Categories: ΔΙΕΘΝΗ

Πως θα ενημερωνόσασταν αν διαβάζατε σήμερα μόνο τον γερμανικό τύπο;

Η σημερινή μέρα δεν είναι και η καλύτερη για να ξυπνήσει ένας Έλληνας στη Γερμανία. Πόσο μάλλον να διαβάσει το γερμανικό τύπο στον απόηχο του χθεσινού Eurogroup, το οποίο έδωσε στους Βαβαρούς  την ευκαιρία να ξεσπαθώσουν για άλλη μία φορά απέναντι στην Ελλάδα.

Διαβάζοντας το γερμανικό τύπο σήμερα το πρωί, νόμιζες ότι η Ελλάδα είχε ήδη γυρίσει στη δραχμή και ότι ο Βαρουφάκης και ο Τσίπρας χρειάζεται ψυχολόγο για την «υπερβολική αυτοπεποίθηση» τους, όπως επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Η τελευταία παρατηρεί ακόμη ότι η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να μην κάνει πίσω στις απαιτήσεις των ηγετών των κρατών – μελών της Ευρωζώνης, η οποία ωστόσο έχει υιοθετήσει μία κοινή σκληρή γραμμή έναντι της ελληνικής δημοκρατίας. 

Σαν σενάριο του Χίτσκοκ παρουσιάζει την διαπραγμάτευση μεταξύ Ελλάδας και εταίρων η Süddeutsche Zeitung (SZ), η οποία με τον επιβλητικό τίτλο «Επικίνδυνο Σενάριο» σε κάνει να σκιάζεσαι και να αναρωτιέσαι αν θα προλάβουμε να φάμε κανένα θαλασσινό για το καλό μέχρι την καθαρά Δευτέρα. Μάλιστα, η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στις Βρυξέλλες, Σέρστιν Γκαμελίν, φαίνεται να έχει απηυδήσει με την Ελλάδα, επισημαίνοντας πως η χώρα είναι σε πιο δεινή θέση ακόμη και εκείνη της Κύπρου το 2013. Σκούρα τα πράγματα…

Δεν υπήρχε αμφιβολία ότι μπροστάρης στα σενάρια του Grexit θα ήταν το γνωστό μας γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, το οποίο στα χρόνια της κρίσης έχει εξαντλήσει τη φαντασία του μηχανευόμενο όλους τους πιθανούς τρόπους με τους οποίους οι «εργατικοί Γερμανοί» θα μπορούσαν να πετάξουν εκτός Ευρώ τους «τεμπέληδες Έλληνες». Το γερμανικό περιοδικό χαρακτηρίζει τους Έλληνες αξιοματούχους ως «Μεθυσμένους Επαναστάτες», επισημαίνοντας ότι η ελληνική τακτική στις διαπραγματεύσεις είναι «λανθασμένη, δειλή και ύπουλη». 

Η Bild, δίπλα στα κουτσομπολιά και το κους κους, ανησυχεί για την πτώση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, που εν πολλοίς οφείλεται στη «λανθασμένη λογική» του κατά τα άλλα «πανέξυπνου» υπουργού οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. «Η ωρολογιακή βόμβα χτυπά ακόμη για την Ελλάδα», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, που θεωρεί δεδομένη τη χρεοκοπία της χώρας σε περίπτωση που δεν ζητήσει επέκταση του ισχύοντος προγράμματος μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή.

«Η ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει το ισχύον πρόγραμμα ως έργο του διαβόλου που επιβλήθηκε από αποικιοκράτες», υποστηρίζει η συντηρητική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), η οποία θεωρεί πως η Ελλάδα προκαλεί με τη στάση της μία «λαϊκιστική αντιπαράθεση» στους κόλπους της Ευρωζώνης, λέγοντας στη συνέχεια: «Η ελληνική κυβέρνηση απαιτεί περαιτέρω χρηματοδότηση, δε θέλει ωστόσο να τηρήσει καμία δέσμευσή και εκβιάζει τους εταίρους με τις συνέπειες ενός πιθανού Grexit. Η Ελλάδα χρησιμοποιεί το Grexit σαν περίστροφο στον κρόταφο» της Ευρωζώνης.

Πιο μετριοπαθείς τόνους κρατά η οικονομική Handelsblatt, η οποία υπογραμμίζει πως «πλέον η μπάλα βρίσκεται στα πόδια των Ελλήνων, οι οποίοι και θα αποφασίσουν αν θα ζητήσουν παράταση του ισχύοντος προγράμματος». Η εφημερίδα υπογραμμίζει ακόμη τον κίνδυνο μαζικής φυγής κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες μέχρι την Παρασκευή, ημέρα καταληκτική της προθεσμίας μέσα στην οποία η Ελλάδα μπορεί να αποδεχθεί την παράταση του τρέχοντος προγράμματος. Μάλιστα, κάνει αναφορά σε κύκλους του χριστιανοδημοκρατικού γερμανικού κόμματος, του οποίου ηγείται η Άγκελα Μέρκελ, οι οποίοι ζητούν την άμεση διακοπή της χρηματοδότησης της Ελλάδας από τα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης.

Σκληρή κριτική τόσο στη γερμανική όσο και στην ελληνική ηγεσία ασκεί η εφημερίδα Die Zeit, η οποία επισημαίνει πως το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις οφείλεται και στις δύο πλευρές. Προσθέτει μάλιστα ότι το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά το χθεσινό άκαρπο Eurogroup πλήττει τα συμφέροντα και των δύο πλευρών, ενώ κλείνει επισημαίνοντας ότι «η Ευρώπη είναι η ήπειρος του συμβιβασμού και αυτό ισχύει και για τις δύο πλευρές».

Θοδωρής Χονδρόγιαννος