Categories: ΛΙΣΤΟΛΟΓΙΟ

Ποιο Despacito; Αυτές είναι οι 20 λάτιν επιτυχίες που άφησαν εποχή

Είτε το θέλατε είτε όχι, όλο και κάπου θα έχετε ακούσει τον reggaeton ρυθμό του Despacito, του κομματιού που φαίνεται πως δεν θα γλιτώσετε ούτε στις διακοπές σας εκτός αν επιλέξετε προορισμούς σαν την Γαύδο.

Επειδή όμως δεν είναι η πρώτη φορά που ένα λάτιν κομμάτι σημειώνει τόσο μεγάλη επιτυχία, παρακάτω θα βρείτε τραγούδια από εκείνα τα χρόνια που δεν υπήρχε το Youtube για να τα διαδώσει μέχρι πιο πρόσφατα που ενδεχομένως πιστεύετε ότι μας έρχονται από την Ιβηρική Χερσόνησο ή την Λατινική Αμερική αλλά τελικά ηχογραφούνται στα Βαλκάνια.

Αποφύγαμε τους Gipsy Kings γιατί θα έπρεπε να γεμίσουμε τη μισή λίστα με το δικό τους όνομα. 

Kaoma – Lambada (1989)

Γαλλικό ποπ συγκρότημα με βραζιλιάνο στα φωνητικά κάνει το ντεμπούτο του με αυτό το τραγούδι που παραμένει διαχρονικό σε όλα τα εγχώρια αποκριάτικα πάρτι.

Los del Rio- Macarena (1993)

Έχει ξελασπώσει γονείς από το να αλλάζουν τη μουσική σε παιδικά πάρτι των ΄90s, έχει ντύσει μουσικά γυμναστικές επιδείξεις την ίδια δεκαετία, το χορευτικό του έχει αφήσει ιστορία, έχει φτάσει στο νούμερο 1 του US Billboard Hot 100 και τερμάτισε την καριέρα του διδύμου που το τραγούδησε.  Κανένα Despacito.


Carrapicho – Tic Tic Tac (1996)

Από τη Βραζιλία με αγάπη, έχει κάνει μεγάλη καριέρα στη Γαλλία και περιλαμβάνει χορευτικό που απαιτεί πολύ γυμνασμένους προσαγωγούς διαφορετικά θα έχουμε ατυχήματα.

Thalia- Amor A la Mexicana (1997)

Την ίδια περίοδο που πρωταγωνιστούσε στις μισές σαπουνόπερες που είχε εισάγει η ελληνική ιδιωτική τηλεόραση, η Thalia έκανε καριέρα τραγουδίστριας με αυτό το κομμάτι που έχει κυκλοφορήσει μάλιστα σε «ευρωπαϊκό» remix.


Bellini- Samba de Janeiro (1997)

Girl band από τη Γερμανία έχει πάρει το όνομά του από το επίθετο του αμυντικού και πρώην αρχηγού της εθνικής Βραζιλίας Hilderaldo Bellini. 

Ricky Martin – La Copa de la Vida (1998)

Life coaching για το πως να γίνεις πρωταθλητής στο τραγούδι Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου του 1998 της Γαλλίας. 

Enrique Iglesias – Bailamos (1999)

Nτεμπούτο για τον Enrique που έπαιζε μέρα – νύχτα στο  ALTER, του άνοιξε το δρόμο για μια αγγλόφωνη καριέρα μέχρι που αποφάσισε να το ξαναγυρίσει στα λάτιν.


Elvis Crespo – Suavemente (1998)

Έχει βραβευτεί στα Grammy ως το καλύτερο τροπικό λάτιν άλμπουμ της χρονιάς. Αυτό.

King Africa- La Bomba (2000)

Με αυτό το τραγούδι έγινε χρυσός στο Βέλγιο, έδωσε συναυλία στη Σουηδία ενώ δύο χρόνια μετά από αυτή την επιτυχία, ο Αργεντίνος καλλιτέχνης συνεργάστηκε με τους  Los Del Rio του Macarena αλλά δεν τους πέτυχε η μαγιά.

Lorna- Papi Chulo (2002)

Η Lorna κέρδισε σε talent show του Παναμά και κυκλοφόρησε αυτό το τραγούδι. The end. 

Las Ketchup Asereje/ The Ketchup Song (2002)

Τεράστιο χιτ, το χορευτικό του κινείται στη λογική του Macarena ενώ το ρεφρέν του δεν σημαίνει απολύτως τίποτα.

Daddy Yankee – Gasolina (2004)

Κυκλοφόρησε σε περίοδο που η βενζίνη στην Αθήνα είχε 80 λεπτά το λίτρο. Υπήρξε ύμνος για τους κάγκουρες, soundtrack για κόντρες, έχει ακουστεί όσο λίγα στη Βούτα και στα Λιμανάκια, η φάση είναι reggaeton, βενζίνη- αδρεναλίνη. Ο τραγουδιστής του συμμετέχει σήμερα στο Despacito.

Juanes- La Camisa Negra (2004)

Όταν το έντεχνο συνάντησε το λάτιν. Βαρετό, αλλά το σουξέ του το έκανε. 

Terra Negra-Ritmo Caliente (2005)

Και μια πιο Tiesto εκδοχή λάτιν επιτυχίας 

Michel Teló – Ai Se Eu Te Pego (2011)

Αγαπημένο κομμάτι από την Πορτογαλία για το καθιερωμένο, αμήχανο χορευτικό που αναγκάζεται να κάνει κάθε πάνελ μεσημεριανής εκπομπής στην επιστροφή από διαφημίσεις.

Claydee – Mamacita Buena (2012)

Αν δεν τον γνωρίζετε ήδη, ο Claydee έχει χτίσει την καριέρα του πάνω σε τραγούδια της κατηγορίας «αποκλειστικά για beachόμπαρα».

J Balvin – Tranquila (2013)

Κυκλοφορεί επίσης σε κρητική version.

Kendji Girac – Andalouse (2014)

Γάλλος με καταλανικές και τσιγγάνικες ρίζες ερωτευμένος με Ανδαλουσιανή, ναι μεν τραγουδάει στα γαλλικά, χρησιμοποιεί δε στο κουπλέ το  “baila baila” που είναι τόσο πιάσαρικο όσο το δικό μας «όπα».

Otilia – Bilionera (2014)

Reggaeton από τη Ρουμανία με τίτλο που δεν σχετίζεται με τους υπόλοιπους στίχους και έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία σε Τουρκία, Κύπρο, Βουλγαρία και Ελλάδα.

Lariss – Dale Papi (2014)

Από τη στιγμή που τα ρουμάνικα είναι η μόνη λατινογενής γλώσσα των Βαλκανίων, δικαιολογείται το ότι δεν είναι λίγοι οι καλλιτέχνες της χώρας που καταπιάνονται με ισπανικούς στίχους.

Στέλλα Σαρρή

Share
Published by
Στέλλα Σαρρή