Categories: ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Μικροί ένοπλοι άντρες

Εδώ και χρόνια το Αφγανιστάν βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Σε πολλά σημεία του κόσμου, όπως και στο Αφγανιστάν, η βίαιη αποστολή ανηλίκων σε μέτωπα πολέμου γίνεται σκόπιμα από τις ένοπλες δυνάμεις.

Παιδιά κάτω των 18 ετών, αντί να χαίρονται τον κόσμο της ηλικίας τους, εξαναγκάζονται να συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις.

Σημαντικός αριθμός αυτών των παιδιών σκοτώνεται στο μέτωπο, ενώ όσοι διασώζονται αντιμετωπίζουν πολλαπλά ψυχοσωματικά προβλήματα και συχνά πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης από ενήλικες.  

Οι ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν παιδιά για να μαζεύουν κάλυκες και όπλα από τα πεδία των μαχών, να εντοπίζουν νάρκες, να απομακρύνουν τους τραυματίες από το μέτωπο, αλλά και ως ανθρώπινη ασπίδα. Η χρήση τους στο μέτωπο, ως ανθρώπινη ασπίδα, οδηγεί στον ακρωτηριασμό πολλών παιδιών τα οποία είναι πλέον ανήμπορα να διαχειριστούν τη ζωή τους. Υπάρχουν επίσης αποδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες παιδιά έχουν χρησιμοποιηθεί από τις ένοπλες δυνάμεις σε τρομοκρατικές επιχειρήσεις αυτοκτονίας με εκρηκτικά. Τα παιδιά αυτά, προέρχονται από πολύ φτωχές οικογένειες και για την συμμετοχή τους σε τρομοκρατικές και πολεμικές ενέργειες δέχονται πολλές υποσχέσεις για οικονομικά ανταλλάγματα.  

Με την αποστολή τους στο μέτωπο των συγκρούσεων, καταπατώνται βασικά δικαιώματά τους.

Για παράδειγμα, στερούνται στοιχειωδών εκπαιδευτικών παροχών αλλά και του δικαιώματος να ενεργούν αυτοβούλως και να ορίζουν τη μοίρα τους.

Σύμφωνα με το Άρθρο 38 της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, ανήλικοι κάτω των 15 ετών δεν πρέπει για κανέναν λόγο και με κανέναν τρόπο να έχουν την οποιαδήποτε συμμετοχή σε οποιαδήποτε πολεμική επιχείρηση, αλλά ακόμη και αν συμβεί κάποια πολεμική σύρραξη στη χώρα τους, τότε οι κυβερνήσεις είναι υποχρεωμένες να τους παρέχουν ειδική προστασία.

Έχω φίλους που έχουν ακρωτηριαστεί σε τέτοιες πολεμικές επιχειρήσεις και δυστυχώς είναι πλέον ανήμποροι να διαχειριστούν τη ζωή τους.

*Το έβδομο φύλλο της εφημερίδας ‘Αποδημητικά Πουλιά’ στο οποίο δημοσιεύθηκε το παραπάνω κείμενο, δημιουργήθηκε από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού με την υποστήριξη της UNICEF και χρηματοδότηση της Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Διαβάστε ολόκληρο το φύλλο εδώ. ‘Η έκδοση του παρόντος φύλλου δημιουργήθηκε και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ρόζα Λούξεμπουργκ – Παράρτημα Ελλάδας, που χρηματοδοτείται από το Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης’.
POPAGANDA

Share
Published by
POPAGANDA