ΔΙΕΘΝΗ

Κωνσταντινούπολη – Δημοτικές εκλογές: «Είμαστε σαν ψάρι ηλεκτρισμένο στο νερό»

«Μουράτ Κουρούμ; Είναι αυτοί οι άνθρωποι υποψήφιοι για να κυβερνήσουν την Κωνσταντινούπολη, προτού λογοδοτήσουν; Δεν είναι αστείο, είναι αληθινό. Ήταν ένας από τους χειρότερους υποψηφίους που θα μπορούσαν να είχαν προταθεί. Πώς έκανε αυτό το λάθος ο Ερντογάν; Είτε διέσυρε τον θεσμό, θα τον τελειώσει έτσι πολιτικά. Είτε δεν θέλει να κερδίσει την Κωνσταντινούπολη σίγουρα!», αναφωνούσε αφοριστικά στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα Χ ο γνωστός τηλεοπτικός δημοσιογράφος  Φατίχ Πορτακάλ, την επομένη (8/1/24) της ανακοίνωσης του ονόματος του Κουρούμ, πρώην υπουργού Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής, ως υποψηφίου δημάρχου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), στον Δήμο Κωνσταντινούπολης, έναντι του Εκρέμ Ιμάμογλου, που ξαναβάζει υποψηφιότητα με το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), με το βλέμμα σταθερά στραμμένο και προς τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Η ανάρτηση του Πορτακάλ έκανε τάχιστα 4,6 εκατομμύρια προβολές, περί τα 3.600 replies και 32.000 like.

Η δυναμική απάντηση του Ιμάμογλου έφτασε στα μέιλ μας πρόσφατα, προσκαλώντας μας -προς έκπληξή μας- σε μια μονοθεματική press conference: «Αγαπητά Μέλη του Τύπου, έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου. Σε αυτό το πλαίσιο, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσουμε σε μια διεθνή συνέντευξη τύπου με τον Δήμαρχο Ekrem İmamoğlu του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης. Αυτό το συνέδριο είναι αφιερωμένο στη συζήτηση των μέτρων αντιμετώπισης του σεισμού που ήδη εφαρμόζονται και των μελλοντικών σχεδίων, με ιδιαίτερη έμφαση στον αντίκτυπό τους στην Κωνσταντινούπολη».

🗓 Ημερομηνία: 1 Φεβρουαρίου 2024🕚 Ώρα: 10:00 π.μ 📍 Τοποθεσία: Artİstanbul Feshane. Για οδηγίες: https://maps.app.goo.gl/wd6qJrdp1BQrnKPW6».

Είναι προφανές ότι μόνο έκπληξη προκαλεί σε έναν ουδέτερο παρατηρητή, και δη από το εξωτερικό, το ότι o ισχυρός άνδρας του CHP επέλεξε στην τελική ευθεία για τις αμφίρροπες δημοτικές-αυτοδιοικητικές εκλογές-θρίλερ της 31ης Μαρτίου στην Πόλη, να μιλήσει αποκλειστικά για τα μέτρα που θα λάβει έναντι του σοβαρότατου ενδεχομένου ενός ισχυρού σεισμού στην πόλη, σε περίπτωση επανεκλογής του.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου σε ομιλία του στην Κωσταντινούπολη.

Σε αντίθεση με το δημοφιλές post του Φατίχ Πορτακάλ, που τον κατηγορεί ότι βγάζει μόνος τα μάτια του και ως εκ τούτου οδεύει σε πανωλεθρία του ΑΚΡ στον Μητροπολιτικό Δήμο, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται πως κάνει και θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει πίσω το δημαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Δήμο-σταθερό «αγκάθι» στην παντοκρατορία του, σε μια Τουρκία  βαθιά διχασμένη, οικονομικά καταρρακωμένη, με πληθωρισμό 65%, βάσει των επίσημων αναξιόπιστων στοιχείων κι έναν πόλεμο που μαίνεται σταθερά κι «αθόρυβα» στο «μέτωπο» ενάντια στο PKK.

Το ερώτημα που πλανιέται βασανιστικά πάνω από τα στελέχη των επιτελείων των δύο μεγάλων κομμάτων, αλλά και των τούρκων πολιτών είναι «θα τα καταφέρει με τον Κουρούμ» να ανακτήσει το πραγματικά κράτος (κρατίδιο) εν κράτει, με τα 16 εκατομμύρια κατοίκους, ήτοι, το 1/5 του συνολικού πληθυσμού της χώρας, όπου επιπλέον παράγεται το 1/3 του τουρκικού Α.Ε.Π.;

«Δεν ήταν η μόνη μεγάλη πόλη στην οποία επικράτησε η αντιπολίτευση το 2019», σχολιάζει χαρακτηριστικά το Γερμανικό Δημοσιογραφικό Δίκτυο (RND). «Όμως η ήττα στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, ήταν μία ιδιαίτερη ταπείνωση για τον Ερντογάν, καθώς το 1994 ο τούρκος πρόεδρος είχε ξεκινήσει την πολιτική του καριέρα ως δήμαρχος Κωνσταντινούπολης. Όπως λένε οι πολιτικοί αναλυτές, “όποιος κερδίζει την Πόλη, κερδίζει την Τουρκία’”. Γι’ αυτό και ο Ερντογάν θέλει οπωσδήποτε να την επανακαταλάβει».

Αυτό, ενώ έχει αναδειχθεί τον τελευταίο χρόνο μια παράμετρος ιδιαιτέρως κρίσιμη. Σχεδόν τρεις εβδομάδες αφότου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε επιτέλους τον 48χρονο υποψήφιο του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, ΑΚΡ, ο μεγάλος φόβος για έναν νέο καταστροφικό σεισμό, που μπορεί να ισοπεδώσει ολόκληρα κομμάτια της ιστορικής μητρόπολης -κι έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε συλλογικό τρόμο-, εισέρχεται δυνατά στην προεκλογική ατζέντα.

Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που την 1η Φεβρουαρίου ο Ιμάμογλου καλεί τον τουρκικό και διεθνή Τύπο στην mega παρουσίαση των μέτρων και έργων που θα αναλάβει για να προλάβει πιθανώς μια νέα εθνική τραγωδία. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι ο υποψήφιος του Ερντογάν και πρώην υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής επιβλήθηκε τελικά ως υποψηφιότητα για τον Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης, ενώ μέχρι και την τελευταία στιγμή, με τη βοήθεια των δημοσκοπήσεων, εμφανιζόταν ως φαβορί του ΑΚΡ η υποψηφιότητα του προεδρικού γαμπρού κι επιχειρηματία, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ.

Ο Κουρούμ διαθέτει, εκτιμάται, δυνατό «βιογραφικό»: ως υπουργός της κυβέρνησης Ερντογάν βρίσκονταν συνεχώς στο  πεδίο των φυσικών καταστροφών, ενώ παράλληλα είχε ξεκινήσει το φιλόδοξο πρόγραμμα ανάπλασης της Πόλης Κentsel dönüşüm, με τη δέσμευση ότι μέχρι το 2035 «δεν θα έχει μείνει κανένα κτίριο στις σεισμογενείς ζώνες της Τουρκίας που να μην έχει υποστεί αστική μεταμόρφωση».

Σε ανύποπτο μάλιστα χρόνο, ήδη από τον Ιούλιο του περασμένου έτους (όπου έμεινε πιθανότατα εκτός υπουργικού συμβουλίου κατά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης, ως «χρυσή» εφεδρεία για τις δημοτικές εκλογές), προτού καν «κλειδώσει» η υποψηφιότητά του κι ανακοινωθεί επισήμως, ξεκίνησε μόνος του ατύπως την προεκλογική εκστρατεία του στην Κωνσταντινούπολη. Ανεβάζοντας και βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το σύνθημα «Ξαναχτίζοντας την Κωνσταντινούπολη» και την υπόσχεση ότι θα διασφαλίσει «για 16 εκατομμύρια Κωνσταντινοπολίτες» ασφαλή κτήρια σε περίπτωση σεισμού.

Όλο αυτό το διάστημα διατήρησε επαφές με το Εμπορικό Επιμελητήριο και τον Ανεξάρτητο Σύνδεσμο Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (MÜSİAD), συναντήθηκε κατ’ επανάληψη με συλλόγους και ομάδες νεολαίας της Μαύρης Θάλασσας -απ’ όπου κατάγεται ο Ιμάμογλου-, πραγματοποίησε ομιλίες για τον «αστικό μετασχηματισμό» σε πάνελ Resilient Cities και επισκέφτηκε οδηγούς ταξί (παραδοσιακούς ψηφοφόρους του ΑΚΡ και λάτρεις του Ερντογάν), εμπόρους, καφετέριες, τζαμιά.

Τουρκία, 7 Ιανουαρίου 2024. Ο Μουράτ Κουρούμ ανακοινώνεται από τον Ερντογάν ως ο υποψήφιος του ΑΚΡ για Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης στις Τουρκικές Τοπικές Εκλογές που θα διεξαχθούν στις 31 Μαρτίου 2024. EPA/ ERDEM SAHIN

Τα βίντεο του Κουρούμ απευθύνονταν, μεταξύ άλλων, σε ψηφοφόρους, όπως η 42χρονη ιδιωτικός υπάλληλος Ιπέκ, που πρόσφατα μετακόμισε μερικά τετράγωνα από το παλιό της σπίτι στο Σισλί  της Πόλης, σε μια σχετικώς πιο σύγχρονη οικοδομή. «Είχα κρίσεις πανικού ότι θα γίνει ο καταστροφικός σεισμός που προβλέπουν οι σεισμολόγοι και θα ισοπεδώσει την πόλη. Ξεκίνησα αγχολυτικά και τα συνεχίζω, παρότι μετακόμισα. Δεν πιστεύω ότι θα αλλάξει κάτι σε περίπτωση εκλογής ενός εκ των δυο βασικών μονομάχων. Ο Ιμάμογλου αποδείχθηκε μια παραλλαγή του Ερντογάν», μας λέει με ένα μείγμα  φόβου και οργής, περιμένοντας με αγωνία καθημερινά να χτυπήσει την πόρτα της ο υπάλληλος από την αρμόδια κρατική υπηρεσία, που θα αξιολογήσει τη στατικότητα του κτηρίου όπου πλέον διαμένει, σε μια μεγαλούπολη-χοάνη, με τεράστιο απόθεμα παλαιών και φοβερά καταπονημένων κτισμάτων ή πρόχειρων -πολύ μεταγενέστερων- φτηνοκατασκευών.

Και ο Τζακντάς, αποκλειστικά από το φόβο του σεισμού, πoύλησε άρον άρον πατρογονικό διαμέρισμα-φιλέτο στο ωραιότερο σημείο του παριζιάνικου Τζιχάνγκιρ και μετακόμισε με τη γυναίκα του σε νεόδμητη αντισεισμική οικοδομή σε ένα άχαρο, χωρίς ίχνος χρώματος, σημείο της ασιατικής Πόλης, που ανοικοδομείται ραγδαίως. «Δεν θέλαμε να το ρισκάρουμε άλλο. Ήταν επικίνδυνο να παραμείνουμε σε ένα τόσο παλιό κτήριο», μας εξηγεί η σύντροφός του και ακαδημαϊκός, που θεωρεί μείζον κριτήριο για την ψήφο της στις 31 Μαρτίου τις προεκλογικές δεσμεύσεις των δύο συνυποψηφίων στον κίνδυνο σεισμού. Στην πιλοτή της νέας πολυκατοικίας τους, τα ραντεβού της όμορφης κι αλέγρας εκπροσώπου του μεσιτικού γραφείου με οικογενειάρχες που θέλουν μια ασφαλή στέγη και διαθέτουν τα χρήματα να την αποκτήσουν, παρόλο τον θηριώδη πληθωρισμό, διαρκούν όλη τη μέρα.

Ενώσω η αντιπολίτευση παραμένει κατακερματισμένη έναντι του κυβερνητικού συνασπισμού, η Συμμαχία (Τραπέζι) των 6 έχει κατακρημνιστεί, μετά τις Εθνικές Τουρκικές Εκλογές του Μαΐου του 2023, με το Καλό Κόμμα της Μεράλ Ακσενέρ να ακολουθεί αυτόνομη πορεία και το CHP, εσωτερικά πολυδιασπασμένο, να κατεβάζει κατά τόπους υποψηφίους που οι δημοσιογράφοι διακρίνουν σε «υποψήφιο της ομάδας Ιμάμογλου» ή υποψήφιο του νέου  προέδρου του κόμματος, Οζέλ, το εκλογικό παιχνίδι φαίνεται πως πράγματι μπορεί να κριθεί από το κατά πόσο ένας υποψήφιος θα πείσει το εκλογικό σώμα ότι έχει ένα πλάνο ρεαλιστικό για την αντιμετώπιση ενός σεισμού στην Κωνσταντινούπολη κοντά στα  8 Ρίχτερ των δυσοίωνων προβλέψεων.

Αναμέτρηση στήθος με στήθος

«Το bras de fer θα είναι πράγματι σκληρό στην Πόλη. Η 31η Μαρτίου θα είναι μια αναμέτρηση στήθος με στήθος», μας σχολιάζει ο γνωστός τούρκος συνδικαλιστής Οζμάν Τζόκαμαν. «Ο Μουράτ Κουρούμ έγινε όνομα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Αστικοποίησης και είναι λιγότερο φθαρμένος από άλλα στελέχη του AKP. Ίσως δεν είναι τόσο δημοφιλής, αλλά το γεγονός ότι είναι άφθαρτος του δίνει ένα πλεονέκτημα. Το AKP και ο Ταγίπ Ερντογάν θέλουν να κερδίσουν την Κωνσταντινούπολη. Και θα αξιοποιήσουν όλες τις ευκαιρίες», τονίζει.

Ο Ιμάμογλου, ναι μεν «κατάφερε να διατηρήσει τη δημοτικότητά του, αλλά δεν μπόρεσε να πετύχει σπουδαίους στόχους κατά τη διάρκεια της 5ετούς θητείας του ως δήμαρχος. Έδειξε να τον ενδιαφέρει περισσότερο η κεντρική πολιτική σκηνή κι ενεργούσε σαν να είναι ο πρόεδρος της μείζονος Αντιπολίτευσης, παρά  δήμαρχος».

Μολονότι ο σεισμός της 6ης Φεβρουαρίου του 2023 σημειώθηκε χιλιόμετρα μακριά από την Κωνσταντινούπολη, μετά τα «καμπανάκια» των σεισμολόγων «πολλοί Κωνσταντινουπολίτες είναι ιδιαιτέρως ανήσυχοι. Σημαντικές για την τελική κρίση τους, πέρα απ’ το αντισεισμικό πρόγραμμα, θα είναι και οι αστικές πολιτικές. Αν και το σημαντικότερο κριτήριο της ψήφου στην Τουρκία παραμένει ιδεολογικό», υπογραμμίζει ο συνομιλητής μας.

Ο βασικός «αστάθμητος παράγων» των εκλογών, προσθέτει, είναι οι Κούρδοι, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό μέρος του πληθυσμού της Κωνσταντινούπολης. «Μην λησμονούμε ότι η σιωπηρή υποστήριξή τους έδωσε τη νίκη στον Ιμάμογλου στις προηγούμενες». Ωστόσο, μετά τις τελευταίες δημοτικές εκλογές, η βάση του Κόμματος DEM (μετεξέλιξη του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών, HDP) κατέκρινε το κόμμα του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, CHP, ότι «δεν έδωσε αρκετή σημασία στο κουρδικό ζήτημα. Πλέον υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα το DEM να προωθήσει μια πολιτική ανεξάρτητη από το CHP και να εισέλθει στις εκλογές με δικό του υποψήφιο», προβλέπει ο τούρκος συνδικαλιστής.

Εάν όμως το κυβερνών AKP «μειώσει την πίεσή του στο DEM, τότε αυτό μπορεί να εγκαταλείψει μια τακτική που θα εμπόδιζε το AKP να κερδίσει τις δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη. Είναι προφανές ότι το DEM θα παίξει κομβικό ρόλο στις  31 Μαρτίου», επαναλαμβάνει ο Τζόκαμαν, που εκτιμά ότι η κατάρρευση της συμμαχίας  των 6 «αποδυνάμωσε την εικόνα του μπλοκ που εναντιώνεται στο AKP. Γι’ αυτό τον λόγο το AKP σήμερα είναι πιο αισιόδοξο για τη νίκη του στην Κωνσταντινούπολη», συνοψίζει.

«Δύσκολος αγώνας»

«Η αληθινή αναμέτρηση στην Κωνσταντινούπολη είναι “Ερντογάν εναντίον Ιμαμόγλου”. Ο τούρκος πρόεδρος θα χρησιμοποιήσει όλη την κρατική εξουσία εναντίον του δημάρχου. Θα είναι ένας δύσκολος αγώνας. Αν και σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, οι περισσότεροι υποστηρικτές του Καλού Κόμματος και του DEM θα ψηφίζουν υπέρ Ιμάμογλου», αναφέρει κατά τη συνομιλία μας ο τούρκος ακαδημαϊκός και γνωστός αρθρογράφος Ντοάν Τιλίτς, θεωρώντας ότι «είτε εκλεγεί ο Κουρούμ, είτε κάποιος άλλος, δεν θα κάνει καμία διαφορά».

Την περίπτωση Αλμπαϊράκ, που «κάηκε» στην κούρσα υποψηφίων του ΑΚΡ για τις  δημοτικές εκλογές, ο τούρκος ακαδημαϊκός την χαρακτηρίζει «σημαντική» για την μετά-Ερντογάν εποχή. «Εντάσσεται στον ανταγωνισμό για τη διαδοχή μέσα στην οικογένεια, μεταξύ του γιου και των δύο γαμπρών».

Ο Ερντογάν δεν ήθελε όμως να επιλέξει τώρα, τονίζει ο Τιλίτς, μέλος της οικογενείας του για την κεντρική πολιτική σκηνή, που θα δημιουργούσε «διάδοχη κατάσταση». Κατέφυγε, καταλήγει ο τούρκος αρθρογράφος, σε αυτό που χρειαζόταν: «Μια φιγούρα χαμηλού προφίλ, που δεν μπορεί να τον αμφισβητήσει. Ο Κουρούμ είναι αυτό το πρόσωπο. Θα βρίσκεται πάντα κάτω από τη σκιά του Ερντογάν».

Η Τουρκία βρίσκεται σε δεινή οικονομική κρίση (υποτίμηση της λίρας, πληθωρισμός). Παρόλα αυτά, ο πρόεδρος Ερντογάν «έχει την ευκαιρία να κερδίσει τις τοπικές εκλογές, ειδικά στην Κωνσταντινούπολη», είναι η πρόβλεψη που μας δίνει ο τούρκος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Ταρίκ Μπαμπούσογλου, που εκτιμά  ότι «μετά από προσεκτικές σκέψεις» ο τούρκος πρόεδρος επέλεξε τελικά τον Μουράτ Κουρούμ ως υποψήφιο.

Πριν εισέλθουμε σε μια ευρεία συζήτηση για τον ανταγωνισμό με τον Ιμάμογλου, «πρέπει να καταλάβουμε ποιος είναι ο Mουράτ Κουρούμ», υπογραμμίζει ο τούρκος συνομιλητής μας. «Ο Kουρούμ ήταν μηχανικός και εργαζόταν στο TOKI (Housing Development Administration) σχεδόν μια δεκαετία. Αργότερα, υπηρέτησε ως Υπουργός Περιβάλλοντος, Αστικοποίησης και Κλιματικής Αλλαγής (2018-2023) της κυβέρνησης ΑΚΡ. Έγινε δημοφιλής προσωπικότητα λόγω των κατασκευαστικών του έργων στις πόλεις που επλήγησαν από τον σεισμό του Καχραμανμάρας, τον Φεβρουάριο του 2023».

Επομένως, στις επερχόμενες τοπικές εκλογές, ο Κουρούμ θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «ισχυρός υποψήφιος», σύμφωνα με τον Μπαμπούσογλου, λόγω ακριβώς «του τεχνοκρατικού του υπόβαθρου». Επιπλέον, «υπογράμμισε την ευάλωτη θέση της Κωνσταντινούπολης έναντι πιθανών σεισμών. Κι υποσχέθηκε να αυξήσει τα έργα ανοικοδόμησης για την ενίσχυση των υποδομών της πόλης. Όπως αντιλαμβάνομαι από τις ομιλίες του», προσθέτει ο τούρκος καθηγητής, «ο Kουρούμ δεν θα χρησιμοποιήσει πολιτικές ταυτότητας, όπως ο ισλαμισμός, για να εδραιώσει τους συντηρητικούς ψηφοφόρους του AKP. Αντίθετα, θα δώσει έμφαση στα στεγαστικά και τα οδικά έργα για την πόλη, ώστε να απευθυνθεί και στους ψηφοφόρους της αντιπολίτευσης».

Ωστόσο, υπάρχει ένας παράγοντας που μπορεί να «αμφισβητήσει τη δημοτικότητα του στους εθνικιστές ψηφοφόρους, διευκρινίζει ο Μπαμπούσογλου. Είναι ο πρώην ηγέτης των Γκρίζων Λύκων και υποψήφιος του ακροδεξιού Κόμματος Νίκης (ZP) της Κωνσταντινούπολης, Αζμί Καραμαχμούτογλου.

Ο Ιμάμογλου «φαίνεται σε πλεονεκτική θέση λόγω της υποστήριξης των ψηφοφόρων κατά του Ερντογάν», συνεχίζει ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, αλλά «η υψηλή δημοτικότητά του στην κεντρική πολιτική έχει δημιουργήσει μια αρνητική εικόνα για τον ίδιο εντός του δήμου. Πολλοί ψηφοφόροι πιστεύουν ότι εργάζεται σκληρά για να είναι υποψήφιος για την προεδρία, μετά την ήττα του κόμματός του στις προεδρικές εκλογές τον Μάιο του 2023, αντί να λύσει ως δήμαρχος τα χρόνια προβλήματα της Κωνσταντινούπολης, όπως η κυκλοφοριακή συμφόρηση κ.λπ.».

Ακόμη ένα «ανάχωμα» στην πορεία του Ιμάμογλου για την επανεκλογή του είναι, προσθέτει, τόσο το φιλοκουρδικό κόμμα DEM, όσο και  το εθνικιστικό Καλό Κόμμα, που ανακοίνωσαν ότι δεν θα συνάψουν συμμαχία με το CHP. «Η Ακσενέρ, ηγέτιδα του Καλού Κόμματος, επέκρινε τον Iμάμογλου για την υποτιθέμενη κακοδιαχείρισή του στο σύστημα μεταφορών στην Κωνσταντινούπολη. Εκτός από την κριτική για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα στο εσωτερικό, το Νέο Κόμμα Ευημερίας (YRP) του Ερμπακάν δήλωσε την υποστήριξή του στους υποψηφίους του AKP στις τρεις μεγάλες πόλεις, την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και τη Σμύρνη».

«Το χέρι του Ιμάμογλου έχει γίνει πιο δυνατό»

Παράλληλα,  η «εκστρατεία αποδόμησης» του Ιμάμογλου από τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης εντείνουν την «αντίδραση του εκλογικού κοινού προς το πρόσωπο του δημάρχου, επειδή στην πραγματικότητα απέδωσε κάτω από τις προσδοκίες στο δήμο του», υποστηρίζει ο τούρκος δημοσιογράφος Ερκίν Εντζάν, ο οποίος, βάσει διαρροών, θεωρεί ότι το κόμμα DEM θα κατεβάσει δικό του υποψήφιο κόντρα στον Ιμάμογλου. «Αυτό θα αποτελέσει ακόμη ένα σημαντικό εμπόδιο στην επανεκλογή του υποψηφίου του CHP, καθώς η ψήφος των Κούρδων έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο κατά την πρώτη εκλογή του».

Προς  ώρας, «δεν υπάρχει συζήτηση στο κόμμα μας για το αν θα υποστηρίξουμε τον Ιμάμογλου ή όχι», μας  αποκαλύπτει ο πρώην συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού ΗDP, νυν DEM, Σεζάι Τεμελί. «Δίνουμε προτεραιότητα στην ανάδειξη του δικού μας υποψηφίου, αλλά αυτό μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις εξελίξεις», προσθέτει, εκτιμώντας ότι  ο Κουρούμ «δεν είναι ισχυρός υποψήφιος απέναντι στον Ιμάμογλου. Ο Ερντογάν δεν μπορούσε όμως να βρει άλλον υποψήφιο. Το χέρι του Ιμάμογλου έχει γίνει πιο δυνατό τώρα. Στην τελευταία έρευνα που έγινε στην Κωνσταντινούπολη, φαίνεται να προηγείται σημαντικά».

«Ο Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ θα ήταν καλύτερος υποψήφιος από τον τεχνοκράτη Κουρούμ, αλλά νομίζω ότι ο Ερντογάν δεν μπορούσε να διακινδυνεύσει μια εκλογική ήττα του γαμπρού του», μας  σχολιάζει ο έντονα πολιτικοποιημένος ψηφοφόρος Κωνσταντινούπολης, Ουμούτ Γιαζγκάν.

«Το AKP θα κερδίσει την Κωνσταντινούπολη»

Το κόμμα DEM, πρώην HDP, προβλέπει και ο Γιαγκζάν, θα αποτελέσει το «μήλον της έριδος», καθώς «διαχρονικά σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, οι ψήφοι των Κούρδων ήταν καθοριστικοί. Υπάρχουν διαρροές ότι το ΑΚΡ θα προσφέρει την απελευθέρωση του φυλακισμένου πρώην προέδρου του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, με ανταλλάγματα. Αλλά μάλλον πρόκειται για κουτσομπολιά».

Το Καλό Κόμμα ήταν πάντα ένα δεξιό κόμμα «που έλκονταν από την εξουσία», συνεχίζει ο παθιασμένος προοδευτικός ψηφοφόρος Κωνσταντινούπολης. «Πλέον κάποια στελέχη του προσεγγίζουν τον κυβερνητικό συνασπισμό, καθώς μάλλον αισθάνονται προδομένοι από τον Κιλιτσντάρογλου και το CHP. Η ανοησία τους και η ανακολουθία τους αποκαλύπτεται από το ότι ενώ υποστήριξαν τον Ιμάμογλου αντί του Kιλιτσντάρογλου για την προεδρία του CHP, τώρα βάλουν εναντίον του Ιμάμογλου».

Ο κοσμοπολίτης Τζάν αυτοπροσδιορίζεται ως «Κεμαλιστής και Αριστερός». «Η προσωπική μου αίσθηση για τις επικείμενες εκλογές είναι ένα “Δεν θέλουμε άλλο”», μας λέει, χωρίς να μπορεί να κρύψει την κατάθλιψη που του προκάλεσε ο νέος εκλογικός θρίαμβος του Ερντογάν στις εκλογές του περασμένου Μαΐου. «Πάρε τα όλα, πάρε ό,τι θέλεις, πάρε τα για πάντα, απλά μη με αγγίζεις άλλο», προσθέτει απευθυνόμενος νοερά στον τούρκο πρόεδρο. «Όλοι μας θέλουμε να επιστρέψουμε στα καβούκια μας, σαν ένα στρείδι ή μια χελώνα. Για αυτό πιστεύω ότι το AKP θα κερδίσει την Κωνσταντινούπολη, την Άγκυρα και άλλες μεγάλες πόλεις που έχασε. Ανεξάρτητα από το ποιοι είναι οι υποψήφιοι. Ίσως αποτελέσει εξαίρεση η Σμύρνη».

Πολλοί από εκείνους με τους οποίους συνομιλεί «δεν θα πάνε καν να ψηφίσουν. Η τελευταία ήττα με τον Kιλιτσντάρογλου και τη συμμαχία των 6 μάς χτύπησε δυνατά. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουμε ξεπεράσει ακόμα το σοκ», εξομολογείται. «Είμαστε σαν ψάρι ηλεκτρισμένο στο νερό. Αναπνέουμε, βλέπουμε, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάποια κίνηση. Ούτε μπορούμε να κατανοήσουμε αυτό που συμβαίνει γύρω μας. Νομίζω ότι κανείς δεν νοιάζεται πια για το αποτέλεσμα στις επερχόμενες εκλογές. Και στη χώρα η κρίση βαθαίνει».

Ιωάννα Κλεφτόγιαννη

Share
Published by
Ιωάννα Κλεφτόγιαννη