ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Oh la la! Μήπως βιάστηκες Παρίσι;

Μπορεί η γκρίνια το πρώτο Σαββατοκύριακο των Ολυμπιακών Αγώνων να συσσωρεύτηκε στην τελετή έναρξης, πίσω όμως από τα πρωτοσέλιδα για τις τέσσερις ώρες που έφεραν το Παρίσι στο επίκεντρο του κόσμου, συμβαίνουν πολλά που έχουν κάνει τους ίδιους τους αθλητές να δυσανασχετούν. Και είμαστε ακόμα στην αρχή. 

Η διοργάνωση αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα τόσο εντός, όσο και εκτός Παρισιού, με συνέπεια κάποια αγωνίσματα να μη μπορούν καν να διεξαχθούν. Όλα αυτά έχουν συμβεί μέχρι την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο. Εύχομαι να μην χρειαστεί να γράψω κι άλλο μέχρι τη λήξη των αγώνων.

Ο Μολυσμένος Σηκουάνας

Οι Γάλλοι έδωσαν 1.5 δις για να καθαρίσουν το ποτάμι τους, έτσι ώστε να είναι έτοιμο για τα αγωνίσματα που επρόκειτο να διεξαχθούν εκεί, με πρώτο το τρίαθλο ανδρών. Οι έντονες βροχοπτώσεις που έπεσαν την Παρασκευή και το Σάββατο στο Παρίσι έστειλαν στον αέρα το ενάμιση δις, αφού οι τελευταίες αναλύσεις του νερού δείχνουν τιμές που καταγράφηκαν σε ορισμένα σημεία της κολυμβητικής διαδρομής, οι οποίες είναι υψηλότερες από τα αποδεκτά όρια. Αυτό ανακοίνωσαν σε κοινό δελτίο Τύπου η World Triathlon και η οργανωτική επιτροπή. Τα φερτά υλικά επιπλέουν στο ποτάμι, ενώ έχει και τη χαρακτηριστική καφέ απόχρωση, ενδεικτική της ακαταλληλότητας χρήσης, ενώ από τις αναλύσεις εντοπίστηκαν στα νερά βακτήρια E. Coli, σε επίπεδα πολύ υψηλότερα του επιτρεπτού.

Οι κερκίδες για τους θεατές του τρίαθλου στον Σηκουάνα παραμένουν άδειες αφού οι αγώνες αναβλήθηκαν.

Οι δύο προπονήσεις «εξοικείωσης» στον Σηκουάνα που είχαν προγραμματιστεί για την Κυριακή και την Δευτέρα, ακυρώθηκαν λοιπόν, αλλά το πρωί της Δευτέρας, οι διοργανωτές εξακολουθούσαν να δηλώνουν βέβαιοι για την διεξαγωγή του. Το αγώνισμα των ανδρών επαναπρογραμματίστηκε για την Τετάρτη στις 10:45 π.μ. (τοπική ώρα), μετά το αγώνισμα των γυναικών που θα γίνει στις 8:00 π.μ., αλλά όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι οι επόμενες δοκιμές θα το επιτρέψουν.

Εάν η ποιότητα του Σηκουάνα παραμείνει ανεπαρκής, θα δοθεί νέα αναβολή για την Παρασκευή. Ωστόσο, το Météo France προβλέπει καταιγίδες το απόγευμα της Τρίτης που θα προκαλέσουν βροχές για αρκετές ώρες, οι οποίες θα μπορούσαν να υποβαθμίσουν ξανά την ποιότητα του νερού στα μέσα της εβδομάδας και τελικά να ψάχνουν για νέα ημερομηνία (ή εναλλακτική;) με τα νεύρα των αθλητών να έχουν πάει στο διάολο.

Ωραία η θέα αλλά να κάνουμε και κάνα μπάνιο

Μήπως τελικά η παλιά φήμη ότι οι Γάλλοι δεν τα πήγαιναν και τόσο καλά με το μπάνιο γι’ αυτό δημιούργησαν τα αρώματα, δεν ήταν απλώς φήμη και μάλιστα έχει ακόμα κάποια βάση; Αλλιώς πώς μπορεί να εξηγήσει κάποιος το γεγονός ότι αντιστοιχεί ένα μπάνιο σε 10 άτομα, μέσα στο Ολυμπιακό Χωριό; Και κάπως έτσι αρκετοί αθλητές αρχίζουν και εγκαταλείπουν τις εγκαταστάσεις. 

Η Αμερικανίδα τενίστρια Κοκό Γκοφ (Νο 2 στον κόσμο), αποκάλυψε ότι η γυναικεία ομάδα τένις των ΗΠΑ έφυγε από το Ολυμπιακό Χωριό στο Παρίσι και μετακόμισε σε ξενοδοχείο της γαλλικής πρωτεύουσας. Σε βίντεο που ανέβασε στο TikTok, δείχνει την κατάσταση που επικρατούσε πριν φύγει η ομάδα, με την επιγραφή: «Δέκα κορίτσια, δύο μπάνια». Αργότερα, η Γκοφ δήλωσε ότι οι περισσότερες τενίστριες πήγαν σε ένα ξενοδοχείο, γράφοντας: «Τώρα είμαστε πέντε κορίτσια για δύο μπάνια». Και σαν να μην έφτανε αυτό, υπήρχε κάποιο πρόβλημα με το κρεβάτι της και χρειάστηκε να δανειστεί ένα στρώμα από την ομάδα τοξοβολίας για να κοιμηθεί. 

@cocogauff #olympics #olympicvillage ♬ female rage – bel6va

Βεντάλια να πάρεις

Γενικότερα πάντως οι συνθήκες στο Ολυμπιακό Χωριό έχουν προκαλέσει αρκετές αντιπαραθέσεις, κυρίως λόγω του ότι δεν υπάρχει κλιματισμός στα δωμάτια. Η λύση που έχουν δώσει οι διοργανωτές, είναι ένα σύστημα ψύξης που δημιουργήθηκε και χρησιμοποιεί κρύο νερό βάθους 70 μέτρων, το οποίο κυκλοφορεί στο δάπεδο των κτιρίων για τη μείωση της θερμοκρασίας στα διαμερίσματα. 

Η απόφαση είναι μέρος του στόχου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής να μειώσει στο μισό το αποτύπωμα άνθρακα των Αγώνων του Παρισιού, αλλά με τις συνθήκες που επικρατούν παγκοσμίως τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, είναι από δύσκολο έως αδύνατο να παραμείνει κάποιος στα δωμάτια του Ολυμπιακού Χωριού. Γενικώς ένας φαύλος κύκλος και μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. 

Ωραία η θέα από το χωριό αλλά να μπορούσαν τουλάχιστον να βουτήξουν για να δροσιστούν.

Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας #not

Το πρώτο περιστατικό συνέβη την Παρασκευή πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων, όταν μετά από κάποια ύποπτη παρέμβαση παρέλυσαν οι υπηρεσίες τρένων υψηλής ταχύτητας, αναβάλλοντας το ταξίδι για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που προσπαθούσαν να φτάσουν στο Παρίσι από άλλες πόλεις.

Τη Δευτέρα το πρωί, η γαλλική αστυνομία ανακοίνωσε ότι τα δίκτυα οπτικών ινών πολλών εταιρειών τηλεπικοινωνιών υπέστησαν δολιοφθορά σε έξι περιοχές της Γαλλίας, χωρίς να επηρεάζεται το Παρίσι. Το σαμποτάζ έπληξε τα δίκτυα οπτικών ινών παρόχων όπως οι Free και SFR κατά τη διάρκεια της νύχτας. Οι περιφέρειες που επλήγησαν βρίσκονται στην νοτιοανατολική, τη νοτιοδυτική, την ανατολική και τη βόρεια Γαλλία, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι δεν πρόκειται να συμβεί ξανά κάτι ανάλογο και μάλιστα μέσα στο Παρίσι, μέχρι το τέλος των αγώνων. 

Η Ολυμπιακή φλόγα… δεν είναι φλόγα

Έφυγε από την Αρχαία Ολυμπία την περασμένη Άνοιξη για να ταξιδέψει με προορισμό το Παρίσι. Μόνο που τελικά οι φλόγες που βλέπουμε να τρεμοπαίζουν στον μεγάλο βωμό, δεν είναι πραγματικές. Πρόκειται για μια ψευδαίσθηση που δημιουργούν τα φώτα led και το νερό από το συντριβάνι. Τσάμπα το τρέξιμο δηλαδή.

Οι σέρφερ και το τείχος των κρανίων

Οι συνθήκες για το αγώνισμα του σερφ στο Τόκιο δεν ήταν οι καλύτερες και οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού προσπάθησαν να το αλλάξουν αυτό. Έτσι, φέτος το αγώνισμα θα πραγματοποιηθεί 17.000 χλμ μακριά, στα ανοικτά των ακτών της Ταϊτής στη Γαλλική Πολυνησία και συγκεκριμένα στο Teahupo’o. Το Teahupo’o αποτελεί ένα από τα πιο επικίνδυνα και θανατηφόρα μέρη για σερφ στον κόσμο.

Τα κύματα έχουν κερδίσει επάξια το παρατσούκλι “τείχος των κρανίων”, αφού μπορεί να ξεκινούν από ενάμιση μέτρο και να φτάσουν έως 15 μέτρα. Αν δηλαδή ο στόχος στο Τόκιο ήταν να καταφέρει κάποιος να ανεβάσει τη βαθμολογία του με δύσκολους τεχνικούς ελιγμούς, στους φετινούς αγώνες ο στόχος (όπως έχουν αποκαλύψει διάσημοι επαγγελματίες σέρφερ) θα είναι η επιβίωση.

Ο Βραζιλιάνος Gabriel Medina μέσα στο “βαρέλι” στο Teahupo’o.

Πριν από κάθε γύρο αγωνισμάτων ένα μηχανοκίνητο σκάφος θα μεταφέρει τους σέρφερ περίπου 800 μέτρα από την ακτή, όπου εκεί θα περιμένουν το τέλειο κύμα. Πρέπει να τοποθετηθούν σωστά έτσι ώστε να μπορούν να αρχίσουν να κωπηλατούν και μετά να πέσουν στο κύμα ακριβώς την κατάλληλη στιγμή. Αν επιβιώσουν από αυτή την πτώση, θα προσπαθήσουν να γλιστρήσουν κάτω από το τείχος νερού και να ελιχθούν απευθείας στην “κοιλιά” του κύματος.

Ο Jack Robinson στον τρίτο γύρο ανδρών στο Teahupo’o.

Οι σέρφερ που μπαίνουν στο λεγόμενο “βαρέλι” που δημιουργούν τα κύματα, βρίσκονται με ένα ψηλό τείχος νερού από πάνω τους και ένα αρκετά ρηχό (σχεδόν μέχρι το γόνατο) ανάμεσα σε αυτούς και τον αιχμηρό κοραλλιογενή ύφαλο που βρίσκεται από κάτω. Αν κάτι πάει στραβά -που συμβαίνει συχνά- οι σέρφερ θα χτυπήσουν. Εκεί είναι που υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο λάθους. «Είναι σαν να βρίσκεσαι σε ένα τεράστιο στεγνωτήριο ή πλυντήριο ρούχων, αλλά με ύφαλο», έχει δηλώσει ο Αυστραλός σέρφερ Jack Robinson, που αγωνίζεται φέτος. Κάποιοι γύροι ολοκληρώθηκαν αλλά κάποιοι αναβλήθηκαν (όπως και οι προημιτελικοί, οι ημιτελικοί και οι τελικοί), χωρίς να έχει δοθεί ακόμα νέα ημερομηνία διεξαγωγής. 

Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά

Share
Published by
Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά