Categories: ΔΙΕΘΝΗ

Όταν το Ισλάμ στρέφεται εναντίον της Δύσης

Η επίθεση στο Charlie Hebdo που έγινε σήμερα λίγο πριν τη μία το μεσημέρι, ώρα Ελλάδος στοίχησε τη ζωή σε δώδεκα ανθρώπους (προσθέτοντας 7 τραυματίες στο μακάβριο απολογισμό της). Μεταξύ των νεκρών είναι και οι σπουδαίοι σκιτσογράφοι Charb, Tignus και Cabu, αλλά και ο μοναδικός Georges Wolinski που έφυγε τόσο άδικα από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών. Η γαλλική σατιρική εφημερίδα αποτελεί “κόκκινο πανί” για το Ισλάμ, ενω αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι δολοφόνοι φωναζαν “εκδικούμαστε στο όνομα του προφήτη Μωάμεθ”. Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, η διεύθυνση της εφημερίδας είχε δεχτεί αρκετές απειλές στο Twitter και το Facebook πριν την σημερινή αιματηρή επίθεση. Το τελευταίο tweet της στις 7 Ιανουαρίου είχε ένα καρτούν με τον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους, Abu Bakr Αl-Baghdadi. Εμφανιζόταν η καρικατούρα του να λέει: «Τις καλύτερες ευχές – Και από τον Αλ- Μπαγκντάντι επίσης. Και προπαντός υγεία!».

Δεν ήταν όμως η πρώτη φορά που ο δυτικός κόσμος βρίσκεται στο στόχαστρο του Ισλάμ με μοιραίες συνέπειες…

Τεο Βαν Γκογκ

Το Νοέμβριο του 2004 ο Ολλανδός σκηνοθέτης και συγγραφέας Τέο Βαν Γκογκ δολοφονήθηκε από τον μαροκινής καταγωγής Μοχάμεντ Μπουγερί. Αφορμή στάθηκε η ταινία του σκηνοθέτη με τίτλο Submission που πραγματευόταν την βία κατά γυναικών στο Ισλάμ. Ο σκηνοθέτης, που υπήρξε καυστικός απέναντι στον ισλαμισμό, αλλά και στον χριστιανισμό,  είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή του και στο παρελθόν.

Κουρτ Βέστεργκααρντ

Το 2005 η σουηδική εφημερίδα Jyllands-Posten δημοσίευσε σκίτσα του Κουρτ Βέστεργκααρντ που απεικονίζουν τον προφήτη Μωάμεθ. Η δημοσίευση των επίμαχων σκίτσων προκάλεσε τη μήνη του ισλαμικού κόσμου και οι απειλές κατά της ζωής του σκιτσογράφου δεν άργησαν να ξεσπάσουν. Μάλιστα, το 2008 η δανέζικη εφημερίδα Politiken, ήταν ένα από τα πολλά έντυπα της χώρας που αναδημοσίευσε τα σκίτσα στα πλαίσια της είδησης για την αποτροπής σχεδίου δολοφονίας κατά του σκιτσογράφου από τις δανέζικες αρχές ασφαλείας.

στιγμιότυπο από την ταινία “Η Αθωότητα των Μουσουλμάνων”

Η ταινία Η Αθωότητα των Μουσουλμάνων στάθηκε αφορμή για την δολοφονία του αμερικάνου Πρέσβη στη Λιβύη, Κρίστοφερ Στίβενς και άλλων τριών αμερικάνων διπλωματικών υπάλληλών τον Σεπτέμβριο του 2012. Η ταινία του αιγύπτιου χριστιανού – κόπτη Νακούλα Μπασελέι Νακούλα, με το ψευδώνυμο Σαμ Μπάσιλ, διαδραματίζεται στην εποχή του προφήτη Μωάμεθ, ο οποίος στην ταινία παρουσιάζεται ως ομοφυλόφιλος, παιδόφιλος, άρπαγας και κλέφτης. Το ίδιο και οι μαθητές του, αιγύπτιοι μουσουλμάνοι, εμφανίζονται ανήθικοι και βίαιοι απέναντι στους Κόπτες.

Φιλίππα Δημητριάδη

Η Φιλίππα Δημητριάδη είναι δημοσιογράφος. Γεννήθηκε το 1990 στην Αθήνα, όπου μεγάλωσε και ζει μέχρι σήμερα. Είναι απόφοιτος του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών.

Share
Published by
Φιλίππα Δημητριάδη