Categories: ΔΙΕΘΝΗ

Open Labour εναντίον Τζέρεμι Κόρμπιν

Ακτιβιστές που αυτοπροσδιορίζονται ως «μετριοπαθείς αριστεροί» του Εργατικού Κόμματος δημιούργησαν μία νέα πολιτική ομάδα με όνομα Open Labour, η οποία θα έχει ως στόχο να εκπροσωπήσει τις απόψεις των μετριοπαθέστερων μελών των Εργατικών. Η νέα πολιτική ομάδα τίθεται με αυτό τον τρόπο στον αντίποδα του Momentum, του μορφώματος που υποστήριξε την υποψηφιότητα του Τζέρεμι Κόρμπιν στις εσωκομματικές εκλογές των Εργατικών και η οποία αποκτά σταδιακά όλο και μεγαλύτερη επιρροή στις τάξεις του κόμματος. Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν το Momentum μία «ακραία αριστερή» πολιτική οργάνωση.

Η ανακοίνωση της ίδρυσης του Open Labour μιλά για την «ανάγκη μίας ανανεωμένης δημοκρατικής αριστεράς εντός του κόμματος», η οποία θα δώσει έναν αξιόπιστο αντιπολιτευτικό λόγο απέναντι στις πολιτικές λιτότητας και τη συγκέντρωση της εξουσίας, πείθοντας όσους ψηφοφόρους μένουν μακριά από τις εξαγγελίες του κόμματος. Θέλει να διαμορφώσει ένα νέο αριστερό λόγο, που θα χαρακτηρίζεται «από ανεκτικότητα και προοδευτισμό», διεκδικώντας την εξουσία όχι ως αυτοσκοπό, αλλά ως μέσο για την «επίτευξη περαιτέρω στόχων».

Δύο είναι τα σημαντικά στοιχεία που αντλούνται από την ανακοίνωση του Open Labour. Πρώτον, ο χαρακτήρας του ως ενός σχήματος που θα διακρίνεται από ανεκτικότητα και προοδευτισμό έρχεται να βάλει ένα φρένο στην προσπάθεια του Τζέρεμι Κόρμπιν να μετατοπίσει προς τα αριστερότερα το Εργατικό Κόμμα. Ο ηγέτης των Εργατικών μάλιστα έχει δεχθεί πιέσεις από βουλευτές του να λάβει αποστάσεις από την ομάδα Momentum, που έχει κατηγορηθεί για bullying και κατάχρηση εξουσίας εντός του κόμματος.

Το δεύτερο στοιχείο που πρέπει να προσέξουμε είναι η απουσία καθαρού πολιτικού στίγματος. Αυτό οφείλεται στην προσπάθεια του Open Labour να απευθυνθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους φίλους των Εργατικών, αποφεύγοντας προσδιορισμούς που θα το στένευαν πολιτικά και ιδεολογικά.

Παρόλα αυτά, το Open Labour εξέδωσε στην επίσημη ιστοσελίδα του μία σειρά από άρθρα γνώμης, με τα οποία διαμορφώνεται ο καμβάς των πολιτικών του ιδεών. Σε κείμενο υπογραφόμενο από το ιδρυτικό μέλος της ομάδας, Τζέιν Έιζιμ, αναφέρει πως η πολιτική ομάδα ανήκει στην «μετριοπαθή αριστερά» (soft left), εξηγώντας τι ακριβώς σημαίνει αυτό:

«Η ιστορική έννοια της μετριοπαθούς αριστεράς αφορά το κύριο ρεύμα των Εργατικών. Είναι το έλλογο, η πλειοψηφία, στην οποία ανήκουν οι περισσότεροι βουλευτές και μέλη μας. Είναι οι ρίζες μας… Η ιστορικά μετριοπαθής αριστερά […] πρέπει να επιλέξει να γίνει κάτι παραπάνω από μία πρόσκαιρη πολιτική πρόταση, πρέπει να έχει πίστη στην ιστορία της και στα επιχειρήματά της. Πρέπει να διαμορφώσει τη δική της βάση, μία γνήσια βάση. Για αυτό είμαστε εδώ».

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που διέβλεψαν στην εκλογή του Τζέρεμι Κόρμπιν την πρώτη πράξη της απόσχισης του Εργατικού Κόμματος, λόγω της αριστερής στροφής που επιχειρεί να πραγματοποιήσει εντός των Εργατικών. Ο αριστερός λόγος του «παλαιάς κοπής» ηγέτη των Εργατικών τον φέρνουν σε ρήξη με τους μετριοπαθείς του κεντροαριστερού χώρου. Αν και το Open Labour υπογραμμίζει ότι θα παραμείνει μία ομάδα βάσης, η ίδρυση της νέας πολιτικής ομάδας θα προκαλέσει αντιπαραθέσεις εντός των Εργατικών.

Θοδωρής Χονδρόγιαννος

Share
Published by
Θοδωρής Χονδρόγιαννος