Είναι όλες οι γυναίκες ομοφυλόφιλες ή αμφί;

Πριν από λίγες ημέρες δόθηκαν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα μιας μελέτης του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Έσσεξ. Κατά τη διάρκεια της μελέτης 345 γυναίκες κλήθηκαν να παρακολουθήσουν βίντεο με γυμνούς άντρες και γυναίκες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της το 82% των γυναικών που είδαν τα βίντεο παρουσίασαν σημάδια σεξουαλικής αναστάτωσης -όπως η διαστολή της κόρης του ματιού- που την προκάλεσαν εξ ίσου οι άντρες και οι γυναίκες των βίντεο ενώ ένα ποσοστό 74%, από όσες αυτοχαρακτηρίστηκαν ετεροφυλόφιλες, ερεθίστηκε σεξουαλικά και από τα δύο φύλα.

Η δημοσίευση της μελέτης έφερε στο προσκήνιο παλιότερα αλλά και νέα ερωτήματα για τη γυναικεία σεξουαλικότητα, προκάλεσε πολλές διαδικτυακές –και όχι μόνο συζητήσεις- ενώ ο καθηγητής Dr Gerulf Rieger, επικεφαλής της μελέτης, άναψε περισσότερες φωτιές με τις δηλώσεις του: «Παρότι η πλειονότητα των γυναικών προσδιορίζεται ως ετεροφυλόφιλες τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι γυναίκες, τουλάχιστον αναφορικά με ό,τι τις ανάβει, είναι είτε gay είτε αμφιλόφιλες και ποτέ straight». Το συμπέρασμα του Rieger αποτελεί το ιδανικό προσάναμμα για την απόλυτη ανδρική φαντασίωση: γυναίκες που ερωτοτροπούν μεταξύ τους. Είναι όμως τα πράγματα τόσο απλά; Ο σεξουαλικός ερεθισμός προσδιορίζει την σεξουαλική ταυτότητα ενός ατόμου; Ποιο ρόλο παίζουν τα συναισθήματα και ο ερωτισμός για το πώς ένα άτομο αυτοπροσδιορίζει την σεξουαλικότητά του;

Ο κ. Ζήσης Παπαθανασίου, επιστημονικός διευθυντής του Σεξολογικού Ινστιτούτου Ελλάδας, επ. Καθηγητής Μαιευτικής – Γυναικολογίας, Ανδρολόγος σχολιάζει «Το θέμα μπορεί να γίνει αφορμή για μια μεγάλη συζήτηση καθώς μιλάμε για υποκειμενικά συναισθήματα και όχι για αντικειμενικά μετρήσιμα. Μάλλον με εκπλήσσουν λίγο τα αποτελέσματα. Το ότι υπήρχε σεξουαλικός ερεθισμός δεν μπορεί να εδραιώσει την άποψη ότι πρόκειται περί ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς ή ενδιαφέροντος. Ακόμη κι αν εισέπραξαν ερωτικό μήνυμα δεν σημαίνει ότι οι γυναίκες αυτές μπορούν να χαρακτηριστούν ομοφυλόφιλες. Πρόκειται, μάλλον, για μια αυτόματη ανταπόκριση που προκαλεί μεν το επιστημονικό ενδιαφέρον και που είναι άξιο μελέτης κυρίως από ψυχολόγους, ψυχιάτρους και σεξολόγους. Δεν μπορώ να δεχτώ όμως με τίποτα ότι υπάρχει ομοφυλοφιλική έλξη ή ενδιαφέρον σε τόσο μεγάλα ποσοστά. Το θεωρώ από υπερβολικό έως και αφελές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Από την πλευρά του ο κ. Θάνος Ασκητής, νευρολόγος-ψυχίατρος, πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας και της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας σημειώνει: «Αυτό που περιγράφει η έρευνα, δηλαδή ο σεξουαλικός ερεθισμός είναι κάτι που συμβαίνει και που είναι απολύτως φυσιολογικό. Δεν έχει σχέση η γυναικεία ομοφυλοφιλία με την ανδρική. Ένας ετεροφυλόφιλος άνδρας δε θα συγκινηθεί ποτέ από ένα gay βίντεο, πιθανόν να του προκαλέσει μέχρι και αποστροφή. Όμως οι γυναίκες έχουν διαφορετική αισθητηριακή οδό. Δεν σημαίνει, βέβαια, ότι όλες οι γυναίκες θα ερεθιστούν από μια σεξουαλική σκηνή γυναικείας ομοφυλοφιλίας αλλά οι γυναίκες συχνά φαντασιώνονται τέτοιου τύπου ερωτικές πράξεις γιατί έχουν διαφορετικές αισθητηριακές αντιλήψεις από τους άνδρες. Η γυναίκα βιολογικά έχει μεγαλύτερο φάσμα σεξουαλικού ερεθισμού των αισθήσεων της -τόσο στο μυαλό όσο και στο σώμα- σε αντίθεση με τον άνδρα που εστιάζει στα γεννητικά του όργανα. Η σεξουαλική ορμή στον άνδρα είναι ταυτισμένη με την σεξουαλική πράξη. Η γυναίκα χρησιμοποιεί πολλές φορές αισθητηριακά τον μηχανισμό του foreplay. To foreplay, λοιπόν, μπορεί να είναι ένα παιχνίδι μεταξύ γυναικών. Να ξέρετε ότι υπάρχουν αναφορές για ετεροφυλόφιλες γυναίκες που έχουν παίξει σεξουαλικά ομόφυλα παιχνίδια. Η γυναικεία ομοφυλοφιλία έχει δύο πλευρές. Η πρώτη είναι η λεσβιακή συμπεριφορά που εστιάζεται καθαρά στη γυναίκα και η δεύτερη είναι η ομοφυλοφιλική που έχει περιστασιακό χαρακτήρα. Υπάρχουν γυναίκες που επιθυμούν άνδρες αλλά σε κάποια ή κάποιες περιόδους της ζωής τους για συναισθηματικούς λόγους έχουν σεξουαλική επαφή με μια άλλη γυναίκα. Αυτό δε σημαίνει ότι θα επικρατήσει αυτή η συμπεριφορά. Αντιθέτως, ο λεσβιακός τύπος είναι αυτός που δεν επιθυμεί να έχει σεξουαλική επαφή με άνδρα, τον εχθρεύεται σεξουαλικά και ζει εξαρτησιακά από γυναίκες με σκοπό την σεξουαλική επαφή. Οι θηλυκές ομοφυλόφιλες γυναίκες περνούν μια περίοδο τη ζωής τους με μια άλλη γυναίκα, κατά βάση λεσβία, που τη γοητεύει και της δημιουργεί μεγαλύτερη σωματική και αισθητηριακή αυτοπεποίθηση αλλά καταλήγει με άνδρα και συνεχίζει να ζει σύμφωνα με το ετεροφυλόφιλο μοντέλο. Υπάρχουν αρκετές μελέτες που ασχολούνται με τη θηλυκή ομοφυλοφιλία παροδικού χαρακτήρα που καταδεικνύουν ότι οι γυναίκες αυτές συχνά έχουν προβληματική σχέση με την μητέρα και εναντιώνεται ψυχικά στο γονεϊκό περιβάλλον. Κάνουν κατά κάποιο τρόπο κάνουν μια εσωτερική επανάσταση αλλά τελικά θα ερωτευθούν και θα ζήσουν συναισθηματικά εμπλεκόμενες με άνδρα».

Οι παραπάνω είναι οι απόψεις δυο ανδρών επιστημόνων. Τι λένε όμως οι ίδιες οι γυναίκες για την σεξουαλικότητά τους; Η Κάλια (42 ετών) δεν έχει έλθει ποτέ σε σεξουαλική επαφή με γυναίκα, δεν έχει νιώσει ποτέ έλξη: «Ο κάθε άνθρωπος είναι ένας πλανήτης και το σεξ το μάγμα του. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή σε πολυπλοκότητα και διαφορετικότητα με το “άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου”. Με αυτή τη λογική, μια οποιαδήποτε έρευνα που γίνεται σε ένα δείγμα π.χ. 1000 ανθρώπων, αν ήταν αναλυτική, κατά τη γνώμη μου, θα έδειχνε ισάριθμα διαφορετικά αποτελέσματα. Δεν υπάρχουν κατηγοριοποιήσεις στο σεξ. Μου φαίνεται πολύ στενό. Μέχρι σήμερα έχω ερωτευθεί μόνο άνδρες και έχω νιώσει την ανάγκη να συνουσιαστώ μόνο με άνδρες, κάτι που μάλλον ισχύει δεδομένα αν κρίνω από τις φαντασιώσεις και τα όνειρα επιθυμίας μου. Οπότε, υπήρξα ανέκαθεν straight, αυτό που θα λέγαμε σε κουβέντα καφενείου “εγκεφαλική” και άρα πιστεύω ότι και πολλοί άλλοι είναι έτσι. Δεν έχω φαντασιωθεί ποτέ να κάνω σεξ με γυναίκα. Δεν με ερεθίζει. Ο μεγάλος ανατολικός π.χ. με ερεθίζει. Μια ταινία πορνό με απωθεί ή με κάνει να γελάω. Είναι θέμα αισθητικής και είναι λίγο αργά για να αλλάξει. Δεν έχω κάτι ενδιαφέρον να εξομολογηθώ. Ίσως μόνο ότι σε περιόδους μεγάλης έμπνευσης έχω φαντασιωθεί να κάνω σεξ με στοιχεία της φύσης, δάση, δέντρα, κεραυνούς, βουνά, θάλασσες, μυθολογικά όντα. Ίσως, τελικά, να είμαι σεξουαλικά παγανίστρια».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της το 82% των γυναικών που είδαν τα βίντεο παρουσίασαν σημάδια σεξουαλικής αναστάτωσης -όπως η διαστολή της κόρης του ματιού- που την προκάλεσαν εξ ίσου οι άντρες και οι γυναίκες των βίντεο ενώ ένα ποσοστό 74%, από όσες αυτοχαρακτηρίστηκαν ετεροφυλόφιλες, ερεθίστηκε σεξουαλικά και από τα δύο φύλα.

Η Μελίνα (22 ετών) που είναι ομοφυλόφιλη και είναι σε σχέση με μια άλλη κοπέλα έχει τις ενστάσεις της «Φυσικά όλοι διαβάσαμε σε ξένα μέσα το άρθρο που υποστηρίζει πως όλες οι γυναίκες είναι λιγάκι gay. Ως κοπέλα που τείνω να θέλω άλλες κοπέλες, θα με εξυπηρετούσε πολύ αυτό να ήταν αλήθεια, καθώς θα σήμαινε αρκετές λιγότερες απογοητεύσεις. Πάντα υπήρχε αυτή η στρέιτ κοπέλα που μας έκανε να δαγκώσουμε άσχημα τη λαμαρίνα. Όμως αυτό το άρθρο όπως και τα συμπεράσματα της έρευνας δεν με πείθουν. Το τι μπορεί να προκαλέσει διαστολή της κόρης του ματιού μας είναι τόσο μακριά από το τι μας κάνει πραγματικά να θέλουμε να βγάλουμε τα ρούχα μας. Εγώ ερωτεύομαι κοπέλες, θέλω κοπέλες, είμαι σε μία σχέση λατρείας και έρωτα με μία κοπέλα, όμως μπορώ να βρω εξίσου ερεθιστική, ας πούμε, την εικόνα ενός άνδρα, ή, ακόμα χειρότερο, μία ερωτική σκηνή μεταξύ δύο ανδρών. Αυτό με κάνει γκέι άνδρα; Ο σεξουαλικός προσανατολισμός μας είναι πολύ παραπάνω από την αυξημένη ροή αίματος στα γεννητικά μας όργανα.».

Η Λένα (33 ετών) είχε πάντα δεσμούς με άντρες αλλά έχει έρθει σε σεξουαλική επαφή με γυναίκες «Έχω ερωτευθεί μόνο άνδρες αλλά έχει συμβεί να ποθήσω γυναίκες, ειδικά μέσα στο πλαίσιο μιας ομαδικής συνεύρεσης. Έχω νιώσει έρωτα για φίλες μου, με την έννοια της ανυπομονησίας να τις δω, να μου λείπουν, να χαίρομαι να τις βλέπω χαρούμενες αλλά δεν τις έχω ποτέ ποθήσει σεξουαλικά. Στο δικό μυαλό η ομοφυλοφιλία είναι ταυτισμένη με τον συναισθηματικό έρωτα που νιώθει κάποιος για κάποιο άνθρωπο του ίδιου φύλου κι αυτόν τον έρωτα επιθυμεί να τον εκφράσει και σωματικά. Δεν ξέρω πώς αυτό μπορεί να μετρηθεί αντικειμενικά σε μια έρευνα και μάλλον δεν με ενδιαφέρει. Αυτό που νοιάζει είναι να μπορεί ο καθένας να εκφράζει χωρίς φόβο τον έρωτά του για το αντικείμενο του πόθου του».

Λίνα Ρόκου

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κέρκυρα. Το 1998 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού. Από το 2001 εργάζεται ως δημοσιογράφος.

Share
Published by
Λίνα Ρόκου