Η υπόθεση του Τζορτζ Φλόιντ είναι γνωστή σε όλους. Ο Φλόιντ, ένας 45χρονος μαύρος άντρας στην Μινεάπολη των ΗΠΑ, στις 25 Μαρτίου του 2020 είχε μόλις βγει από ένα μαγαζί, ενώ είχε αγοράσει ένα πακέτο τσιγάρα. Για κακή του τύχη, ο πωλητής πίστεψε ότι το χαρτονόμισμα που του έδωσε ο Φλόιντ ήταν πλαστό και κάλεσε την αστυνομία για να τον αναγκάσει να επιστρέψει τα τσιγάρα. Οι δύο αστυνομικοί κατέβασαν τον Φλόιντ από το σταματημένο αυτοκίνητό του και του πέρασαν χειροπέδες. Οταν προσπάθησαν να τον βάλουν στο περιπολικό, ο Φλόιντ αντέδρασε κι άρχισε να φωνάζει. Τότε αυτοί τον έριξαν μπρούμυτα στο έδαφος και ο ένας από τους δύο αστυνομικούς, ο Ντέρεκ Σόβιν, εσκεμμένα πίεσε το γόνατό του δυνατά στον λαιμό του ακινητοποιημένου άντρα για περισσότερα από εννέα λεπτά. Ο άτυχος Φλόιντ και πολλοί περαστικοί στον δρόμο παρακαλούσαν τον αστυνόμο Σόβιν να τον αφήσει να ζήσει. Ο ίδιος ο Φλόιντ τους είπε πάνω από είκοσι φορές ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει – I can’t breathe. Παρακαλούσε για την μητέρα του και ικέτευε “..παρακαλώ, παρακαλώ, παρακαλώ.. δεν μπορώ να αναπνεύσω.. σας παρακαλώ”. Όταν το ασθενοφόρο έφτασε στο σημείο, ο Τζορτζ Φλόιντ ήταν ακίνητος στην άσφαλτο. Ο θάνατός του ανακοινώθηκε περίπου μία ώρα αργότερα.
Οι μαύροι πολίτες της Μινεάπολης και πολλών άλλων αμερικανικών μεγαλουπόλεων βγήκαν οργισμένοι στους δρόμους να φωνάξουν για τον άδικο θάνατο του Φλόιντ, για τη δική τους τη ζωή που έχει αξία, για τα δικαιώματά τους, για την δικαιοσύνη, για την βία του κράτους. Ξέσπασαν ταραχές. Έβαλαν φωτιές, έσπασαν βιτρίνες κι αυτοκίνητα, κάποιοι λήστεψαν καταστήματα, όλοι ήταν όμως αποφασισμένοι να μείνουν έξω και να φωνάζουν συνέχεια, μέχρι οι κραυγές τους να ακουστούν απειλητικές στον Λευκό Οίκο και στα αυτιά του τότε ενοίκου του, Ντόναλντ Τραμπ.
Βασικά, η υπόθεση του Τζορτζ Φλόιντ δεν διέφερε από εκατοντάδες άλλα περιστατικά θανάτων μαύρων κυρίως, αλλά και άλλων εγχρώμων Αμερικανών από αστυνομικούς, κατά την διάρκεια των συνηθησμένων ελέγχων νομιμότητας. Οι θάνατοι αυτοί, σχεδόν πάντα περνούσαν με συνοπτικές διαδικασίες στο αρχείο και οι αστυνομικοί αθωώνονταν από οποιαδήποτε κατηγορία για φόνο. Ο υφέρπων βαθύς και συστημικός ρατσισμός του αμερικάνικου κατεστημένου σχεδόν ποτέ δεν απέδιδε δικαιοσύνη στα θύματα. Η δικαιοσύνη είναι για τους ισχυρούς. Η αστυνομία στις ΗΠΑ είναι και πανίσχυρη και βαριά οπλισμένη.
Συνέβη, όμως, η γενναία έφηβη Νταρνέλα Φράζιερ! Η Νταρνέλα ήταν 17 ετών όταν βρέθηκε μπροστά στην σκηνή της σύλληψης και δολοφονίας του Τζορτζ Φλόιντ και τράβηξε αυτό που έβλεπε σε βίντεο, με το κινητό της. Μια αδιάσειστη απόδειξη της δολοφονίας του Φλόιντ και της ενοχής του Σόβιν. Δεν το χρησιμοποίησε αμέσως. Το ανέβασε τελικά τον Μάιο στο Facebook, καταρρίπτοντας ως ψέμματα οποιοδήποτε επιχείρημα περί αθωότητας του Σόβιν από την αστυνομία της Μινεάπολης, κάνοντας πιο σίγουρες και πιο δυνατές τις φωνές των μαύρων και των υποστηρικτών των δικαιωμάτων των ανθρώπων στους δρόμους της Αμερικής και πυροδοτώντας αντιδράσεις και πολυπληθείς διαμαρτυρίες σε όλον τον κόσμο ενάντια στον ρατσισμό και στην αστυνομική κακοποίηση.
Η συνέχεια ήρθε μετά από χρονοβόρες νομικές και δικαστικές διαδικασίες. Η δίκη διεξήχθη στην πολιτεία της Μινεσότα και ο δικαστής αποφάσισε, ριζοσπαστικά, την μετάδοσή της ζωντανά από την τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά μέσα. Ο εισαγγελέας στην δίκη Steve Schleicher δήλωσε: “Έκανε ό, τι έκανε σκόπιμα και σκότωσε τον Τζορτζ Φλόιντ”. Την Τρίτη 20 Απριλίου 2021 βγήκε η τελική ετυμηγορία. Ο Ντέρεκ Σόβιν κρίθηκε ένοχος για τρεις κατηγορίες. Δολοφονία δευτέρου βαθμού, δολοφονία τρίτου βαθμού και ανθρωποκτονία. Ο Σόβιν οδηγήθηκε στο κελί του και σε περίπου δύο μήνες θα αποφασιστεί το εύρος της τιμωρίας του. Με αυτή την καταδίκη, είναι πιθανό να περάσει πολλές δεκαετίες στην φυλακή.
Η καταδίκη αυτή είναι απόφαση-σταθμός για το σύγχρονο δικαστικό σύστημα των ΗΠΑ και τη θεσμική αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ρατσισμού και των διακρίσεων στην αμερικανική κοινωνία. Οι αστυνομικοί σπανίως καταδικάζονται – εάν φτάσουν να κατηγορηθούν – για θανάτους που συμβαίνουν κατά τον έλεγχο στοιχείων ή κατά την κράτηση μαύρων πολιτών και η ετυμηγορία αυτής της δίκης θεωρείται, δικαίως, ένδειξη του τρόπου με τον οποίο το νομικό σύστημα των ΗΠΑ θα αντιμετωπίζει τέτοιες υποθέσεις στο μέλλον.
«Δικαιοσύνη για τον Τζωρτζ. Αυτό σημαίνει ελευθερία για όλους», είπε ο αδερφός του Φλόιντ, Φιλόνας Φλόιντ.«Ο κόσμος φωτίζεται με μια λαμπερή φλόγα απόψε. Και είναι μια γιορτή. Η δουλειά που ξεκινήσαμε θα συνεχιστεί αύριο, αλλά σήμερα είναι γιορτή».
Τίποτε δεν τελείωσε για το Μαύρο Κίνημα και για όλους τους αγωνιστές για το δικαίωμα στην ελευθερία και στην ισότητα όλων των ανθρώπων. Αλλά την στιγμή της απόφασης, μια ανάσα περισσότερη ακούστηκε πέρα ως πέρα στην Αμερική και σε όλον τον κόσμο.
Περίπου 20 λεπτά πριν ανακοινωθεί από το δικαστήριο η ενοχή του Ντέρεκ Σόβιν στη Μινεάπολη, μια έφηβη στο Κολόμπους του Οχάιο, πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε έξω από το σπίτι της, από την αστυνομία.