ΔΙΕΘΝΗ

Έξι μήνες μετά τις 7 Οκτωβρίου, τα όπλα συνεχίζουν να «ρέουν» στο Ισραήλ

Έξι μήνες συμπληρώνονται σήμερα από την επίθεση της Χαμάς στην επικράτεια του ισραηλινού κράτους και το Ισραήλ μοιάζει να είναι ολοένα και πιο «απομονωμένο». Τουλάχιστον στο επίπεδο της επικοινωνίας, όπως παρατήρησε και ο πρώην πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και εκ νέου υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ. Μάλιστα το περιοδικό Economist δημοσίευσε πρόσφατα ένα μάλλον αμφίσημο εξώφυλλο, απεικονίζοντας μια ισραηλινή σημαία, τοποθετημένη σε μια ερημωμένη γη και με τίτλο «Το Ισραήλ [είναι] μόνο του».

Η «απομόνωση» αυτή αποτυπώθηκε ανάγλυφα στην απόφαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (United Nations Human Rights Council), το οποίο ζήτησε την περασμένη Παρασκευή (5/4) να ανασταλούν οι πωλήσεις όπλων στο εβραϊκό κράτος. Παράλληλα το σχέδιο της απόφασης που υιοθέτησε το UNHRC καλεί το Ισραήλ να λογοδοτήσει για ενδεχόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έχει διαπράξει στην Λωρίδα της Γάζας, όπου οι νεκροί Παλαιστίνιοι – στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά – ξεπερνούν τις 33.000 από τις 7 Οκτωβρίου. 

Οι ΗΠΑ και η Γερμανία, οι χώρες δηλαδή με τις μεγαλύτερες εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ, καταψήφισαν την πρόταση, η οποία σηματοδότησε την πρώτη φορά που το εν λόγω ανώτατο όργανο του ΟΗΕ πήρε θέση για τη σφαγή τη Γάζα, τονίζοντας τις προειδοποιήσεις για «γενοκτονία».

Δυτικός εξαιρετισμός

Σε αυτό το πλαίσιο ο θάνατος μελών της ανθρωπιστικής οργάνωσης World Central Kitchen (WCK) από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα την περασμένη Δευτέρα (1/4) φαίνεται ότι εξόργισαν ακόμη και τους πιο στενούς συμμάχους του Ισραήλ, εντείνοντας τις πιέσεις για τερματισμό των εχθροπραξιών και την ανεμπόδιστη και ασφαλή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον παλαιστινιακό θύλακα, οι κάτοικοι του οποίου λιμοκτονούν.

Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι η επίθεση έγινε «κατά λάθος» και ζήτησε «συγγνώμη» για τους «ακούσιους» θανάτους των επτά μελών της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης, μεταξύ των οποίων ήταν πολίτες της Μεγάλης Βρετανίας, της Αυστραλίας, της Πολωνίας, ένας εργαζόμενος με διπλή υπηκοότητα ΗΠΑ-Καναδά και ένας Παλαιστίνιος οδηγός και διερμηνέας των εργαζομένων. Η WCK, η οποία ανέστειλε μετά το περιστατικό τη δράση της στον παλαιστινιακό θύλακα, έχει ζητήσει την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας, καταγγέλλοντας την «δολοφονική επίθεση», ενώ εξηγήσεις από το Ισραήλ ζήτησαν η Αυστραλία, η Πολωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ο ισραηλινός στρατός χτυπούσε τα οχήματα της ανθρωπιστικής βοήθειας, το ένα μετά το άλλο», επισημαίνει ο επικεφαλής της ΜΚΟ.

Ένα βομβαρδισμένο αυτοκίνητο της ΜΚΟ World Central Kitchen (WCK) βρίσκεται κατά μήκος του δρόμου Al Rashid, μεταξύ των πόλεων Deir Al Balah και Khan Younis στη νότια Λωρίδα της Γάζας, 2 Απριλίου 2024. EPA/MOHAMMED SABER

Η είδηση της επίθεσης κατά της αυτοκινητοπομπής με τα μέλη της αμερικανικής ΜΚΟ διαδέχθηκε τις εικόνες απόλυτης καταστροφής στο νοσοκομείο Αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, ύστερα από την απόσυρση των ισραηλινών δυνάμεων (IDF). Μετά από στρατιωτική επιχείρηση δύο εβδομάδων στο μεγαλύτερο νοσηλευτικό ίδρυμα της Γάζας, οι IDF άφησαν πίσω τους ερείπια και εκατοντάδες πτώματα σκορπισμένα στα συντρίμμια του κτηριακού συγκροτήματος του νοσοκομείου. 

Ένας εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις ολοκλήρωσαν τις επιχειρήσεις στο νοσοκομείο με περίπου 500 συλλήψεις και 200 νεκρούς «τρομοκράτες».

Κι όμως η υποκρισία του δυτικού εξαιρετισμού (exceptionalism) «χρειάστηκε» τη δολοφονία ανθρώπων που νιώθει ότι είναι «δικοί της» για να «συγκινηθεί» και να πάρει έστω κάποιες αποστάσεις από την πολεμική μηχανή η οποία εξολοθρεύει καθημερινά αμάχους, αλλά συνεχίζει να την τροφοδοτεί.

Παλαιστίνιοι αναζητούν επιζώντες και πτώματα ανάμεσα στα συντρίμμια στο νοσοκομείο Al-Shifa μετά την αποχώρηση του ισραηλινού στρατού από αυτό μετά από μια στρατιωτική επιχείρηση δύο εβδομάδων, στην πόλη της Γάζας, 01 Απριλίου 2024. EPA/MOHAMED HAJJAR

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε χθες (6/4) τη διεξαγωγή ανεξάρτητων ερευνών για τους θανάτους συνολικά 196 εργαζομένων σε οργανώσεις αρωγής που έχουν σκοτωθεί στη Λωρίδα της Γάζας.

«Η ισραηλινή κυβέρνηση αναγνώρισε λάθη», είπε ο Γκουτέρες, «όμως, το βασικό πρόβλημα δεν είναι ποιος διέπραξε τα λάθη, είναι η στρατιωτική στρατηγική και οι διαδικασίες που εφαρμόστηκαν που επέτρεψαν τα λάθη να πολλαπλασιάζονται ξανά και ξανά».

«Το να διορθωθούν αυτές οι αποτυχίες απαιτεί ανεξάρτητες έρευνες και ουσιαστικές και μετρήσιμες αλλαγές στο πεδίο», τόνισε ο ίδιος, χωρίς να διευκρινίζει ποιος θα πρέπει να διεξαγάγει τις έρευνες. «Εκατόν ενενήντα έξι εργαζόμενοι σε ανθρωπιστικές οργανώσεις έχουν σκοτωθεί και θέλουμε να μάθουμε γιατί ο καθένας εξ αυτών σκοτώθηκε».

«Όταν οι είσοδοι για τη βοήθεια έκλεισαι, άνοιξαν οι πόρτες του λιμού. Πάνω από το 50% του πληθυσμού, περισσότεροι από 1 εκατομμύριο άνθρωποι, βρίσκεται αντιμέτωπο με την καταστροφική πείνα. Τα παιδιά σήμερα στη Γάζα πεθαίνουν από έλλειψη τροφίμων και νερού», είπε ο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους.

«Η Ουάσινγκτον θα αλλάξει την προσέγγισή της έναντι του Ισραήλ, εάν το Ισραήλ δεν αλλάξει την προσέγγισή του στον πόλεμο στη Γάζα»

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την ισραηλινή επίθεση κατά των εθελοντών της ΜΚΟ World Central Kitchen, σε επικοινωνία που είχε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου την Πέμπτη (4/4) και ζήτησε από το Ισραήλ, να επιτρέψει μια «θεαματική αύξηση» της ανθρωπιστικής βοήθειας που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ κατέστησε σαφές στον Νετανιάχου ότι η πολιτική της Ουάσινγκτον αναφορικά με τη Γάζα θα εξαρτηθεί από την αξιολόγηση των άμεσων μέτρων που θα λάβει το Ισραήλ

Στο ίδιο πνεύμα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν προειδοποίησε ότι θα υπάρξει αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής εάν δεν δει αλλαγές από το Ισραήλ, ενώ και η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις έσπευσε από την πλευρά της να διευκρινίσει ότι θα «διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ δεν θα μείνει ποτέ χωρίς την ικανότητα να αμυνθεί», αλλά πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είναι «πολύ πιθανό» να αλλάξουν την προσέγγισή τους έναντι του Ισραήλ, εάν το Ισραήλ δεν αλλάξει την προσέγγισή του στον πόλεμο στη Γάζα.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ αξιοποίησε την ομιλία του για την κατάσταση της Ένωσης φέτος για να ανακοινώσει τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου μέσω του οποίου ισχυρίζεται ότι θα είναι δυνατό να παρακαμφθεί το Ισραήλ και να παραδοθεί βοήθεια στη Γάζα.

Διαδηλωτές και ακτιβιστές που ζητούν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα σηκώνουν τα βαμένα με κόκκινη μπογιά χέρια τους καθώς ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken και ο υπουργός Άμυνας Lloyd Austin  καταθέτουν σε ακρόαση της Επιτροπής Πιστώσεων της Γερουσίας στην Ουάσινγκτον, 31 Οκτωβρίου 2023. EPA/JIM LO SCALZO

«Δώστε μας τα εργαλεία και θα κάνουμε τη δουλειά»

Μετά το «τελεσίγραφο» Μπάιντεν, το Ισραήλ δεσμεύτηκε ότι θα ανοίξει τον μεθοριακό σταθμό του Ερέζ, στη βόρεια Γάζα και θα επιτρέψει τη χρήση του λιμανιού του Ασντόντ στο νότιο Ισραήλ για τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στους Παλαιστίνιους. Ανακοίνωσε επίσης ότι περισσότερη βοήθεια από την Ιορδανία θα επιτραπεί να εισέλθει μέσω της διάβασης Κερέμ Σαλόμ. 

Ωστόσο, την ώρα που οι κορυφαίοι αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης έκαναν τις παραπάνω δηλώσεις, ο Νετανιάχου εμφανίστηκε αποφασισμένος να «τελειώσει τη δουλειά» και μάλιστα «γρήγορα». Συγκεκριμένα, σε συνάντηση που είχε στην Ιερουσαλήμ με αντιπροσωπεία των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, η οποία οργανώθηκε από το ισραηλινό λόμπι AIPAC, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων ότι «η νίκη είναι εφικτή. Είναι πολύ κοντά και δεν υπάρχει κανένα υποκατάστατο της νίκης» και συνέχισε παραφράζοντας τον Ουίνστον Τσώρτσιλ: «Δώστε μας τα εργαλεία και θα κάνουμε τη δουλειά. Δώστε μας τα εργαλεία πιο γρήγορα και θα τελειώσουμε τη δουλειά πιο γρήγορα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια «να ρίξουν στον λαιμό μας ένα παλαιστινιακό κράτος» που θα είναι «άλλος ένας παράδεισος της τρομοκρατίας».

Παρότι ορισμένες χώρες (Καναδάς, Ολλανδία, Ιαπωνία, Ισπανία και Βέλγιο) αποφάσισαν την αναστολή των πωλήσεων όπλων στο Ισραήλ, με φόντο την εκατόμβη των νεκρών αμάχων στη Γάζα, οι πιο σημαντικοί προμηθευτές όπλων παραμένουν. Η επιμονή του Νετανιάχου να συνεχίσει τον πόλεμο στη Γάζα «μέχρι τέλους» αντικατοπτρίζει αυτήν ακριβώς την στρατηγική επιλογή, πρωτίστως των ΗΠΑ, να συνεχίσουν να εξοπλίζουν αφειδώς το ισραηλινό κράτος, παρά τα κροκοδείλια δάκρυα για το «υψηλό ανθρωπιστικό κόστος» των ισραηλινών επιδρομών.

«Από τη μια πλευρά, έχουμε αυτή την τρομερή ανθρωπιστική ανάγκη, από την άλλη, έχουμε αυτή τη συνεχή προμήθεια όπλων στο κράτος του Ισραήλ, [η οποία] δημιουργεί αυτή την ανάγκη», συνόψισε περιγράφοντας την κατάσταση σε δηλώσεις του στο καταριανό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera ο Αξέι Κουμάρ, διευθυντής υπεράσπισης κρίσεων στο Human Rights Watch (HRW).

Ένας διαδηλωτής κρατά μια αφίσα που γράφει «Μπάιντεν, συνένοχος του εγκληματία πολέμου Νετανιάχου» μπροστά από το Γενικό Προξενείο του Ισραήλ στο Λος Άντζελες, Καλιφόρνια, ΗΠΑ, 4 Νοεμβρίου 2023. EPA/ETIENNE LAURENT

ΗΠΑ και Γερμανία παρέχουν το 99% των εξοπλισμών του Ισραήλ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία είναι οι μεγαλύτεροι προμηθευτές όπλων του Ισραήλ, ενώ ένα πακέτο στρατιωτικής βοήθειας 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων περιμένει την τελική έγκριση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων για τις μεταφορές όπλων του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (Stockholm International Peace Research Institute), το 69% των εισαγωγών όπλων του Ισραήλ μεταξύ 2013 και 2022 προέρχονταν από τις ΗΠΑ, το 30% από τη Γερμανία και το 0,9% από την Ιταλία.

«Στα τέλη του 2023, οι ΗΠΑ παρέδωσαν γρήγορα χιλιάδες κατευθυνόμενες βόμβες και πυραύλους στο Ισραήλ, αλλά ο συνολικός όγκος των ισραηλινών εισαγωγών όπλων από τις ΗΠΑ το 2023 ήταν σχεδόν ο ίδιος με το 2022» αναφέρει η έκθεση του SIPRI και προσθέτει ότι εκκρεμούν να παραδοθούν 61 μαχητικά αεροσκάφη από τις ΗΠΑ και τέσσερα υποβρύχια από τη Γερμανία.

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης σε ένα τανκ κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, στο νότιο Ισραήλ, 7 Απριλίου 2024. EPA-EFE/ABIR SULTAN

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, από το ξέσπασμα του πολέμου οι ΗΠΑ έχουν δημοσιοποιήσει δύο πωλήσεις που έγιναν με τη λεγόμενη «κατεπείγουσα» διαδικασία στον σύμμαχό τους. Η οδός αυτή επιτρέπει άμεσες παραδόσεις, παρακάμπτοντας τη συνήθη διαδικασία αξιολόγησης και έγκρισης, διάρκειας 30 ημερών, στο Κογκρέσο.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Ουάσιγκτον ενέκρινε την πώληση, έναντι 106 εκατομμυρίων δολαρίων, 13.981 οβίδων 120 χιλιοστών. Πρόκειται για πυρομαχικά προοριζόμενα κυρίως για τα άρματα μάχης Μερκάβα, που αναπτύχθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας στο πλαίσιο των χερσαίων επιχειρήσεων ευρείας κλίμακας από τα τέλη Οκτωβρίου. 

Στα τέλη Δεκεμβρίου, εγκρίθηκε δεύτερη «κατεπείγουσα» πώληση από την κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν. Επρόκειτο για 57.000 οβίδες 155 χιλιοστών και συναφή εξοπλισμό, με αξία συνολικά 147,5 εκατ. δολαρίων. Αντλήθηκαν από τα αποθέματα του αμερικανικού στρατού.

Οι πωλήσεις όπλων με αξία που ξεπερνά συγκεκριμένο όριο είναι υποχρεωτικό, βάσει νόμου, να ανακοινώνονται στις ΗΠΑ, κάτι όμως που δεν ισχύει για μικρότερης αξίας τέτοιες συναλλαγές. Σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post, έχουν εγκριθεί πάνω από 100 πωλήσεις στο Ισραήλ που δεν δημοσιοποιήθηκαν από την κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν μετά την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου. Πολλές αφορούσαν πυρομαχικά για το πυροβολικό.

Οι «επείγουσες» πωλήσεις στο Ισραήλ προστίθενται στη σταθερή για δεκαετίες -και δωρεάν- βοήθεια των ΗΠΑ, οι οποίες διαθέτουν στον πιο στενό σύμμαχό τους στη Μέση Ανατολή μέρος των πιο σύγχρονων οπλικών συστημάτων τους.  Από ιδρύσεώς του, το 1948, η Ουάσιγκτον χρηματοδότησε με κάπου 130 δισεκατομμύρια δολάρια το Ισραήλ, κατά επίσημους αριθμούς. Το ποσό αυτό ισούται με 300 δισεκ. δολάρια αν αναπροσαρμοστεί για να ληφθεί υπόψη ο πληθωρισμός.

Το Ισραήλ είναι «ο μεγαλύτερος αποδέκτης αθροιστικά» της αμερικανικής βοήθειας στο εξωτερικό «μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», ανέφερε πρόσφατη έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου. Έλαβε εξάλλου χωριστή, «μεγάλη οικονομική βοήθεια» μεταξύ του 1971 και του 2007. 

Έκτοτε, η βοήθεια είναι σχεδόν αποκλειστικά στρατιωτική – και ανέρχεται σε πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, δυνάμει πολυετών διμερών συμφωνιών, που επί του παρόντος έχουν ισχύ ως το 2028. «Οι ΗΠΑ παρέχουν στο Ισραήλ πρόσβαση σε κάποιους από τους πιο προηγμένους στρατιωτικούς εξοπλισμούς στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του F-35», συνοψίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Είναι επίσης οι ΗΠΑ αυτές που χρηματοδοτούν και εν μέρει προμηθεύουν εξοπλισμό για το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος. Το χαρακτηριζόμενο ως αποτελεσματικό αν και πολύ δαπανηρό σύστημα θεωρείται η ασπίδα του εβραϊκού κράτους για την αναχαίτιση πυραύλων που εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας ή τον Λίβανο.

Η αμερικανική ομοσπονδιακή νομοθεσία θεωρητικά απαγορεύει την προμήθεια όπλων σε χώρες που ευθύνονται για «κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπως φαίνεται από την ισραηλινή πλευρά των συνόρων, 14 Μαρτίου 2024. EPA/ATEF SAFADI

Στο μεταξύ, το CNN αποκάλυψε ότι η Ουάσιγκτον ενέκρινε πρόσφατα μια τεράστια αποστολή βομβών στο Ισραήλ, πάνω από 2.000 βόμβες, εκ των οποίων οι 1.000 ξεπερνούν τα 250 κιλά. Όπως υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, το Ισραήλ κατάφερε να πάρει τη σχετική έγκριση προτού σημειωθεί η πολύνεκρη επίθεση εναντίον της World Central Kitchen. 

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει τη δυνατότητα να αναστείλει οποιαδήποτε έγκριση ακόμη και εκ των υστέρων, κάτι που, δεδομένων των συνθηκών, θα περίμενε κανείς ότι τουλάχιστον θα εξέταζε» σημείωσε ο Τζος Πολ, πρώην εργαζόμενος στο γραφείο Πολιτικών – Στρατιωτικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. 

Σύμφωνα με το CNN, η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν σκοπεύει να περιορίσει ή να θέσει όρους στη στρατιωτική βοήθεια προς το Ισραήλ, παρά το γεγονός ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Τζο Μπάιντεν, δήλωσαν δημοσίως ότι το Ισραήλ δεν έκανε αρκετά για την προστασία των αμάχων καθόλη τη διάρκεια του εξάμηνου πολέμου στη Γάζα.

«Έχουμε μια μακροχρόνια δέσμευση για την ασφάλεια του Ισραήλ και για να βοηθήσουμε να διασφαλιστεί η ικανότητά του να αμυνθεί», είχε δηλώσει πρόσφατα και ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Άντονι Μπλίνκεν, απαντώντας για τις μεταφορές αμερικανικών όπλων στο Ισραήλ. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ανέφερε επίσης ότι τα όπλα και τα συστήματα που ζήτησε το Ισραήλ από τις ΗΠΑ σε ορισμένες περιπτώσεις είναι αρκετά «παλιά» και έχουν σκοπό να ενισχύσουν την «αυτοάμυνα» του Ισραήλ.

Οι στρατιωτικές εξαγωγές της Γερμανίας αυξήθηκαν σχεδόν δέκα φορές το 2023 σε σύγκριση με το 2022, αφού αύξησε τις πωλήσεις της στο Ισραήλ τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Δράσης για το Κλίμα. Η Γερμανία προμηθεύει κυρίως το Ισραήλ με εξαρτήματα για συστήματα αεράμυνας και εξοπλισμό επικοινωνιών, σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa.

Οι «αμυντικές» εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου προς το Ισραήλ είναι σχετικά μικρές και ανέρχονται σε 53 εκατομμύρια δολάρια το 2022, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας Γκραντ Σαπς. Αυτό είναι περίπου το 0,4% των συνολικών παγκόσμιων αμυντικών πωλήσεων της Μεγάλης Βρετανίας για εκείνο το έτος, το πιο πρόσφατο για το οποίο η κυβέρνηση δημοσίευσε στοιχεία. Αυτές οι εξαγωγές περιλαμβάνουν εκρηκτικούς μηχανισμούς, τουφέκια εφόδου και εξαρτήματα στρατιωτικών αεροσκαφών, ενώ συνολικά, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αδειοδοτήσει όπλα αξίας άνω των 725 εκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ από το 2008, σύμφωνα με εκτιμήσεις του βρετανικού κοινοβουλίου.

Και ενώ το Λονδίνο έχει φιλοξενήσει κάποιες από τις πιο μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της κατάπαυσης πυρός στη Γάζα, την Τετάρτη (3/4), περισσότεροι από 600 νομικοί εμπειρογνώμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο έστειλαν μια επιστολή 17 σελίδων στον συντηρητικό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, καλώντας τον να σταματήσει τις βρετανικές εξαγωγές όπλων στο Ισραήλ. Όπως επισημαίνουν οι νομικοί, με τη διατήρηση των εξαγωγών όπλων προς το Ισραήλ το Λονδίνο παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είναι νομικά υποχρεωμένη να τηρήσει το συμπέρασμα του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ότι υπάρχει «εύλογος κίνδυνος γενοκτονίας» στη Γάζα, αναφέρει η επιστολή. Στους υπογράφοντες περιλαμβάνονται τρεις συνταξιούχοι δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση για την εξάμηνη επέτειο του πολέμου στη Γάζα ζητώντας τον τερματισμό της ισραηλινής επίθεσης στον πολιορκημένο θύλακα και εκφράζοντας σοκ για τη δολοφονία Βρετανών εργαζομένων αρωγής στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Σούνακ επανέλαβε ότι η Βρετανία υποστηρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

«Έξι μήνες αργότερα, οι ισραηλινές πληγές εξακολουθούν να μην επουλώνονται. Οι οικογένειες εξακολουθούν να θρηνούν και οι όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται από τη Χαμάς. Και μετά από έξι μήνες πολέμου στη Γάζα, ο φόρος για τους αμάχους συνεχίζει να αυξάνεται – πείνα, απελπισία, απώλειες ζωών σε τρομερή κλίμακα», αναφέρει ο Σούνακ σε ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στο X.

«Τα παιδιά της Γάζας χρειάζονται άμεσα ανθρωπιστική παύση, που οδηγεί σε μακροχρόνια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός. Αυτός είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να βγουν οι όμηροι έξω και να βοηθήσουν και να σταματήσουν οι μάχες και οι απώλειες ζωών», δήλωσε ο Σούνακ. «Αυτή η τρομερή σύγκρουση πρέπει να τελειώσει«, πρόσθεσε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς ότι η στρατιωτική του επιχείρηση στη Γάζα συνιστά γενοκτονία. Αντίθετα, ο Νετανιάχου κατηγόρησε τους Παλαιστίνιους μαχητές υπό την ηγεσία της Χαμάς για γενοκτονία κατά του Ισραήλ στην επιχείρηση «Καταιγίδα του Αλ Ακσά» της 7ης Οκτωβρίου, η οποία σκότωσε περίπου 1.200 ανθρώπους. Το Ισραήλ κατηγορεί επίσης τη Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας ως «ανθρώπινη ασπίδα».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, με την Αντιπρόεδρο Kamala Harris και τον υπουργό Εξωτερικών Antony Blinken, κάνει δηλώσεις για τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ στον Λευκό Οίκο στην Ουάσιγκτον, ΗΠΑ , 10 Οκτωβρίου 2023. EPA/SHAWN THEW

Χρήση της Τεχνητής Νοημοσύνης από τον ισραηλινό στρατό

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε όμως και μια έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα από τα μέσα +972 Magazine και Local Call, η οποία αποκαλύπτει την χρήση ενός προγράμματος Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) από τον ισραηλινό στρατό στο… πεδίο. 

Το πρόγραμμα που ονομάζεται “Lavender” βασίζεται σε μια βάση δεδομένων η οποία υποστηρίζεται από την ΤΝ και καθόρισε 37.000 «πιθανούς στόχους» στη Λωρίδα της Γάζας.

Το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι η χρήση του συγκεκριμένου συστήματος ΤΝ επέτρεψε σε Ισραηλινούς στρατιωτικούς αξιωματούχους να σκοτώσουν μεγάλο αριθμό Παλαιστινίων πολιτών, ειδικά κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχουν μαρτυρίες που επιβεβαιώνουν ότι το “Lavender” έπαιξε κεντρικό ρόλο στον πόλεμο στη Γάζα, καθώς ήταν σε θέση να επεξεργαστεί μεγάλες ποσότητες δεδομένων για να εντοπίσει γρήγορα πιθανούς στόχους, ενώ οι ίδιες πηγές εξήγησαν ότι στο πρώτο στάδιο του πολέμου, το “Lavender” έφτιαξε μια λίστα με 37.000 άτομα. Πρόκειται για Παλαιστίνιους που υποστηρίχτηκε ότι ανήκουν στις τάξεις της Χαμάς και άλλων ένοπλων οργανώσεων.

Οι επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά τον καθορισμό των στόχων από το “Lavender” χρησιμοποίησαν μη καθοδηγούμενα πυρομαχικά, γνωστά ως «τυφλές βόμβες», που οδήγησαν στην ισοπέδωση ολόκληρων σπιτιών και τον θάνατο των κατοίκων τους

Η βρετανική εφημερίδα The Guardian επισημαίνει ότι η χρήση της ΤΝ εγείρει μια σειρά από νομικά και ηθικά ερωτήματα και επιφέρει μια αλλαγή στη σχέση μεταξύ στρατιωτικού προσωπικού και μηχανών.

Παλαιστίνιοι αναζητούν αγνοούμενους κάτω από τα ερείπια του κατεστραμμένου σπιτιού της οικογένειας Σαλμάν μετά από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στην πόλη Deir Al Balah, νότια Λωρίδα της Γάζας, 24 Μαρτίου 2024. EPA/MOHAMMED SABER

«Είμαι βαθιά αναστατωμένος από τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι η εκστρατεία βομβαρδισμών του ισραηλινού στρατού περιλαμβάνει την Τεχνητή Νοημοσύνη ως εργαλείο για τον καθορισμό στόχων, ιδίως σε πυκνοκατοικημένες αστικές ζώνες, οδηγώντας σε έναν μεγάλο αριθμό θυμάτων από τον άμαχο πληθυσμό», δήλωσε σχετικά ο Αντόνιο Γκουτέρες σε δημοσιογράφους. Καμία από τις «αποφάσεις ζωής ή θανάτου που έχουν αντίκτυπο σε ολόκληρες οικογένειες δεν θα πρέπει να ανατίθεται στον ψυχρό υπολογισμό των αλγορίθμων», υπογράμμισε. 

«Προειδοποιώ εδώ και χρόνια για τους κινδύνους να μετατραπεί σε όπλο η Τεχνητή Νοημοσύνη και να περιοριστεί ο αναγκαίος ρόλος της ανθρώπινης παρέμβασης», υπογράμμισε ο Αντόνιο Γκουτέρες. «Η ΤΝ θα πρέπει να χρησιμοποιείται ως μια δύναμη του καλού, προς όφελος του κόσμου και όχι για να συνεισφέρει στον πόλεμο σε ένα βιομηχανικό επίπεδο, θολώνοντας την ευθύνη», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Απαντώντας στις μαρτυρίες που δημοσιεύτηκαν, ο ισραηλινός στρατός αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι οι επιχειρήσεις του πραγματοποιήθηκαν σύμφωνα με τους κανόνες της αναλογικότητας του διεθνούς δικαίου. Είπε ότι οι «τυφλές βόμβες» είναι «τυποποιημένα όπλα» που χρησιμοποιούνται από τους πιλότους των IDF με τρόπο που εξασφαλίζει «υψηλό επίπεδο ακρίβειας». Η δήλωση των IDF περιέγραψε το “Lavender” ως βάση δεδομένων που χρησιμοποιείται «για τη σύγκριση πηγών πληροφοριών. Επίσης στο ίδιο κείμενο τονίζεται ότι «οι IDF δεν χρησιμοποιούν σύστημα ΤΝ που εντοπίζει τρομοκράτες ακτιβιστές ή προσπαθεί να προβλέψει εάν ένα άτομο είναι τρομοκράτης ή όχι».

Πίεση σε Μπάιντεν και Νετανιάχου

Ήδη από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, ο Τζο Μπάιντεν έχει κληθεί να διαχειριστεί την αυξανόμενη οργή που επικρατεί σε μεγάλο τμήμα της αμερικανικής κοινής γνώμης για τη στάση του Λευκού Οίκου και ιδιαίτερα στις τάξεις των ψηφοφόρων του Δημοκρατικού Κόμματος. 

Οργή, η οποία πλέον καταγράφεται και στις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δείχνουν τον Ντόναλντ Τραμπ να προηγείται του 81χρονου Δημοκρατικού, ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ.

Δίνοντας περαιτέρω ώθηση στις πιέσεις που ασκούνται στον Λευκό Οίκο να σταματήσει να εξοπλίζει το Ισραήλ, περισσότεροι από 30 Δημοκρατικοί, μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ζήτησαν να σταματήσει πλήρως η μεταφορά όπλων στο Ισραήλ, σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

«Υπό το φως του πρόσφατου χτυπήματος κατά των εργαζομένων στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας και της διαρκώς επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κρίσης, πιστεύουμε ότι είναι αδικαιολόγητο να εγκρίνουμε αυτές τις μεταφορές όπλων», έγραφε η επιστολή που υπέγραψαν οι νομοθέτες, συμπεριλαμβανομένης της πρώην προέδρου της Βουλής και συμμάχου του Μπάιντεν, Νάνσι Πελόζι.

«Αν και εκτιμούμε τις πρόσφατες προσπάθειες της κυβέρνησής σας να αυξήσει την παράδοση της απελπιστικά αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αυτές οι προσπάθειες δεν θα είναι επαρκείς για να καλύψουν την έκτακτη ανάγκη επί τόπου», ανέφερε η επιστολή.

Η λέξη «οργή» δεν είναι καθόλου αρκετή για να περιγράψει κανείς την κατάσταση που επικρατεί το τελευταίο χρονικό διάστημα στους δρόμους του Τελ Αβιβ, όπου χιλιάδες Ισραηλινοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν το περασμένο Σάββατο, για να καλέσουν την κυβέρνηση Νετανιάχου να καταλήξει σε συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατά η Χαμάς στη Γάζα και να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν βίαια επεισόδια μεταξύ των δυνάμεων καταστολής και των διαδηλωτών στο Τελ Αβίβ. Αντίστοιχες σαββατιάτικες διαδηλώσεις έχουν γίνει τακτικό «φαινόμενο» στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις του Ισραήλ, από τους πρώτους μήνες του πολέμου. Υπό το βάρος του νέου κύματος αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ο Μπένι Γκαντς, που είναι μέλος του πολεμικού υπουργικού συμβουλίου, ζήτησε την διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Αντικυβερνητική διαδήλωση έξω από το στρατιωτικό αρχηγείο Kirya στο Τελ Αβίβ, Ισραήλ, 6 Απριλίου 2024. EPA/ABIR SULTAN

Ένα επιπλέον «αγκάθι» για την κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι και το ζήτημα της (μη) στράτευσης των υπερορθόδοξων εβραίων, το οποίο διχάζει για χρόνια την ισραηλινή κοινωνία, όμως τώρα, εν καιρώ πολέμου, επιφέρει αγεφύρωτο χάσμα και κλυδωνισμούς που απειλούν ακόμη και με πιθανή διάλυση τον ακροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό.

Υπενθυμίζεται ότι στο Ισραήλ, η στρατιωτική θητεία είναι υποχρεωτική για για γυναίκες και άνδρες, με εξαίρεση τους υπερορθόδοξους εβραίους («Χαρεντί» στα εβραϊκά) οι οποίοι απαλλάσσονται από τη στράτευση εφόσον αφιερώνουν τον χρόνο τους στη μελέτη των ιερών κειμένων του Ιουδαϊσμού.

Το Ισραήλ βρίσκεται επίσης σε συναγερμό για μια πιθανή επίθεση αντιποίνων από το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ, ως απάντηση στη δολοφονία Ιρανών στρατηγών την 1η Απριλίου στη πρεσβεία του Ιράν στη Δαμασκό.

Το αποτύπωμα μιας γενοκτονίας

Ο απολογισμός του μεγέθους της ανθρωπογενούς καταστροφής στην «μεγαλύτερη υπαίθρια φυλακή» του πλανήτη είναι δύσκολο να σταθμιστεί με αριθμούς, καθώς επηρεάζει κάθε πτυχή της καθημερινότητας και της ίδιας της ύπαρξης των Παλαιστινίων.

Στις 7 Οκτωβρίου 2023, η Χαμάς, η οποία βρίσκεται στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ, με ενόπλους που κατεδάφισαν τον φράχτη στα σύνορα Γάζας-Ισραήλ και έναν καταιγισμό ρουκετών. 

Περίπου 1.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με καταμέτρηση του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων (AFP) που βασίζεται σε επίσημα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα το Ισραήλ και περισσότεροι από 250 αιχμαλωτίστηκαν. Η Χαμάς ανακοίνωσε ότι η επίθεσή της ήταν μια απάντηση στη «βεβήλωση» του τεμένους Αλ Ακσά και στην εντεινόμενη βία των Ισραηλινών εποίκων. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό 134 όμηροι εξακολουθούν να κρατούνται αιχμάλωτοι στη Γάζα.

Εκτός των 1.170 ανθρώπων που σκοτώθηκαν την 7η Οκτωβρίου, το Ισραήλ έκανε σήμερα γνωστό πως σχεδόν 260 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στις μάχες από την αρχή της χερσαίας επιχείρησής του που ξεκίνησε την 27η Οκτωβρίου.

Μέλη οικογενειών επισκέπτονται το μνημείο για τα θύματα που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του μουσικού φεστιβάλ Nova στις επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, κοντά στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, νότιο Ισραήλ, 7 Απριλίου 2024. EPA/ABIR SULTAN

Έκτοτε, οι ισραηλινές δυνάμεις εξαπολύουν σφοδρούς βομβαρδισμούς και πολύνεκρες επιδρομές σε κατοικημένες περιοχές, σχολεία, νοσοκομεία, κέντρα υγείας και ασθενοφόρα, χώρους λατρείας, γραφεία μέσων ενημέρωσης και καταυλισμούς προσφύγων. 

Στις 9 Οκτωβρίου, το Ισραήλ ανακοίνωσε τον «πλήρη αποκλεισμό» της Γάζας, συμπεριλαμβάνοντας τη προμήθεια νερού και τροφίμων, και τον αυστηρό περιορισμό της εισαγωγής βασικών προμηθειών, συμπεριλαμβανομένων φαρμάκων και ιατρικών ειδών.

Στις 13 Οκτωβρίου, περισσότεροι από 1.000.000 κάτοικοι της βόρειας Γάζας έλαβαν εντολή από το Ισραήλ να εκκενώσουν προς τα νότια εντός 24 ωρών

Έκτοτε, οι ισραηλινές δυνάμεις κινήθηκαν σταδιακά προς τον νότο, διατάσσοντας τους ανθρώπους να φύγουν και τα νοσοκομεία να εκκενωθούν, πριν βομβαρδίσουν συστηματικά πόλεις και γειτονιές.

«Συνεχίζουν να βομβαρδίζουν και να επιτίθενται σε γειτονιές και συνοικίες- δεν υπάρχει πλέον ασφαλές μέρος στη Γάζα» επισημαίνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) σε έκθεση που δημοσίευσαν με αφορμή τους 6 μήνες πολέμου στη Γάζα. 

Το υγειονομικό προσωπικό προετοιμάζει τα πρόωρα βρέφη να μεταφερθούν στην Αίγυπτο μετά την εκκένωση από το νοσοκομείο Al-Shifa, στο νοσοκομείο Emirates Crescent στη Ράφα, στη νότια Γάζα, 20 Νοεμβρίου 2023. EPA/HAITHAM IMAD

Πάνω από 33.175 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας, ανάμεσά τους περίπου 13.000 παιδιά και τουλάχιστον 75.000 έχουν τραυματιστεί– πολλοί φέρουν σοβαρά τραύματα που απαιτούν μακροχρόνια θεραπεία, ενώ σύμφωνα με τη UNICEF πάνω από 1,7 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι, που αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 75% του πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα, εκτιμάται ότι έχουν εκτοπιστεί βίαια και ζουν σε συνθήκες μη ασφαλείς και ανθυγιεινές

Οι έγκυες γυναίκες γεννούν τα μωρά τους όπου έχουν βρει καταφύγιο ή σε δομές για να πάρουν εξιτήριο μόλις λίγες ώρες αργότερα, ακόμη κι εκείνες που έχουν υποβληθεί σε καισαρική τομή, πολλές φορές χωρίς αναισθησία.

Πολλοί έχουν δημιουργήσει αυτοσχέδια καταλύματα δίπλα σε σχολεία της UNRWA στη Ράφα για να βρουν καταφύγιο. «Τα σχολεία είναι τώρα πολύ υπερπλήρη και δεν θέλουν να μας δεχτούν, οπότε έπρεπε να πάρουμε μερικά ξύλα και στήσαμε αυτή τη σκηνή», είπε στο Al Jazeera ένας Παλαιστίνιος που εκτοπίστηκε στη Ράφα με την οικογένειά του. «Μερικές φορές δεν μπορούμε καν να πάρουμε νερό. Και για τις τουαλέτες – δεν έχουμε. Η γυναίκα μου και το παιδί μου πηγαίνουν στα σχολεία για να χρησιμοποιήσουν τις τουαλέτες. Οι άνδρες δεν επιτρέπεται καν να χρησιμοποιούν τις τουαλέτες του σχολείου».

Παλαιστίνιοι περνούν μπροστά από πάγκους που έχουν στηθεί δίπλα σε κατεστραμμένα κτήρια την τελευταία Παρασκευή του Ραμαζανιού κατά μήκος ενός δρόμου στον προσφυγικό καταυλισμό Al Nusairat, στη Λωρίδα της Γάζας, 5 Απριλίου 2024. EPA/MOHAMMED SABER

Δορυφορικές εικόνες που ανέλυσε το Δορυφορικό Κέντρο του ΟΗΕ δείχνουν ότι τουλάχιστον το 35% των κτηρίων στη Λωρίδα της Γάζας έχει καταστραφεί ή υποστεί ζημιές από τις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακα.

Το σύνολο του πληθυσμού του οποίου απειλείται επίσης από υψηλά επίπεδα οξείας έλλειψης τροφίμων, με περίπου 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους να βιώνει καταστροφική επισιτιστική ανασφάλεια, σύμφωνα με έκθεση του υποστηριζόμενου από τον ΟΗΕ, Ολοκληρωμένου Πλαισίου Ταξινόμησης της Επισιτιστικής Ασφάλειας (Integrated Food Security Phase Classification, IPC).

«Ο λιμός προβλέπεται και επίκειται στη βόρεια Γάζα και το Κυβερνείο της Γάζας και αναμένεται να εκδηλωθεί από τα μέσα Μαρτίου 2024 μέχρι τον Μάιο του 2024», αναφέρεται στην έκθεση.

«Χωρίς αλλαγές στην πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας, ο λιμός έρχεται» προειδοποίησε η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του FAO Μπερθ Μπέτσντολ. «Είναι πιθανό να συμβαίνει ήδη στον βορρά, όμως δεν είμαστε σε θέση να το επαληθεύσουμε» γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση σε αυτές τις περιοχές, δήλωσε επίσης.

«Η στέρηση τροφής από τον πληθυσμό χρησιμοποιείται ως πολεμικό όπλο» στη Γάζα, τόνισε πρόσφατα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ κατά τη διάρκεια τοποθέτησής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Αυτή η ανθρωπιστική κρίση δεν είναι φυσική καταστροφή, δεν είναι πλημμύρα ούτε σεισμός, προκαλείται από τον άνθρωπο», τόνισε ζητώντας πιεστικά να επιτραπεί να εισέλθει περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια στον παλαιστινιακό θύλακα.

Πολλά κέντρα υγειονομικής περίθαλψης και νοσοκομεία δεν λειτουργούν πλέον, επισημαίνουν οι ΓΧΣ, καθώς έχουν υποστεί ζημιές από τους βομβαρδισμούς και τις επιδρομές αλλά και λόγω της έλλειψης καυσίμων που απαιτούνται για τη λειτουργία των γεννητριών. «Όσα παραμένουν έστω και μερικώς λειτουργικά κατακλύζονται από ασθενείς και ανθρώπους που αναζητούν εκεί καταφύγιο, λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό – το οποίο είναι εξαντλημένο – και σχεδόν καθόλου προμήθειες» τονίζουν. 

Έξαρση της βίας στη Δυτική Όχθη

Παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα, η βία έχει αυξηθεί ραγδαία στη Δυτική Όχθη. Από τις 7 Οκτωβρίου, τουλάχιστον 400 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί σε συγκρούσεις με Ισραηλινούς στρατιώτες και εποίκους. Οι ισραηλινές δυνάμεις πραγματοποιούν τακτικά επιδρομές σε παλαιστινιακές περιοχές σε όλη την επικράτεια, συμπεριλαμβανομένων προσφυγικών καταυλισμών.

Παλαιστίνιοι εκτοπίζονται βίαια, με πάνω από 100 σπίτια να έχουν κατεδαφιστεί. Το Ισραήλ κατέχει παράνομα τη Δυτική Όχθη από το 1967 ενώ πρόσφατα ανακοίνωσε την κατάσχεση οκτώ χιλιάδων στρεμμάτων. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κατάσχεση γης από τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη μετά τις ειρηνευτικές συμφωνίες του Όσλο το 1993, σύμφωνα με την ισραηλινή οργάνωση κατά του εποικισμού Peace Now.

Ισραηλινοί στρατιώτες κρατούν έναν διαδηλωτή κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης κατά των ισραηλινών εποικισμών στο χωριό Masafer Yata της Δυτικής Όχθης κοντά στη Χεβρώνα, 17 Σεπτεμβρίου 2022. EPA/ABED AL HASHLAMOUN EPA/ABED AL HASHLAMOUN

«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την επιστροφή των ομήρων»

Εκπρόσωπος Τύπου των IDF ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αποσύρει όλα τα χερσαία στρατεύματά του από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ μέχρι χθες ο Νετανιάχου δήλωνε αποφασισμένος να προχωρήσει σε χερσαία επιδρομή στη Ράφα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του στρατού, μόνο μία ταξιαρχία εξαιρείται από την απόσυρση των στρατευμάτων. Μια ισραηλινή ταξιαρχία αποτελείται από κάποιες χιλιάδες στρατιώτες.

Δεν είναι σαφές εάν η απόσυρση θα καθυστερήσει την επαπειλούμενη εδώ και καιρό εισβολή στην πόλη της Ράφα, για την οποία Ισραηλινοί αξιωματούχοι έχουν επανειλημμένα δηλώσει πως είναι «αναγκαία» προκειμένου να εξαλειφθεί η Χαμάς. Η απόσυρση λαμβάνει χώρα την ώρα που η Αίγυπτος φιλοξενεί έναν νέο γύρο συνομιλιών, που στοχεύει στην επίτευξη μιας εκεχειρίας και τη σύναψη μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων.

Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz γράφει ότι η απόσυρση του πεζικού από το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας οφείλεται στο γεγονός ότι ο στρατός έχει πετύχει εκεί τους στόχους του.

Σύμφωνα με αξιωματικό του στρατού που επικαλείται η εφημερίδα «δεν χρειάζεται να παραμείνουμε στον τομέα χωρίς να υπάρχει (στρατηγική) ανάγκη».

«Η 98η μεραρχία διέλυσε τις ταξιαρχίες της Χαμάς στη Χαν Γιουνίς και σκότωσε χιλιάδες μέλη της. Κάναμε ό,τι έπρεπε να κάνουμε».

Οι εκτοπισμένοι Παλαστίνιοι της Χαν Γιουνίς, ένα μέρος μονάχα των εκτοπισμένων, μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους αφότου βρήκαν καταφύγιο στη Ράφα, νοτιότερα, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, σύμφωνα με αυτόν τον αξιωματικό.

Η Inas Abu Maamar αγκαλιάζει την σορό της 5χρονης ανιψιάς Saly που σκοτώθηκε, μαζί με άλλα τέσσερα μέλη της οικογένειας, όταν ένας ισραηλινός πύραυλος έπληξε το σπίτι τους στη Khan Younis, στις 17 Οκτωβρίου 2023. EPA/MOHAMMED SALEM / World Press Photo Foundation

Ο Νετανιάχου δήλωσε σήμερα στην έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ότι το Ισραήλ δεν θα συμφωνήσει σε μια εκεχειρία έπειτα από έξι μήνες πολέμου εναντίον της Χαμάς στη Γάζα, εωσότου οι όμηροι που κρατούνται στη Γάζα απελευθερωθούν.

«Δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την επιστροφή των ομήρων. Αυτό δεν θα συμβεί», είπε.

Ο Νετανιάχου τόνισε πως παρά την αυξανόμενη πίεση από τη διεθνή κοινότητα, το Ισραήλ δεν θα ενδώσει στις «ακραίες» αξιώσεις της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς. Επιπλέον, διαβεβαίωσε πως το Ισραήλ είναι «ένα βήμα από τη νίκη» στον πόλεμό του εναντίον της Χαμάς στη Γάζα. «Βρισκόμαστε ένα βήμα από τη νίκη. Όμως, το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί είναι οδυνηρό και σπαρακτικό», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.


Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ, AFP, Al Jazeera, CNN, Reuters, MSF, The Guardian.

Παναγιώτης Μπάρας

Share
Published by
Παναγιώτης Μπάρας