ΔΙΕΘΝΗ

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Ο «σεφ του Πούτιν» στρέφει το ενδιαφέρον πάνω του – και όχι για καλό

Τις τελευταίες ώρες ο πλανήτης παρακολουθεί με ζωηρό ενδιαφέρον τις ενδιάμεσες εκλογές των ΗΠΑ, τα αποτελέσματα των οποίων αναμένονται το αργότερο μέχρι τα ξημερώματα της Πέμπτης. Δύο χρόνια μετά τις προεδρικές εκλογές και την επεισοδιακή κατάληξή τους με την εισβολή των οπαδών του Τραμπ στο Καπιτώλιο, οι Αμερικανοί ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες εν μέσω συνθηκών κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής κρίσης και σε ένα πρωτόγνωρο κλίμα πόλωσης και πολιτικής αντιπαλότητας για τη νεότερη Ιστορία της ηπείρου.

Οι Δημοκρατικοί του προέδρου Τζο Μπάιντεν έρχονται αντιμέτωποι με μια απαιτητική μάχη για να διατηρήσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, με τα προγνωστικά των εκλογών (από μη προσκείμενους σε κάποιο κόμμα) αλλά και τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να κερδίσουν την πλειοψηφία της Βουλής και να πάρουν τον έλεγχό της. Αν οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν τη Γερουσία, η δύναμη του Μπάιντεν να ψηφίζει νόμους, να διορίζει δικαστές ή πρόσωπα σε διοικητικές θέσεις για τα επόμενα δύο χρόνια, θα περιοριστεί σημαντικά.

Το κόμμα του Τραμπ χρειάζεται να συγκεντρώσει μόνο πέντε έδρες για να ανατρέψει τη Βουλή και μία μόνο έδρα για να αναλάβει την ομοιόμορφα διαιρεμένη Γερουσία, ενώ οι μη κομματικοί παρατηρητές των εκλογών προβλέπουν ότι οι Ρεπουμπλικάνοι θα λάβουν περίπου 15-25 έδρες στη Βουλή των 435 εδρών. Μάλιστα, σε περίπτωση που οι Ρεπουμπλικάνοι κερδίσουν τη Βουλή, έχουν δεσμευτεί να κλείσουν την έρευνα υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών για την περσινή εξέγερση στο Καπιτώλιο και να ξεκινήσουν έρευνες για την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Εκτός από το μέλλον της διακυβέρνησης Μπάιντεν, οι εκλογές θα καθορίσουν πιθανότατα και το πολιτικό μέλλον του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έριξε όλο του το βάρος στην προεκλογική εκστρατεία και αναμένεται να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές του 2024 έπειτα από τη σημερινή αναμέτρηση. 


Κι ενώ η αγωνία για τα αποτελέσματα κορυφώνεται, την παραμονή της ενδιάμεσης ψηφοφορίας ο ισχυρός Ρώσος επιχειρηματίας και στενός σύμμαχος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Yevgeny Prigozhin, παραδέχτηκε ότι παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές, στρέφοντας πάνω του το ενδιαφέρον της αναμέτρησης. «Κύριοι, ανακατευτήκαμε, επεμβαίνουμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε ο Πριγκόζιν, ο οποίος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν ότι επηρέασε το αποτέλεσμα των εκλογών στις αμερικανικές ηπείρους, σε δήλωση που δημοσιεύτηκε από την εταιρεία του, Concord.

«Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε προσεκτικά, με ακρίβεια, χειρουργικά και με τον τρόπο που ξέρουμε να το κάνουμε», προσέθεσε ο 61χρονος Prigozhin αναφορικά με την ανάμειξή του και τη στήριξή του προς τους Ρεπουμπλικάνους και τον Τραμπ. Η αμερικανική εταιρεία ανάλυσης δεδομένων των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, Graphika, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ύποπτοι Ρώσοι χειριστές έχουν χρησιμοποιήσει ακροδεξιές πλατφόρμες ενημέρωσης για να επικρίνουν τους Δημοκρατικούς υποψηφίους ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών σε ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Τζόρτζια, η Νέα Υόρκη, το Οχάιο και η Πενσυλβάνια. Ο Πριγκόζιν, μαζί με δώδεκα ακόμη Ρώσους υπηκόους και τρεις ρωσικές εταιρείες, κατηγορήθηκαν το 2018 στο πλαίσιο της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μιούλερ, για τη ρωσική παρέμβαση στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2016.

Ο Πριγκόζιν κατηγορήθηκε για υποκίνηση διχόνοιας και το διχασμό της αμερικανικής κοινής γνώμης ακόμη και πριν από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του 2016, κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος καθώς και το Κρεμλίνο, είχαν αρνηθεί. Η εκπρόσωπος του Μπάιντεν, Καρίν Ζαν-Πιέρ, είπε ότι ο Λευκός Οίκος δεν εξεπλάγη από τις δηλώσεις του Πριγκόζιν. «Είναι πολύ γνωστό και καλά τεκμηριωμένο στον δημόσιο τομέα ότι οντότητες που συνδέονται με τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν προσπάθησαν να επηρεάσουν τις εκλογές σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών», είπε.

Ο άλλοτε μυστικοπαθής επιχειρηματίας έχει αναδειχθεί σε μία από τις πιο προκλητικές και φιλοπολεμικές προσωπικότητες της Ρωσίας από την έναρξη της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία, με αποτέλεσμα να αναδύονται φήμες που τον θέλουν να αναζητά ρόλο στην κυβέρνηση, σύμφωνα με την Guardian. Ακόμη, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Πριγκόζιν, (γνωστός και ως «σεφ του Πούτιν», λόγω της εταιρείας catering που έχει στην ιδιοκτησία του), παραδέχτηκε ότι ίδρυσε την ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία του Ομίλου Wagner το 2014, με τις ΗΠΑ και την ΕΕ να έχουν προηγουμένως επιβάλλει κυρώσεις στον ίδιο για τον ρόλο και τις ενέργειές του στον Όμιλο.

Υπερήφανος για τη δράση του ομίλου, προχώρησε σε μια σειρά προκλητικών παραδοχών, μη διστάζοντας να καυχηθεί για τον ρόλο της Wagner στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπου η στρατιωτική ομάδα του πιστεύεται ότι έπαιξε κεντρικό ρόλο στην κατάληψη αρκετών πόλεων και κωμοπόλεων στα ανατολικά της χώρας. Έχει επίσης επικρίνει την ανώτερη στρατιωτική ηγεσία της χώρας και έχει δεσμευτεί να δημιουργήσει τα δικά του «κέντρα εκπαίδευσης πολιτοφυλακών» στις περιοχές Belgorod και Kursk της Ρωσίας που συνορεύουν με την Ουκρανία. 

Την περασμένη μάλιστα εβδομάδα, ο Όμιλος εγκαινίασε ένα κέντρο «στρατιωτικής τεχνολογίας» στην Αγία Πετρούπολη, το οποίο θεωρήθηκε – δικαιολογημένα – ως άλλη μία προσπάθεια του Prigozhin να προωθήσει τα στρατιωτικά του διαπιστευτήρια και να αναλάβει έναν πιο ενεργό ρόλο στη δημόσια σφαίρα, όσον αφορά στη διαμόρφωση της στρατιωτικής στρατηγικής της Ρωσίας.

Με πληροφορίες από την Guardian

Λουίζα Σολομών-Πάντα