Categories: ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Παιδοκτονίες στην Ελλάδα: Τρεις υποθέσεις που συγκλόνισαν

Τις τελευταίες μέρες έχουμε βρεθεί όλοι να κοιτάμε προς την Πάτρα. Η υπόθεση των θανάτων της Τζωρτζίνας, της Μαλένας και της Ίριδας, των τριών αδερφών που έφυγαν από τη ζωή μέσα σε τριάντα δύο μήνες, έχει συγκλονίσει το πανελλήνιο. Τα τηλεοπτικά παράθυρα έχουν γεμίσει με ιατροδικαστές, δικηγόρους και αστυνομικούς ή τέλος πάντων ανθρώπους που προσποιούνται όλα τα παραπάνω, ενώ γίναμε και μάρτυρες ολογράμματος της Τζωρτζίνας να στέκεται όρθια και να χαμογελά. Μια εικόνα που σίγουρα μπορούσε να λείπει και τίποτα δεν προσέθεσε στην υπόθεση, εκτός από το να μας κριντζάρει και να μας ανατριχιάσει. 

Την Παρασκευή 01/04 στο παγκόσμιο twitter πρώτη στα trends ήταν η Αγγελική Νικολούλη, η οποία ασχολείται με την υπόθεση τους τελευταίους μήνες και όλο μας προειδοποιεί πως θα κάνει την μεγάλη αποκάλυψη, που όμως δεν ήρθε ούτε στην προηγούμενη εκπομπή. Ίσως να έφταιγε η Πρωταπριλιά. Όσο για το κοινό, αυτό εύχεται «ψόφους» και «θάνατο» στην μητέρα των τριών κοριτσιών, που μέχρι στιγμής κατηγορείται μόνο για τον θάνατο της Τζωρτζίνας, άλλοι θέλοντας μας πείσουν για την ανωτερότητα των δικών τους γονεϊκών συναισθημάτων γράφουν σε διαδικτυακούς τοίχους πως «θα σκότωναν για τα παιδιά τους» και οι πιο ψύχραιμοι άφησαν μερικά λουλούδια στην πόρτα του σπιτιού των τριών αδερφών από την Πάτρα. 

Αυτή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που το πανελλήνιο στέκεται αποσβολωμένο στις οθόνες του, προσπαθώντας να μάθει ποιος είναι ο ένοχος για τον θάνατο ενός παιδιού.

Οι παιδοκτονίες έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν το κοινό.

  • Υπόθεση Δουρή

Ο Μανώλης Δουρής έβγαινε στα κανάλια ζητώντας να βρεθεί ο δολοφόνος του παιδιού του για να μπορέσει να πάρει εκδίκηση, κάνοντας την υπόθεση αυτή να είναι μια από τις πρώτες παιδοκτονίες που έστησε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία μπροστά στις τηλεοπτικές της οθόνες.

Ο εξάχρονος γιος της Γεωργίας και του Μανώλη Δουρή είχε βρεθεί νεκρός και κακοποιημένος σεξουαλικά σε μια μάντρα κοντά στο σπίτι του ζεύγους. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή το άτυχο αγοράκι είχε πεθάνει από ασφυξία, αφού πρώτα είχε βιαστεί. Αν και στην αρχή ο Δουρής παρουσιαζόταν ως χαροκαμένος πατέρας, η αστυνομία δεν άργησε να τον υποψιαστεί και ξεκίνησε έτσι μια δίκη που συντάραξε το πανελλήνιο.

Ο Δουρής είχε πολεμήσει στην Κύπρο και οι γιατροί που τον εξέτασαν είπαν πως τα  ψυχολογικά προβλήματα που είχε επιδεινώθηκαν από τα όσα είδε στον πόλεμο. Ο ίδιος κατηγόρησε τη γυναίκα του και εμφανιζόταν αβέβαιος για το αν είχε διαπράξει ή όχι το έγκλημα αν και στην αρχή ομολόγησε. «Αν το έκανα εγώ να τιμωρηθώ. Θα είσαι ελεύθερη να ζήσεις τη ζωή σου, όπως εσύ το ζήτησες μαζί με τον εραστή σου με τον οποίο σκοτώσατε το Νίκο», μονολογούσε προς την γυναίκα του.

Ο συνήγορος του υποστήριζε με βεβαιότητα πως ο πελάτης του ήταν αθώος. Μάλιστα και ο ιατροδικαστής είπε πως οι τρίχες που βρέθηκαν στο άψυχο σώμα του εξάχρονου δεν άνηκαν στον πατέρα του. «Από την έκθεση πραγματογνωμοσύνης των εγκληματολογικών εργαστηρίων μπορεί να τεθεί εν αμφιβόλω η ταυτότητα του δολοφόνου του παιδιού. Μπορεί άλλος να είναι ο βιαστής κι άλλος ο δολοφόνος», δήλωσε στην Ελευθεροτυπία ο καθηγητής εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης που ερεύνησε το θέμα.

Το δικαστήριο πάντως έκρινε τον Δουρή ένοχο για όλες τις κατηγορίες.

Άλλαξε μέσα σε 2 χρόνια τέσσερα σωφρονιστικά ιδρύματα. Στην φυλακή ξυλοκοπήθηκε και βιάστηκε αλλεπάλληλες φορές μέχρι που βρέθηκε απαγχονισμένος στο κελί του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

  • Υπόθεση μικρής Άννυ

Η δολοφονία της 4χρονης Άννυ είναι ίσως μια από τις πιο φρικτές παιδοκτονίες που έχουν απασχολήσει την ελληνική αστυνομία. Ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής στις 21 Απριλίου 2015 η μητέρα της Άννυ δηλώνει με καθυστέρηση στην αστυνομία την εξαφάνιση της κόρης της. Τελικά, όλα τα στοιχεία οδηγούσαν σε έναν ύποπτο, τον πατέρα της, Στανισλάβ Μπακατζίεβ.

Ο ίδιος κατηγορείται από κοινού με τον φίλο του, Νασίβ Αχμέντοφ, για τη δολοφονία της 4χρονης τότε Άννυ. Οι λεπτομέρειες που έρχονται στο φως για τον τρόπο που η μικρή έχασε τη ζωή της προκαλούν αποτροπιασμό, σε μία υπόθεση που έμελλε να μείνει στα χρονικά ως μία από τις πιο ειδεχθείς.

Ο πατέρας και ο φίλος του δολοφόνησαν την Άννυ, ενώ μετά προσπάθησαν να κάψουν το άψυχο κορμί της. Τελικά το τεμάχισαν. Η μητέρα βρισκόταν εκτός Ελλάδας. Στην κατάθεσή της αρχικά είχε δηλώσει πως η κόρη της απήχθη από μία γνωστή της οικογένειας, αλλά στη συνέχεια άλλαξε τα λεγόμενά της και κατηγόρησε τον πατέρα. Ο πατέρας ισχυρίστηκε πως βρήκε το κορίτσι νεκρό όταν ξύπνησε και πάνω στον πανικό του, εξαιτίας χρήσης ουσιών, την τεμάχισε και μαγείρεψε μέλη της, ώστε να τα πετάξει στα σκουπίδια και να φανούν ως αποφάγια.

Στις 11 Οκτωβρίου του 2016 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας ανακοίνωσε τις ποινές που επιβλήθηκαν στον πατέρα, τον φίλο του και τη μητέρα του παιδιού. Ισόβια κάθειρξη στον πατέρα και φυλάκιση 3 ετών και 6 μηνών. Στον κατηγορούμενο επιβλήθηκε στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων και διατάχθηκε η απέλασή του αμέσως μετά την έκτιση της ποινής του ή την υφ όρων απόλυσή του, ενώ του απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα για 10 έτη (εφόσον απελαθεί όταν αποφυλακιστεί). Στον φίλο του πατέρα, Nasiv Ahmedov (Νικολάι) επιβλήθηκε ισόβια κάθειρξη και διατάχθηκε η απέλασή του από τη χώρα, όταν αποφυλακιστεί, καθώς και η απαγόρευση εισόδου του στην Ελλάδα για δέκα χρόνια. Στη μητέρα, Ντίμιτρα Μπορίσοβα, επιβλήθηκε κάθειρξη έξι ετών με αναστολή.  

  • Υπόθεση Μεταξάκη

Τον Σεπτέμβριο του 1999 η είδηση ότι ο 40χρονος εργάτης Γιώργος Μεταξάκης είχε σπρώξει τα τρία αγόρια του στον ποταμό Αλμυρό της Κρήτης, πάγωνε την Ελλάδα.

Ο 40χρονος τότε Γιώργος Μεταξάκης, για να εκδικηθεί την εν διαστάσει σύζυγό του, παίρνει τα τέσσερα παιδιά -τους τρεις γιους του, ηλικίας 10, 4 και 2, και τη 12χρονη κόρη του- και τα πηγαίνει με το αυτοκίνητό του στον Αλμυρό ποταμό στο Ηράκλειο.

Εκεί, δένει τα χέρια της κόρης του στο λεβιέ για να μην μπορεί να κουνηθεί και πετά στα κρύα και ορμητικά νερά του ποταμού τα τρία αγόρια. Την κόρη του θα την εγκαταλείψει στη συνέχεια στον δρόμο και θα διαφύγει.

Ο Γιώργος Μεταξάκης ομολόγησε το άγριο έγκλημα και καταδικάστηκε σε τρις ισόβια χωρίς ελαφρυντικά. Στις 23 Νοεμβρίου 2018, πέρασε την έξοδο των φυλακών Δομοκού, έχοντας εκτίσει 19 χρόνια. 

POPAGANDA