoming, δηλαδή με ξένους που μας στέλνουν για να έρθουν στην Ελλάδα, δεν έχουμε καθαρή εικόνα για τον εγχώριο τουρισμό. Γενικότερα πάντως από μια προσωπική εκτίμηση και με βάση άλλους επαγγελματίες που έχω μιλήσει, υπάρχει πολύ έντονη ανάγκη για ταξίδι και ο Έλληνας θα ταξιδέψει. Τώρα το πώς θα ταξιδέψει είναι ένα άλλο θέμα. Θα ταξιδέψει για να πάει σε εξοχικά και σπίτια φίλων, θα ταξιδέψει για να πάει σε τετράστερα και πεντάστερα; Όλα αυτά εξαρτώνται και από την οικονομική κατάσταση.