Categories: ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Όταν η επικοινωνία γίνεται ευθύνη

Το 2014 ήταν άλλο ένα έτος κατά τη διάρκεια του οποίου η εταιρεία τηλεπικοινωνιών WIND προέβη σε επενδύσεις και δράσεις, στοχεύοντας στην ενίσχυση των φορέων εκείνων που επιτελούν ένα σημαντικό κοινωνικό έργο στην Ελλάδα της κρίσης. Μέσω των αγώνων δρόμων που διοργάνωσε το περασμένο έτος η εταιρεία, 18 κοινωνικοί φορείς σε όλη την χώρα έλαβαν μια σημαντική για αυτούς οικονομική ανάσα καταφέροντας με αυτόν τον τρόπο να συντηρήσουν τις αξιέπαινες δραστηριότητές τους. Σε έναν απολογισμό του προγράμματος εταιρικής υπευθυνότητας της WIND, τρεις εκπρόσωποι  οργανισμών που δραστηριοποιούνται πάνω στην φροντίδα, προστασία, θεραπεία και αποκατάσταση των παιδιών που το έχουν ανάγκη εξηγούν πως τέτοιου είδους πρωτοβουλίες τους παρέχουν -πέρα από τους απαραίτητους πόρους- την αισιοδοξία που χρειάζεται προκειμένου να παλέψουν για τη συνέχιση και περαιτέρω ανάπτυξη του έργου τους.

Η «ΕΛΙΖΑ» είναι μια εταιρεία κατά της παιδικής κακοποίησης, η οποία δημιουργήθηκε το 2008. Στόχοι της είναι η εφαρμογή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, η ψυχολογική αποφόρτιση όσων ανήλικων έχουν παραμεληθεί από τις οικογένειες τους καθώς και η στήριξη των γονέων εκείνων που επιζητούν βοήθεια προκειμένου να μην προβούν ξανά σε βίαιες ενέργειες.

Εγκαταστάσεις της «ΕΛΙΖΑ»

Η Αφροδίτη Στάθη, διοικητική διευθύντρια της «ΕΛΙΖΑ» παραθέτει τους λόγους για τους οποίους ελπίζει να συνεχιστεί η συνεργασία της εταιρείας κοινωνικού σκοπού με τη WIND. «Τρία πράγματα θεωρούμε σημαντικά από αυτή την συνεργασία, το χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε για εμάς κατά τη διάρκεια του κλασικού μαραθώνιου της Αθήνας το Νοέμβριο του 2014, την προβολή μας μέσω των επικοινωνιακών μέσων που διαθέτει η εταιρεία καθώς και το γεγονός κατάφερε να κάνει απλούς πολίτες -που συμμετείχαν σαν δρομείς- πρεσβευτές του έργου μας. Εν μέσω κρίσης η αύξηση εμφάνισης ψυχικών νοσημάτων στον πληθυσμό, οι κοινωνικές πιέσεις και η ανεργία έχουν οδηγήσει στον πολλαπλασιασμό των περιστατικών παιδικής κακοποίησης. Εκείνο λοιπόν που επιζητούμε από τη νέα χρόνια είναι να εξασφαλίσουμε τους  πόρους που είναι απαραίτητοι για την συντήρηση του θεραπευτικού ξενώνα βραχυπρόθεσμης παραμονής, εντός του οποίου πραγματοποιούμε ένα δεκαοχτάμηνο πρόγραμμα βασισμένο στην ψυχοθεραπεία έτσι ώστε τα παιδιά έως πέντε ετών να βρουν στη συνέχεια το δρόμο προς ανάδοχες οικογένειες. Επιπλέον, στοχεύουμε στην περαιτέρω εκπαίδευση επαγγελματιών, όπως είναι οι δάσκαλοι, οι γιατροί και οι αστυνομικοί που εμπλέκονται στην επίλυση περιστατικών κακοποίησης καθώς και σε εκείνη την ενημέρωση που θα βοηθήσει τους νέους γονείς να γίνουν καλύτεροι στο ρόλο τους».

Πριν από δεκαοχτώ χρόνια ένας νεαρός ιερέας, ο πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου, ιδρύει την «Κιβωτό του Κόσμου» προκειμένου να σταθεί δίπλα σε όσα παιδιά παραμελούνται συστηματικά από τους κηδεμόνες τους καθώς και σε μητέρες που στερούνται στέγης και χρημάτων. Η διευθύντρια της οργάνωσης, Μαρίνα Κατσίμπαλη, νιώθει πως οι άνθρωποι πίσω από την εταιρεία τηλεπικοινωνιών αποτελούν μέρος της οικογένειας της Κιβωτού. « Η WIND είναι η μοναδική ιδιωτική εταιρεία που  στηρίζει την Κιβωτό και το έργο του πατέρα Αντώνιου με αξιοθαύμαστο τρόπο. Πριν μερικά χρόνια, για παράδειγμα, πραγματοποίησε μια καμπάνια μέσω της οποίας μας βοήθησε να σχεδιάσουμε ένα κτίριο- πρότυπο για τα ελληνικά δεδομένα, το οποίο  θα προσφέρει στέγη σε άστεγες μητέρες μόλις ολοκληρωθεί. Θεωρούμε λοιπόν τους ανθρώπους της εταιρείας συνοδοιπόρους, φίλους, οικογένεια και εκείνοι πάντα μας αντιμετωπίζουν με αγάπη και χαμόγελο. Η οργάνωσή μας δεν έχει λάβει ποτέ οποιαδήποτε βοήθεια από το κράτος και στηρίζεται αποκλειστικά στην συγκινητική προσφορά του κόσμου, αφού όσοι αφουγκράζονται το έργο μας προσπαθούν να προσφέρουν ό,τι μπορούν, από ένα τρόφιμο μέχρι ένα παιδικό παιχνίδι και αυτό είναι και το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της οργάνωσης. Ευχόμαστε λοιπόν να συνεχιστεί η συνεργασία μας με μια εταιρεία που μας έχει προσφέρει τόσα πολλά μέχρι σήμερα, προκειμένου να καταφέρουμε να διατηρήσουμε τις δομές μας όπως είναι τα σπίτια φιλοξενίας, τα παραρτήματα μας εκτός Αθηνών, το κοινωνικό παντοπωλείο, το ιατρείο και το οδοντιατρείο μας».

Η εταιρεία WIND στηρίζει διαχρονικά «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετέχοντας σε δράσεις όπως  η Εθνική Γραμμή SOS 1056, η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 και το AMBER ALERT HELLAS. Η Μάρα Κονταξή εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο το πρόγραμμα εταιρικής υπευθυνότητας συμβάλει στο δαιδαλώδες έργο του εθελοντικού, μη κερδοσκοπικού οργανισμού. «Το 2014 – 2015 η συνεργασία μας με την WIND έγινε ακόμα πιο ουσιαστική με τον “Οδυσσέα” αλλά και τον Μαραθώνιο Θεσσαλονίκης “Μέγας Αλέξανδρος”. Αναφορικά με το πρώτο κινητό εργαστήριο ενημέρωσης, εκπαίδευσης και τεχνολογίας που υλοποιήσαμε η WIND μας παραχώρησε σημαντικό και απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό. Αναφορικά με τον Μαραθώνιο, η εταιρεία διέθεσε το ήμισυ των εσόδων για την ενίσχυση του Σπιτιού μας στην Καλαμαριά. Αυτή την στιγμή για “Το Χαμόγελο του Παιδιού” και το σύνολο των κρίσιμων υλοποιούμενων δράσεών του τίθεται θέμα βιωσιμότητας.»

Συνεχίζει λέγοντας πως «οι υπηρεσίες μας στους τομείς της υγείας, της άμεσης επέμβασης και της διαβίωσης πρέπει να συνεχίσουν να παρέχονται, αφού σήμερα κρίνονται περισσότερο απαραίτητες από ποτέ. Τα τελευταία τρία χρόνια έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός των παιδιών και των οικογενειών που υποστηρίζουμε ετησίως, ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2014 στηρίχθηκαν 82.802 παιδιά και το πρώτο εξάμηνο του 2015 ο αριθμός αυτός ανήλθε στα 60.804. Το βασικότερο μέλημά μας είναι να κρατήσουμε ζωντανό τον οργανισμό μας που σήμερα κινδυνεύει και να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στα ραγδαία αυξανόμενα αιτήματα βοήθειας που λαμβάνουμε από τα παιδιά και τις οικογένειες της χώρα μας. Ευχόμαστε η WIND και οι υπόλοιπες εγχώριες επιχειρήσεις, να συνεχίσουν να βρίσκονται δίπλα μας – παρά τις δυσκολίες που και οι ίδιες αντιμετωπίζουν- και από κοινού να βρούμε νέους τρόπους χρηματοδότησης των απαραίτητων και ήδη ανεπτυγμένων δράσεων του οργανισμού».

Οι ενέργειες αλληλεγγύης για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τα παιδιά, εντάσσονται στην στρατηγική Εταιρικής Υπευθυνότητας της WIND. Περισσότερα στοιχεία μπορείτε να βρείτε στον πρόσφατο Απολογισμό Εταιρικής Υπευθυνότητας στο www.wind.gr/cr

 

Στέλλα Σαρρή