Η Γιοζεφίν Βιτ, η νεαρή γυναίκα που στις 15 Απριλίου εισέβαλλε στη συνέντευξη τύπου που έδινε ο Μάριο Ντράγκι, πετώντας του κονφετί και κατηγορώντας την “dick-tatorship” της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λατρεύει τις πεταλούδες. Το διαπίστωσα απο την πρώτη στιγμή που βρεθήκαμε στο κέντρο της Αθήνας και κοιτούσε συνεχώς γύρω της. Την ρώτησα τι ψάχνει με την ματιά της στους βρωμερούς αθηναϊκούς τοίχους. Μου είπε πως ψάχνει για στένσιλ με πεταλούδες, «θα είναι το σήμα κατατεθέν του νέου κόσμου, απο κάτι τόσο άσχημο θα γεννηθεί κάτι πανέμορφο με τόσα πολλά χρώματα που θα λειτουργεί ως η άμυνα του και θα γεννάει άλλα καινούργια όμορφα πράγματα». Δεν είχα παρατηρήσει ποτέ πόσες πεταλούδες υπάρχουν στην Αθήνα, όχι πετούμενες, αλλά σε στένσιλ, βιτρίνες, αφίσες, τυπωμένες σε ρούχα και σε γυναικείες κοτσίδες. Αναρωτιέμαι μήπως είναι η άνοιξη που τις φέρνει αλλά η Γιοζεφίν ακούγεται σίγουρη,. «Αν αρχίσεις να τις παρατηρείς θα βρείς πως η πόλη αρχίζει να γεμίζει απο αυτές, η Αθήνα θα γεννήσει το νεο κόσμο», μου λέει. Ρομαντική και υπεραισιόδοξη; Κάπως έτσι όμως μπήκε στον πανάκριβο πύργο της Ε.Κ.Τ. και έλουσε τον αρχηγό της με νιφάδες χαρτιού, ένα υλικό που χρησιμοποιείται κατα κόρον εκεί. Ποτέ όμως τόσο ψιλοκομμένο και χρωματιστό, αλλά πάντοτε λευκό με συγκεκριμένες διαστάσεις και γεμάτο νούμερα.
Γεννημένη στο Αμβούργο το 1993, με γονείς δυο καθημερινούς ανθρώπους κι ακόμα τρία αδέλφια. Από την στιγμή που ενηλικιώθηκε, ξεκίνησε την ακτιβιστική της πορεία. Αρχικά με γυμνόστηθες διαμαρτυρίες ως μέλος των FEMEN, μέχρι που αποφάσισε να αποσχιστεί απο την οργάνωση και να συνεχίσει χωρίς κάποιο συγκεκριμένο πλάνο που την έφερε ακόμα και σε ένα τυνησιακό κελί 25 τ.μ., φυλακισμένη για 23 μέρες μαζί με άλλες δύο Γαλλίδες ακτιβίστριες και 30 ντόπιες γυναίκες με παιδιά. Οι γονείς της έπρεπε να πληρώσουν 500 ευρώ κάθε φορά που χρειάστηκε μεταφραστή για να μπορέσει να εκπροσωπηθεί στα τυνησιακά δικαστήρια, καθοριστικό γεγονός στην απόφασή της να στρέψει τις δράσεις της εντός Ευρωζώνης. Γνωρίζει πια τις συνέπειες, άλλωστε και για το πρόσφατο τετ α τετ της με τον Ντράγκι για έχει διαταχθεί έρευνα που εξετάζει αν θα πρέπει να δικαστεί ή όχι.
Με τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών στην οδό Καραγιώργη-Σερβίας
Όταν τελείωσε το σχολείο, ενώ οι γονείς της ήθελαν να γίνει γιατρός, αυτή πήγε αρχικά για να βοηθήσει σε μια φιλανθρωπική οργάνωση στη Νότια Αμερική και μετά αποφάσισε να σπουδάσει φιλοσοφία. Παράλληλα με την φιλοσοφία ασχολήθηκε και με τον ακτιβισμό με στόχους ανέβηκε γυμνόστηθη πάνω στην Αγία Τράπεζα του Καθεδρικού της Κολωνίας, ανήμερα των Χριστουγέννων (με γραμμένο στα στήθης το σύνθημα «Εγώ είμαι ο Θεός»), διέκοψε μια γερμανική τηλεοπτική αθλητική εκπομπή διαδηλώνοντας ενάντια στην Μαφία της FIFA, ενώ ασχολήθηκε και με την Άνγκελα Μέρκελ και τον Βλαντιμιρ Πούτιν, κάτι που της έχει κοστίσει πιθανή είσοδο της στη Ρωσία. Και μετά την διαμαρτυρία έξω απο τα γραφεία της Bild, ο επόμενος στόχος της ήταν ο Μάριο Ντράγκι με τα γνωστά αποτελέσματα, μια ενέργεια που στην Ελλάδα – δεδομένου του πολιτικού κλίματος της εποχής – αγαπήθηκε όσο λίγες.
με τον Λάκη Λαζόπουλο έξω από το Θέατρο Βέμπο
Καλεσμένη του Λάκη Λαζόπουλου για να εμφανιστεί στην εκπομπή του, η Γιοζεφίν βρέθηκε στην Αθήνα για δύο μέρες, τις οποίες περάσαμε μαζί της συζητώντας για την σχέση μεταξύ φασισμού, ομοφοβίας, φεμινισμού κι ακτιβισμού. Ήταν η πρώτη φορά που ήρθε στην Ελλάδα και μετά απο την Ακρόπολη ήθελε να επισκεφθεί τις αγωνιζόμενες καθαρίστριες έξω απο το υπουργείο Οικονομικών. Δεν της χαλάσαμε χατίρι και εκείνες μόλις την αναγνώρισαν, την αγκάλιασαν και αλληλοσυνεχάρησαν αγωνιστικά. Μόλις φύγαμε είχε την τρελή ιδέα να συναντήσει τον Γιάνη Βαρουφάκη, όμως της εξήγησα πως δεν είναι καθόλου καλή ιδέα αφού σίγουρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να προκληθεί ένα νέο πανευρωπαϊκό επεισόδιο. Δεν θέλω να φαντάζομαι καθόλου μια σέλφι του Υπουργού Οικονομικών μας με την Γιοζεφίν. Βέβαια, ο Υπουργός το ίδιο βράδυ συνομίλησε μα κάτι παιδιά στα Εξάρχεια που είμαστε σίγουροι πως δεν θα ήθελαν ούτε σέλφι μαζί του, αλλά ούτε έχουν κάνει και τον διοικητή της ΕΚΤ να κατουρηθεί από το φόβο του (αδικώς, ήταν μόνο λίγο κομφετί).
Την ώρα, λοιπόν, που ο Γιάνης Βαρουφάκης έσπαγε το «τείχος της απόστασης» (όπως πανηγύριζε το συριζέικο ίντερνετ), εμείς συζητούσαμε με τον Λάκη Λαζόπουλο ανάμεσα στα σκηνικά της εκπομπής του και η Γιοζεφίν μας εξηγούσε: «Είναι πιο εύκολο να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της Ευρώπης αν σταματήσουμε να σκεφτόμαστε με εθνικούς όρους. Σαν Ευρωπαίοι πρέπει να ανοίξουμε τις πύλες μας. Είναι τόσο κυνικό να λέμε πόσο φιλελεύθεροι και ανοιχτόμυαλοι είμαστε, όταν χιλιάδες άνθρωποι πεθαίνουν στα σύνορα μας. Και οι άνθρωποι συγκινούνται πιο πολύ απο ένα αεροπορικό ατύχημα, το οποίο είναι τρομακτικό γεγονός, για το οποίο υπήρξαν χιλιάδες λεπτά σιγής, αλλά όχι για όσους χάθηκαν στην Μεσόγειο. Και αυτό γιατί είμαστε ρατσιστές. Οι Ευρωπαίοι είναι ρατσιστές. Και απο τις πολιτικές της ΕΚΤ οι άνθρωποι γίνονται φασίστες γιατί πιστεύουν στα ψέματα. Οι φασίστες πουλάνε τα ψέματα τους όταν υπάρχει φτώχεια. Τους λένε μπορεί να μην έχουμε λεφτά αλλά έχουμε εθνική ταυτότητα και θα είμαστε περήφανοι γιαυτό. Αυτό είναι το κατάλληλο έδαφος για τον φασισμό και γι’ αυτό πρέπει να είμαστε αντιφασίστες. Και πρέπει να εκφράζουμε την αλληλεγγύη όχι μόνο μεταξύ μας αλλά για όλο τον κόσμο».
Στο Θέατρο Βέμπο που γυρίζεται η εκπομπή του Λάκη Λαζόπουλου, η Γιοζεφίν αντιμετωπίστηκε σαν λαϊκή ηρωΐδα. Στους δρόμους του κέντρου που περπατήσαμε όσο ήταν στην Αθήνα δεν την αναγνώρισε κανείς. Ίσως κάπως έτσι να κατάφερει να κάνει και την επόμενη δράση της. Θέλει να είναι στην Αθήνα και θα έχει πάλι πολύ χαρτοπόλεμο.