Το πρωί της Δευτέρας 2 Μαρτίου εμφανίστηκε στο Twiiter ένα thread που υποστήριζε ότι υπήρχε νεκρός άνδρας στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο από πυρά που προήλθαν από την ελληνική πλευρά κοντά στην περιοχή Ύψαλα. Με όνομα Μοχάμεντ Αλ Άραμπ, ηλικία 22 ετών και καταγωγή από τη Συρία.
Ο άνθρωπος που τράβηξε το βίντεο μοιράστηκε το screenshot με τα metadata από το κινητό που δείχνουν ότι τραβήχτηκε στις 08.35 το πρωί της Δευτέρας. Τα tweets αναπαράχθηκαν κι έφτασαν μέχρι τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κύριο Πέτσα που επανειλημμένα αρνήθηκε το περιεχόμενό τους χρεώνοντάς το ως fake news στην πλευρά Ερντογάν.
Η ερευνητική ομάδα Forensic Architecture, με έδρα το Λονδίνο γνωστή μας από τη δουλειά που έχει κάνει στις υποθέσεις Παύλου Φύσσα και Ζακ Κωστόπουλου, έκανε έρευνα παίρνοντας μαρτυρίες, επικοινώνωτας με την οικογένεια του Αλ Άραμπ, επιβεβαιώνοντας την τοποθεσία και συγκεντρώνοντας βίντεο πριν και μετά το θάνατό του. Υπάρχει μάλιστα και φωτογραφία του Άλ Άραμπ από το WhatsApp που ανέβηκε την Κυριακή όταν κι έφτασε στα σύνορα.
Σύμφωνα με τα βίντεο που συγκέντρωσαν οι Forensic Architecture ο Αλ Άραμπ μεταφέρθηκε στην ανατολική ακτή του ποταμού και στη συνέχεια μπήκε σε αυτοκίνητο που τον οδήγησε σε ασθενοφόρο με τουρκικές πινακίδες, το οποίο με τη σειρά του τον μετέφερε στο νοσοκομείο στα Ύψαλα. Στο βίντεο που πόσταραν οι Forensic Architecture τονίζουν ότι υπάρχουν βίντεο στα social media που δείχνουν τις ελληνικές αρχές να πυροβολούν στον αέρα, ενώ παράλληλα πολύς λόγος έχει γίνεια αυτές τις μέρες για οπλισμένες πολιτοφυλακές που περιπολούν στην περιοχή του δέλτα.
Ως Popaganda δεν μπορούμε προφανώς ούτε να επιβεβαιώσουμε όυτε να διαψεύσουμε όσα ισχυρίζεται η έρευνα των Forensic Architecture. Βλέπουμε ξανά και ξανά το βίντεο προσπαθώντας να βγάλουμε συμπεράσματα. Το ίδιο πιστεύουμε ότι έχουν δικαίωμα να κάνουν και οι αναγνώστες μας.
Γι’ αυτό το αναδημοσιεύουμε.