Categories: MEDIA

Πώς ο John Oliver απάλλαξε 9 χιλιάδες ανθρώπους από τα χρέη τους κι έριξε την Oprah από το βάθρο της γενναιοδωρίας;

Αν και η αμερικανική τηλεόραση φημίζεται για τα πλούσια δώρα που χαρίζει κατά περιόδους στους τηλεθεατές της -ας θυμηθούμε τα Pontiac G6 που μοίραζε σαν τα στραγάλια η Oprah Winfrey το 2004 στο δικό της τηλεοπτικό σόου, λέγοντας στο κοινό που βρισκόταν στο στούντιο: «Έχεις αμάξι. Κι εσύ έχεις αμάξι. Όλοι έχουν αμάξι!», τελικά και οι 276 που βρίσκονταν στο κοινό είχαν αμάξι- την περασμένη Κυριακή ο δημοφιλής παρουσιαστής της εκπομπής Last Week Tonight του HBO και καυστικός σχολιαστής της επικαιρότητας, John Oliver, ξεπέρασε κάθε προσδοκία χαρίζοντας ιατρικά χρέη πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Πως το κατάφερε όμως αυτό;

Ο John Oliver έκανε αρχικά μια επένδυση μόλις 50 δολαρίων δημιουργώντας διαδικτυακά μια εταιρεία με την επωνυμία Central Asset Recovery Professional. Inc. και λίγο αργότερα έλαβε μια προσφορά προκειμένου να αγοράσει ιατρικά χρέη αξίας 15 εκατομμυρίων που θα του κόστιζαν μόλις 60 χιλιάδες δολάρια (αγοράσε χρέος 1 δολλαρίου στα 60 περίπου σεντ). Στη συνέχεια, ο παρουσιαστής αποφάσισε να αποφύγει την τακτική που ακολουθούν οι εισπρακτικές εταιρείες που προβαίνουν σε τέτοιου είδους εξαγορές, πιέζοντας δηλαδή τους οφειλέτες μέσω αδιάκοπων τηλεφώνων να εξοφλήσουν τα χρωστούμενα προκειμένου να επωφεληθούν οι ίδιοι. Αντιθέτως, χρησιμοποίησε την εταιρεία του με έδρα την πολιτεία του Μισισιπή για να απελευθερώσει 9 χιλιάδες ανθρώπους από τα υπέρογκα ποσά που όφειλαν εξαιτίας της δομής του αμερικάνικου συστήματος υγείας, τα ονόματα των οποίων έλαβε με τη μορφή λίστας κατά την εξαγορά.

Πατώντας ένα ογκώδες κόκκινο κουμπί κατά τη διάρκεια της εκπομπής του, ο John Oliver χάρισε τα ιατρικά χρέη σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, ενώ είχε ήδη δηλώσει πως  «η αγορά του χρέους είναι βρώμικη επιχείρηση, που χρειάζεται επειγόντως μεγαλύτερη εποπτεία. Έτσι όπως είναι η κατάσταση, ο κάθε ηλίθιος μπορεί να μπει σε αυτή τη δουλειά. Και μπορώ να αποδείξω πόσο ανησυχητικά εύκολο είναι». Τη στιγμή βέβαια που έγραφε τηλεοπτική ιστορία δεν παρέλειψε να αστειευτεί για το γεγονός πως ξεπέρασε σε γενναιοδωρία τα δώρα αξίας 8 εκατομμυρίων δολαρίων της αγαπημένης παρουσιάστριας της Αμερικής, γι’ αυτό και πάτησε το κουμπί φωνάζοντας  “Fuck You Oprah”.

Σπήλιος Τσακίρης

Share
Published by
Σπήλιος Τσακίρης