ΔΙΕΘΝΗ

Το χρονικό της καταστροφής του Pacific Palisades στο Λος Άντζελες

Το Pacific Palisades είναι μία τοποθεσία με πλούσια ιστορία, φυσική ομορφιά και ισχυρό αίσθημα κοινότητας και αποτελούσε έναν από τους πιο επιθυμητούς προορισμούς διαμονής στην Καλιφόρνια. Στις 7 Ιανουαρίου βρέθηκε στο επίκεντρο μιας από τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές στην ιστορία της πόλης. Η φωτιά, που ξεκίνησε το πρωί εκείνης της ημέρας, εξαπλώθηκε με ανησυχητική ταχύτητα, καταστρέφοντας περίπου 16.000 στρέμματα και περισσότερες από 1.000 δομές μέσα σε 36 ώρες και είχε τέσσερα διαφορετικά μέτωπα σε διάφορα σημεία του Λος Άντζελες.

Η εκκένωση της πόλης δεν έμοιαζε με τις οργανωμένες ή τις ηρωικές ταινίες που βλέπουμε στο σινεμά. Ήταν ένας ακραίος πανικός γεμάτος κλάμα, ουρλιαχτά και κορναρίσματα, με ανθρώπους να στριμώχνονται στα αυτοκίνητά τους, κουβαλώντας ό,τι πρόλαβαν να αρπάξουν σε ένα σακίδιο. Κατοικίδια, διαβατήρια, φωτογραφίες και δύο αλλαξιές ρούχα, αυτά ήταν όλα. Οι δρόμοι ήταν γεμάτοι καπνό και στάχτη, σαν σκηνικό πολεμικής ταινίας, με το κόκκινο της φωτιάς να αντικατοπτρίζεται στα πρόσωπα των ανθρώπων που έτρεχαν για να σώσουν ό,τι μπορούσε ακόμα να σωθεί.

Η φωτιά εξαπλώθηκε με τρομακτική ταχύτητα, καταπίνοντας τα πάντα στο πέρασμά της. Οι άνεμοι ήταν τόσο δυνατοί, που όλοι οι άνθρωποι -αν και έκαναν ό,τι τους έλεγαν οι αρχές- ένιωθαν ότι τίποτα δεν θα τους γλίτωνε. Έφυγαν τρέχοντας, άφησαν πίσω τους σπίτια, αναμνήσεις και όνειρα και μέσα σε λίγα λεπτά είδαν τη ζωή τους να τυλίγεται στις φλόγες.

Η περιοχή

Το Pacific Palisades βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Λος Άντζελες, περίπου 20 μίλια δυτικά του κέντρου της πόλης, δίπλα στο Μαλιμπού και τη Σάντα Μόνικα και ιδρύθηκε επίσημα το 1921 από μια μεθοδιστική οργάνωση. Αργότερα έγινε καταφύγιο για Εβραίους καλλιτέχνες και διανοούμενους που διέφυγαν από το Ολοκαύτωμα, ενώ με την πάροδο του χρόνου προσέλκυσε διασημότητες και άτομα υψηλού προφίλ που αναζητούσαν ιδιωτικότητα. 

Η εύπορη περιοχή είναι γνωστή για το τοπίο της, την απομόνωσή της, το κλίμα της Μεσογείου, το λοφώδες τοπίο και για την ακτογραμμή μήκους τριών μιλίων με θέα στον ωκεανό και τα βουνά της Σάντα Μόνικα. Προσφέρει μια ήσυχη και απομονωμένη ατμόσφαιρα αφού βρίσκεται ανάμεσα σε πολλά κρατικά πάρκα και τον ωκεανό, παρέχοντας στους κατοίκους εύκολη πρόσβαση σε πεζοπορικές διαδρομές και την παραλία.

Γειτονιές του Pacific Palisades

  • The Village: Το ζωντανό κέντρο της περιοχής με καταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες. Εδώ βρίσκεται το Palisades Village, ένα εμπορικό κέντρο που άνοιξε το 2018.

  • The Alphabet Streets: Γνωστές και ως “The North Village”, αυτές οι οδοί βρίσκονται βόρεια του Sunset Boulevard και είναι οι πρώτες που αναπτύχθηκαν στην περιοχή, ξεκινώντας το 1921. Οι δρόμοι έχουν ονόματα που ξεκινούν διαδοχικά με τα γράμματα A, B, C κ.λπ.

  • Marquez Knolls: Βρίσκεται βόρεια του Sunset Boulevard, γνωστή για την εκπληκτική θέα στον ωκεανό. Υπάρχει ένα μικρό εμπορικό κέντρο στη διασταύρωση των Marquez Avenue και Sunset Boulevard.

  • The Riviera: Περιοχή που φιλοξενεί το Riviera Country Club, ένα υψηλού επιπέδου κλαμπ γκολφ, και δρόμους με ονόματα από την Γαλλική και Ιταλική Ριβιέρα. Το κλαμπ φιλοξενεί το Genesis Open του PGA Tour και θα είναι χώρος για το γκολφ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2028.

Πάρκα και Αναψυχή

  • Will Rogers State Historic Park: Πρώην ράντσο του ηθοποιού Will Rogers, προσφέρει μονοπάτια πεζοπορίας και ιππασίας.

  • Temescal Gateway Park: Δημοφιλές για τα μονοπάτια του και την εκπληκτική θέα στον ωκεανό.

  • Topanga State Park: Ένα από τα μεγαλύτερα αστικά πάρκα άγριας φύσης, με εκτεταμένα μονοπάτια πεζοπορίας.

Το χρονικό της καταστροφής

Η πραγματική αιτία των πυρκαγιών εξακολουθεί να διερευνάται. Ένα χτύπημα κεραυνού ή μια σπίθα από ανθρώπινη δραστηριότητα είναι συνηθισμένες αιτίες πυρκαγιών, ωστόσο, οι καιρικές συνθήκες συχνά καθορίζουν πόσο μπορεί να εξαπλωθεί μια πυρκαγιά. Οι άνεμοι, οι υψηλές θερμοκρασίες και η ελάχιστη βροχόπτωση μπορούν να αφήσουν δέντρα και κλαδιά ξεραμένα, έτοιμα να τροφοδοτήσουν τη φωτιά. Η τοπογραφία παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, καθώς οι φλόγες καίγονται πιο γρήγορα όταν ανεβαίνουν ανηφόρες σε σύγκριση με κατηφόρες.

Σε πόλεις με δρόμους κοντά σε φυσικές περιοχές, όπως στη Νότια Καλιφόρνια, είναι πολύ συνηθισμένο τα οχήματα να προκαλούν κατά λάθος πυρκαγιές, όπως είχε δηλώσει ο Luca Carmignani, σύμβουλος πυρόσβεσης από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Τμήμα Γεωργίας και Φυσικών Πόρων. 

Οι ισχυροί άνεμοι Santa Ana, με ταχύτητες που ξεπερνούσαν τα 160 χιλιόμετρα την ώρα και οι ασυνήθιστα ξηρές συνθήκες, συνέβαλαν στην ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς, καθιστώντας τις προσπάθειες κατάσβεσης εξαιρετικά δύσκολες, όπως δήλωσε και ο Εθνικός Κλιματικός Ρεπόρτερ του NBC, Τσέις Κέιν: «Έχουμε ριπές ανέμου που ξεπερνούν τα 100 μίλια την ώρα – δηλαδή, ριπές αντίστοιχες με την ένταση ενός τυφώνα κατηγορίας 4 ή 5. Αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που οι φωτιές αυτές εξαπλώνονται τόσο γρήγορα. Όταν έχεις ανέμους τόσο ισχυρούς είναι αδύνατο να υπάρξει οποιαδήποτε συγκράτηση ή έλεγχος αυτών των φωτιών». 

Οι άνεμοι αυτοί ακολούθησαν μια ασυνήθιστα ξηρή περίοδο για το Λος Άντζελες, κατά την οποία η περιοχή δεν είχε σημαντικές βροχοπτώσεις για σχεδόν εννέα μήνες. Αυτός ο συνδυασμός δημιούργησε μια εξαιρετικά δύσκολη πρόκληση για τους πυροσβέστες στην περιοχή του Λος Άντζελες. «Αυτή είναι η εποχή που το Λος Άντζελες και η Νότια Καλιφόρνια θα έπρεπε να έχουν βροχές, περίπου 10 εκατοστά. Αντί γι’ αυτό, έχουμε λιγότερο από 0,5 εκατοστό. Πολύ ξηρές συνθήκες, χαμηλή υγρασία και στη συνέχεια προσθέτεις αυτούς τους έντονους, βάναυσους ανέμους και αυτό επιτρέπει στις φωτιές να εξαπλώνονται τόσο γρήγορα, πολύ πιο γρήγορα απ’ ό,τι μπορούν να διαχειριστούν οι πυροσβέστες», τόνισε ο Κέιν.

Η αρχηγός της Πυροσβεστικής του Λος Άντζελες, Κριστίν Κρόουλι, ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι, στην 25χρονη καριέρα της, δεν έχει ξαναδεί ανέμους όπως οι ισχυρές ριπές που έπληξαν την περιοχή Pacific Palisades, οι οποίοι συνεχίζονται και σήμερα. Η φωτιά στην περιοχή Pacific Palisades είναι μία από τις τέσσερις πυρκαγιές που μαίνονται την Τετάρτη στην κομητεία του Λος Άντζελες. «Δεν υπάρχουν αρκετοί πυροσβέστες στην κομητεία του Λος Άντζελες για να αντιμετωπίσουν τέσσερις ξεχωριστές φωτιές αυτής της έκτασης», δήλωσε ο αρχηγός της Πυροσβεστικής της κομητείας, Άντονι Μαρόνε, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη. «Η Πυροσβεστική της κομητείας του Λος Άντζελες ήταν προετοιμασμένη για μία ή δύο μεγάλες πυρκαγιές, αλλά όχι για τέσσερις. Αυτό δεν είναι μια συνηθισμένη κατάσταση κόκκινου συναγερμού». Από την άλλη, ο Chris Cuomo του NewsNation, που καλύπτει πυρκαγιές εδώ και δεκαετίες, είπε: «Δεν είμαστε πουθενά κοντά στο τέλος αυτής της κατάστασης».

Η πυρκαγιά προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών άλλων και ανάγκασε περισσότερους από 100.000 κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένων πολλών διασημοτήτων. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους, αντιμετώπισαν σοβαρές προκλήσεις λόγω των ισχυρών ανέμων και της ξηρασίας που επικρατούσε στην περιοχή, ενώ οι αρχές συνεχίζουν τις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων και την παροχή βοήθειας στους πληγέντες.

Οι εικόνες από την καταστροφή είναι συγκλονιστικές, με ολόκληρες γειτονιές να έχουν μετατραπεί σε ερείπια. Η καταστροφή αυτή υπογραμμίζει την αυξανόμενη απειλή των πυρκαγιών στην Καλιφόρνια, εν μέρει λόγω των κλιματικών αλλαγών που οδηγούν σε πιο ξηρές και θερμές συνθήκες. Οι αρχές καλούν τους κατοίκους να είναι σε επαγρύπνηση και να ακολουθούν τις οδηγίες εκκένωσης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Διάσημοι που επλήγησαν

Η καταστροφή δεν έκανε διακρίσεις, πλήττοντας τόσο απλούς κατοίκους όσο και διασημότητες του Χόλιγουντ, όπως ο Άνταμ Μπρόντι και η Λέιτον Μίστερ που είδαν το σπίτι τους να καταστρέφεται ολοσχερώς ή ο Στίβεν Σπίλμπεργκ, η Νταϊάν Κίτον, η Τζέιμι Λι Κέρτις, η Μάιλι Σάιρους, η Άννα Φάρις και ο Μάικλ Κίτον.

Μεταξύ αυτών που έχασαν τα σπίτια τους ήταν και ο βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Άντονι Χόπκινς, ο οποίος εξέφρασε τη θλίψη του για την απώλεια του σπιτιού του, γεμάτου με αναμνηστικά από την πολυετή καριέρα του: «Είναι απλώς ένα σπίτι, αλλά οι αναμνήσεις και τα αντικείμενα που χάθηκαν είναι ανεκτίμητα. Η σκέψη μου είναι με όσους υπέστησαν απώλειες σε αυτή την τραγωδία».

Η Πάρις Χίλτον εξέφρασε τη βαθιά της θλίψη για την απώλεια του παραθαλάσσιου σπιτιού της στο Μαλιμπού. Σε ανάρτησή της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανέφερε: «Είμαι συντετριμμένη πέρα από λόγια. Το σπίτι μου στο Μαλιμπού, όπου δημιούργησα τόσες αναμνήσεις με την οικογένειά μου, χάθηκε στις φλόγες. Ευχαριστώ τον Θεό που είμαστε όλοι ασφαλείς, αλλά η καρδιά μου πονά για όλους όσοι επλήγησαν από αυτή την τραγωδία».

Ο Μπεν Άφλεκ ήταν επίσης μεταξύ των διασήμων που είδαν τις κατοικίες τους να καταστρέφονται. Η πολυτελής του έπαυλη στο Pacific Palisades, την οποία είχε αγοράσει το 2018, έγινε στάχτη μέσα σε λίγες ώρες. Ο Μπίλι Κρίσταλ, αγαπημένος κωμικός και ηθοποιός προσπάθησε να διατηρήσει το πνεύμα του, δηλώνοντας: «Κάθε γωνιά του σπιτιού μας ήταν γεμάτη αγάπη. Η οικογένειά μου είναι ασφαλής, και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Τα υπόλοιπα είναι απλώς υλικά αγαθά». Ένα βίντεο που κυκλοφορεί στα σόσιαλ, δείχνει τον Άστον Κούτσερ να προσπαθεί με το λάστιχο να βρέξει το σπίτι και τον κήπο ενός φίλου του, μήπως και σωθούν. 

Η επόμενη μέρα

Πρεμιέρες και εκδηλώσεις ακυρώθηκαν, η ανακοίνωση τον βραβείων Όσκαρ αναβλήθηκε και το σοκ είναι αισθητό. Οι δρόμοι του Pacific Palisades και των γύρω περιοχών θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο, με σκελετούς από καμένα αυτοκίνητα και σπίτια που στέκουν σαν φαντάσματα. Μια ζωντανή, εύπορη γειτονιά μετατράπηκε σε έρημο μέσα σε λίγες ώρες, σαν να έπεσαν βόμβες και τίποτα δεν έμεινε όρθιο παρά μόνο στάχτες και ερείπια.

Οι εικόνες που κυκλοφορούν δεν είναι διαφορετικές από αυτές που βλέπουμε από άλλες περιοχές που έχουν ζήσει ή ζουν ακόμα την κόλαση του πολέμου. Οι ίδιες κατεστραμμένες στέγες, οι ίδιοι καπνοί που αναδύονται από τα ερείπια, οι ίδιες σιωπές που συνοδεύουν την καταστροφή. Και το θέμα είναι ότι και στις δύο περιπτώσεις ο εχθρός είναι το ανθρώπινο χέρι. Οι ίδιες μας οι πράξεις και η αδιαφορία προκαλούν την οργή της φύσης (ή βασικά τη φυσική της αντίδραση) ας μην το ξεχνάμε αυτό. 

Το Λος Άντζελες, σήμερα, μοιάζει με έναν κόσμο που ξέχασε να ζει και αν συνεχίσουμε έτσι, μόνο τέτοιες εικόνες θα συνηθίσουμε να βλέπουμε στο μέλλον.

Αντιγόνη Πάντα-Χαρβά