Μετά το «Rock the Casbah», ακόμη ένα κλασικό ροκ τραγούδι συνδέεται με τη νέα κυβέρνηση, αυτή τη φορά δια στόματος Γιάνη Βαρουφάκη. Ο υπουργός οικονομικών, μιλώντας στο CNN χρησιμοποίησε τον στίχο «You can check out any time you like, but you can never leave» από το «Hotel California» των Eagles για να παρομοιάσει την κατάσταση της Ελλάδας σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την απιθανότητα του να συμβεί το Grexit. Καλά όλα αυτά, αλλά τι γίνεται με το στόρι αυτού καθαυτού του τραγουδιού; Έχουμε και λέμε…
Το «Hotel California» είναι πιθανότατα το γνωστότερο κομμάτι των Eagles, απο τον ομώνυμο δίσκο του 1977, ενώ κυκλοφόρησε και σε single, όντας το πρώτο νο.1 hit του συγκροτήματος.
Πρωταγωνιστής του άσματος είναι ένας κουρασμένος ταξιδιώτης, που βρίσκει σαν νερό στην όαση ένα πολυτελές ξενοδοχείο και βυθίζεται μέσα στις απολαύσεις και την άνεση που αυτό του προσφέρει.
Φυσικά, το κομμάτι κέρδισε προνομιούχα θέση σε σενάρια περί Σατανισμού και μυστικών μηνυμάτων, όπως και τα κομμάτια των Led Zeppelin, σε μια προσπάθεια να αποκαλυφθούν τα «βαθύτερα νοήματα» του. Επειδή το ξενοδοχείο μπορεί να είναι ο Παράδεισος και η Κόλαση, μια καλή μεταφορά της «ροκσταρικής υπερβολής» και του πανηδονισμού στα 70ς, που γιγαντώθηκε στα τέλη της δεκαετίας.
Οι Ευαγγελιστές βέβαια, από την πρώτη στιγμή πολέμησαν το τραγούδι, προσπαθώντας με συνωμοσιολογικό πάθος να βρουν το βαθύτερο νόημα που σίγουρα κατά τους ίδιους, έκρυβε. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να το κάνουν ακόμη πιο γνωστό. Το τραγούδι. Όχι το βαθύτερο νόημα.
Το οποίο βέβαια δεν υπήρξε ποτέ – για τους Eagles μιλάμε άλλωστε. Όπως το έχει διατυπώσει ο Don Henley: «Ήμασταν παιδιά της μεσαίας αστικής τάξης από το Midwest. Το Hotel California ήταν η δική μας ερμηνεία του πώς φανταζόμασταν τη χλιδάτη ζωή στο Λος Άντζελες. Ένα ταξίδι από την αθωότητα στην εμπειρία».
Ακόμη μια ενδιαφέρουσα ιστορία έχει να κάνει με το μέρος όπου βρίσκεται το πραγματικό ξενοδοχείο. Και πάλι, οι «υποτακτικοί» του Σατανά πρέπει να έκαναν καλά τη δουλειά τους, αφού για πολλούς το ξενοδοχείο ανήκε στον Anton LaVey, που το μετέτρεψε σε τόπο λατρείας του Σατανά. Για όσους δεν το γνωρίζουν, ο LaVey είναι ο ιδρυτής της Εκκλησίας του Σατανά.
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι η αλληγορία του κομματιού λειτουργεί τόσο καλά κι έχει τόσο βάθος, που στην πραγματικότητα πρόκειται για το Camarillo State Mental Hospital, το γνωστό ψυχιατρείο στις ΗΠΑ.
Κέρδισε το Grammy για Δίσκο της χρονιάς το 1977. Το συγκρότημα όμως δεν αποδέχθηκε το βραβείο, επειδή ο Don Henley δεν πιστεύει σε διαγωνισμούς. Την ώρα που μεταδιδόταν το γεγονός, εκείνοι έκαναν πρόβα, όπως θα διηγούνταν αργότερα.
Για παραλληλισμούς και μεταφορές δεν γνωρίζουμε, αλλά εμείς ξεκάθαρα τασσόμαστε με τον The Dude.