Categories: ΣΚΑΝΕΡ

Πολύχρωμα όνειρα σε υπαίθρια σκηνή στην Ταϊλάνδη

Ένας ηθοποιός του θιάσου Sai Yong Hong κινέζικης όπερας προσαρμόζει την προστατευτική ασπίδα στο πρόσωπό του, καθώς ετοιμάζεται να πάει στη σκηνή. Μπανγκόγκ, Ταϊλάνδη, 04 Φεβρουαρίου 2021.

Η κινέζικη όπερα είναι μια αινιγματική μορφή τέχνης, που οι απαρχές της χάνονται στα βάθη των αιώνων. Είναι ένα θέαμα που συνδυάζει τραγούδι, χορό, υποκριτική και πολεμικές τέχνες. Υπάρχουν εκατοντάδες παραλλαγές τοπικής όπερας στην νότια Κίνα και σε άλλες περιοχές της Νοτιοανατολικής Ασίας. Μια απ’ αυτές είναι η τοπική, παραδοσιακή όπερα Teochew στην Ταϊλάνδη.

Η όπερα Teochew, αν και την εξασκούν λίγοι πια στην Ταϊλάνδη, αποτελεί μέρος του ταϊλανδέζικου πολιτισμού για αιώνες. Ο περιοδεύων θίασος Sai Yong Hong είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα συγκροτήματα παραδοσιακής κινέζικης όπερας στην χώρα. Επιβιώνει σήμερα μέσω ερμηνευτών δεύτερης και τρίτης γενιάς.

Στα παρασκήνια μιας παράστασης παραδοσιακής κινεζικής όπερας ενόψει της επερχόμενης σεληνιακής Πρωτοχρονιάς. Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη, 04 Φεβρουαρίου 2021.

Δύο ηθοποιοί φορούν ασπίδες προσώπου, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, κατά τη διάρκεια της παράστασης κινεζικής όπερας. Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη, 04 Φεβρουαρίου 2021.

Μια ηθοποιός δουλεύει το κοστούμι της και τον περίτεχνο στολισμό της, πριν ανέβει στη σκηνή για την παράσταση κινεζικής όπερας, στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, 03 Φεβρουαρίου 2021. Ο θίασος συνήθως προσλαμβάνεται από τοπικά κινέζικα ιερά για να παίξουν στην Chinatown της Μπανγκόκ, με αφορμή μεγάλες θρησκευτικές εορτές.

Ένας ηθοποιός δουλεύει το μακιγιάζ του, πριν ανέβει στη σκηνή κατά τη διάρκεια μιας παράστασης παραδοσιακή, κινεζικής όπερας. Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη, 04 Φεβρουαρίου 2021.

Οι ηθοποιοί δουλεύουν το μακιγιάζ και τα κοστούμια τους  στο πίσω μέρος της υπαίθριας σκηνής, πριν την παράσταση. Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη, 03 Φεβρουαρίου 2021.

Κόκκινα φανάρια φωτίζουν τον υπαίθριο χώρο, όπου έχει στηθεί η παράσταση της κινεζικής όπερας, ενόψει της επερχόμενης σεληνιακής Πρωτοχρονιάς. Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη, 03 Φεβρουαρίου 2021.

Οι παραστάσεις αυτού του είδους όπερας δίνονται συνήθως σε σκηνές στημένες σε υπαίθριους χώρους και πανηγύρια, σε χωριά και κωμοπόλεις, με αφορμή σημαντικές θρησκευτικές γιορτές. 

Οι ηθοποιοί της παραδοσιακής κινέζικης όπερας φορούν πολύχρωμα κοστούμια και περίτεχνο μακιγιάζ και μεταφέρουν με κινήσεις, ακροβασίες, μουσική και ποίηση, ιστορίες και παραμύθια από μυθικά πλάσματα στη ζωή των απλών ανθρώπων.

Κι ίσως τελικά, μόνο αυτό να είναι το θέατρο.

Οι ηθοποιοί φορούν προστατευτικές, ασπίδες προσώπου κατά τη διάρκεια παράστασης κινεζικής όπερας. Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη, 04 Φεβρουαρίου 2021.

Μια ηθοποιός αντανακλάται σε καθρέφτη στα παρασκήνια, πριν ανέβει στη σκηνή. Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη, 04 Φεβρουαρίου 2021. Οι περισσότεροι από τους ερμηνευτές αυτής παραλλαγής κινέζικης όπερας είναι απόγονοι εθνοτικών Teochew Κινέζων.

Παράσταση κινεζικής, παραδοσιακής όπερας, ενόψει της επερχόμενης της σεληνιακής Πρωτοχρονιάς στην Μπανγκόκ της Ταϊλάνδης, 04 Φεβρουαρίου 2021.

Μια ηθοποιός του θιάσου κινέζικης όπερας Sai Yong Hong, περιμένει στα παρασκήνια, πριν ανέβει στη υπαίθρια σκηνή για την παράσταση, με αφορμή την γιορτή του νέου σεληνιακού έτους. Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη, 03 Φεβρουαρίου 2021.

Ντόπιοι θεατές παρακολουθούν παράσταση παραδοσιακής κινεζικής όπερας του θιάσου Sai Yong Hong. Μπανγκόκ, Ταϊλάνδη, 03 Φεβρουαρίου 2021.

Σκάνερ