Categories: ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Κορωνοϊός: Έχουν πάρει οι Λονδρέζοι οριστική κι αμετάκλητη απόφαση να εμβολιαστούν;

Η Μεγάλη Βρετανία, εδώ και δύο εβδομάδες, σχεδόν μονοπωλεί το παγκόσμιο ενδιαφέρον αναφορικά με τις εξελίξεις της πανδημίας και ο υπόλοιπος πλανήτης κρατά την ανάσα του παρακολουθώντας τον καταιγισμό ειδήσεων από το Νησί.

Η Αγγλία ήταν η πρώτη χώρα παγκοσμίως που έδωσε έγκριση στο εμβόλιο των Pfizer/Biontech κι ο εμβολιασμός ξεκίνησε από τους υγειονομικούς και τους πολίτες από 80 ετών και άνω. Έτσι στις 8 Δεκεβρίου η γλυκύτατη 90χρονη Μάργκαρετ Κίναν από το Κόβεντρι ήταν ο πρώτος άνθρωπος, εκτός κλινικών ερευνών, που δέχτηκε το εμβόλιο κατά της covid19 και φυσικά έγινε το μεγαλύτερο viral του πλανήτη στην εκπνοή του 2020. Δεν ήταν η μόνη. Οι προβολείς στράφηκαν επάνω και στον Ουίλιαμ Σαίξπηρ, τον ηλικιωμένο άνδρα με το απίθανο (και διόλου τυχαίο) όνομα, που εμβολιάστηκε δεύτερος αλλά και στον 91χρονο Μάρτιν Κένυον που δήλωσε στην κάμερα του CNN καθώς έβγαινε από το νοσοκομείο πως σκοπεύει να ζήσει πολλά χρόνια γιατί θέλει να δει τις εγγονές του να μεγαλώνουν, προσθέτοντας: «Κανείς δεν ξέρει ότι ήρθα να κάνω το εμβόλιο. Τώρα θα τους το πω».

Κι ενώ οι ημέρες προχωρούσαν κι όλο και περισσότεροι Βρετανοί εμβολιάζονταν ενώ άλλοι ακόμη δίσταζαν να πάρουν την τελική απόφαση, ειδικά μετά την οδηγία ότι το εμβόλιο δεν συνίσταται σε όσους έχουν ιστορικό αναφυλαξίας, ήρθε στις 15 Δεκεμβρίου η είδηση δια στόματος του βρετανού υπουργού Υγείας, ότι τουλάχιστον 60 υγειονομικές δομές στην Αγγλία κατέγραψαν κι ανέφεραν μία παραλλαγή του ιού. 

Κάτι που άρχισε να προκαλεί ανησυχία, η οποία αυξήθηκε κατακόρυφα όταν επιβεβαιώθηκε στις 19 Δεκεμβρίου ότι η νέα μετάλλαξη του ιού παρουσιάζει αυξημένη κατά 70% μεταδοτικότητα προκαλώντας ντόμινο νέων μέτρων και στο εσωτερικό της χώρας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη με την επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ να συνεδριάζει εκτάκτως στις 21 Δεκεμβρίου με αντικείμενο τη μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία.

Η Μάργκαρετ Κίναν ήταν ο πρώτος άνθρωπος, εκτός κλινικών ερευνών, που δέχτηκε το εμβόλιο κατά της covid19

Πώς αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Λονδίνου το εμβόλιο με βάση τις νέες εξελίξεις;

Η Νάντη, ελληνίδα που ζει στη βρετανική πρωτεύουσα εδώ και πολλά χρόνια και πλέον έχει κάνει τη δική της οικογένεια εκεί έχει τη δική της απάντηση όταν τη ρωτώ αν θα κάνει το εμβόλιο όταν αυτό θα είναι διαθέσιμο για όλους «Ναι, θα το κάνω. Προκύπτει το ερώτημα όμως αν το εμβόλιο είναι επαρκές απέναντι στο νέο στέλεχος. Δεν έχει υπάρξει σαφής απάντηση. Επίσης, το εμβόλιο δεν διατίθεται σε εφήβους και παιδιά κάτω των 16 αλλά κι αν ακόμη ήταν προσβάσιμο σε μωρά και παιδιά δεν ξέρω αν θα το έδιναν στον γιο μου. Είναι 15 μηνών και θα ήμουν πολύ διστακτική να του χορηγήσω ένα εμβόλιο που μόλις κυκλοφόρησε. Αλλά ούτως ή άλλως εκ των πραγμάτων αυτή τη στιγμή το δίλημμα δεν υφίσταται».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ 

Το αν θα κάνει ή όχι το εμβόλιο δεν είναι δίλημμα ούτε για την Έλεν, που η μικρή της είναι στον ίδιο βρεφονηπιακό σταθμό με τον γιο της Νάντης, καθώς είναι έγκυος στο δεύτερο παιδί της όμως αν δεν ήταν τι θα έκανε; «Δεν το έχω σκεφτεί ακριβώς λόγω της κατάστασής μου. Παρ’ όλα αυτά έχω κάποιες δεύτερες σκέψεις επειδή η Βρετανία ήταν η πρώτη χώρα που έδωσε έγκριση και ελάχιστες άλλες έχουν ακολουθήσει». 

Ο Ουίλιαμ Σαίξπηρ ενώ εμβολιάζεται κατά του κορωνοϊού.

Η Νάντη, που ανήκει σε διαδικτυακό γκρουπ με τους γονείς των παιδιών που πάνε στον ίδιο βρεφονηπιακό σταθμό με τον γιο της, θέτει εκεί το ερώτημα περί του εμβολιασμού. Ο Φελίπε απαντά αμέσως πως «θα το κάνω με την πρώτη ευκαιρία», άλλοι όμως γονείς είναι πιο σκεπτικοί. Η Έλλι λέει «ναι θα το κάνω όμως δε θα σταματήσω να παίρνω προφυλάξεις και να τηρώ τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί. Επίσης, έχω ακόμη κάποιες απορίες. Δεν έχω καταλάβει αν το εμβόλιο με προφυλάσσει από το να κολλήσω τον ιό, ακόμη και από το νέο στέλεχος, ή αν μου εξασφαλίζει ότι ακόμη και εάν προσβληθώ θα ασθενήσω με ήπια συμπτώματα».

O Ίθαν λέει πως «είναι μια δύσκολη ερώτηση. Αυτό που σίγουρα χρειάζομαι είναι περισσότερη ενημέρωση για να πάρω τη σωστή απόφαση. Δεν ανήκω σε ευπαθή ομάδα οπότε δεν είναι πρώτη προτεραιότητά ούτε δική μου ούτε του κράτους να εμβολιαστώ. Όμως ναι, φαντάζομαι ότι θα έρθει και εκείνη η στιγμή. Αυτό που βρίσκω πολύ ενθαρρυντικό είναι ότι έχει πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα από εκείνο της γρίπης αν και ακόμη το δείγμα των ανθρώπων που έχουν εμβολιαστεί είναι τόσο μικρό. Σκέφτομαι όμως να το αγοράσω, να πληρώσω δηλαδή, ώστε να το κάνουν όσο πιο σύντομα γίνεται οι γονείς μου».

Πιο διστακτική από όλους είναι η Κέιτ που παραδέχεται ότι «ευτυχώς που δεν βρίσκομαι σε “δεξαμενή” που μπορεί αυτή τη στιγμή να έχει πρόσβαση στο εμβόλιο. Έχω πολλές απορίες σχετικά τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στον οργανισμό. Δεν λέω ότι είμαι αρνητική αλλά κατά κάποιο τρόπο χαίρομαι που αυτή τη στιγμή θα δοκιμαστεί σε άλλα τμήματα του πληθυσμού πριν έρθει η σειρά μου. Μέχρι τότε φαντάζομαι ότι θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες. Πέρα από αυτό, σκέφτομαι ότι ίσως θα χρειαστεί και αναβάθμιση ή και αναβαθμίσεις λόγω της μετάλλαξης ή άλλων μεταλλάξεων του ιού, που μπορεί να προκύψουν. Το βρίσκω πολύ αγχωτικό όλο αυτό, τη συζήτηση περί εμβολίου αλλά και του ιού που φαίνεται συνεχώς να μας ξεγλιστράει. Δεν ξέρω τι μας επιφυλάσσει το μέλλον».

Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Λίνα Ρόκου