Categories: ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Ποιες, Ποιοι και Γιατί Φορούν Τα Κίτρινα Γιλέκα

Σύμφωνα με έναν νόμο που ψηφίστηκε πριν από 10 χρόνια στη Γαλλία, όλοι οι οδηγοί οφείλουν να έχουν στο αυτοκίνητό τους ένα κίτρινο γιλέκο για να είναι ορατοί σε περίπτωση ανάγκης. Μόνο που τις τελευταίες μέρες, το φωσφορίζον αυτό γιλέκο απέκτησε έναν άλλον ρόλο. «Με δυο λόγια επειδή πολλοί ρωτάτε τι είναι τα Κίτρινα Γιλέκα που βγήκαν στους δρόμους της Γαλλίας και οι αρχές ως φαίνεται δεν μπορούν να ελέγξουν. Είναι οι φτωχοί εργαζόμενοι που δεν καταφέρνουν με τον μισθό που παίρνουν να βγάλουν το μήνα, να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους, τους φόρους τους, τις υποχρεώσεις τους».

1 Δεκεμβρίου 2018, η Μαρία Δεναξά μεταδίδει μέσω της προσωπικής της σελίδας στο facebook σχετικά με τις εντάσεις στη Γαλλική πρωτεύουσα που κάνουν τον γύρο του κόσμου, ή τουλάχιστον της Ευρώπης, κυριολεκτικά και όχι με την κλισέ χρήση της έκφρασης. Η ανταποκρίτρια περιγράφει το Παρίσι σαν περιοχή που πολιορκείται, με συγκρούσεις στις λεωφόρους γύρω από την Αψίδα του Θριάμβου. «Δύσκολος o έλεγχος της κατάστασης για τις ειδικές δυνάμεις παρά το γεγονός ότι 4000 αστυνομικοί βρίσκονται από το πρωί στους δρόμους. Την ώρα που είναι εξαιρετικά τεταμένη η κατάσταση στο κέντρο του Παρισιού αυτή την ώρα. Ειρηνικές οι διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων πραγματοποιούνται στις περισσότερες πόλεις της Γαλλίας».

EPA/YOAN VALAT

Και συνεχίζει: «Κόμματα των άκρων αλλά και παραδοσιακά, όπως οι σοσιαλιστές και το δεξιό κόμμα επιχειρούν να βάλουν την ετικέτα τους στα Κίτρινα Γιλέκα. Στις κινητοποιήσεις τους έχουν διεισδύσει και ταραξίες που εκτός από κουκούλες φόρεσαν και κίτρινα γιλέκα». Την ίδια ώρα που διαδηλώνουν το κίνημα που γεννήθηκε μέσα από τα social media με αφορμή την αύξηση της τιμής των καυσίμων, σύμφωνα με τη Le Monde ξεκίνησαν οι εργασίες ανακαίνισης της αίθουσας δεξιώσεων στο Προεδρικό Μέγαρο. Μόνο η αλλαγή μοκέτας θα κοστίσει 300.000 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Τις τελευταίες μέρες τα update που κάνει η δημοσιογράφος για μια Γαλλία που βρίσκεται εν βρασμώ ακολουθούν το ένα το άλλο. Το μεσημέρι της 3ης Δεκεμβρίου 2018, η Μαρία Δεναξά εξηγεί στην Popaganda ότι πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση που όμοια της δεν έχει ξαναζήσει στα 25 χρόνια που εργάζεται στη χώρα. Το Σαββατοκύριακο που πέρασε άνδρες των γαλλικών ειδικών δυνάμεων έχουν το χέρι στη σκανδάλη ενώ διαδηλώνει ένα κίνημα που πυροδοτήθηκε από την αύξηση της τιμής των καυσίμων, ένα κίνημα που φαίνεται να μην έχει κομματικό πρόσημο. «Είναι ένα συνονθύλευμα πολιτών που προέρχονται από όλους τους πολιτικούς χώρους, κάποιοι δηλώνουν απολιτίκ, όλοι τους είναι απογοητευμένοι από την πολιτική ελίτ της χώρας και γι’ αυτό τον λόγο έχουν κατέβει στους δρόμους». 

Υπάρχει πιθανότητα το κίνημα να υποκινείται από την Ακροδεξιά ή τα συνδικάτα; «Θα σας πω ότι τόσο οι πολίτες που έχουν στηρίξει Μαρί Λεπέν όσο και οι εκείνοι που ψήφισαν Εμανουέλ Μακρόν συμμετέχουν στο κίνημα που παρακολουθούμε όλοι αυτές τις μέρες στη Γαλλία». 

Μας ενημερώνει ότι οι ζημιές στο Παρίσι από τις συγκρούσεις του Σάββατο αγγίζουν τα 3 με 4 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την δήμαρχο της γαλλικής πρωτεύουσας ενώ το update της ξεκινάει με τη φράση «έχω την αίσθηση πως μυρίζει Μάης στη Γαλλία». «Η συμπεριφορά Μακρόν διαμηνύει ότι “η μεταρρυθμιστική πορεία της χώρας βαίνει καλώς” και μια πορεία που έχει πάρει τον δρόμο της δεν πρόκειται να την αλλάξει, τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τη στάση απέναντι στα γεγονότα για την ώρα, πλέον, τόσο από την πλευρά της αντιπολίτευσης όσο κι εντός του κόμματός του υπάρχουν φωνές που του ζητάνε να αλλάξει στάση. Τα κίτρινα γιλέκα ζητούν συγκεκριμένα πράγματα κι εκείνος τους απαντά με αφηρημένες έννοιες».

EPA/YOAN VALAT

Τα Κίτρινα Γιλέκα ανακοίνωσαν πως δεν θα πάνε στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό της χώρας, Εντουάρ Φιλίπ, γιατί δεν θέλουν να γίνουν μαριονέτες σε ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. «Το σκηνικό αλλάζει από στιγμή σε στιγμή κι από ώρα σε ώρα, μέχρι και πριν από λίγες ώρες ξέραμε ότι θα υπάρξει συνάντηση, ενδεχομένως να έπαιξε ρόλο για το κίνημα το γεγονός ότι έπειτα από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Λοράν Βοκιέ (αρχηγός της Κεντροδεξίας) δήλωσε ανήσυχος, πράγμα που για μένα σημαίνει ότι ενδεχομένως ο Μακρόν δεν είναι έτοιμος να βάλει νερό στο κρασί του».

4 Δεκεμβρίου 2018: Τα Κίτρινα Γιλέκα ετοιμάζουν λίστα για να θέσουν υποψηφιότητα στις Ευρωεκλογές, δήλωσε εκπρόσωπος τους, κατά την διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης και η Μαρία Δεναξά μας μεταφέρει ότι από την κοινωνική αναταραχή επωφελείται η Λεπέν σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου IFOP Paris Match. 8 στους 10 Γάλλους αποδοκιμάζουν την πολιτική και τη στάση του Μακρόν. Παράλληλα, «την αναστολή της αύξησης στην τιμή των καυσίμων, ετοιμάζεται να ανακοινώσει σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, ο Γάλλος πρωθυπουργός. Αυτό θα είναι το μόνο μέτρο; Θα είναι αρκετό για να κοπάσει η κοινωνική ένταση; Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως όχι».

Μια μέρα πριν και κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής μας επικοινωνία, εξηγεί δεν μπορεί να κάνει καμία εκτίμηση σχετικά με το αν το κίνημα θα διογκωθεί αφού, «πίσω από άλλα κινήματα υπήρχαν σωματεία και κόμματα που τα στήριζαν, μπορούσαμε να προβλέψουμε πως θα κινηθούν, στην περίπτωση των Κίτρινων Γιλέκων δεν μπορεί κανείς να μαντέψει τι μέλλεται γιατί έχουμε να κάνουμε με ένα κίνημα ακέφαλο παρά τους εκπροσώπους του. Πολλοί το παραλληλίζουν με τους Αγανακτισμένους στην Ελλάδα, κίνημα το οποίο όμως δεν έχω ζήσει για να γνωρίσω κατά πόσο είναι συναφές. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή στη Γαλλία οδεύουμε προς το τέταρτο Σαββατοκύριακο εντάσεων».

Η δημοσιογράφος της Liberation, Μαρία Μαλαγαρδή, εξηγεί γιατί αυτή η αύξηση των καυσίμων έκανε το Παρίσι να φλέγεται και την εισαγγελία του Παρισιού να ανακοινώνει δεν είχε ποτέ να διαχειριστεί έναν τόσο σημαντικό αριθμό κρατήσεων αφού 363 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση το πρώτο Σαββατοκύριακο του Δεκεμβρίου.  «Πλέον οι Γάλλοι έχουν λιγότερα λεφτά για να ζήσουν, οι άνεργοι αυξάνονται, πολλοί είναι εκείνοι που ζουν με επιδόματα τα οποία φυσικά δεν φτάνουν, ενώ παράλληλα, έξω από τις μεγάλες πόλεις της χώρας είναι αδύνατο να ζήσεις χωρίς αυτοκίνητο. Οπότε η παραμικρή αύξηση είναι πολύ κρίσιμη για όλους, το κίνημα ωστόσο είναι συνδεδεμένο με μια γενικευμένη κατάσταση ανέχειας.

EPA/YOAN VALAT

Επιστρέφοντας στα όσα μας μεταφέρει η Μαρία Δεναξά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το «συμβολικότερο» αίτημα των Κίτρινων Γιλέκων σήμερα είναι να επανέλθει ο φόρος αλληλεγγύης στις μεγάλες περιουσίες, «που ο Μακρόν είχε καταργήσει σχεδόν με του που ανέλαβε την εξουσία, με την δικαιολογία ότι είναι μια κίνηση για να βοηθήσει τους “έχοντες” να επενδύσουν στη χώρα και όσοι πλούσιοι αποποιήθηκαν τη γαλλική υπηκοότητα να την ξαναπάρουν και να επιστρέψουν. Εκείνοι όμως σύμφωνα με τα σημερινά γεγονότα, επένδυσαν σε μειώσεις μισθών, στην εργασιακή ανασφάλεια, στις απολύσεις, στην ανεργία, στα γνωστά…ενώ όσοι πλούσιοι αποποιήθηκαν την γαλλική υπηκοότητα, παραμένουν κάτοικοι Ελβετίας, Βελγίου ή Ρωσίας όπως ο Ντεπαρντιέ, που είναι και μεγαλοεπιχειρηματίας, όπου η φορολογία για αυτούς παραμένει ευνοϊκότερη».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Η δημοσιογράφος της Liberation επιβεβαιώνει ότι η πολιτική λιτότητας έκανε το ποτήρι στο τραπέζι του γαλλικού λαού να ξεχειλίσει, το γενικευμένο αίσθημα ότι με την ανάληψη της εξουσίας από την κυβέρνηση Μακρόν δημιουργήθηκε μια ατζέντα υπέρ των ανώτερων και ανώτατων οικονομικών στρωμάτων. «Δεν έχει καταφέρει να κρατήσει τις ισορροπίες,  ζητάει από αυτούς που δεν έχουν και διευκολύνει τους έχοντες. Χτυπάς εκείνον που έτσι κι αλλιώς παιδεύεται, άρα είναι λογικό να ξεσπάσει και μάλιστα ξαφνικά. Επιπλέον, ο Μακρόν έχει μια τάση να μιλάει σκληρά για τους φτωχούς, έχει δηλώσει ότι κοστίζουν πολύ στο κράτος με λόγια άκομψα που πληγώνουν».

Θα υπάρξουν σίγουρα εκείνοι που θα θέλουν να εκμεταλλευτούν για μικροπολιτικούς λόγους το κίνημα κατά την ίδια, εντός του υπάρχουν ζηλωτές αλλά και πολέμιοι της βίας. Από τη στιγμή που βλέπει έναν λαό να ξεσηκώνεται σύσσωμος με τη μορφή ενός κινήματος που βγαίνει στους δρόμους, είναι φυσικό ότι εντός του θα υπάρχουν αντιθέσεις. «Το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων έχει καταφέρει προς το παρόν να μην το εκπροσωπεί κανένα κόμμα. Επίσης, το κίνημα είχε εξ αρχής ξεφύγει από την πρωτεύουσα, δεν είναι κάτι το παριζιάνικο, πρόκειται για τη μικρομεσαία τάξη όλης της Γαλλίας που νιώθει ότι χάνεται, ότι δεν τα καταφέρνει, όπως για παράδειγμα όσοι  ζουν σήμερα στις πρώην εξοχικές πόλεις της χώρας».

EPA/ETIENNE LAURANT

Πρόσφατη σφυγμομέτρηση έδειξε ότι το ο 80% των Γάλλων φαίνεται να υποστηρίζει το κίνημα, το ποσοστό της δημοτικότητας Μακρόν έπεσε στο 23%, δηλαδή 18 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε πέντε μήνες σε σύγκριση με τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις του ινστιτούτου  IFOP Paris Match. Φαίνεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος πρόλαβε ήδη να κλωτσήσει την καρδάρα με το γάλα. «Το γεγονός πως δεν υποχωρεί είναι ένα παιχνίδι πολύ επικίνδυνο για εκείνον, αλλά φαίνεται να πιστεύει ότι αν το κάνει θα είναι σημάδι αδυναμίας, ότι θα χάσουν άλλοι τομείς της οικονομίας. Κανείς δεν ξέρει πως θα εξελιχθεί αυτή η κατάσταση αλλά αν δεν κάνει πίσω η κυβέρνηση δεν πιστεύω ότι θα μειωθούν οι εντάσεις. Έβαλαν μπροστά τη δικαιοσύνη, άρχισαν καταγγελίες εναντίον συλληφθέντων, θα υπάρξουν μάλλον ποινές αλλά πιστεύουν ότι έτσι θα φοβίσουν τον κόσμο; Παράλληλα, στους τηλεοπτικούς δέκτες μιλούσαν συνέχεια βία επεισόδια προκειμένου να “σπάσουν” το κίνημα αλλά ούτε αυτό νομίζω ότι πέτυχε». 

Πρόσφατη σφυγμομέτρηση έδειξε ότι το ο 80% των Γάλλων φαίνεται να υποστηρίζει το κίνημα, το ποσοστό της δημοτικότητας Μακρόν έπεσε στο 23%, δηλαδή 18 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε πέντε μήνες σε σύγκριση με τις προηγούμενες δημοσκοπήσεις του ινστιτούτου  IFOP Paris Match. 

Παρά τα όσα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, η Μαρία Μαλαγαρδή δεν πιστεύει ότι τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων ενισχύουν τους πολιτικούς αντιπάλους των Σοσιαλιστών, «όλα τα κόμματα αυτή τη στιγμή είναι μειοψηφικά, όπως παντού στην Ευρώπη, τα παραδοσιακά κόμματα δεν έχουν πια επιρροή στην κοινωνία. Το ζήτημα είναι ότι ο Μακρόν εκλέχθηκε επειδή δεν προερχόταν από κάποια κομματική οικογένεια και τελικά εφαρμόζει παρόμοιες πολιτικές ακολουθώντας μια κλασική τακτική λιτότητας. Ήταν σαν να ακούμε την Μάργκαρετ Θάτσερ όταν έλεγε πως αν δώσει στους πλούσιους θα επιστρέψουν τα χρήματα στους φτωχούς, πράγμα που στην καθημερινή ζωή δεν το είδε κανείς, μέχρι σήμερα οι πλούσιοι πλουτίζουν και οι φτωχοί γίνονται πιο φτωχοί. Οι Γάλλοι γνώρισαν κι άλλες μέρες, η Γαλλία είναι μια πλούσια χώρα, οι άνθρωποι θυμούνται ότι πριν μέχρι πριν λίγο χρόνια μπορούσαν να αγοράσουν ένα αυτοκίνητο κάθε δέκα χρόνια».

Τη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Μπρινό Λε Μερ έκρινε απαραίτητο να επιταχυνθεί η μείωση των φόρων  αλλά και η μείωση των δημοσίων δαπανών. Τέτοιου είδους ανακοινώσεις που ενδεχομένως προμηνύουν απολύσεις ή εκπτώσεις στο σύστημα υγείας δεν πιάνουν τόπο για τη Μαρία Μαλαγαρδή στην χαλιναγώγηση του κινήματος. «Κανείς δεν ξέρει πόσο θα κρατήσει και μέχρι που θα φτάσει αυτή ιστορία αλλά προς το παρόν, αυτές οι δηλώσεις δεν αφορούν κανέναν. Μπορεί τα αιτήματα των Κίτρινων Γιλέκων να βρίσκονται στον αέρα από τη στιγμή που δεν πρόκειται για ένα οργανωμένο κίνημα που να  επικεφαλής, αλλά, εκτός από τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, οι άνθρωποι αυτοί θέλουν να δουν ότι υπάρχει η πρόθεση από την πλευρά της κυβέρνησης να διευκολύνει τη ζωή τους που έχει γίνει ανυπόφορη. Μέσα σε όλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Μακρόν είναι ένας άνθρωπος που δεν προέρχεται από τον πολιτικό κόσμο, μπορεί αυτό να λειτούργησε υπέρ του προκειμένου να εκλεγεί αλλά στην πραγματικότητα δεν έχει καμία είδους επαφή με τον κόσμο που βρίσκεται σήμερα στους δρόμους, διαφορετικά δεν θα έλεγε ότι του κοστίζει φοβερά με έναν τρόπο χυδαίο κι αυτό του έκανε φοβερό κακό. Η Γαλλία είχε καταφέρει να διατηρήσει ένα σύστημα που βαστούσε τους μη έχοντες. Το να αποκαλεί αυτό το σύστημα “χαμένο χρήμα” είναι το λιγότερο άσχημο».  

EPA/YOAN VALAT

Τα ελληνικά μέσα γράφουν για νίκη των Κίτρινων Γιλέκων εν αναμονή των δηλώσεων του πρωθυπουργού για Εντουάρ Φιλίπ την αναστολή της αύξησης των φόρων στα καύσιμα. Η Μαρία Δεναξά ακούραστη μεταδίδει μέσω facebook:

-Ο Γάλλος υπουργός εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέ, δήλωσε πως θα ενισχυθούν κι άλλο τα μέτρα ασφαλείας και οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων θα είναι πιο ευέλικτοι το Σάββατο που θα γίνει η τέταρτη κινητοποίηση των Κίτρινων Γιλέκων. Την ίδια ώρα εξετάζονται αλλαγές στο δικαίωμα των κινητοποιήσεων

– Έκτακτο μπόνους στους άνδρες των σωμάτων ασφαλείας που είχαν υπηρεσία το Σάββατο δεσμεύτηκε να δώσει ο Εμανουέλ Μακρόν.

– Οι αγρότες ανακοίνωσαν πως κατεβαίνουν στους δρόμους την άλλη εβδομάδα για να πουν ΣΤΟΠ στην υπερφορολόγηση.

– Σήμερα στους δρόμους κατέβηκαν οι οδηγοί ασθενοφόρων-τραυματιοφορείς που διαδηλώνουν εδώ και εβδομάδες. Μαθητές έχουν κάνει κατάληψη μερική ή ολική κατάληψη σε περισσότερα από 100 λύκεια και το συνδικάτο CGT καλεί σε κινητοποιήσεις την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου.

-Την ίδια ώρα αισθητή γίνεται σε πολλές περιοχές η έλλειψη βενζίνης απόψε. Ουρές στα πρατήρια που ορισμένα έβαλαν πλαφόν στην πώληση στα 30 ευρώ. Πολλά πρατήρια έχουν στεγνώσει. Στην περιοχή μου τα σούπερ μάρκετ σε μια ένδειξη αλληλεγγύης πωλούν την βενζίνη σε τιμή κόστους από τότε που ξεκίνησε η διαμαρτυρία των Κίτρινων Γιλέκων. Η νέα αύξηση της φορολογίας θα ισχύσει από 1/1 όμως και τότε λένε πως θα διατηρήσουν τις ίδιες τιμές.

-Επειδή μου μετέφεραν ότι στην Ελλάδα ειπώθηκε στον αέρα πως πέρα από το να μην εφαρμοσθεί η νέα αύξηση στα καύσιμα τα άλλα αιτήματα των Κίτρινων Γιλέκων είναι ασήμαντα όπως δηλαδή η κατάργηση των φυτοφαρμάκων να σας ενημερώσω πως οι εκπρόσωποι των Κίτρινων Γιλέκων ζητούν μεταξύ άλλων (αναφέρω τα σημαντικότερα) να μπει φρένο στη λιτότητα, στην υπερφορολόγηση, να αυξηθούν μισθοί και συντάξεις να σταματήσουν οι περικοπές στην υγεία, παιδεία κτλ και να τεθεί πάλι σε ισχύ ο φόρος μεγάλης περιουσίας τον οποίο κατήργησε ο Μακρόν με το που ανέλαβε την εξουσία.

Ζωή Παρασίδη

Η Ζωή Παρασίδη γεννήθηκε τον Αύγουστο του 1990 στην Αθήνα. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και από το 2009 εργάζεται ως δημοσιογράφος.