«Η ήττα από την Καμπάλα είναι αναμφισβήτητα η πιο ταπεινωτική βραδιά στην ευρωπαϊκή ιστορία του Παναθηναϊκού». Με αυτά τα λόγια σχολιάζει στην Popaganda τον αποκλεισμό του Παναθηναϊκού από το Γιουρόπα Λιγκ ο Βασίλης Βέργης, αθλητικός δημοσιογράφος της εφημερίδας Live Sport, του SportFM και του idreamteam.gr.
Σε μία βραδιά που οι φίλοι του τριφυλλιού θα ήθελαν να ξεχάσουν γρήγορα, ο Παναθηναϊκός ήρθε ισόπαλος 2-2 με την Καμπάλα, μία μέχρι πρότινος άγνωστη ομάδα από το Αζερμπαϊτζάν, για την οποία οι όποιες πληροφορίες είχαμε προέρχονταν από ένα φτωχό λήμμα της Wikipedia. Μετά το στείρο 0-0 στο Αζερμπαϊτζάν, ο Παναθηναϊκός υποδέχτηκε την Πέμπτη το βράδυ την Καμπάλα στη Λεωφόρο, σε μια ρεβάνς που έμοιαζε διαδικαστική. Όμως η πραγματικότητα στο γήπεδο ήταν διαφορετική. Όπως και στα δύο παιχνίδια με την Μπριζ, η αμυντική λειτουργία των πρασίνων ήταν προβληματική κι έδωσε στην Καμπάλα τη δυνατότητα να προηγηθεί ήδη από το 6ο λεπτό, όταν ο Ντοντό πήρε ανενόχλητος – έχοντας ξεμαρκαριστεί εύκολα από τον Πράνιτς – κεφαλιά μέσα από τη μικρή περιοχή και σημείωσε το 0-1 για λογαριασμό των Αζέρων. Το γκολ θύμισε αρκετά τη φάση στο πρώτο παιχνίδι με την Μπριζ, από την οποία ο Μπολινγκόλι-Μπόμπο είχε κάνει επίσης το 0-1 για τους Βέλγους με κεφαλιά εντός της μικρής περιοχής.
«Το πρώτο πρόβλημα του Παναθηναϊκού είναι ότι δέχεται γκολ με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί να εφεύρει ανθρώπινος νους. Τα γκολ που δέχεται ο Παναθηναϊκός είναι αστεία», λέει στην Popaganda ο Δημήτρης Κριτής, δημοσιογράφος του Contra.gr και χρόνια ρεπόρτερ του Παναθηναϊκού που ξέρει πολύ καλά πρόσωπα και καταστάσεις στην ομάδα του τριφυλλιού.
Παναθηναϊκός-Γκαμπάλα 2-2 και οι ούτε οι Αζέροι δεν το πιστεύουν
Η ισοφάριση από τον Μπεργκ στο 34ο λεπτό έδωσε ενθουσιασμό στην ομάδα και τους φιλάθλους, όμως η αναποτελεσματικότητα της επίθεσης στο πρώτο τέταρτο του δευτέρου ημιχρόνου και τα τραγικά λάθη στην άμυνα επέτρεψαν στο Ντοντό, στην πρώτη ουσιαστικά φάση της Γκαμπάλα στην επανάληψη, να σημειώσει στο 60ό λεπτό, πάλι αμαρκάριστος, το 1-2. Από εκείνη την ώρα ο Παναθηναϊκός βραχυκύκλωσε πλήρως. Δεν μπόρεσε να διαχειριστεί το παιχνίδι και μόνο με μία κόντρα σε φάουλ του Νάνο κατάφερε να ισοφαρίσει. Όμως αυτό δεν ήταν αρκετό για να σώσει τους πράσινους. H Καμπάλα είχε μόλις γράψει ιστορία.
«Η ζημιά έγινε το δεκαήμερο μετά την επιστροφή της ομάδας από το Όστερμπεργκ, οπότε και οι παίκτες έκαναν ένα δεύτερο γύρο πολύ δυνατής προετοιμασίας», Δημήτρης Κριτής
Οι πράσινοι έκαναν 17 τελικές, σχεδόν τις τριπλάσιες από εκείνες των Αζέρων. Έχει καμία σημασία; «Διαφωνώ με την άποψη ότι ο Παναθηναϊκός ήταν παραγωγικός επιθετικά», σημειώνει ο Βασίλης Βέργης. «Πρέπει καταρχάς να λάβουμε υπόψη μας ότι έπαιζε με μία ομάδα από το Αζερμπαϊτζάν. Η αντίληψη περί τελικών φάσεων – για τις οποίες μίλησε ο Αναστασίου μετά το παιχνίδι – είναι ένα παραμύθι στο ποδόσφαιρο. Μιλάμε με πραγματικές ευκαιρίες. Όχι απλά με τελικές προσπάθειες».
«Το πρόβλημα επιθετικά είναι ότι ακόμα και σε οργανωμένες επιθέσεις, βλέπουμε τον Παναθηναϊκό να επιτίθεται με δύο παίκτες εναντίον πέντε ή έξι», λέει ο Δημήτρης Κριτής. «Οι μέσοι της ομάδας δεν πατάνε περιοχή. Αν εξαιρέσεις Μπέργκ και Καρέλη, όλοι οι υπόλοιποι είναι ακροβολισμένοι σε θέσεις εκτός της μεγάλης περιοχής, που δεν τους επιτρέπουν να ξανακερδίσουν την κατοχή της μπάλας μετά από κάποιο διώξιμο των αντίπαλων αμυντικών».
Αν έχουμε δει έναν καλό Παναθηναϊκό, ήταν κόντρα στην Κλαμπ Μπριζ, στο πρώτο παιχνίδι της Λεωφόρου. Αν και το τριφύλλι θα μπορούσε να βρισκόταν στα πρώτα 10 λεπτά με δύο γκολ πίσω στο σκορ, κατάφερε με 10 παίκτες να γυρίσει το παιχνίδι και να επικρατήσει με 2-1
Παρά τον πρόωρο αποκλεισμό από την Ευρώπη, «η διοίκηση θα συνεχίσει να στηρίζει τον Αναστασίου», αναφέρει ο Βασίλης Βεργής. Όμως, από εδώ και στο εξής ο πάγκος του Παναθηναϊκού θα κρίνεται «day by day, ματς με ματς», προσθέτει ο Γιάννης Σερέτης, αρθρογράφος του Sport24, επίσης για χρόνια ρεπόρτερ Παναθηναϊκού. «Άλλωστε, ο Αλαφούζος δύσκολα απολύει προπονητή. Είχε φανεί και με τον Φερέιρα. Όμως όλα εξαρτώνται από τα αποτελέσματα». Στο απυρόβλητο δεν θα μείνουν βέβαια ούτε οι παίκτες, οι οποίοι έχουν «τη μεγαλύτερη ευθύνη στα ματς με την Καμπάλα», σύμφωνα με τον Γιάννη Σερέτη. «Για τους παίκτες θα ξεκινήσει μία περίοδος κρίσης», συμφωνεί ο Βασίλης Βεργής. «Σε κάθε περίπτωση, από αυτό που είδαμε στις εξέδρες στο παιχνίδι με τη Καμπάλα, μπορούμε να πούμε ότι η ανοχή των φιλάθλων τελείωσε».
«Είναι και το… άτιμο το όνομα. Καμπάλα. Δεν το ξεχνάς. Οπως και το Ντοντό», Γιάννης Σερέτης
Ευθύνεται για τον αποκλεισμό η διαχείριση Αναστασίου ή το ρόστερ δεν είχε τη δυναμική να προχωρήσει παραπέρα; «Χρειάζεσαι ”ιδιαίτερη δυναμική” για να αποκλείσεις την Καμπάλα; Η δυναμική των παικτών μπορεί να μην ήταν για Τσάμπιονς Λιγκ, όμως επέτρεπε στην ομάδα να προχωρήσει στο Γιουρόπα Λιγκ», αναφέρει ο Γιάννης Σερέτης.
Ερχόμαστε λοιπόν στις μεταγραφές. Στα τέσσερα ευρωπαϊκά παιχνίδια που έδωσε φέτος ο Παναθηναϊκός, η συμβολή τους ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. «Πρέπει να δούμε κάθε μεταγραφή ξεχωριστά», αναφέρει ο Βασίλης Βέργης. «Οι προσθήκες κρίνονται σε βάθος χρόνου, όμως είναι βέβαιο ότι μέχρι σήμερα καμία νέα μεταγραφή δεν έχει βοηθήσει τον Παναθηναϊκό. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν θα τον βοηθήσουν στο μέλλον». Ο μεταγραφικός σχεδιασμός «δεν ήταν σίγουρα ο καλύτερος ως προς τον Εσσιέν», αναφέρει ο Γιάννης Σερέτης. «Στον Παναθηναϊκό ήξεραν ότι υπάρχει ρίσκο, το πήραν και κόστισε στα ματς με την Μπριζ. Είναι η ακριβότερη μεταγραφή, στην πιο κομβική θέση. Για τον Σάντσεθ η διοίκηση δεν φέρει ευθύνη. Είναι στόπερ επιπέδου Παναθηναϊκού, αλλά πρέπει να “δέσει” με έναν παρτενέρ κι αυτό χρειάζεται χρόνο. Για τον Βέμερ υπάρχει ευθύνη, αν θεωρήσουμε ότι αποκτήθηκε ως βασικός. Μπορεί, όμως, να βελτιωθεί ο Γερμανός. Λουντ και Τελάντερ αποκτήθηκαν ως “μεταγραφές προοπτικής”. Για τον αποκλεισμό από τη Μπριζ έπαιξε ρόλο η απουσία αυτών των παικτών. Όχι όμως και για τον αποκλεισμό από την Καμπάλα».
«Και ο περσινός Παναθηναϊκός θα μπορούσε να περάσει την Καμπάλα, χωρίς καμία προσθήκη», αναφέρει ο Δημήτρης Κριτής. «Το λάθος που έγινε, και φέτος, αφορά τον προπονητικό προγραμματισμό. Η ζημιά έγινε το δεκαήμερο μετά την επιστροφή της ομάδας από το Όστερμπεργκ, οπότε και οι παίκτες έκαναν ένα δεύτερο γύρο πολύ δυνατής προετοιμασίας στον τομέα της φυσικής κατάστασης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουν τώρα “βαριά πόδια” και καθόλου τρεξίματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Καρέλης, ένας κατεξοχήν ταχυδυναμικός παίκτης: στα τέσσερα ευρωπαϊκά παιχνίδια της ομάδας, δεν είχε ούτε τη σπιρτάδα, ούτε την εκρηκτικότητα, ούτε και την ταχύτητα που έχουμε δει παλαιότερα. Στον αντίποδα, ο πιο φρέσκος στο παιχνίδι με την Καμπάλα ήταν ο Νάνο, που δεν ακολούθησε την ομάδα σε αυτό το δεκαήμερο λόγω ενοχλήσεων στους κοιλιακούς προσαγωγούς».
Η κακή αμυντική λειτουργία του Παναθηναϊκού σε συνδυασμό με την έλλειψη επιλογών στην επίθεση αποτυπώθηκε και στην εκτός έδρα ήττα από την Μπριζ με 3-0
Βασική συνέπεια του αποκλεισμού της Πέμπτης είναι οι οικονομικές απώλειες του τριφυλλιού από τη μη συμμετοχή στους ομίλους Γιουρόπα Λιγκ. «Πρόκειται για οικονομικό κραχ», λέει ο Βασίλης Βέργης. «Ο Παναθηναϊκός έχασε 2,5 εκατομμύρια ευρώ από τον αποκλεισμό από την Μπριζ και άλλα 4 εκατομμύρια από την Καμπάλα, τα οποία θεωρούνταν σίγουρα έσοδα, αφού όλοι πίστευαν ότι η ομάδα θα περνούσε στους ομίλους. Πρόκειται για μεγάλη οικονομική ζημιά». Μπορεί ο Παναθηναϊκός, μετά από αυτήν την τόσο πρώιμη μέσα στη σεζόν, κρίση να χτυπήσει το πρωτάθλημα; «Ο Παναθηναϊκός που είδαμε με την Καμπάλα δεν μπορεί να χτυπήσει τίποτα», απαντά κατηγορηματικά. «Η ομάδα που είδαμε, όμως, στο πρώτο παιχνίδι με την Μπριζ, που με 10 παίκτες γύρισε το παιχνίδι, ήταν ένας καλός Παναθηναϊκός. Το σημαντικό είναι να ξεπεραστεί η εσωστρέφεια που αρχίζει να δημιουργείται στην ομάδα. Είναι μεγάλο το ψυχολογικό βάρος».
«Πρόκειται για οικονομικό κραχ», Βασίλης Βεργής
Μεγάλη κρυάδα πήραν, φυσικά, και οι φίλαθλοι της ομάδας. Είδαμε ντου, λαϊκά δικαστήρια, μικρές αψιμαχίες, Λεωφόρο σε κατάσταση μίνι πολιορκίας. «Υπήρχε οργή στο γήπεδο μετά το τέλος του αγώνα», αναφέρει ο Δημήτρης Κριτής. «Οργή που έχει συσσωρευθεί από τα αποτελέσματα στα τέσσερα ευρωπαϊκά παιχνίδια που έδωσε ο Παναθηναϊκός. Ο κόσμος δεν έχει άλλη υπομονή». Οργή που στο ευρωπαϊκό σκέλος της έχει συσσωρευθεί κι από τις πολύ κακές προηγούμενες σεζόν με ήττες από… μεγαθήρια όπως η Εστορίλ, θα προσθέταμε εμείς. Ο Γιάννης Σερέτης φρεσκάρει λίγο τη μνήμη μας: «Εξάρα από την Ντινάμο Βουκουρεστίου το 1989, αρκετές πεντάρες την τελευταία δεκαετία, δύο από Μπαρτσελόνα, Βέρντερ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Μπορούμε να θυμηθούμε την Οντένσε και τη Μακάμπι πριν από τρία χρόνια, το 3-0 από τη Μάριμπορ πρόπερσι, το 2-0 από την Εστορίλ πέρυσι». Όμως το στραπάτσο της Πέμπτης είχε κάτι πιο πικρό. «Είναι και το… άτιμο το όνομα», προσθέτει. «Καμπάλα. Δεν το ξεχνάς. Όπως και το Ντοντό». Ο πάλαι ποτέ «πρέσβης» έχει να σταθεί αληθινά περήφανα από το 2010 και την επική πρόκριση επί της Ρόμα τη χρονιά του τελευταίου νταμπλ.
«Είναι απόλυτα δικαιολογημένη η απογοήτευση του κόσμου για τον αποκλεισμό της Πέμπτης», αναφέρει ο Βασίλης Βέργης, που προσθέτει σχετικά με την ένταση που ακολούθησε το σφύριγμα της λήξης στη Λεωφόρο: «Ωστόσο, όσο μεγάλη και αν είναι η οργή, η εισβολή φιλάθλων στο γήπεδο είναι σοκαριστική κι απαράδεκτη. Κανείς δε δίνει το δικαίωμα σε αυτούς τους “κυρίους” να μπαίνουν στο γήπεδο και να ζητούν το λόγο από τους ποδοσφαιριστές, όπως έγινε με τον Σάντσεθ».
Κι όσον αφορά το κλίμα στα αποδυτήρια; Οι σχέσεις μεταξύ των παικτών δεν είναι κακές «στο βαθμό που να χαλάει το κλίμα στην ομάδα», αναφέρει ο Δημήτρης Κριτής. «Δεν υπάρχει διχασμός ανάμεσα στους παίκτες. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια ζευγάρια ποδοσφαιριστών που δεν έχουν καταφέρει να δέσουν και βγάζουν αρκετό εκνευρισμό στο γήπεδο. Αποκορύφωμα αποτέλεσε το δίδυμο Σάντσεθ-Ταυλαρίδης, οι οποίοι έκαναν πολλές χειρονομίες και φώναζαν αρκετά ο ένας στον άλλον στο παιχνίδι με την Καμπάλα». Το αποτέλεσμα της έλλειψης χημείας είναι «τα τραγικά λάθη στην άμυνα», που κόστισαν στον Παναθηναϊκό το δεύτερο γκολ.
Τι γεύση αφήνει αυτός ο αποκλεισμός; «Πέσαμε από τα σύννεφα με το αποτέλεσμα. Αν το έλεγες σε κάποιον, θα σου έλεγε ότι του κάνεις πλάκα», διαπιστώνει ο Δημήτρης Κριτής. «Μία ομάδα που ήταν να την κερδίσεις εντός και εκτός έδρας κατάφερε να περάσει για πρώτη φορά στην ιστορία της στη φάση των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ, αποκλείοντας τον Παναθηναϊκό. Η Γκαμπάλα είναι η τελευταία σε συγκομιδή βαθμών ομάδα στη βαθμολογία της Ουέφα, που συμμετέχει στο Γιουρόπα Λιγκ».
Και για να μην ξεχνιόμαστε. Ο ΠΑΟΚ έτυχε να παίξει με την Καμπάλα για τους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ. Το σύμπαν παίζει βρώμικο παιχνίδι με τον κόσμο του Παναθηναϊκού. Δε θα τον αφήσει να ξεχάσει…