Categories: ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Πετάνε Σαουδάραβες πάνω από την Καβάλα; Πετάνε!

Το κλισέ «σε άψογους σχηματισμούς», που ακούς σε κάθε ελληνική παρέλαση είναι λίγο για να περιγράψει την αίσθηση που σου αφήνουν τα αεροσκάφη των Saudi Hawks όταν περνάνε πάνω από το Κάστρο της Καβάλας. Όταν ο αρχηγός τους, ο σμηναγός Al Humaidi Al Nahsi, δίνει εντολή, ο σχηματισμός «σπάει» και με χρωματιστό καπνό σχηματίζουν το έμβλημα της Σαουδικής Αραβίας, τις δύο σπάθες κάτω από έναν φοίνικα, με το οποίο κατέκτησαν το 2011 το ρεκόρ Γκίνες για τη μεγαλύτερη «ζωγραφιά στον αέρα», μεγέθους 5 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων.

Λίγο αργότερα, οι Σαουδάραβες πιλότοι σχηματίζουν με κόκκινο καπνό μια καρδιά που την τρυπάει ένα βέλος, ενώ από τα πιο εντυπωσιακά τους κόλπα είναι το crossover, όταν δύο αεροσκάφη έρχονται από δύο αντίθετες πλευρές και συναντώνται στη μέση της διαδρομής, με στροφή στον αέρα, σε απόσταση μικρότερη των δύο μέτρων. Κάτι τέτοιες στιγμές μας λέει ο σμηναγός Abdullah Al-Falih, δεν μπορείς να αφήσεις τα χέρια σου από τα χειριστήρια για τίποτα. «Έχει τύχει να νιώθω το ιδρώτα μου να τρέχει από το μέτωπο να μπαίνει στο ένα μου μάτι και να μην μπορώ να τον διώξω. Συνέχισα να πιλοτάρω με το άλλο», μας λέει.

Η ομάδα των Saudi Hawks είναι το καμάρι της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Σαουδική Αραβία και οι εμφανίσεις των ζαφειρένιων αεροσκαφών είναι εξαιρετικά σπάνιες σε χώρες της Ευρώπης. Η εκπαίδευση τους είναι επίπονη και απαιτητική και είναι ένας από τους λόγους που η θητεία τους στην ομάδα των Hawks διαρκεί μόνο τρία χρόνια. «Η δουλειά μας είναι πολύ δύσκολη, σωματικά και ψυχικά. Κάθε φορά που απογειωνόμαστε παίρνουμε ένα μεγάλο ρίσκο και αντιμετωπίζουμε επικίνδυνες καταστάσεις. Σκεφτείτε ότι εάν ένας από εμάς κάνει ένα λάθος, μπορεί να αποβεί μοιραίο για όλη την ομάδα. Η εκπαίδευση μας είναι αυτό που μας σώζει», σημειώνει ο αρχηγός της ομάδας, σμηναγός Al Humaidi Al Nahsi. Κάθε χρόνο, η Βασιλική Πολεμική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας επιλέγει 8 υποψήφιους, από τους οποίους τελικά μένουν δύο που θα στελεχώσουν την ομάδα. Για κάθε μανούβρα που εκτελούν προπονούνται στον αέρα επί 15 μέρες, ενώ συμμετέχουν σε περίπου 25 Air Shows κάθε χρόνο. Ο καθένας τους έχει εκατοντάδες ώρες πτήσεις σε μαχητικά αεροσκάφη και οι περισσότεροι από τους πιλότους έχουν βρεθεί σε καταστάσεις πραγματικής συμπλοκής. «Επιλέγονται μόνο οι καλύτεροι διότι αυτό που κάνουμε δεν μπορεί να το κάνει ο καθένας. Η δουλειά μας απαιτεί να κινούμαστε σε απίστευτες ταχύτητες και με τη μεγαλύτερη ακρίβεια. Η ομάδα αναπτύσσει μια πολύ στενή σχέση, μια σχέση εμπιστοσύνης, αφού ο καθένας εμπιστεύεται τον άλλον με τη ζωή του. Σ’ αυτό βοηθάει και το ότι μένουμε, μαζί με τις οικογένειες μας, στο ίδιο κτίριο, τα παιδιά μας παίζουν μαζί και οι σχέσεις μας δεν είναι μόνο επαγγελματικές αλλά και ανθρώπινες», τονίζει ο Al Nahsi, ο οποίος μας αποκαλύπτει ότι το Air Show της Καβάλας είναι από τα τελευταία του, καθώς έρχεται η ώρα της δικής του αποχώρησης. «Θα μου λείψει, αλλά θα περνάω περισσότερο χρόνο με τα παιδιά μου που τώρα δεν τα βλέπω όσο θα ήθελα», σημειώνει.

Οι Saudi Hawks, στην παλαιά πόλη της Καβάλας

Η ώρα πλησιάζει τα μεσάνυχτα και οι περισσότεροι περιμένουν το τελευταίο τσάι της ημέρας προτού πάνε για ξεκούραση. Το καθημερινό τους πρόγραμμα τηρείται με ευλάβεια: ύπνος στις 12 το βράδυ, ξύπνημα για  πρωινό, ξεκούραση μέχρι το μεσημέρι, καφές και απογείωση. Η διατροφή τους και το ξενοδοχείο που θα καταλύσουν κάθε φορά είναι διαλεγμένα από τον ίδιο τον αρχηγό της ομάδας. Τα έξοδα δεν είναι πρόβλημα όταν η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του κόσμου θέλει να διατηρήσει την ομάδα της σε φόρμα. «Οι πιλότοι μας πρέπει να τρέφονται σωστά και υγιεινά. Προσέχουμε την υγιεινή κάθε χώρου, τη θερμοκρασία των δωματίων, την άνεση τους, δεν αφήνουμε τίποτα στην τύχη. Δεν υπάρχει αντικαταστάτης. Αν κάποιος πάθει διάρροια από χαλασμένο φαγητό ή αρρωστήσει από τον κλιματισμό πρέπει να ακυρώσουμε το show», μας λέει.

Ο διευθυντής του Kavala Air Sea Show, Σμήναρχος ε.α. Παναγιώτης Γεωργιάδης

Και όλα αυτά χάρη στο μεράκι και την οργάνωση του Σμήναρχου ε.α. και διευθυντή του Kavala Air Sea Show, Παναγιώτη Γεωργιάδη, τον οποίο συναντήσαμε στο γραφείο του λίγο πριν αρχίσει να συντονίζει τις ομάδες των αεροσκαφών. Ο ίδιος, με εκατοντάδες ώρες πτήσεις στον τομέα των αναχαιτίσεων στην πολεμική αεροπορία και με εμπειρίες από τις ελληνοτουρκικές κρίσεις του 1987 με το ερευνητικό Σισμίκ και του 1996 με τα Ίμια, οργανώνει – με την πολύτιμη βοήθεια εθελοντών – ένα μοναδικό γεγονός με διεθνή αντίκτυπο στην μικρή πόλη της Καβάλας. «Η έλευση των Saudi Hawks είναι εξαιρετικά σημαντική. Πολλοί τους παρομοιάζουν με την ομάδα των Red Arrows της αγγλικής RAF γιατί πετάνε με τα ίδια αεροπλάνα. Στα 16 χρόνια της ιστορίας τους έχουν κάνει μόνο τέσσερα Air Shows έξω από τη Μέση Ανατολή, τρία στην Ευρώπη και ένα στην Αμερική. Και τώρα ήρθαν στην Καβάλα, ενώ τους παρακαλάνε απ’ όλα τα Air Shows κάθε χρονιά. Στο εξωτερικό αυτά τα θεάματα είναι πολύ διαδεδομένα. Κάθε χρόνο γίνονται 1.500 Air Shows, από τα οποία περίπου τα 500 μόνο στην Αμερική», σημειώνει.

Για μια εβδομάδα οι Καβαλιώτες έζησαν μαζί με τους πιλότους με τις πράσινες στολές. Τα Γεράκια της Σαουδικής Αραβίας δοκίμασαν μπουγάτσα και λουκουμάδες, προσπάθησαν να οδηγήσουν από αριστερά, έκαναν βόλτα μέχρι τη Θάσο, τη Δράμα και τη Θεσσαλονίκη (όχι με τα τζετ τους) και θα φύγουν απ’ ό,τι φαίνεται με τις καλύτερες εντυπώσεις, επιβεβαιώνοντας και μ’ αυτόν τον τρόπο τις καλές σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των δύο χωρών. Το ίδιο ισχύει και για τις υπόλοιπες ξένες ομάδες και επισκέπτες που γέμισαν τα ξενοδοχεία, τις ταβέρνες, τις καφετέριες και τους δρόμους της περιοχής χάρη στο δωρεάν θέαμα που προσφέρει το Air Show. Είναι η απόδειξη και η ευκαιρία για την τοπική κοινωνία και τις αρχές να αγκαλιάσουν ακόμη περισσότερο έναν θεσμό που διαρκώς μεγαλώνει σε αποδοχή και διεθνή αναγνώριση. Salam Alaikum.

Σάκης Ιωαννίδης

Share
Published by
Σάκης Ιωαννίδης