ΔΙΕΘΝΗ

Elon Musk: Πώς ο δαιμόνιος εκατομμυριούχος έγινε μοχλός παραπληροφόρησης για τις εκλογές

Όταν ο Elon Musk ανέλαβε την ιδιοκτησία του Twitter, αναλυτές και εκλογικοί υπάλληλοι εξέφρασαν ανησυχίες για ανεξέλεγκτη διασπορά παραπληροφόρησης που δυνητικά θα οδηγούσε σε απειλές και παρενοχλήσεις, υπονομεύοντας τη δημοκρατία. Οι φόβοι τους επαληθεύτηκαν – και ο ίδιος ο Musk έχει αναδειχθεί ως ένας από τους κύριους κινητήριους μοχλούς της διάδοσης fake news.

Ο δισεκατομμυριούχος έχει αμφισβητήσει τη διαδικασία καταμέτρησης ψήφων και τις επιστολικές ψήφους, δύο κομβικές διαδικασίες των εκλογών στις ΗΠΑ. Έχει επίσης ισχυριστεί επανειλημμένα ότι υπάρχουν ανεξέλεγκτες ψήφοι μη πολιτών – ένα συχνό σημείο συζήτησης των Ρεπουμπλικάνων σε αυτές τις εκλογές. Μπορεί ο ίδιος να ισχυρίζεται ότι μη πολίτες ψηφίζουν στις αμερικανικές εκλογές (πράγμα παράνομο με εξαίρεση μερικές τοπικές εκλογές), ωστόσο στην πραγματικότητα υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις μη-πολιτών που ψηφίζουν ή που εγγράφονται για να ψηφίσουν.

Και αν αναρωτιέστε γιατί τα κάνει όλα αυτά, ο πάμπλουτος ιδιοκτήτης της Tesla και άλλων τεχνολογικών εταιρειών είναι ένθερμος υποστηρικτής του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και νυν υποψηφίου των Ρεπουμπλικάνων Donald Trump. Τώρα Musk και Trump μοιάζουν να βρίσκουν κοινό έδαφος στις θεωρίες συνωμοσίες. Μάλιστα, ο λογαριασμός X του Trump, που είχε ανασταλεί μετά την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου, αποκαταστάθηκε – αν και ο ίδιος δεν έχει επιστρέψει ενεργά στην πλατφόρμα. Άλλωστε ο Musk έχει αποκαταστήσει πλήθος λογαριασμών που είχαν απαγορευτεί υπό προηγούμενη ιδιοκτησία, αποδομώντας τους κανόνες ασφάλειας της πλατφόρμας.

«Η διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και οτιδήποτε αποστέλλεται μέσω email είναι πολύ επικίνδυνο. Θα πρέπει να επιβάλλουμε την ψήφο σε χαρτί και την αυτοπρόσωπη ψηφοφορία μόνο», έγραψε ο Musk στο X τον Ιούλιο. Ο γραμματέας της κομητείας Maricopa, Stephen Richer απάντησε, ρωτώντας αν θα μπορούσε να ξεναγήσει τον Musk στις εγκαταστάσεις της κομητείας της Αριζόνα και να παρακολουθήσει τις διαδικασίες ψηφοφορίας μέσω email. «Μπορείτε να μπείτε σε όλους τους χώρους. Μπορείτε να εξετάσετε όλο τον εξοπλισμό. Μπορείτε να κάνετε οποιαδήποτε ερώτηση θέλετε. Θα θέλαμε πολύ να σας δείξουμε τα βήματα ασφαλείας που ήδη εφαρμόζονται, τα οποία νομίζω ότι είναι πολύ σωστά», έγραψε ο Richer. Αυτή δεν ήταν η μόνη φορά που ο Richer προσπάθησε να εναντιωθεί στην παραπληροφόρηση για τις εκλογές που είχε διαδώσει ο Musk. Στο παρελθόν προσπάθησε να διορθώσει παρανοήσεις σχετικά με τα δεδομένα των ψηφοφόρων της Αριζόνα και τη διαδικασία για την απόδειξη της ιθαγένειας.

Τις προάλλες, ο Musk μοιράστηκε ένα βίντεο στο οποίο χρησιμοποίησε μια φωνή που δημιουργήθηκε από τεχνητή νοημοσύνη και μιμείται τη φωνή της Kamala Haris, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες αφού εύκολα θα μπορούσε να ξεγελάσει πολλούς και να τους κάνει να νομίζουν ότι είναι η πραγματική φωνή της. Τελικά, ο Musk και ο δημιουργός του βίντεο το υπερασπίστηκαν χαρακτηρίζοντάς το «παρωδία». Στα τέλη Ιουλίου, μοιράστηκε ένα βίντεο με την Elizabeth Warren, γερουσιάστρια των ΗΠΑ, να μιλάει για μια οδό προς την υπηκοότητα για τα εκατομμύρια των ανθρώπων χωρίς χαρτιά που ζουν στις ΗΠΑ. «Όπως έλεγα, εισάγουν ψηφοφόρους», επισήμανε.

Το Grok, το chatbot τεχνητής νοημοσύνης του X το οποίο ο Musk έχει χαρακτηρίσει ως ένα anti-woke «αντίδοτο στα αριστερόστροφα chatbots», διέδωσε ότι οι προθεσμίες ψηφοφορίας είχαν παρέλθει σε εννέα Πολιτείες, πράγμα που σημαίνει ότι η Haris δεν θα μπορούσε να μπει στο ψηφοδέλτιο σε αυτά τα μέρη, κάτι που είναι αναληθές. Οι γραμματείς των πολιτειών παροτρύνουν τον Musk να διορθώσει αυτό το ζήτημα του chatbot που δεν φιλτράρει τις εκλογικές πληροφορίες όπως κάνουν άλλα chatbots, όπως το ChatGPT.

«Είναι σημαντικό οι εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ειδικά εκείνες με παγκόσμια εμβέλεια, να διορθώσουν τα λάθη που έκαναν οι ίδιες – όπως στην περίπτωση του chatbot Grok AI που απλά εφαρμόζει λανθασμένα τους κανόνες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Minnesota, Steve Simon, στην Washington Post. «Το ότι μιλάμε τώρα ελπίζουμε πως θα μειώσει τον κίνδυνο οποιαδήποτε εταιρεία μέσων κοινωνικής δικτύωσης να αρνηθεί ή να καθυστερήσει τη διόρθωση των δικών της λαθών από τώρα μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου», πρόσθεσε.

Στο σύνολό τους, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης έχουν υιοθετήσει λιγότερο δραστικές θέσεις όσον αφορά στον έλεγχο για τα εκλογικά fake news, μετά από μια συνεχιζόμενη εκστρατεία από Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες και τους συμμάχους τους με στόχο να επιτεθούν στους τρόπους με τους οποίους επισημαίνονται οι πληροφορίες και στον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνονται οι πλατφόρμες.

Εκτός πλατφόρμας, μια επιτροπή πολιτικής δράσης που δημιούργησε ο Musk «εξορύσσει» προσωπικές πληροφορίες από ψηφοφόρους σε πολιτείες-κλειδιά για την εξέλιξη των εκλογών, μέσω μιας φόρμας που μοιάζει στους χρήστες με πύλη εγγραφής ψηφοφόρων, ανέφερε το CNBC. Η America Pac, μια ομάδα υπέρ του Trump που υποστηρίζεται από τον τεράστιο πλούτο του Musk, στοχεύει τους ψηφοφόρους των swing states (επίσης γνωστές ως battleground states, toss-up states ή purple states, είναι κάθε πολιτεία που θα μπορούσε πιθανώς να κερδηθεί είτε από τον υποψήφιο των Δημοκρατικών είτε από τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων, με μια εναλλαγή ψήφων). Ήδη δύο πολιτείες διερευνούν πιθανή κλοπή δεδομένων.

Παρά τους ατελείωτους ισχυρισμούς του για εκλογική νοθεία, ο Musk δήλωσε στο Atlantic αυτόν τον μήνα ότι θα αποδεχθεί τα αποτελέσματα των εκλογών του 2024 – με μια προειδοποίηση: «Εάν υπάρχουν ζητήματα ακεραιότητας των εκλογών, θα πρέπει να διερευνηθούν κατάλληλα και να μην απορριφθούν απερίσκεπτα ούτε να αμφισβητηθούν αδικαιολόγητα», είπε. «Εάν, μετά την εξέταση των εκλογικών αποτελεσμάτων, αποδειχθεί ότι η Kamala κερδίσει, αυτή η νίκη θα πρέπει να αναγνωριστεί και να μην αμφισβητηθεί».

Λουίζα Σολομών-Πάντα

Share
Published by
Λουίζα Σολομών-Πάντα