Categories: ΛΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Ποια Πρωταπριλιά; Χάρη στα fake news τη γιορτάζουμε κάθε μέρα

Fake news, hoaxes, παραπληροφόρηση και συνομωσιολογία κάνουν το αθώο έθιμο της Πρωταπριλιάς να μοιάζει καθημερινή κατάσταση. Μια λίστα με κάποια μόνα από απίθανα και ψευδή άκουσαν τα αυτάκια μας και είδαν τα ματάκια μας από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Μάρτιο του 2019. 

Ιανουάριος 2018: Κυκλοφορεί φωτογραφία από τηλεοπτική εμφάνιση της Ελένης Φουρέιρα από πρωινή εκπομπή με σούπερ «Επί Εμβέρ Χότζα κοιμόμασταν με ανοιχτά παράθυρα». Ήταν photoshop, ποτέ δεν αναφέρθηκε στον Χότζα. Άσε που το σωστό είναι: Ενβέρ.

Φεβρουάριος 2018: Ο Ντόναλντ Τραμπ διαολόστειλε τον Τζορτζ Σόρος σύμφωνα με μια σειρά δημοσιευμάτων σε ελληνικά blogs που όμως αναφέρουν ως πηγή την ιστοσελίδα yournewswire.com, που αποτελεί την «βασίλισσα» των συνωμοσιολογικών ειδήσεων παγκοσμίως.

Μάρτιος 2018: Ρεπόρτερ του STAR παρουσιάζει την Κατερίνα Παπαϊσιδώρου ως σύζυγο πιλότου της Πολεμικής Αεροπορίας που το μικρό παιδάκι του τη ρωτά «πού είναι ο μπαμπάς;». Αποδεικνύεται ότι η γυναίκα ονομάζεται Νάνσυ Παναγιώτου, είναι ανύπαντρη και δεν έχει παιδιά. Τα Ellinika Hoaxes ανεβάζουν στο κανάλι τους στο youtube το σχετικό βίντεο.

Απρίλιος 2018: Κυκλοφορεί δημοσίευση σύμφωνα με την οποία ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων ανακοινώνει πως το εμβόλιο DTaP προκαλεί αυτισμό. Πηγή της είδησης αναφέρεται το snopes.com. Όποιος όμως διαβάσει το αρχικό άρθρο στο snopes.com διαπιστώνει ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο: ο ισχυρισμός αυτός καταρρίπτεται.

Μάιος 2018: Σύμφωνα με δημοσιεύματα παραιτήθηκε ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής Κώστας Αθανασίου. Η είδηση ήταν ψευδής.

Ιούνιος 2018: Γυναίκα νεκρή στο Πισοδέρι, στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την Συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με δημοσιεύσεις σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια καταδίωξης από τα ΜΑΤ. Πραγματικότητα: κανένας νεκρός, 14 τραυματίες εκ των οποίων 7 αστυνομικοί, που έλαβαν πρώτες βοήθειες και επέστρεψαν σπίτια τους.

Ιούλιος 2018: Κυκλοφορεί με μικροσκοπικό μίνι η πρόεδρος της Κροατίας. Μόνο που πολύ απλά αυτή δεν είναι η πρόεδρος της Κροατίας αλλά το μοντέλο και ηθοποιός Coco Austin, γυναίκα του Ice-T.

Αύγουστος 2018: Η υπουργός Πολιτισμού ανακοινώνει τον θάνατο του Κώστα Γαβρά από το twitter. Όμως ο συγκεκριμένος λογαριασμός δεν ανήκε ποτέ στην Μυρσίνη Ζορμπά και ο Κώστας Γαβράς ήταν και είναι απολύτως υγιής.

Σεπτέμβριος 2018: Ξανά μανά το γνωστό κειμενάκι με παραλλαγές που αν το αναρτήσεις στον tl στο facebook  του απαγορεύεις να χρησιμοποιήσει τις φωτογραφίες σου, τις δημοσιεύσεις σου κλπ κλπ. Δεν σχολιάζω καν.

Οκτώβριος 2018: Βίντεο που κυκλοφορεί και υποτίθεται ότι παρουσιάζει την κατασκευή συνθετικού κρέατος στην πραγματικότητα απεικονίζει μηχάνημα επεξεργασίας καουτσούκ.

Νοέμβριος 2018: Παραποίηση των αναρτήσεων του αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα με σκοπό να φανούν ως ρατσιστικό παραλήρημα εναντίων των Ελλήνων. Ο Ράμα απαντούσε σε χρήστη του facebook και κατηγόρησε μόνο όσους πήγαν στην κηδεία Κατσιφά με σκοπό να προκαλέσουν επεισόδιο ενώ χαρακτηρίζει το ελληνικό έθνος ως έθνος που έχει δώσει πολλά στην ανθρωπότητα και δεν μπορεί ποτέ να είναι εχθρός μας.

Δεκέμβριος 2018: Λόγω Χριστουγέννων και τα hoax έχουν θρησκευτικό χαρακτήρα αυτή την περίοδο. Μεταξύ άλλων μάθαμε ότι αφαιρέθηκε εδάφιο που αφορούσε τους Έλληνες από το Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο. ΕΥΛΟΓΗΣΟΝ.

Ιανουάριος 2019: Παρουσιάστηκε ως πρωτοσέλιδο της ΑΥΓΗΣ το παρακάτω.

Φεβρουάριος 2019: Το δελτίο ειδήσεων του Ant1 παρουσίασε ως επίσημο fan club το χιουμοριστικό γκρουπ του fb Λάνθιμος Χούλιγκανς. Στο ρεπορτάζ του καναλιού σε καμία στιγμή δεν αποκαλύπτεται η χιουμοριστική φύση της ομάδας.

Μάρτιος 2019: Ένας άνδρας παρίστανε επί 62 χρόνια τον κωφό για να γλιτώσει τη γκρίνια της γυναίκας του και της πεθεράς του. Ναι; Όχι. Πρόκειται απλώς για σατιρικό δημοσίευμα της World News Daily Report, ιστοσελίδας σατιρικού περιεχομένου.

Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Λίνα Ρόκου