ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μπροστά του ο Τραμπ μοιάζει σοσιαλιστής: Ποιος είναι ο υποψήφιος για την αμερικανική προεδρία Ρον ΝτεΣάντις

Το 1692, κορίτσια στο Σάλεμ της Μασαχουσέτης παρουσίασαν κρίσεις με χαρακτηριστικά επιληψίας. «Θύματα μαύρης μαγείας» διέγνωσε ο γιατρός. Λίγους μήνες αργότερα, το ανηλεές κυνήγι στη μικρή αυτή αποικία Πουριτανών απέδιδε καρπούς: Είκοσι «μάγισσες» εκτελούνταν. Περισσότερο από τρεις αιώνες αργότερα, ένα άλλο «χωριό» νότια της Μασαχουσέτης, η Φλόριντα, θα εξέλεγε επικεφαλής «γιατρό»-κυβερνήτη τον Ρον ΝτεΣάντις, που «βλέπει» σύγχρονες μάγισσες παντού -στους ΛΟΑΤΚΙ, τους μετανάστες, τις εκτρώσεις- και ρίχνει πολύ κάρβουνο στην ήδη αναμμένη τεράστια alt-right πυρά.

Και τα πράγματα μπορεί να γίνουν χειρότερα: «Κατεβαίνω για πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, για να ηγηθώ της μεγάλης αμερικανικής επανόδου», ανακοίνωνε ο ΝτεΣάντις την Τετάρτη 24 Μαΐου σε ένα γεμάτο τεχνικά προβλήματα livestream στο Twitter Spaces με τον δισεκατομμυριούχο ιδιοκτήτη του μέσου Έλον Μασκ, τον οποίο είχε γνωρίσει σε δείπνο στο Όστιν τον Ιανουάριο του 2021.

Ποιος είναι αυτός ο 44χρονος τύπος που θα διεκδικήσει την προεδρία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος – και κατ’ επέκταση την αμερικανική; Γεννημένος στο Τζακσονσβίλ από μητέρα νοσοκόμα και πατέρα τεχνικό τηλεοράσεων, ο ΝτεΣάντις περιγράφεται ως εσωστρεφής, ευφυής και ταλαντούχος αθλητής μπέιζμπολ. Αποφοίτησε από το Γέιλ και το Χάρβαρντ πριν καταταγεί στο Ναυτικό. Ως μέλος του στρατοδικείου, εγκαταστάθηκε στο Γουαντανάμο και μετά στο Ιράκ, όπου υπηρέτησε ως νομικός σύμβουλος των SEAL. Πρωτοεξελέγη στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2012. «Κατά τη διάρκεια των τριών θητειών του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο ΝτεΣάντις ήταν ένας αξιόπιστος συντηρητικός, γνωστός για την έλλειψη κοινωνικών δεξιοτήτων», γράφει το Time. Στο Κογκρέσο, τον περιγράφουν ως «εκπληκτικά απρόσιτο, που απέρριπτε ή αδιαφορούσε για τις φιλικές χειρονομίες και φορούσε ακουστικά για να αποφύγει τη συζήτηση».

Το 2018, ο «απρόσιτος» θα εκλεγόταν κυβερνήτης της Φλόριντα. Οι προθέσεις του ήταν έκδηλες ήδη από το 2015, όταν έγινε ιδρυτικό μέλος του Freedom Caucus, της πιο ακροδεξιάς ομάδας στη Βουλή των Αντιπροσώπων που δημιουργήθηκε για να «σπρώξει» το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα προς τα δεξιά.

«Δώστε όπλα στον λαό», προστασία μόνο για τα «αγέννητα παιδιά»

Ο Ρον ΝτεΣάντις έψαχνε αγωνιωδώς τρόπο να συσπειρώσει το κοινό του Τραμπ, αλλά χωρίς να επιτεθεί ευθέως στον πρώην πρόεδρο που κάποτε τον πήρε κάτω από τις φτερούγες του. Και τον βρήκε: θα τον αντιπολιτευόταν από ακόμα πιο δεξιά.

Ως κυβερνήτης της Φλόριντα, ο ΝτεΣάντις ψήφισε νόμο που απαγορεύει σχεδόν όλες τις αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα κύησης, κι αυτό παρότι η πλειοψηφία των πολιτών στη Φλόριντα εναντιώνεται σε αυτό, όπως δείχνουν δημοσκοπήσεις. Ο Τραμπ δήλωσε ότι ακόμα και οι Ρεπουμπλικανοί θεωρούν «πολύ σκληρή» αυτή τη νομοθεσία περί άμβλωσης.

Στις αρχές Απριλίου, ο κυβερνήτης της Φλόριντα υπέγραψε «πίσω από κλειστές πόρτες, μαζί με μια χούφτα υποστηρικτών του» νόμο που θα επιτρέπει στους πολίτες να οπλοφορούν χωρίς άδεια και χωρίς εκπαίδευση. Δεν σκοτώνονταν μέχρι σήμερα φαίνεται αρκετοί Αμερικανοί από μαζικές επιθέσεις, δύο από τις οποίες έχουν συμβεί στη Φλόριντα.  

Στο μέτωπο της μετανάστευσης τώρα, ο Ρον ΝτεΣάντις επιτέθηκε στον Τραμπ για τη διακηρυγμένη πρόθεσή του να δώσει αμνησία σε 1,8 εκατομμύρια μετανάστες χωρίς χαρτιά, ισχυρισμός που ο πρώην πρόεδρος χαρακτήρισε ως «δόλια προσπάθεια να αποπροσανατολίσει τους ψηφοφόρους από την αποτυχημένη έναρξη της προεδρικής εκστρατείας του». Λίγους μήνες πριν, ο ΝτεΣάντις με έναν εξαιρετικά σκιώδη τρόπο έστελνε αιτούντες άσυλο στην ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Πολιτεία της Μασαχουσέτης πληρώνοντας με κρατικό χρήμα εταιρεία φίλα προσκείμενου επιχειρηματία για τις πτήσεις. Το ακόμα πιο εξωφρενικό είναι ότι οι συγκεκριμένοι πρόσφυγες δεν βρίσκονταν καν στο έδαφος της Φλόριντα, αλλά στο Τέξας, του οποίου ο επίσης Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης δεν είχε ιδέα για την επιχείρηση. «Δεν είναι η πρώτη φορά που Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης μεταφέρει μετανάστες που διάβαιναν τα σύνορα σε φιλελεύθερες πολιτείες –ένα κόλπο που η κυβέρνηση Τραμπ είχε σκεφθεί αλλά απορρίψει ως πολύ ακραίο- αλλά με το να τους μεταφέρει στο [τουριστικό νησί] Martha’s Vineyard μεγιστοποίησε το στοίχημα», σχολίαζε το TIME.

Τι να περιμένει κανείς βέβαια από έναν άνθρωπο που χρησιμοποίησε τα ίδια του τα παιδιά σε πολιτική διαφήμιση το 2018, όπου μάθαινε το ένα να χτίζει τείχος με παιδικά τουβλάκια. Στα τέλη του φετινού Μαΐου δήλωνε στο Fox News ως πρώτη προτεραιότητα για τον Λευκό Οίκο να συγκεντρωθεί ο προϋπολογισμός για να χτιστεί το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό, προκαλώντας έτσι την αντίδραση του Μεξικανού προέδρου López Obrador που κάλεσε τους Λατινοαμερικανούς στις ΗΠΑ να καταψηφίσουν τον ΝτεΣάντις. 

«Είναι προφανές ότι μου επιτίθεται από τα Αριστερά», θα έλεγε ο ΝτεΣάντις για τον Τραμπ σε μια συνέντευξή του, κάνοντας οποιονδήποτε προοδευτικό άνθρωπο να κρατά το κεφάλι του από απελπισία. «Δεν ξέρω τι συνέβη στον Ντόναλντ Τραμπ. Είναι άλλος άνθρωπος από τότε που κατέβαινε στις εκλογές του 2015 και 2016, και νομίζω ότι η εκστρατεία του είναι σε λάθος κατεύθυνση», συμπλήρωνε.

Κι όπως όλοι οι ρέποντες προς τα ακροδεξιά πολιτικοί, κατά τη διάρκεια της πανδημίας ο ΝτεΣάντις κράτησε ανοιχτά σχολεία, επιχειρήσεις και δημόσιους χώρους. Εξέφρασε σκεπτικισμό για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, διορίζοντας νέο επικεφαλής γενικό χειρουργό στην πολιτεία, τον Τζόζεφ Λαπάντο, που, όχι μόνο τασσόταν ενάντια στην υποχρεωτικότητα για εμβόλια και μάσκες, αλλά προωθούσε μη δοκιμασμένες θεραπείες, όπως έγραφε το Time.

Ο Τραμπ όντως δείχνει να «επιτίθεται από τα αριστερά» στον ΝτεΣάντις και σε οικονομικά θέματα, καθώς ο πρώην πρόεδρος ισχυρίζεται ότι ο 44χρονος θα θέσει σε κίνδυνο την κοινωνική ασφάλιση (την κρατική σύνταξη) και το Medicare, τη δωρεάν υγειονομική περίθαλψη για τους γηραιότερους – δύο προγράμματα «ιερά» για τις μεγαλύτερες ηλικίες.  

Εναντίον και του Μίκυ Μάους

Ακολουθώντας κατά πόδας τους αυταρχικούς πολιτικούς ανά τον κόσμο, από τον Μπολσονάρο και τον Πούτιν μέχρι τον Όρμπαν και τον Ερντογάν, ο κυβερνήτης της Φλόριντα έχει κηρύξει πόλεμο στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Απαγόρευσε στους ΛΟΑΤΚΙ+ αθλητές να αγωνίζονται σε γυναικείες διοργανώσεις. Ορόσημο, όμως, είναι ο «Μη Λες τη Λέξη Γκέι» νόμος (όπως τον αποκαλούν οι επικριτές του) που πέρασε το 2022, ή αλλιώς νόμος για τα «Γονεϊκά Δικαιώματα στην Εκπαίδευση» ο οποίος απαγορεύει την εκπαίδευση για τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου από το νηπιαγωγείο μέχρι την Τρίτη τάξη.

Οι υποστηρικτές του νόμου ισχυρίζονται ότι απλώς παρέχει την ευελιξία στους γονείς να κρίνουν εκείνοι πότε θα μιλήσουν στο παιδί τους γι’ αυτά τα θέματα. Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες, τα παιδιά που συνειδητοποιούν τον διαφορετικό τους σεξουαλικό προσανατολισμό, αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αυτοκτονήσουν και περισσότερα προβλήματα υγείας από ό,τι τα ετεροφυλόφιλα παιδιά – και αυτό συνδέεται με την κοινωνική αποδοχή. Είναι κρίσιμο λοιπόν να συζητιέται το θέμα νωρίς. Όχι πλέον στη Φλόριντα, όπου ο νόμος δίνει στους γονείς ακόμα και τη δυνατότητα να μηνύσουν το σχολείο.

Λίγο αργότερα, ο ΝτεΣάντις με τον νόμο Σταματήστε το Woke, θα απαγόρευε και τη διδασκαλία της κριτικής θεωρίας περί φυλής σε σχολεία και επιχειρήσεις.

Ήταν με το «Μη Λες τη Λέξη Γκέι» που ξέσπασε πόλεμος με τη Walt Disney. Η εταιρεία, στην οποία ανήκει το θεματικό πάρκο Walt Disney World στη Φλόριντα, κάλεσε για την απόσυρση της συγκεκριμένης νομοθεσίας. Ο ΝτεΣάντις έγινε έξαλλος, κι έτσι τον Απρίλιο του 2022 περιόρισε με σχετική απόφαση τη δημιουργημένη εδώ και μισό αιώνα ειδική ανεξάρτητη περιοχή της εταιρείας με τα τέσσερα θεματικά πάρκα, τα δεκάδες ξενοδοχεία και τους χώρους αναψυχής. Ο ΝτεΣάντις μπορούσε μάλιστα τώρα να διορίζει μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της περιοχής, αφαιρώντας την εξουσία αυτή από τους εκεί ιδιοκτήτες γης, με μεγαλύτερο την Disney. Απείλησε ακόμα και να κατασκευάσει φυλακή κοντά στο θεματικό πάρκο.

Μόλις τον περασμένο Απρίλιο η Disney μήνυσε τον ΝτεΣάντις και άλλους με την κατηγορία ότι χρησιμοποιούν την πολιτική τους δύναμη για σκοπούς «κυβερνητικής εκδίκησης – ενορχηστρωμένης σε κάθε βήμα από τον κυβερνήτη ΝτεΣάντις ως τιμωρία για τον προστατευμένο λόγο της Disney».

Είσαι γιατρός και δεν θέλεις να περιθάλπτεις ΛΟΑΤΚΙ; Στη Φλόριντα μπορείς

Ωστόσο, ο ΝτεΣάντις δεν είχε προχωρήσει τότε ακόμα στη χειρότερη απόφασή του, προφανώς εμπνευσμένη από τον ναζισμό: Την 1η του ερχόμενου Ιουλίου ενεργοποιείται ένας νέος νόμος στη Φλόριντα «που σημαίνει ότι ένας γιατρός μπορεί να κοιτάξει έναν δυνητικό ασθενή από πάνω μέχρι κάτω, να αποφασίσει ότι εκπέμπει ομοφυλόφιλα vibes και να αρνηθεί να τον κουράρει γιατί η αλληλεπίδραση με τους ομοφυλόφιλους αντίκειται στις προσωπικές του αρχές», έγραφε ο Guardian. «Ο γιατρός δεν θα αντιμετωπίσει συνέπειες για την άρνηση περίθαλψης και δεν έχει υποχρέωση να παραπέμψει αλλού τον ασθενή».

Πράγματι, τον Μάιο ο ΝτεΣάντις υπέγραψε τον κατάπτυστο νόμο «Προστασία της Ιατρικής Συνείδησης» που επιτρέπει σε ιατρικό προσωπικό και ασφαλιστικές εταιρείες υγείας να αρνούνται την περίθαλψη σε ασθενείς λόγω των θρησκευτικών ή ηθικών πεποιθήσεών τους. «Ενώ ο νέος νόμος δεν επιτρέπει άρνηση περίθαλψης λόγω φυλής, χρώματος, φύλου ή εθνικής καταγωγής, δεν υπάρχει προστασία για τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου», σημειώνει ο Guardian.

Πώς έχει περάσει όλη αυτή την επικίνδυνη νομοθεσία χωρίς να ανοίξει μύτη; Ο ΝτεΣάντις είχε φροντίσει να τοποθετήσει ομοϊδεάτες του στους γραφειοκρατικούς μηχανισμούς της Φλόριντα και να στελεχώσει τα ΔΣ πανεπιστημίων και νοσοκομείων με «δεξιόστροφους πολεμιστές», όπως τους χαρακτηρίζει το TIME. «Όταν ένας τοπικά εκλεγμένος εισαγγελέας των Δημοκρατικών δήλωσε ότι δεν θα εφαρμόσει τη νομοθεσία του ΝτεΣάντις για την έκτρωση και τα τρανσέξουαλ άτομα, ο ΝτεΣάντις τον απομάκρυνε, βασισμένος στη δική του ερμηνεία της σχετικής νομοθεσίας», τονίζει το περιοδικό, συμπληρώνοντας ότι δικαστήριο έκρινε πως είχαν παραβιαστεί τα δικαιώματα του εισαγγελέα, αλλά μπορούσε να σταθεί νομικά η απομάκρυνσή του.

Οι πολιτικές του ΝτεΣάντις έχουν τραβήξει την προσοχή των Ρεπουμπλικανών κυβερνητών σε ολόκληρη τη χώρα, «που ξεκίνησαν να βλέπουν τη Φλόριντα σαν εργαστήριο συντηρητικής πολιτικής», έγραφε το TIME και να μιμούνται νομοθετικές της πρωτοβουλίες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπερσυντηρητικοί χρηματοδότες κατατροπώνουν δημοκρατικές «Πολυάννες»

Για να τροφοδοτήσει τις προεκλογικές του εκστρατείες, ο ΝτεΣάντις, ο «αγαπημένος των χορηγών με τις βαθιές τσέπες» κατά τον Economist, διατηρεί μια εξωτερική ομάδα με τον τεράστιο προϋπολογισμό των 200 εκατ. δολ. και επικεφαλής διαχειριστή τον συντηρητικό Τζεφ Ρο. Σχεδιάζουν να προσλάβουν τόσους ανθρώπους που θα μπορούσαν να χτυπήσουν κάθε πόρτα στην Αϊόβα πέντε φορές.

Γνώστες υποστήριξαν ωστόσο στους New York Times πως εκκλήσεις για οικονομική στήριξη «θολώνουν τη γραμμή μεταξύ διοίκησης της πολιτείας και της εκστρατείας του». Με πιο απλά λόγια, «ο ΝτεΣάντις έχει ακόμα να υπογράψει τον προϋπολογισμό ύψους 117 δισ. δολ. της Φλόριντα, επί του οποίου διατηρεί δικαίωμα βέτο σε σημεία – κάτι που σημαίνει ότι με μια κίνηση μπορεί να περιορίσει δαπάνες που επιδίωκαν λομπίστες και πολιτικοί στο Tallahassee, την πρωτεύουσα, όπου έχει ασκήσει στενό έλεγχο στο ελεγχόμενο από τους Ρεπουμπλικανούς νομοθετικό σώμα». 

Προς το παρόν εκτιμάται ότι αν στοιχηματίσει κάποιος στη νίκη του ΝτεΣάντις έναντι του Τραμπ για την ηγεσία του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, μάλλον θα χάσει, καθώς οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν κατά μέσο όρο 30 μονάδες κάτω από τον Τραμπ.

Ωστόσο, ο τελευταίος πλησιάζει τα 80 και ο νυν πρόεδρος Μπάιντεν τα έχει ήδη πατήσει. Αν και ζωντανή απόδειξη ότι η νεότητα δεν συμβαδίζει απαραίτητα με τον προοδευτισμό, ο ΝτεΣάντις έχει σίγουρα το πλεονέκτημα της ηλικίας. Κι αν σέρνει ξοπίσω του φρικτό έρεβος, μη μετατρέπετε τον ευσεβή πόθο σας για πολιτικό του κατακρημνισμό σε πολιτική πρόβλεψη. Θυμηθείτε, όπως σημείωνε ο Economist, ότι το 2016 «οι αντίπαλοι του κ. Τραμπ θεωρούσαν πως οι εξωφρενικές δηλώσεις και η χαοτική εκστρατεία του θα οδηγούσαν αναπόφευκτα στην πολιτική αποτυχία. Αυτό αποδείχθηκε μάλλον σαν σκέψη βγαλμένη από τα βιβλία της Πολυάννα».

Κι αν το CNN διαπιστώνει πως ο κυβερνήτης της Φλόριντα έχει πρόβλημα «να γίνει αγαπητός», «η μηχανή του ΝτεΣάντις αντιπροσωπεύει μια μεγαλύτερη επιχείρηση από τον ίδιο τον υποψήφιο, όπως υποδηλώνει η παρουσία του Μασκ και του Ρο και όπως έχει καταστήσει σαφές η τεράστια χρηματοδότηση», εκτιμά το New Yorker. Συντηρητικές ελίτ και χορηγοί που είχαν πια βαρεθεί τον Τραμπ -συμπληρώνει το περιοδικό- μελετώντας και την παραμικρή παράμετρο όλα αυτά τα χρόνια, κατέληξαν: «Ο ΝτεΣάντις είναι ο άνθρωπός τους… Κάποιοι Ρεπουμπλικανοί πολύ καιρό τώρα ισχυρίζονταν ότι πρέπει να παίρνει κανείς τον Τραμπ στα σοβαρά, αλλά να μη θεωρεί ότι κυριολεκτεί – ότι ενώ ο θυμός που διοχέτευε ήταν αληθινός, δεν κυριολεκτούσε στις απειλές και τις προτάσεις του. Η εκστρατεία του ΝτεΣάντις φέρνει ό,τι έλεγε ο Τραμπ σε επίπεδο κυριολεξίας. Η βασική υπόσχεση της καριέρας του ΝτεΣάντις στο Tallahassee και, όπως φαίνεται, στην υποψηφιότητα για την προεδρία, είναι ότι μπορεί πραγματικά να εφαρμόσει την κοινωνική οπισθοδρόμηση που ο αντίπαλός του υποσχέθηκε».

Το ζήτημα είναι αν τελικά αυτό θέλουν οι Αμερικανοί.

Δέσποινα Παπαγεωργίου

Share
Published by
Δέσποινα Παπαγεωργίου