Categories: ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Οι μέντορες που σου βρίσκουν δουλειά

Ετυμολογικά, η λέξη μέντορας έχει τις ρίζες της στην αρχαία Ελλάδα. Ωστόσο, ο Πλάτωνας δεν είχε την ανάγκη να συμβουλευτεί τον Σωκράτη για το πως να εμπλουτίσει το βιογραφικό του ή να δημιουργήσει ένα δυνατό linkedin προφίλ. Από τότε μέχρι σήμερα όμως η τεχνολογική εξέλιξη και οι επαγγελματικές προοπτικές έχουν αλλάξει άρδην. Μια ηλεκτρονική πλατφόρμα δημιουργεί ένα μοντέλο επαγγελματικής γειτνίασης, φέρνοντας σε επαφή εκείνους που θέλουν να διεκδικήσουν την θέση τους στην αγορά εργασίας και αυτούς που είναι πρόθυμοι να μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους γύρω από την επιχειρησιακή πραγματικότητα. Από τον Νοέμβριο του 2013, το Job Pairs σε προκαλεί να δημιουργήσεις μόνος σου τις εργασιακές σου ευκαιρίες και να μην τις περιμένεις ουρανοκατέβατες.

 Η ιδέα ξεκίνησε από δύο καθηγητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τη Μαρία Βακόλα και τον Ιωάννη Νικολάου. Στόχος τους ήταν να φέρουν σε επαφή τρεις κατηγορίες ανθρώπων που έχουν συναναστραφεί εν μέσω της οικονομικής κρίσης. «Βλέπαμε για αρχή τους φοιτητές μας οι οποίοι πηγαίναν σε συνεντεύξεις, δε έβρισκαν δουλειά και μας ρωτούσαν γιατί η γενιά τους δεν αξίζει μια ευκαιρία. Έπειτα, είχαμε μιλήσει με πολλούς ανθρώπους – είτε στη δική μας ηλικία είτε  μεγαλύτερους από εμάς- που έχασαν τις εργασιακές τους θέσεις, βιώνοντας πάρα πολλά προβλήματα αφού στα σαράντα και στα πενήντα έχεις μπει σε ένα πρόγραμμα στο οποίο υπάρχουν συνήθως οικονομικές υποχρεώσεις και παιδιά. Αυτούς τους ανθρώπους τους είδαμε να καταρρέουν. Γνωρίζαμε όμως και επαγγελματίες των επιχειρήσεων που ήθελαν με κάποιο τρόπο να προσφέρουν την τεχνογνωσία τους για να διορθώσουν την επικρατούσα κατάσταση. Όλοι οι παραπάνω μπλέκονται και έρχονται σε επαφή στο job pairs».

Στην πρωτοποριακή τους πλατφόρμα μπορείς να κάνεις αίτηση για δύο ρόλους, του mentee ή του mentor. Ο πρώτος είναι εκείνος που θέλει να εργαστεί σε κλάδους όπως η πληροφορική, το μάρκετινγκ, η διοίκηση ανθρώπινων πόρων. Ο δεύτερος οφείλει να έχει πενταετή εμπειρία και ενεργή θέση σε ένα από τα εννιά- προς το παρών- εργασιακά πεδία που περιγράφονται στην ιστοσελίδα. Οι δύο καθηγητές σε συνεργασία με μια ομάδα εθελοντών αναλαμβάνουν να εξετάσουν τις αιτήσεις των εμπλεκόμενων πλευρών και να κάνουν ένα χειροκίνητο ταίριασμα με κριτήρια την ειδικότητα και τον εργασιακή συνάφεια. Στη συνέχεια, φέρνουν διαδικτυακά σε επαφή τα ταιριαστά ζευγάρια, δίνοντας τους παράλληλα το απαραίτητο υλικό καθοδήγησης για τις υποχρεωτικές συναντήσεις που προβλέπει το πρόγραμμα.

Μαρία Βακόλα

Υπάρχουν σαξές στόρις στο job pairs;

Οι εμπνευστές του εξηγούν πως αυτοσκοπός του εγχειρήματος δεν είναι να βρουν δουλειά σε εκείνους που δεν έχουν. Φιλοδοξούν όμως να τους δώσουν τη δυνατότητα να πιστέψουν στον εαυτό τους, ώστε να καταφέρουν να ξεχυθούν με αυτοπεποίθηση στον εργασιακό στίβο. «Πολλοί από τους mentees έχουν βρει δουλειά και τα σχόλια που περιμέναμε να ακούσουμε είναι του τύπου «Με βοήθησε να φτιάξω το βιογραφικό μου, να βρω τα δυνατά μου σημεία και τα μειονεκτήματά μου». Πέρα από αυτά όμως, δεν είναι λίγοι εκείνοι που μας λένε ότι κατάφεραν να βάλουν ένα πρόγραμμα στην καθημερινότητα τους, κάτι το οποίο θεωρούμε πολύ σημαντικό. Όταν ψάχνεις πολύ καιρό για δουλειά και ξαφνικά έχεις ραντεβού για συνέντευξη ανά μια εβδομάδα, πρόκειται για  ένα γεγονός που σε κινητοποιεί εκ νέου. Βάζεις στόχους, ξεκαθαρίζεις προσδοκίες, μπαίνεις σε μια λογική που είναι σίγουρα ωφέλιμη».

 Η διαδικασία του mentoring συμβαίνει κατά κόρον άτυπα και όχι μόνο τα τελευταία χρόνια. Ο γνωστός του γνωστού θα δει το βιογραφικό σου, θα σε βοηθήσει να το εμπλουτίσεις, θα σε συμβουλεύσει. «Εμείς αυτό το κάνουμε πιο οργανωμένα, για εκείνους που δεν έχουν γνωστούς στον χώρο των επιχειρήσεων. Επιπλέον, υπάρχουν άτομα που θέλουν να διοχετεύσουν με κάποιο τρόπο τις συμβουλές τους και τη γνώση τους πάνω σε ένα αντικείμενο και δεν έβρισκαν τόσο καιρό τον τρόπο, το μέσο και τον κόσμο που αναζητά τη βοήθειά τους». Γραφεία διασύνδεσης υπάρχουν τόσο στα ελληνικά πανεπιστήμια, όσο και σε εκείνα του εξωτερικού. Η λειτουργία τους όμως απευθύνεται μόνο σε απόφοιτους της συγκεκριμένης σχολής και συχνά δεν τηρούν έναν ορισμένο αριθμό συναντήσεων για το ζευγάρι που αλληλεπιδρά μεταξύ του. Το ζήτημα που προκύπτει είναι γιατί μια τέτοιου είδους προσπάθεια να πραγματοποιείται με πρωτοβουλία δύο ανθρώπων, ενώ θα μπορούσε να είναι αυτονόητη για όλη την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας. «Θέλουμε να τονίσουμε πως οι συμμετέχοντες και οι εθελοντές δεν προέρχονται απαραίτητα από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, πρόκειται για μια αυτόνομη πρωτοβουλία. Πρέπει να καταλάβουμε πως το πανεπιστήμιο σαν θεσμός δεν έχει σαν κυρίαρχο στόχο να δημιουργήσει επαγγελματίες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι πρέπει να βγαίνουν πτυχιούχοι που δεν έχουν καμιά επαφή με την εργασιακή πραγματικότητα. Σίγουρα έχει ένα μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την έλλειψη επαγγελματικού προσανατολισμού, εξίσου όμως υπεύθυνες είναι οι εταιρείες που προσλαμβάνουν άτομα και τις περισσότερες φορές δεν φροντίζουν να τα εκπαιδεύσουν επαρκώς. Θεωρούμε πως, παρά την έλλειψη χρηματοδότησης, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες εντός των ελληνικών πανεπιστημίων».

Ιωάννης Νικολάου

Ο Κωνσταντίνος Κούκος είναι απόφοιτος του τμήματος μάρκετινγκ και επικοινωνίας της ΑΣΟΕΕ και αυτή τη στιγμή έχει διττό ρόλο στο job pairs. Eίναι μέλος της εθελοντικής συντονιστικής του ομάδας, ενώ ταυτόχρονα ολοκληρώνειτη διαδικασία συναντήσεων με τη δική του μέντορα. «Μένει ακόμη ένα ραντεβού για να ολοκληρωθεί η δική μου συμμετοχή ως mentee. Μέχρι τώρα έχω ορίσει πολύ καλύτερα τις δεξιότητες μου, τις εμπειρίες μου και το προσωπικό μου πλάνο για το τι θέλω να κάνω τελικά. Έχω αποκομίσει ένα πολύ πιο επαγγελματικό βιογραφικό και την ενθάρρυνση που συχνά χρειάζεσαι από έναν άνθρωπο που γνωρίζει καλύτερα τη δουλειά που έχεις αποφασίσει να κυνηγήσεις. Έχω συμμετάσχει στο παρελθόν και σε άλλες εθελοντικές δραστηριότητες και θεωρώ ότι η μέχρι στιγμής εμπειρία μου σε αυτές ήταν ιδιαιτέρως βοηθητική για μένα. Σηκώνοντας απλά ένα τηλέφωνο φέρνεις, για καλό σκοπό, σε επαφή επαγγελματίες που υπό άλλες συνθήκες ίσως να μην συναντιόντουσαν ποτέ. Το πιο σημαντικό είναι να βλέπεις το αρχικό σου όραμα να μεγαλώνει και η συμμετοχές των ανθρώπων που είναι πρόθυμοι να συμμετάσχουν ολοένα και να αυξάνεται».

 

Ένα χρόνο μετά, το εγχείρημα μετρά σε αριθμούς πάνω από πεντακόσιους mentees, περίπου 200 mentors και 81 ζευγάρια που έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία. Οι συμμετέχοντες, από οποιαδήποτε πλευρά και αν προέρχονται, δεν επιβαρύνονται χρηματικά είτε άμεσα είτε έμμεσα. «Έχουμε διαβάσει πράγματα που δεν ισχύουν, όπως ότι οι εθελοντές μας εμπλέκονται εξαναγκαστικά προκειμένου να τους μοιράσουμε βαθμούς. Μας ρωτάνε επίσης πώς βγάζουμε φυλλάδια, πού βρίσκουμε δηλαδή τα λεφτά για το υλικό μας. Ευτυχώς που υπάρχουν γραφίστες και εκτυπωτικά γραφεία που μπορεί να μην τους γνωρίζαμε πριν αλλά αυτή τη στιγμή μοιράζονται τις ίδιες αξίες με εμάς. Όλα μπορούν να συμβούν αν αναπτυχθεί μεταξύ μας αυτή η συνθήκη που λέγεται αλληλεγγύη».

  Εδώ θα βρεις την ηλεκτρονική πλατφόρμα του job pairs.

Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.